Ako pestovať kôpor u vás doma v kuchyni

Kôpor ľudia milujú alebo nenávidia. Avšak vďaka svojim priaznivým účinkom na ľudský organizmus, by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Jeho pestovanie je jednoduché. Zvládnete to v byte, na balkóne aj v záhrade.

Lenka Škripková

19. novembra 2018

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať kôpor u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Kôpor voňavý je aromatická bylinka, ktorá sa využíva od pradávna nielen v európskej, ale aj indickej kuchyni. Pochádza z južného Ruska a zo stredomorskej oblasti. Hlavní dnešní producenti kôpru sú Poľsko, Rusko, Škandinávia, Turecko a Veľká Británia. Dokonca bol obľúbený už v Starovekom Egypte. Pestuje sa ako jednoročná bylina, z ktorej je možné využívať vňať, semená či koreň.

Druhy kôpru

Najbežnejšou u nás pestovanou odrodou je odroda Hanák. Ďalšou obľúbenou odrodou je odroda Moravan, ktorá má veľkú prednosť v tom, že skoro neprechádza do kvetu, a preto sa môžeme dlhšie tešiť z vňate.

Na pestovanie v interiéri je najvhodnejšia odroda Compact MINI, ktorá dorastá len do výšky 40cm.

Rastlina kvitne žltými súkvetiami

Výsadba kôpru

Kôpor vysievame v apríli až v máji. Semená vysievame vo vzdialenosti 30 až 35 cm, pričom do jedného hniezda vysadíme 3 až 5 semien. Vysievame do hĺbky 1 až 2 centimetre.

Pred výsadbou dodáme pôde potrebné živiny prostredníctvom hnojiva. Kôpor nikdy nehnojíme hnojivami s obsahom chlóru.


Pri výsadbe v záhrade semená vysádzame priamo na záhon. Pri pestovaní v domácnosti sadíme do rozmnožovacieho  kvetináča, odkiaľ neskôr rastlinky presadíme.

Semená kôpru vyklíčia rýchlo

Vhodné podmienky na pestovanie

Kôpor je nenáročná rastlina. Nevyžaduje špeciálny druh pôdy, no najlepšie sa mu bude dariť vo vlhšej priepustnej hlinitej pôde s dostatočnou zásobou živín. No dopestovať sa ho podarí aj v piesočnatých pôdach. Základom je dostatočná vlhkosť pôdy, no zároveň nie prílišné preliatie. Kôpor je veľkým kamarátom so slniečkom, preto dostatočne slnečné, záveterné stanovisko, je to pravé, čo môžete pre jeho blaho urobiť.

Pri pestovaní v kvetináči ho sadíme do hlbšieho kvetináča. Dno kvetináča vyložíme malými kamienkami, aby sme vytvorili drenáž. Kvetináč naplníme ľahkým priepustným kvetináčom a vysadíme rastlinku. Kvetináč v byte umiestnime na slnečné miesto.

Starostlivosť o kôpor

Kôpor nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. V záhrade sa starostlivosť zameriava na odburiňovanie a kyprenie pôdy. Taktiež ho pravidelne zastriháme, nakoľko sa rýchlo rozrastá a ľahko by bujnel.

Pri pestovaní v kvetináči je dôležité dbať o pravidelné zalievanie, avšak treba dbať na to, aby sme pôdu neprelievali. Pri pravidelnom zalievaní a pestovaní na slnečnom okne sa bude kôpru výborne dariť a nebude vyžadovať žiadnu ďalšiu starostlivosť.


Kôpor si nepotrpí na špeciálnu starostlivosť

Zber kôpru

Vňať kôpru zbierame v júni až v júli do začiatku jeho plného kvitnutia. Kvitnúca vňať sa zvykne pridávať do nakladaných uhoriek.

Semená zbierame po ich dozretí. Dozretie prezradí žltohnedá farba. Z dôvodu ich ľahkého uvoľňovania ich zbierame predpoludním ešte za rosy. Následne ich vymlátime a sušíme rozprestreté v tenkej vrstve.

Liečebné účinky kôpru

Kôpor obsahuje množstvo telu prospešných látok. Medzi jeho hlavné účinky patrí :

  • Podpora imunity
  • Prevencia pred chrípkou a prechladnutím
  • Protizápalové účinky
  • Zlepšenie trávenia
  • Prečistenie močových ciest a obličiek
  • Odstránenie migrény
  • Prevencia proti osteoporóze
  • Upokojenie nervového systému
Kôpor sa pýši bohatými liečebnými účinkami

Vďaka svojim liečebným účinkom, výbornej chuti a jednoduchému pestovaniu, by kôpor nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Ako pestovať kôpor u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako pestovať mätu u vás doma v kuchyni

Kto by sa cez leto nerád schladil osviežujúcim nápojom s mätou, či naopak cez zimu zahrial pri voňavom čajíku? Mätu zvládnete pestovať aj v kvetináči na okne, a tak ju môžete mať stále po ruke.

Lenka Škripková

Aktualizované
25. novembra 2018

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať mätu u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Voňavá Mäta prieporná patrí medzi najrozšírenejšie bylinky v záhradách Slovákov. Nielen, že krásne vonia, ale má aj liečivé účinky, vďaka čomu je obľúbená  v kulinárstve, potravinárstve, ale aj liečiteľstve.

Druhy mäty

Okrem najznámejšej Mäty priepornej poznáme viacero druhov. Napríklad samotné mochito, nie je len názov obľúbeného osviežujúceho nápoja, ale aj druhu mäty. Ďalšími druhmi sú : Mäta marocká, Mäta pomarančová či Mäta čokoládová.

Mochito nie je len obľúbený chladený nápoj, ale aj druh mäty

Výsadba mäty

Vysádzanie mäty sa odporúča zo sadeníc. Pri výsadbe semien sa častokrát stáva, že nevyklíčia kvalitné rastliny, či dokonca mäta nevyklíči vôbec.

Sadenice zakúpite v obchode alebo si ich viete vypestovať doma z obrezkov. Vysádzame ich do vlhkej pôdy, nakoľko rastlina neznáša sucho. Jednotlivé sadenice sadíme vo vzdialenosti aspoň 30 centimetrov.

Najvhodnejšie obdobie na vysádzanie mäty do záhrady je na jar, v priebehu marca až apríla. V byte ju môžete vysádzať kedykoľvek.


Vhodné podmienky na pestovanie

Rastlina obľubuje priepustnú, hlinito-piesočnú pôdu a stanovisko, ktoré je dostatočne chránené pred vetrom. Páčiť sa jej bude na mieste, kde dopadá ranné slniečko a poobede je tieň.

V záhrade ju nikdy nevysádzajte vedľa harmančeka. Tieto dve rastliny neznesú svoju spoločnosť a vyhynuli by.

V byte sa mäte bude páčiť v polotieni na severnom, západnom prípadne východnom okne. Pri vysádzaní do kvetináča je vhodné vytvoriť na jeho spodku drenáž. Kvetináč s mätou je potrebné držať v dostatočnej vzdialenosti od vykurovacích telies. Najviac jej vyhovuje teplota okolo 20 stupňov.

V byte sa mäta poteší polotieňu

Starostlivosť o mätu

Mäta obľubuje vlhko, preto si potrpí na pravidelnú zálievku. Pôda musí byť vlhká, no nie preliata. V opačnom prípade jej začnú hniť korene a postupne uhynie. Okrem vlhkosti rastlina obľubuje dostatočne výživnú pôdu, ideálne s pH 6 až 7, preto ocení pravidelné prihnojovanie v intervale dvoch týždňov. Dodať mäte dostatok živín je dôležité najmä ak pravidelne zberáme jej listy.

Rastlinu pravidelne zastriháme. Bude mať tak dostatok energie na tvorbu nových lístkov a bude sa pekne košatieť. Zastrihávanie je obzvlášť dôležité pri pestovaní v záhrade. Ľahko by sa mohlo stať, že mäta začne divočiť a nekontrolovateľne sa rozrastať.


Kvety, ktoré sa začnú objavovať začiatkom leta, taktiež zastrihávame. Rastlina tak bude mať silu vyháňať nové výhonky a predĺži sa sezóna jej zberu.

V záhrade sa rastlina rýchlo rozrastá

Zber mäty

Lístky mäty možno využiť v čerstvom stave alebo sušené. Najvhodnejší čas zberu je zarána počas rosy. Ideálne je sušiť mätu prirodzene. Pri sušení v sušičke dajte pozor, aby ste neprekročili teplotu 35 stupňov. Stratili by sa tak všetky jej liečivé účinky.

V kuchyni nikdy mätu nekombinujeme s inými bylinkami. Stratila by sa tak jej intenzívna vôňa a chuť.

Mäta je obľúbená najmä vďaka bohatým liečebným účinkom

Liečivé účinky mäty

Mäta má viacero priaznivých účinkov na ľudské telo. Medzi najdôležitejšie patria:

  • zmiernenie kŕčov v črevách,
  • tlmenie žalúdočnej nevoľnosti,
  • utíšenie koliky,
  • zlepšenie trávenia a nadúvania,
  • pomoc pri nachladnutí.