Ako pestovať kôpor u vás doma v kuchyni

Kôpor ľudia milujú alebo nenávidia. Avšak vďaka svojim priaznivým účinkom na ľudský organizmus, by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Jeho pestovanie je jednoduché. Zvládnete to v byte, na balkóne aj v záhrade.

lenka škripková

Lenka Škripková

19. novembra 2018

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať kôpor u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Kôpor voňavý je aromatická bylinka, ktorá sa využíva od pradávna nielen v európskej, ale aj indickej kuchyni. Pochádza z južného Ruska a zo stredomorskej oblasti. Hlavní dnešní producenti kôpru sú Poľsko, Rusko, Škandinávia, Turecko a Veľká Británia. Dokonca bol obľúbený už v Starovekom Egypte. Pestuje sa ako jednoročná bylina, z ktorej je možné využívať vňať, semená či koreň.

Druhy kôpru

Najbežnejšou u nás pestovanou odrodou je odroda Hanák. Ďalšou obľúbenou odrodou je odroda Moravan, ktorá má veľkú prednosť v tom, že skoro neprechádza do kvetu, a preto sa môžeme dlhšie tešiť z vňate.

Na pestovanie v interiéri je najvhodnejšia odroda Compact MINI, ktorá dorastá len do výšky 40cm.

Rastlina kvitne žltými súkvetiami

Výsadba kôpru

Kôpor vysievame v apríli až v máji. Semená vysievame vo vzdialenosti 30 až 35 cm, pričom do jedného hniezda vysadíme 3 až 5 semien. Vysievame do hĺbky 1 až 2 centimetre.

Pred výsadbou dodáme pôde potrebné živiny prostredníctvom hnojiva. Kôpor nikdy nehnojíme hnojivami s obsahom chlóru.


Pri výsadbe v záhrade semená vysádzame priamo na záhon. Pri pestovaní v domácnosti sadíme do rozmnožovacieho  kvetináča, odkiaľ neskôr rastlinky presadíme.

Semená kôpru vyklíčia rýchlo

Vhodné podmienky na pestovanie

Kôpor je nenáročná rastlina. Nevyžaduje špeciálny druh pôdy, no najlepšie sa mu bude dariť vo vlhšej priepustnej hlinitej pôde s dostatočnou zásobou živín. No dopestovať sa ho podarí aj v piesočnatých pôdach. Základom je dostatočná vlhkosť pôdy, no zároveň nie prílišné preliatie. Kôpor je veľkým kamarátom so slniečkom, preto dostatočne slnečné, záveterné stanovisko, je to pravé, čo môžete pre jeho blaho urobiť.

Pri pestovaní v kvetináči ho sadíme do hlbšieho kvetináča. Dno kvetináča vyložíme malými kamienkami, aby sme vytvorili drenáž. Kvetináč naplníme ľahkým priepustným kvetináčom a vysadíme rastlinku. Kvetináč v byte umiestnime na slnečné miesto.

Starostlivosť o kôpor

Kôpor nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. V záhrade sa starostlivosť zameriava na odburiňovanie a kyprenie pôdy. Taktiež ho pravidelne zastriháme, nakoľko sa rýchlo rozrastá a ľahko by bujnel.

Pri pestovaní v kvetináči je dôležité dbať o pravidelné zalievanie, avšak treba dbať na to, aby sme pôdu neprelievali. Pri pravidelnom zalievaní a pestovaní na slnečnom okne sa bude kôpru výborne dariť a nebude vyžadovať žiadnu ďalšiu starostlivosť.


Kôpor si nepotrpí na špeciálnu starostlivosť

Zber kôpru

Vňať kôpru zbierame v júni až v júli do začiatku jeho plného kvitnutia. Kvitnúca vňať sa zvykne pridávať do nakladaných uhoriek.

Semená zbierame po ich dozretí. Dozretie prezradí žltohnedá farba. Z dôvodu ich ľahkého uvoľňovania ich zbierame predpoludním ešte za rosy. Následne ich vymlátime a sušíme rozprestreté v tenkej vrstve.

Liečebné účinky kôpru

Kôpor obsahuje množstvo telu prospešných látok. Medzi jeho hlavné účinky patrí :

  • Podpora imunity
  • Prevencia pred chrípkou a prechladnutím
  • Protizápalové účinky
  • Zlepšenie trávenia
  • Prečistenie močových ciest a obličiek
  • Odstránenie migrény
  • Prevencia proti osteoporóze
  • Upokojenie nervového systému
Kôpor sa pýši bohatými liečebnými účinkami

Vďaka svojim liečebným účinkom, výbornej chuti a jednoduchému pestovaniu, by kôpor nemal chýbať v žiadnej domácnosti.

Ako pestovať kôpor u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako pestovať žeruchu u vás doma v kuchyni

Rýchlosť a jednoduchosť pestovania žeruchy vyráža dych. Dobite sa vďaka nej vitamínmi aj vy.

lenka škripková

Lenka Škripková

Aktualizované
21. januára 2019

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať žeruchu u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Žerucha je drobná pikantná bylinka, ktorá svojou chuťou pripomína reďkovku. Vďaka svojmu jednoduchému pestovaniu, predstavuje v zime ideálny prostriedok ako telo nabiť vitamínmi a chrániť sa pred chrípkou.

Druhy žeruchy

Poznáme až okolo 108 zástupcov rodu žeruchy. Sú to napríklad Žerucha chlumná, Žerucha hustokvetá, Vranožka podvojná, Žerucha rôznolistá, Žerucha širokolistá, Žerucha prerastená a Žerucha virginská.

Pestovať môžete vyskúšať žeruchu odrody Krause Kress. Ide o aromatickú odrodu, ktorú je možné zberať už po 2 – 3 týždňoch. Vyžaduje piesčitú pôdu bohatú na živiny a veľa vlhkosti.

Na celoročné pestovanie v kvetináčoch a miskách je vhodná Žerucha dánska, ktorá má pinkantnú chuť. Pestuje sa na vlhkom podloží či vate. Zberá sa už keď dosahuje výšku 5 centimetrov.

Na celoročné pestovanie je vhodná Žerucha dánska

Ako pestovať žeruchu

Vypestovať žeruchu je jednoduché a zvládne to naozaj každý. Pestovanie tejto byliny na záhone nie je moc vhodné, preto sa najčastejšie pestuje na okenných parapetoch. Rastlina sa môže vysievať v priebehu celého roka. Najobľúbenejšie je však jej pestovanie v zime, kedy je dostupných málo druhov čerstvej zeleniny či byliniek.


Semená sa vysievajú nahusto do kvetináča, prípadne misky naplnenou ľahkou hlinou, pieskom či pilinami. Taktiež je ju možné vysievať na vatu alebo papierové obrúsky.

Postup vysievania je jednoduchý. Na dno misky položte dobre navlhčenú vatu a nasypte na ňu nahusto semienka (pozor v miske nesmú plávať). Misku umiestnite v byte na teplé svetlé miesto. Vatu (substrát) udržiavajte stále vlhkú.  V čase klíčenia môže pomôcť udržať stabilnú vlhkosť prikrytie igelitovým vrecúškom. Rastlina začne klíčiť už 2 – 3 deň po výseve.

Žerucha vyklíči už 2 dni po výsadbe

Zber žeruchy

Prvý zber žeruchy možno uskutočniť už týždeň, maximálne dva, po jej výsadbe. V čase zberu by rastlinka mala byť vysoká približne 10 centimetrov. Pri zbere odstrihávame len vršky rastliny, ktoré opäť znova dorastú.

Liečivé účinky žeruchy

Rastlina obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok: živé enzýmy, chlorofyl, vitamíny A, B, C, E, B1, K, karotín, draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm.

Nenáročná bylinka pôsobí pozitívne na ľudský organizmus vo viacerých smeroch:


  • prečisťuje krv, zbavuje telo toxínov a podporuje imunitu,
  • stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka,
  • reguluje pocit nasýtenia
  • priaznivo pôsobí na látkovú premenu, podporuje trávenie
  • odstraňuje pocit únavy, zvyšuje vitalitu.
Konzumuje sa v surovom stave

Žerucha v kuchyni

Bylinka má špecifickú vôňu i chuť, ktorá je trochu štipľavá. Konzumuje sa výlučne v surovom stave, nakoľko len tak si uchová všetky zdraviu prospešné látky. Pridáva sa do šalátov, na obložené chlebíčky, do tvarohových a vajíčkových nátierok či do bylinkových omáčok a polievok.

Obľúbenou zdravou pochúťkou je pečivo natreté maslom, syrom alebo nátierkou a zasypané čerstvou žeruchou.