Čo je to lyofilizácia potravín?
Termín lyofilizácia je možné preložiť ako sušenie mrazom. Niektorým sa už možno pri vyslovení pojmu sušenia mrazom začína vybavovať, ako také potraviny vyzerajú. Najviac ľudí si pravdepodobne vybaví takzvané lyofilizované ovocie.
Ide o moderný postup, vďaka ktorému je možné napríklad ovocie zbaviť prakticky všetkého obsahu vody bez toho, aby došlo k zásadnému poškodeniu štruktúry plodu alebo k významnému úbytku živín.
Okrem potravín sa technológia využíva napríklad na sušenie kvetov, kníh a široké využitie nachádza vo farmaceutickom priemysle.
Aké sú hlavné výhody sušenia mrazom?
V prípade ovocia je všeobecne hlavnou výhodou výrazné predĺženie životnosti. Vďaka tomu, že je plod takmer kompletne zbavený vody, nepodlieha už za niekoľko dní skaze podobne ako čerstvé ovocie. Napríklad maliny sušené mrazom a zabalené v sáčku majú trvanlivosť niekoľko mesiacov.
Aj v porovnaní s klasicky sušeným ovocím je trvanlivosť výrazne dlhšia – aj sušené ovocie totiž ešte často nejakú vlhkosť obsahuje. Spomeňte si napríklad na hrozienka, sušené bazy a ďalšie sušené ovocné plody, ktoré sú stále mäkké a „mazľavé“ aj po vysušení v sušičke.
Ďalším významným benefitom technológie lyofilizácie je minimálna strata živín. Hovoríme predovšetkým o vitamínoch, ktorých v ovocí pri alternatívnych metódach skladovania (klasické sušenie, kompótovanie, výroba marmelád…) ubúda. Sušenie mrazom je natoľko šetrné, že vitamíny v plodoch zostávajú. Nestrácajú sa ani minerály.
Zďaleka nie poslednou výhodou je zachovanie farby a vzhľadu. Klasicky sušené ovocie väčšinou zahnedne a mnohokrát len ťažko spoznáte, o aký plod vlastne pôvodne išlo. V prípade sušenia mrazom si ovocie zachováva veľmi podobnú farbu svojej pôvodnej a plody dokážete identifikovať aj podľa vzhľadu. A pretože v prvom rade jeme očami, pôsobí lyofilizované ovocie už na prvý pohľad oveľa atraktívnejšie. To sa dá využiť aj u detí, ktoré môžu hrozienka či iné klasicky sušené ovocie práve kvôli vzhľadu odmietať.
Je možné ovocie sušiť mrazom doma?
Lyofilizácia je pokročilou technológiou. Ide o zložitý postup, ktorý si vyžaduje veľmi hlboké zmrazenie a podtlak. Kvôli tomu ide v súčasnosti o rýdzo priemyselné spracovanie, na trhu nie sú dostupné spotrebiče na domáce sušenie mrazom. Ak teda máte o mrazom sušené ovocie záujem, ste odkázaní na ponuku kamenných a internetových predajcov. Dobrá správa je, že ponuka je v tomto smere vďaka rastúcej popularite produktu každým dňom bohatšia.
Ako prebieha proces lyofilizácie a aký má vplyv na obsah vitamínov
Už ste niekedy počuli o lyofilizácii? Pokiaľ nie, pomôžeme vám sa v tejto technike konzervácie potravín zorientovať. Ide totiž o čoraz populárnejšiu metódu spracovania, ktorá umožňuje dlhodobé skladovanie.
Čo je to lyofilizácia potravín?
Termín lyofilizácia je možné preložiť ako sušenie mrazom. Niektorým sa už možno pri vyslovení pojmu sušenia mrazom začína vybavovať, ako také potraviny vyzerajú. Najviac ľudí si pravdepodobne vybaví takzvané lyofilizované ovocie.
Ide o moderný postup, vďaka ktorému je možné napríklad ovocie zbaviť prakticky všetkého obsahu vody bez toho, aby došlo k zásadnému poškodeniu štruktúry plodu alebo k významnému úbytku živín.
Okrem potravín sa technológia využíva napríklad na sušenie kvetov, kníh a široké využitie nachádza vo farmaceutickom priemysle.
Aké sú hlavné výhody sušenia mrazom?
V prípade ovocia je všeobecne hlavnou výhodou výrazné predĺženie životnosti. Vďaka tomu, že je plod takmer kompletne zbavený vody, nepodlieha už za niekoľko dní skaze podobne ako čerstvé ovocie. Napríklad maliny sušené mrazom a zabalené v sáčku majú trvanlivosť niekoľko mesiacov.
Aj v porovnaní s klasicky sušeným ovocím je trvanlivosť výrazne dlhšia – aj sušené ovocie totiž ešte často nejakú vlhkosť obsahuje. Spomeňte si napríklad na hrozienka, sušené bazy a ďalšie sušené ovocné plody, ktoré sú stále mäkké a „mazľavé“ aj po vysušení v sušičke.
Ďalším významným benefitom technológie lyofilizácie je minimálna strata živín. Hovoríme predovšetkým o vitamínoch, ktorých v ovocí pri alternatívnych metódach skladovania (klasické sušenie, kompótovanie, výroba marmelád…) ubúda. Sušenie mrazom je natoľko šetrné, že vitamíny v plodoch zostávajú. Nestrácajú sa ani minerály.
Zďaleka nie poslednou výhodou je zachovanie farby a vzhľadu. Klasicky sušené ovocie väčšinou zahnedne a mnohokrát len ťažko spoznáte, o aký plod vlastne pôvodne išlo. V prípade sušenia mrazom si ovocie zachováva veľmi podobnú farbu svojej pôvodnej a plody dokážete identifikovať aj podľa vzhľadu. A pretože v prvom rade jeme očami, pôsobí lyofilizované ovocie už na prvý pohľad oveľa atraktívnejšie. To sa dá využiť aj u detí, ktoré môžu hrozienka či iné klasicky sušené ovocie práve kvôli vzhľadu odmietať.
Je možné ovocie sušiť mrazom doma?
Lyofilizácia je pokročilou technológiou. Ide o zložitý postup, ktorý si vyžaduje veľmi hlboké zmrazenie a podtlak. Kvôli tomu ide v súčasnosti o rýdzo priemyselné spracovanie, na trhu nie sú dostupné spotrebiče na domáce sušenie mrazom. Ak teda máte o mrazom sušené ovocie záujem, ste odkázaní na ponuku kamenných a internetových predajcov. Dobrá správa je, že ponuka je v tomto smere vďaka rastúcej popularite produktu každým dňom bohatšia.