Saturejka je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 centimetrov. Pochádza z východného Stredomoria, kde rastie aj vo voľnej prírode. Poznali ju už v staroveku. Obľúbená je vďaka ostrej, korenistej chuti a bohatstvu zdraviu prospešných látok.
Výsadba saturejky
V teplejších oblastiach vysádzame semená saturejky priamo na záhon od apríla až do júla. Sadíme plytko, do hĺbky 2 až 3 centimetre vo vzdialenosti 25 až 35 centimetrov. Semená vyklíčia približne o 2 týždne. V chladnejších oblastiach vysádzame najskôr do pareniska a neskôr priesady presádzame na záhon.
Vysádzať do črepníka môžeme kedykoľvek počas roka. Vysádzame do hlbšieho črepníka s drenážou. Semienka porozsýpame a len zľahka zasypeme vrstvou pôdy.
Vhodné podmienky na pestovanie
Bylina potrebuje teplé, slnečné stanovisko, ktoré je dostatočne chránené pred vetrom. Spokojná bude v dobre priepustnej, hlinitej pôde s dostatkom humusu.
Starostlivosť o saturejku
Saturejka je pomerne nenáročná bylina. Pre svoj rast potrebuje hlavne dostatok tepla a svetla. Nevadí jej nedostatok vlahy, a tak pri pestovaní v črepníku jej postačí zálievka raz do týždňa.
V záhrade je potrebné počas jej vegetačného obdobia udržiavať záhon bez buriny a rastlinu pravidelne zastrihávať, aby nezdrevnatela.
Zber
Vňať saturejky sa zbiera počas kvitnutia, niekoľkokrát za rok. Prvý zber možno uskutočniť v júli, ďalší v priebehu augusta. Zberá sa pomocou kosáka, približne 5 centimetrov nad zemou, ideálne hneď za rána.
Semená saturejky možno zberať, keď plody začínajú hnednúť alebo vypadávať.
Liečivé účinky
Bylina pôsobí močopudne, ako anthelmintikum (proti črevným parazitom), antibakteriálne a spazmolyticky. Podporuje chuť do jedla, odstraňuje plynatosť, ničí črevné parazity a vyvoláva vzrušenie.
Používa sa pri:
- žalúdočných a tráviacich problémoch,
- oneskorenej menštruácií,
- na liečenie melanchólie,
- utíšenie hystérie.
Listy sa využívajú pri liečbe rán, kožných ochoreniach a na upokojenie miesta po uštipnutí hmyzom.
Jej užívanie sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám.
Využitie v kuchyni
Saturejka dodá pokrmom nezameniteľnú chuť. Je neodmysliteľná súčasť francúzskej kuchyne ako prísada provensálskeho korenia a taktiež bulharskej koreninovej zmesi s názvom čubrica.
Má ostro korenistú až pikantnú chuť a vôňu. Do jedla sa pridávajú celé lístky na konci varenia, inak chutí horko. Pri jej používaní je potrebné dávať pozor na použité množstvo, nakoľko, keby sme jej použili veľa, jedlo by zhorklo. Často sa zvykne používať ako náhrada čierneho korenia pre ľudí, ktorí toto korenie zo zdravotných dôvodov používať nemôžu.
Ochucuje pokrmy zo strukovín, zemiakov, kapusty, mäsa aj húb. Využíva sa ako korenina pri zverine, smotanových polievkach, majonéze, paradajkovom šaláte či do bylinkového masla. Možno ju kombinovať s červenou paprikou, koriandrom a horčicovým semenom.
Ako pestovať saturejku vo vašej kuchyni?
Saturejka má široké využitie a jej pestovanie nie je náročné. Možno ju dopestovať na záhrade aj v črepníku.
Saturejka je jednoročná rastlina, ktorá dorastá do výšky 30 centimetrov. Pochádza z východného Stredomoria, kde rastie aj vo voľnej prírode. Poznali ju už v staroveku. Obľúbená je vďaka ostrej, korenistej chuti a bohatstvu zdraviu prospešných látok.
Výsadba saturejky
V teplejších oblastiach vysádzame semená saturejky priamo na záhon od apríla až do júla. Sadíme plytko, do hĺbky 2 až 3 centimetre vo vzdialenosti 25 až 35 centimetrov. Semená vyklíčia približne o 2 týždne. V chladnejších oblastiach vysádzame najskôr do pareniska a neskôr priesady presádzame na záhon.
Vysádzať do črepníka môžeme kedykoľvek počas roka. Vysádzame do hlbšieho črepníka s drenážou. Semienka porozsýpame a len zľahka zasypeme vrstvou pôdy.
Vhodné podmienky na pestovanie
Bylina potrebuje teplé, slnečné stanovisko, ktoré je dostatočne chránené pred vetrom. Spokojná bude v dobre priepustnej, hlinitej pôde s dostatkom humusu.
Starostlivosť o saturejku
Saturejka je pomerne nenáročná bylina. Pre svoj rast potrebuje hlavne dostatok tepla a svetla. Nevadí jej nedostatok vlahy, a tak pri pestovaní v črepníku jej postačí zálievka raz do týždňa.
V záhrade je potrebné počas jej vegetačného obdobia udržiavať záhon bez buriny a rastlinu pravidelne zastrihávať, aby nezdrevnatela.
Zber
Vňať saturejky sa zbiera počas kvitnutia, niekoľkokrát za rok. Prvý zber možno uskutočniť v júli, ďalší v priebehu augusta. Zberá sa pomocou kosáka, približne 5 centimetrov nad zemou, ideálne hneď za rána.
Semená saturejky možno zberať, keď plody začínajú hnednúť alebo vypadávať.
Liečivé účinky
Bylina pôsobí močopudne, ako anthelmintikum (proti črevným parazitom), antibakteriálne a spazmolyticky. Podporuje chuť do jedla, odstraňuje plynatosť, ničí črevné parazity a vyvoláva vzrušenie.
Používa sa pri:
- žalúdočných a tráviacich problémoch,
- oneskorenej menštruácií,
- na liečenie melanchólie,
- utíšenie hystérie.
Listy sa využívajú pri liečbe rán, kožných ochoreniach a na upokojenie miesta po uštipnutí hmyzom.
Jej užívanie sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám.
Využitie v kuchyni
Saturejka dodá pokrmom nezameniteľnú chuť. Je neodmysliteľná súčasť francúzskej kuchyne ako prísada provensálskeho korenia a taktiež bulharskej koreninovej zmesi s názvom čubrica.
Má ostro korenistú až pikantnú chuť a vôňu. Do jedla sa pridávajú celé lístky na konci varenia, inak chutí horko. Pri jej používaní je potrebné dávať pozor na použité množstvo, nakoľko, keby sme jej použili veľa, jedlo by zhorklo. Často sa zvykne používať ako náhrada čierneho korenia pre ľudí, ktorí toto korenie zo zdravotných dôvodov používať nemôžu.
Ochucuje pokrmy zo strukovín, zemiakov, kapusty, mäsa aj húb. Využíva sa ako korenina pri zverine, smotanových polievkach, majonéze, paradajkovom šaláte či do bylinkového masla. Možno ju kombinovať s červenou paprikou, koriandrom a horčicovým semenom.