Ako vyčistiť rúru na varenie a pečenie od špiny a mastnoty?

pexels.com

Ľudia sú rôzni, každá domácnosť je iná a v každej sa rúra na pečenie využíva inak často a inak intenzívne. Asi každý, kto v nej pečie, ale vie, že odstrániť z nej špinu a mastnotu chce niekedy až nadľudskú silu a veľa času a trpezlivosti. Čistiace prostriedky sú dráždivé a môžu vo vnútri tohto spotrebiča zanechať škodlivé stopy, je teda lepšie prípadným výparom úplne predísť.

Ak chcete vedieť ako vyčistiť rúru rýchlo, ľahko a najmä bez chémie, pokračujte v čítaní.

Ako vyčistiť rúru bez chémie?

Ako všade, aj tu platí, že najlepšia je prevencia a teda dávať pozor, aby vám mastnota z mäsa nevytiekla, cesto nevykypelo a ak už sa to stane, rúru vyčistite ihneď. Zabránite tak tomu, že sa špina a zvyšky budú ďalej pripalovať a hlbšie sa zažierať do spotrebiča. Ak rúru vyčistíte hneď po pečení, kým úplne vychladne (ale bez rizika popálenín), postačí vám teplá voda s trochou saponátu alebo voda s citrónom.

rúra
pexels.com

Citrón

Tento najlacnejší postup ako vyčistiť rúru bez chémie zahŕňa len dva citróny. Tie vyšťavíte do malej zapekacej misy, do tretiny nádoby dolejete vodou a vložíte aj štyri polovice citrónov. Misu dáte do rúry na 250 °C na pol hodinu, v prípade silného znečistenia aj dlhšie. Keď rúra vychladne, vyčistite všetky steny hubkou a silikónovou stierkou (tou uvoľníte väčšie kúsky). Ak nie ste spokojní, skúste nečistoty opäť dobre postriekať citrónovou vodou a vydrhnúť. Potom rúru osušte papierovým utierkami.

Ocot

Tento spôsob je zaručený, avšak trvá dlhšie. Ako prvé z jednej lyžice sódy bikarbóny a trochu vody vyrobíte pastu, ktorou potriete pripálené miesta v rúre. Túto pastu necháte pôsobiť dvanásť až dvadsaťštyri hodín a potom mokrou handričkou zotriete, čo pôjde. Potom rozprašovačom nastriekate ocot na pripálené miesta a opäť umyjete mokrou handričkou. Nakoniec rúru zapnete na 50 °C na približne dvadsať minút. Pri tomto spôsobe umyjete celú rúru, aj s dvierkami rúry zo skla.

Prášok do pečiva na dvierka zo skla

Pri tomto postupe potrebujete jedno balenie prášku do pečiva, trochu soli a deciliter octu. Všetko spolu zamiešate a počkáte, kým zmes vyšumí. Zmes natriete na sklo rúry a počkáte asi štyridsaťpäť minút. Potom zmes zotriete mokrou špongiou a umyjete.

Trojkombinácia na vyčistenie rúry

Tento návod síce obsahuje aj chemikáliu, ale je ňou len saponát na umývanie riadu. Potrebujete teda jednu lyžicu saponátu na riad, ktorú dáte do misy na zapekanie naplnenej vodou. Misu dáte do rúry, ktorú pustíte na 50 °C a počkáte približne päťdesiat minút. Po vychladnutí si vytvorte pastu z dvoch lyžíc sódy bikarbóny, dvoch lyžíc kyseliny citrónovej a trošku vody. Túto pastu dáte na hubku a vyumývate dočista rúru.

Ako vyčistiť rúru – na čo si dať pozor?

Hoci je vaša elektrická rúra vnútri kovová, na používanie drsných nástrojov na čistenie zabudnite. ostré drôtenky či kovové kefky by mohli povrch poškrabať a nenávratne poškodiť. Ale napríklad škrabka na čistenie sklokeramickej varnej dosky sa mnohým gazdinkám osvedčila pri odstraňovaní nečistôt zo skla na vnútornej strane dvierok. Najdôležitejšie ale je, že rúra sa čistí až vtedy, keď je úplne vychladnutá a nehrozí vám popálenie.

Pozor na čistenie čpavkom. Veľa žien uprednostňuje tento spôsob ako vyčistiť rúru, hoci je nebezpečný. Čpavok je jedovatý, preto by ste mali stále vetrať.

Tip

Ak vám vaša elektrická rúra doslúžila alebo sa chystáte vymeniť ju za novú, skúste investovať do pyrolytickej rúry. Pýši sa jedinečnou technológiou, ktorá všetky zvyšky spáli teplotou 500°C na popol a ten následne stačí jednoducho pozametať metličkou alebo zotrieť navlhčenou handričkou.

Ako vyčistiť rúru na varenie a pečenie od špiny a mastnoty?

pexels.com

Ľudia sú rôzni, každá domácnosť je iná a v každej sa rúra na pečenie využíva inak často a inak intenzívne. Asi každý, kto v nej pečie, ale vie, že odstrániť z nej špinu a mastnotu chce niekedy až nadľudskú silu a veľa času a trpezlivosti. Čistiace prostriedky sú dráždivé a môžu vo vnútri tohto spotrebiča zanechať škodlivé stopy, je teda lepšie prípadným výparom úplne predísť.

Ak chcete vedieť ako vyčistiť rúru rýchlo, ľahko a najmä bez chémie, pokračujte v čítaní.

Ako vyčistiť rúru bez chémie?

Ako všade, aj tu platí, že najlepšia je prevencia a teda dávať pozor, aby vám mastnota z mäsa nevytiekla, cesto nevykypelo a ak už sa to stane, rúru vyčistite ihneď. Zabránite tak tomu, že sa špina a zvyšky budú ďalej pripalovať a hlbšie sa zažierať do spotrebiča. Ak rúru vyčistíte hneď po pečení, kým úplne vychladne (ale bez rizika popálenín), postačí vám teplá voda s trochou saponátu alebo voda s citrónom.

rúra
pexels.com

Citrón

Tento najlacnejší postup ako vyčistiť rúru bez chémie zahŕňa len dva citróny. Tie vyšťavíte do malej zapekacej misy, do tretiny nádoby dolejete vodou a vložíte aj štyri polovice citrónov. Misu dáte do rúry na 250 °C na pol hodinu, v prípade silného znečistenia aj dlhšie. Keď rúra vychladne, vyčistite všetky steny hubkou a silikónovou stierkou (tou uvoľníte väčšie kúsky). Ak nie ste spokojní, skúste nečistoty opäť dobre postriekať citrónovou vodou a vydrhnúť. Potom rúru osušte papierovým utierkami.

Ocot

Tento spôsob je zaručený, avšak trvá dlhšie. Ako prvé z jednej lyžice sódy bikarbóny a trochu vody vyrobíte pastu, ktorou potriete pripálené miesta v rúre. Túto pastu necháte pôsobiť dvanásť až dvadsaťštyri hodín a potom mokrou handričkou zotriete, čo pôjde. Potom rozprašovačom nastriekate ocot na pripálené miesta a opäť umyjete mokrou handričkou. Nakoniec rúru zapnete na 50 °C na približne dvadsať minút. Pri tomto spôsobe umyjete celú rúru, aj s dvierkami rúry zo skla.

Prášok do pečiva na dvierka zo skla

Pri tomto postupe potrebujete jedno balenie prášku do pečiva, trochu soli a deciliter octu. Všetko spolu zamiešate a počkáte, kým zmes vyšumí. Zmes natriete na sklo rúry a počkáte asi štyridsaťpäť minút. Potom zmes zotriete mokrou špongiou a umyjete.

Trojkombinácia na vyčistenie rúry

Tento návod síce obsahuje aj chemikáliu, ale je ňou len saponát na umývanie riadu. Potrebujete teda jednu lyžicu saponátu na riad, ktorú dáte do misy na zapekanie naplnenej vodou. Misu dáte do rúry, ktorú pustíte na 50 °C a počkáte približne päťdesiat minút. Po vychladnutí si vytvorte pastu z dvoch lyžíc sódy bikarbóny, dvoch lyžíc kyseliny citrónovej a trošku vody. Túto pastu dáte na hubku a vyumývate dočista rúru.

Ako vyčistiť rúru – na čo si dať pozor?

Hoci je vaša elektrická rúra vnútri kovová, na používanie drsných nástrojov na čistenie zabudnite. ostré drôtenky či kovové kefky by mohli povrch poškrabať a nenávratne poškodiť. Ale napríklad škrabka na čistenie sklokeramickej varnej dosky sa mnohým gazdinkám osvedčila pri odstraňovaní nečistôt zo skla na vnútornej strane dvierok. Najdôležitejšie ale je, že rúra sa čistí až vtedy, keď je úplne vychladnutá a nehrozí vám popálenie.

Pozor na čistenie čpavkom. Veľa žien uprednostňuje tento spôsob ako vyčistiť rúru, hoci je nebezpečný. Čpavok je jedovatý, preto by ste mali stále vetrať.

Tip

Ak vám vaša elektrická rúra doslúžila alebo sa chystáte vymeniť ju za novú, skúste investovať do pyrolytickej rúry. Pýši sa jedinečnou technológiou, ktorá všetky zvyšky spáli teplotou 500°C na popol a ten následne stačí jednoducho pozametať metličkou alebo zotrieť navlhčenou handričkou.