Ideálne priestory na skladovanie
Naši predkovia dobre vedeli, že úrodu je potrebné skladovať v chlade, tme a dávať pozor na vlhkosť. Kamenné pivnice na skladovanie úrody boli preto súčasťou takmer každej domácnosti. Dnes má takúto pivnicu však k dispozícií málokto. To ale neznamená, že svoju úrodu si nemôžete uskladniť. Ako skladisko poslúži aj pivnica v dome, komora, zasklený balkón, terasa, či chladná chodba.
Na čo nezabudnúť pri skladovaní ovocia a zeleniny
Plody určené na skladovanie uložte do prepraviek na ovocie a zeleninu, vybrať vhodnú veľkosť si môžete v letáku Merkury Market. Menšie prepravky sú vhodné napríklad na skladovanie koreňovej zeleniny, naopak väčšie prepravky oceníte napríklad pri skladovaní jabĺk.
Uskladnené plody adaptujte na nižšiu teplotu postupne, nedávajte ich hneď do chladu. Sklad ovocia a zeleniny pravidelne vetrajte (nie počas mrazov) a regulujte vlhkosť v miestnosti. Aspoň raz týždenne skontrolujte uskladnené plodiny a všetky, ktoré sú nejakým spôsobom poškodené, napríklad hnilé, vyhoďte.
Ako skladovať jablká
Jablká uskladnite čo najskôr po ich zbere. Nikdy ich nezbierajte počas daždivého počasia. Rozrieďte ich podľa veľkosti a poukladajte do prepraviek. Vyhnite sa skladovaniu jabĺk v pivnici so zemiakmi, cibuľou, cesnakom alebo v blízkosti súdka s kvasenou kapustou.
Skladovanie koreňovej zeleniny
Ideálne miesto na uskladnenie koreňovej zeleniny je chladné s dostatočnou vlhkosťou vzduchu. V príliš suchom prostredí totiž koreňová zelenina postupne stráca vlhkosť a scvrkáva sa.
Koreňovú zeleninu vyberte z hriadok, odstráňte vňať a nechajte ju voľne pár hodín presušiť na slniečku. Následne ju poukladajte do prepraviek a uskladnite. Mrkvu neskladujte spolu s ovocím.
Uskladnenie zemiakov na zimu
Zemiaky tesne po vykopaní nechajte zo dva dni vysušiť na tienistom mieste pri maximálnej teplote 18 °C. Následne ich nechajte oddychovať v temnej, približne rovnako teplej dobre vetrateľnej miestnosti s vyššou vlhkosťou. „Oddýchnuté“ zemiaky uložte do drevených alebo plastových prepraviek. Rozhodne zemiaky neskladujte vo vreciach alebo PVC obaloch.
Takto pripravené zemiaky uložte do tmavej, dobre vetrateľnej pivnice s teplotou vzduchu okolo 5 °C. Vydržať by vám mali minimálne pol roka.
Zapletané venčeky z cibule a cesnaku
Pozbieranú cibuľu nechajte pár dní presušiť a následne z nej zapleťte vrkoč alebo venček. Takto pripravenú cibuľu zaveste na chladné miesto s dostatočným prísunom vzduchu. Správne uskladnená cibuľa vydrží aj zo 2 roky. Podobným spôsobom skladujte aj cesnak.
Ďalšie spôsoby uskladnenia úrody
Okrem uskladnenia čerstvého ovocia a zeleniny môžete využiť aj rôzne ďalšie formy spracovania úrody, ktoré oceníte napríklad ak máte malé priestory. Obľúbené sú mrazenie, sušenie či zaváranie. Do mrazničky si môžete pripraviť aj rôzne polievkové balíčky – nakombinovať a naporciovať presné množstvo zeleniny na vybranú polievku, napríklad nedeľný vývar.
Sušenie je ideálnou formou spracovania byliniek, vňate zo zeleru petržlenu či húb. Usušiť môžete aj malú mrkvu, petržlen a ďalšiu koreňovú zeleninu a vytvoriť si tak domácu vegetu. Spracovanie sušením je ideálne aj pre jablká, hrušky a ďalšie ovocné plody, ktoré nie sú v dobrej „forme“ na skladovanie.
Zaváranie vám zas pomôže vytvoriť rôzne kombinácie a zaujímavé príchute a dodať tak klasickému ovociu a zelenine aj netradičnejšie chute.
Vďaka správnemu uskladneniu či spracovaniu vám bude robiť vaša úroda radosť možno aj až do tej ďalšej. Dajte si preto záležať na správnom zbieraní úrody, jednotlivé plody pred uskladnením roztrieďte a vyberte pre ne správnu formu spracovania a najmä neskladujte spoločne ovocie a zeleninu, ktoré sa nekamarátia.
Ako uskladniť úrodu tak, aby vám robila radosť celú zimu
Koniec leta a jeseň sú obdobím zberu darov, ktorými sa nám záhrada odmenila za starostlivosť. No tak, ako sa treba vedieť správne starať o jednotlivé rastliny, treba vedieť správne skladovať aj ich plody či iné časti. V opačnom prípade vyjde väčšina náročnej práce nazmar a úrodu skôr než skonzumovať stihnete postupne vyhodiť. Viete, aké podmienky potrebujú na skladovanie najznámejšie druhy ovocia a zeleniny? Vďaka našim radám sa budete z domácich jabĺčok či cibule tešiť ešte aj na jar.
Ideálne priestory na skladovanie
Naši predkovia dobre vedeli, že úrodu je potrebné skladovať v chlade, tme a dávať pozor na vlhkosť. Kamenné pivnice na skladovanie úrody boli preto súčasťou takmer každej domácnosti. Dnes má takúto pivnicu však k dispozícií málokto. To ale neznamená, že svoju úrodu si nemôžete uskladniť. Ako skladisko poslúži aj pivnica v dome, komora, zasklený balkón, terasa, či chladná chodba.
Na čo nezabudnúť pri skladovaní ovocia a zeleniny
Plody určené na skladovanie uložte do prepraviek na ovocie a zeleninu, vybrať vhodnú veľkosť si môžete v letáku Merkury Market. Menšie prepravky sú vhodné napríklad na skladovanie koreňovej zeleniny, naopak väčšie prepravky oceníte napríklad pri skladovaní jabĺk.
Uskladnené plody adaptujte na nižšiu teplotu postupne, nedávajte ich hneď do chladu. Sklad ovocia a zeleniny pravidelne vetrajte (nie počas mrazov) a regulujte vlhkosť v miestnosti. Aspoň raz týždenne skontrolujte uskladnené plodiny a všetky, ktoré sú nejakým spôsobom poškodené, napríklad hnilé, vyhoďte.
Ako skladovať jablká
Jablká uskladnite čo najskôr po ich zbere. Nikdy ich nezbierajte počas daždivého počasia. Rozrieďte ich podľa veľkosti a poukladajte do prepraviek. Vyhnite sa skladovaniu jabĺk v pivnici so zemiakmi, cibuľou, cesnakom alebo v blízkosti súdka s kvasenou kapustou.
Skladovanie koreňovej zeleniny
Ideálne miesto na uskladnenie koreňovej zeleniny je chladné s dostatočnou vlhkosťou vzduchu. V príliš suchom prostredí totiž koreňová zelenina postupne stráca vlhkosť a scvrkáva sa.
Koreňovú zeleninu vyberte z hriadok, odstráňte vňať a nechajte ju voľne pár hodín presušiť na slniečku. Následne ju poukladajte do prepraviek a uskladnite. Mrkvu neskladujte spolu s ovocím.
Uskladnenie zemiakov na zimu
Zemiaky tesne po vykopaní nechajte zo dva dni vysušiť na tienistom mieste pri maximálnej teplote 18 °C. Následne ich nechajte oddychovať v temnej, približne rovnako teplej dobre vetrateľnej miestnosti s vyššou vlhkosťou. „Oddýchnuté“ zemiaky uložte do drevených alebo plastových prepraviek. Rozhodne zemiaky neskladujte vo vreciach alebo PVC obaloch.
Takto pripravené zemiaky uložte do tmavej, dobre vetrateľnej pivnice s teplotou vzduchu okolo 5 °C. Vydržať by vám mali minimálne pol roka.
Zapletané venčeky z cibule a cesnaku
Pozbieranú cibuľu nechajte pár dní presušiť a následne z nej zapleťte vrkoč alebo venček. Takto pripravenú cibuľu zaveste na chladné miesto s dostatočným prísunom vzduchu. Správne uskladnená cibuľa vydrží aj zo 2 roky. Podobným spôsobom skladujte aj cesnak.
Ďalšie spôsoby uskladnenia úrody
Okrem uskladnenia čerstvého ovocia a zeleniny môžete využiť aj rôzne ďalšie formy spracovania úrody, ktoré oceníte napríklad ak máte malé priestory. Obľúbené sú mrazenie, sušenie či zaváranie. Do mrazničky si môžete pripraviť aj rôzne polievkové balíčky – nakombinovať a naporciovať presné množstvo zeleniny na vybranú polievku, napríklad nedeľný vývar.
Sušenie je ideálnou formou spracovania byliniek, vňate zo zeleru petržlenu či húb. Usušiť môžete aj malú mrkvu, petržlen a ďalšiu koreňovú zeleninu a vytvoriť si tak domácu vegetu. Spracovanie sušením je ideálne aj pre jablká, hrušky a ďalšie ovocné plody, ktoré nie sú v dobrej „forme“ na skladovanie.
Zaváranie vám zas pomôže vytvoriť rôzne kombinácie a zaujímavé príchute a dodať tak klasickému ovociu a zelenine aj netradičnejšie chute.
Vďaka správnemu uskladneniu či spracovaniu vám bude robiť vaša úroda radosť možno aj až do tej ďalšej. Dajte si preto záležať na správnom zbieraní úrody, jednotlivé plody pred uskladnením roztrieďte a vyberte pre ne správnu formu spracovania a najmä neskladujte spoločne ovocie a zeleninu, ktoré sa nekamarátia.