Recept na najlepšiu domácu huspeninu

Pripravte si doma lahodnú a chutnú huspeninu ako od babičky. Stačí sa napríklad inšpirovať našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g531 kJ/126,9 kcal12 g0,1 g9 g-
1 porcia (250 g)1 328 kJ/317 kcal31 g0,25 g22 g-

Príprava lahodnej domácej huspeniny ako od babičky

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 5 hodín
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ

Postup

  1.  Koleno, nožičku (paprčku) a kože odmočíme v studenej vode. Necháme ich tam asi 30 minút. Následne ich umyjeme, očistíme a vložíme do hrnca s vriacou vodou. Vo vode ich varíme, kým na povrchu nebude pena, zaberie to len pár minút. Následne vývar zlejeme a koleno, nožičku a kožky dôkladne umyjeme.
  2. Do čistého hrnca vložíme mäso a nalejeme naň studenú vodu, kým nie je ponorené. Pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ. Na slabom ohni varíme, vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme aj penu, ktorá sa na povrchu vytvára. Následne po 3 hodinách varenia pridávame očistený cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Po uplynutí ďalšej hodiny zeleninu vyberieme, aby sa nerozvarila a pridáme polievkovú lyžicu octu. Následne všetko povaríme ešte asi 30 minút.
  3. Hustotu huspeniny zistíme, keď malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste nám v priebehu niekoľkých minút stuhne. Uvarené koleno, nožičku a kože vyberieme a necháme vychladnúť. Mäso pooberáme a nakrájame na menšie kocky. Následne mäso rozvrstvíme na pekáč a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
  4. Mäso vo vývare následne premiestnime na chladné miesto (nie mrazivé), kde ho necháme vytuhnúť. Najlepšie je nechať ho odstáť z večera do rána.

Ďalšie recepty na prípravu lahodnej domácej huspeniny

Domáca huspenina v tlakovom hrnci alebo kuchte

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát mäso nevaríme na sporáku, ale v tlakovom hrnci prípadne v kuchte, čím sa skráti čas varenia. V tlakovom hrnci varíme mäso aj s ostatnými surovinami najmenej hodinu.

Diétna domáca huspenina so želatínou

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks kurčaťa
1 ks cibule
15 g želatínový prášok
2 polievkové lyžice octu
mrkva
zeler
mleté čierne korenie
polievkové korenie
soľ

Postup

Kurča spolu s cibuľou, mrkvou a zelerom varíme v slanej vode asi 1 hodinu. Následne vývar precedíme, pripravíme želatínový prášok podľa návodu a následne zmes osolíme, okoreníme a pridáme polievkové korenie. Uvarenú mrkvu a mäso pokrájame, zalejeme želatínovou zmesou a necháme stuhnúť.

Vegetariánska huspenina so želatínou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 5 minút
dĺžka varenia: 30 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 balenie údeného tofu
1 balenie sójových kociek
1 balenie mrazenej polievkovej zmesi
10 g agaru
1 kocka zeleninového bujónu
čierne korenie
údená paprika
vegeta
majorán
bobkový list
cesnak
olej repkový
cesnak sušený
soľ

Postup

Do vriacej vody pridáme údenú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a majorán. Keď zmes začne vrieť, pridáme sójové kocky, pokvapkáme olejom a necháme variť. Následne cesnak nakrájame na plátky. Na panvicu s repkovým olejom dáme mrazenú polievkovú zmes a orestujeme spolu s nakrájaným cesnakom asi 5 minút. Následne zmes zalejeme litrom vriacej vody a pridáme zeleninový bujón, čierne korenie, bobkový list a necháme variť približne 15 minút. Údené tofu si medzičasom nakrájame na kocky a posypeme cesnakom, korením a paprikou, pokvapkáme aj olejom a premiešame. Uvarenú zeleninu so sójovými kockami precedíme a všetko dáme chladiť. Keď vývar vychladne, odlejeme liter, primiešame 10 g agaru a za stáleho miešania privedieme do varu. Vývar s agarom nadávkujeme rovnomerne s tofu, sójovými kockami a zeleninou a necháme všetko stuhnúť.

Čo s riedkou huspeninou, ktorá netuhne?

Prvá pomoc, ak nám huspenina nestuhne, respektíve je riedka, je celkom jednoduchá. Stačí do teplého (nie vriaceho) vývaru pridať balíček želatíny. Huspenina tuhne vďaka kolagénu, ktorý obsahujú najmä kože a nožičky. Preto je dobré už pri varení mať väčšie množstvo, aby huspenina naozaj stuhla.

Je dobré mraziť huspeninu?

Nie. Ak huspeninu zmrazíte a opäť rozmrazíte, nie je to tá hmota, ktorá by to mala byť. Ak to ale vyskúšať chcete, môžete. No nezabudnite dodržiavať pravidlá, ktoré k tomu patria. Po dovarení treba všetko nechať odstáť len 10 – 15 minút a potom ju rozložiť ho uzatvárateľných nádob s pevným viečkom. Následne to nechajte vychladnúť a až potom uložte nádoby do mrazničky. Keď dostanete na huspeninu chuť, vytiahnite ju z mrazničky, neotvárajte, len nechajte v kuchyni rozmraziť. Dobré je to nechať cez noc. Huspenina bude ako čerstvá.

Huspenina je prospešná nášmu zdraviu

Huspenina je nielen chutná, ale aj prospešná pre naše zdravie. Vďaka kolagénu pomáha predovšetkým našim kĺbom. Túto bielkovinu obsahujú predovšetkým väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy či kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou, ktorú huspenina obsahuje a je pre naše telo zdravá, je elastín. Ten dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov, ako sú cievy, srdce, šľachy či koža.

Kolagén je vo vode rozpustná bielkoviny. Pozostáva z asi 20 druhov základných aminokyselín a je stavebnou hmotou podporných tkanív a tiež dôležitou zložkou organizmu. Nachádza sa v chrupavkách, kostiach, šľachách, väzivách či koži. Kolagén je dôležitý ako v detstve a dospievaní, kedy človek rastie a vyvíja sa, tak aj v dospelosti, kedy zase chráni naše kĺby pred artrózou a udržiava naše telo v pohyblivosti. Okrem kostí a kĺbov tiež ovplyvňuje zuby či steny krvných ciev. Rovnako vplýva na pružnosť a elasticitu pokožky, preto ho v kozmetickom priemysle nazývajú aj bielkovinou mladosti. Vplýva tiež na pružnosť a pevnosť vlasov či nechtov, zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán.

Recept na najlepšiu domácu huspeninu

Pripravte si doma lahodnú a chutnú huspeninu ako od babičky. Stačí sa napríklad inšpirovať našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g531 kJ/126,9 kcal12 g0,1 g9 g-
1 porcia (250 g)1 328 kJ/317 kcal31 g0,25 g22 g-

Príprava lahodnej domácej huspeniny ako od babičky

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 5 hodín
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ

Postup

  1.  Koleno, nožičku (paprčku) a kože odmočíme v studenej vode. Necháme ich tam asi 30 minút. Následne ich umyjeme, očistíme a vložíme do hrnca s vriacou vodou. Vo vode ich varíme, kým na povrchu nebude pena, zaberie to len pár minút. Následne vývar zlejeme a koleno, nožičku a kožky dôkladne umyjeme.
  2. Do čistého hrnca vložíme mäso a nalejeme naň studenú vodu, kým nie je ponorené. Pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ. Na slabom ohni varíme, vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme aj penu, ktorá sa na povrchu vytvára. Následne po 3 hodinách varenia pridávame očistený cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Po uplynutí ďalšej hodiny zeleninu vyberieme, aby sa nerozvarila a pridáme polievkovú lyžicu octu. Následne všetko povaríme ešte asi 30 minút.
  3. Hustotu huspeniny zistíme, keď malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste nám v priebehu niekoľkých minút stuhne. Uvarené koleno, nožičku a kože vyberieme a necháme vychladnúť. Mäso pooberáme a nakrájame na menšie kocky. Následne mäso rozvrstvíme na pekáč a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
  4. Mäso vo vývare následne premiestnime na chladné miesto (nie mrazivé), kde ho necháme vytuhnúť. Najlepšie je nechať ho odstáť z večera do rána.

Ďalšie recepty na prípravu lahodnej domácej huspeniny

Domáca huspenina v tlakovom hrnci alebo kuchte

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát mäso nevaríme na sporáku, ale v tlakovom hrnci prípadne v kuchte, čím sa skráti čas varenia. V tlakovom hrnci varíme mäso aj s ostatnými surovinami najmenej hodinu.

Diétna domáca huspenina so želatínou

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks kurčaťa
1 ks cibule
15 g želatínový prášok
2 polievkové lyžice octu
mrkva
zeler
mleté čierne korenie
polievkové korenie
soľ

Postup

Kurča spolu s cibuľou, mrkvou a zelerom varíme v slanej vode asi 1 hodinu. Následne vývar precedíme, pripravíme želatínový prášok podľa návodu a následne zmes osolíme, okoreníme a pridáme polievkové korenie. Uvarenú mrkvu a mäso pokrájame, zalejeme želatínovou zmesou a necháme stuhnúť.

Vegetariánska huspenina so želatínou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 5 minút
dĺžka varenia: 30 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 balenie údeného tofu
1 balenie sójových kociek
1 balenie mrazenej polievkovej zmesi
10 g agaru
1 kocka zeleninového bujónu
čierne korenie
údená paprika
vegeta
majorán
bobkový list
cesnak
olej repkový
cesnak sušený
soľ

Postup

Do vriacej vody pridáme údenú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a majorán. Keď zmes začne vrieť, pridáme sójové kocky, pokvapkáme olejom a necháme variť. Následne cesnak nakrájame na plátky. Na panvicu s repkovým olejom dáme mrazenú polievkovú zmes a orestujeme spolu s nakrájaným cesnakom asi 5 minút. Následne zmes zalejeme litrom vriacej vody a pridáme zeleninový bujón, čierne korenie, bobkový list a necháme variť približne 15 minút. Údené tofu si medzičasom nakrájame na kocky a posypeme cesnakom, korením a paprikou, pokvapkáme aj olejom a premiešame. Uvarenú zeleninu so sójovými kockami precedíme a všetko dáme chladiť. Keď vývar vychladne, odlejeme liter, primiešame 10 g agaru a za stáleho miešania privedieme do varu. Vývar s agarom nadávkujeme rovnomerne s tofu, sójovými kockami a zeleninou a necháme všetko stuhnúť.

Čo s riedkou huspeninou, ktorá netuhne?

Prvá pomoc, ak nám huspenina nestuhne, respektíve je riedka, je celkom jednoduchá. Stačí do teplého (nie vriaceho) vývaru pridať balíček želatíny. Huspenina tuhne vďaka kolagénu, ktorý obsahujú najmä kože a nožičky. Preto je dobré už pri varení mať väčšie množstvo, aby huspenina naozaj stuhla.

Je dobré mraziť huspeninu?

Nie. Ak huspeninu zmrazíte a opäť rozmrazíte, nie je to tá hmota, ktorá by to mala byť. Ak to ale vyskúšať chcete, môžete. No nezabudnite dodržiavať pravidlá, ktoré k tomu patria. Po dovarení treba všetko nechať odstáť len 10 – 15 minút a potom ju rozložiť ho uzatvárateľných nádob s pevným viečkom. Následne to nechajte vychladnúť a až potom uložte nádoby do mrazničky. Keď dostanete na huspeninu chuť, vytiahnite ju z mrazničky, neotvárajte, len nechajte v kuchyni rozmraziť. Dobré je to nechať cez noc. Huspenina bude ako čerstvá.

Huspenina je prospešná nášmu zdraviu

Huspenina je nielen chutná, ale aj prospešná pre naše zdravie. Vďaka kolagénu pomáha predovšetkým našim kĺbom. Túto bielkovinu obsahujú predovšetkým väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy či kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou, ktorú huspenina obsahuje a je pre naše telo zdravá, je elastín. Ten dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov, ako sú cievy, srdce, šľachy či koža.

Kolagén je vo vode rozpustná bielkoviny. Pozostáva z asi 20 druhov základných aminokyselín a je stavebnou hmotou podporných tkanív a tiež dôležitou zložkou organizmu. Nachádza sa v chrupavkách, kostiach, šľachách, väzivách či koži. Kolagén je dôležitý ako v detstve a dospievaní, kedy človek rastie a vyvíja sa, tak aj v dospelosti, kedy zase chráni naše kĺby pred artrózou a udržiava naše telo v pohyblivosti. Okrem kostí a kĺbov tiež ovplyvňuje zuby či steny krvných ciev. Rovnako vplýva na pružnosť a elasticitu pokožky, preto ho v kozmetickom priemysle nazývajú aj bielkovinou mladosti. Vplýva tiež na pružnosť a pevnosť vlasov či nechtov, zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán.