Pripravte si doma lahodnú a chutnú huspeninu ako od babičky. Stačí sa napríklad inšpirovať našimi originálnymi receptami.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 531 kJ/126,9 kcal | 12 g | 0,1 g | 9 g | - |
1 porcia (250 g) | 1 328 kJ/317 kcal | 31 g | 0,25 g | 22 g | - |
Príprava lahodnej domácej huspeniny ako od babičky
počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 5 hodín
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ
Postup
- Koleno, nožičku (paprčku) a kože odmočíme v studenej vode. Necháme ich tam asi 30 minút. Následne ich umyjeme, očistíme a vložíme do hrnca s vriacou vodou. Vo vode ich varíme, kým na povrchu nebude pena, zaberie to len pár minút. Následne vývar zlejeme a koleno, nožičku a kožky dôkladne umyjeme.
- Do čistého hrnca vložíme mäso a nalejeme naň studenú vodu, kým nie je ponorené. Pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ. Na slabom ohni varíme, vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme aj penu, ktorá sa na povrchu vytvára. Následne po 3 hodinách varenia pridávame očistený cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Po uplynutí ďalšej hodiny zeleninu vyberieme, aby sa nerozvarila a pridáme polievkovú lyžicu octu. Následne všetko povaríme ešte asi 30 minút.
- Hustotu huspeniny zistíme, keď malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste nám v priebehu niekoľkých minút stuhne. Uvarené koleno, nožičku a kože vyberieme a necháme vychladnúť. Mäso pooberáme a nakrájame na menšie kocky. Následne mäso rozvrstvíme na pekáč a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
- Mäso vo vývare následne premiestnime na chladné miesto (nie mrazivé), kde ho necháme vytuhnúť. Najlepšie je nechať ho odstáť z večera do rána.
Ďalšie recepty na prípravu lahodnej domácej huspeniny
Domáca huspenina v tlakovom hrnci alebo kuchte
počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát mäso nevaríme na sporáku, ale v tlakovom hrnci prípadne v kuchte, čím sa skráti čas varenia. V tlakovom hrnci varíme mäso aj s ostatnými surovinami najmenej hodinu.
Diétna domáca huspenina so želatínou
počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 ks kurčaťa
1 ks cibule
15 g želatínový prášok
2 polievkové lyžice octu
mrkva
zeler
mleté čierne korenie
polievkové korenie
soľ
Postup
Kurča spolu s cibuľou, mrkvou a zelerom varíme v slanej vode asi 1 hodinu. Následne vývar precedíme, pripravíme želatínový prášok podľa návodu a následne zmes osolíme, okoreníme a pridáme polievkové korenie. Uvarenú mrkvu a mäso pokrájame, zalejeme želatínovou zmesou a necháme stuhnúť.
Vegetariánska huspenina so želatínou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 5 minút
dĺžka varenia: 30 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 balenie údeného tofu
1 balenie sójových kociek
1 balenie mrazenej polievkovej zmesi
10 g agaru
1 kocka zeleninového bujónu
čierne korenie
údená paprika
vegeta
majorán
bobkový list
cesnak
olej repkový
cesnak sušený
soľ
Postup
Do vriacej vody pridáme údenú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a majorán. Keď zmes začne vrieť, pridáme sójové kocky, pokvapkáme olejom a necháme variť. Následne cesnak nakrájame na plátky. Na panvicu s repkovým olejom dáme mrazenú polievkovú zmes a orestujeme spolu s nakrájaným cesnakom asi 5 minút. Následne zmes zalejeme litrom vriacej vody a pridáme zeleninový bujón, čierne korenie, bobkový list a necháme variť približne 15 minút. Údené tofu si medzičasom nakrájame na kocky a posypeme cesnakom, korením a paprikou, pokvapkáme aj olejom a premiešame. Uvarenú zeleninu so sójovými kockami precedíme a všetko dáme chladiť. Keď vývar vychladne, odlejeme liter, primiešame 10 g agaru a za stáleho miešania privedieme do varu. Vývar s agarom nadávkujeme rovnomerne s tofu, sójovými kockami a zeleninou a necháme všetko stuhnúť.
Čo s riedkou huspeninou, ktorá netuhne?
Prvá pomoc, ak nám huspenina nestuhne, respektíve je riedka, je celkom jednoduchá. Stačí do teplého (nie vriaceho) vývaru pridať balíček želatíny. Huspenina tuhne vďaka kolagénu, ktorý obsahujú najmä kože a nožičky. Preto je dobré už pri varení mať väčšie množstvo, aby huspenina naozaj stuhla.
Je dobré mraziť huspeninu?
Nie. Ak huspeninu zmrazíte a opäť rozmrazíte, nie je to tá hmota, ktorá by to mala byť. Ak to ale vyskúšať chcete, môžete. No nezabudnite dodržiavať pravidlá, ktoré k tomu patria. Po dovarení treba všetko nechať odstáť len 10 – 15 minút a potom ju rozložiť ho uzatvárateľných nádob s pevným viečkom. Následne to nechajte vychladnúť a až potom uložte nádoby do mrazničky. Keď dostanete na huspeninu chuť, vytiahnite ju z mrazničky, neotvárajte, len nechajte v kuchyni rozmraziť. Dobré je to nechať cez noc. Huspenina bude ako čerstvá.
Huspenina je prospešná nášmu zdraviu
Huspenina je nielen chutná, ale aj prospešná pre naše zdravie. Vďaka kolagénu pomáha predovšetkým našim kĺbom. Túto bielkovinu obsahujú predovšetkým väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy či kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou, ktorú huspenina obsahuje a je pre naše telo zdravá, je elastín. Ten dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov, ako sú cievy, srdce, šľachy či koža.
Kolagén je vo vode rozpustná bielkoviny. Pozostáva z asi 20 druhov základných aminokyselín a je stavebnou hmotou podporných tkanív a tiež dôležitou zložkou organizmu. Nachádza sa v chrupavkách, kostiach, šľachách, väzivách či koži. Kolagén je dôležitý ako v detstve a dospievaní, kedy človek rastie a vyvíja sa, tak aj v dospelosti, kedy zase chráni naše kĺby pred artrózou a udržiava naše telo v pohyblivosti. Okrem kostí a kĺbov tiež ovplyvňuje zuby či steny krvných ciev. Rovnako vplýva na pružnosť a elasticitu pokožky, preto ho v kozmetickom priemysle nazývajú aj bielkovinou mladosti. Vplýva tiež na pružnosť a pevnosť vlasov či nechtov, zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán.
Recept na najlepšiu domácu tekvicovú hokkaido polievku
Jeseň je obdobím, kedy sa v potravinách a na trhoch objavuje čoraz viac tekvíc. Čo z nej len pripraviť? Ak si lámete hlavu, inšpirujte sa našou lahodnou polievkou z hokkaido tekvice.
Lahodnú krémovú tekvicovú hokkaido polievku si ľahko a jednoducho pripravíte aj vy doma. Chce to len ten správny recept. Inšpirujte sa tým našim.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 152 kJ/36,33 kcal | 4 g | 5 g | 2 g | 1 g |
1 porcia (250 g) | 380 kJ/90,82 kcal | 10 g | 12 g | 5 g | 3 g |
Príprava najlepšej domácej tekvicovej hokkaido polievky
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Najskôr si pripravíme tekvicu, mrkvu a zemiaky, ktoré ošúpeme a nakrájame. Následne na olivovom oleji najskôr opražíme cibuľu s cesnakom. Potom pridáme aj tekvicu s mrkvou a zemiakmi a restujeme. Následne všetko zalejeme vodou, aby boli suroviny ponorené. Potom pridáme kurací bujón, korenie, soľ, bazalku a oregano. Následne varíme polievku 25 minút. Potom uvarenú polievku odstavíme a rozmixujeme. Následne pridáme smotanu, podľa potreby a hustoty rozriedime horúcim mliekom a všetko zamiešame.
Recepty na tekvicovú hokkaido polievku trochu inak
Hokkaido polievka bez smotany
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát vynecháme smotanu a použijeme len mlieko.
Hokkaido polievka bez mlieka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát vynecháme mlieko a použijeme len smotanu.
Hokkaido batatová polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks sladkých zemiakov batatov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto klasických zemiakov použijeme bataty.
Hokkaido cviklová polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1,5 ks cvikly
1,5 ks rajčín
3 strúčiky cesnaku
maslo
soľ
med
petržlen
bazalka
citrónová šťava
drvená rasca
Postup
Tekvicu, cviklu a rajčiny nakrájame, vložíme do hrnca, pridáme rascu a nalejeme vodu, aby boli suroviny ponorené. Následne varíme asi 30 minút domäkka. Následne pridáme cesnak, maslo, soľ, med, citrónovú šťavu, čerstvé bylinku a všetko rozmixujeme.
Hokkaido cuketová polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1 ks malej cukety
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
soľ
bylinky
Postup
Vychádzame z predošlého receptu (hokkaido cviklovej polievky), no namiesto cvikly použijeme cuketu.
Diétna hokkaido polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1 ks cibule
soľ
čierne korenie
olivový olej
10 lístkov čerstvej bazalky
Postup
Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút. Následne tekvicu s cibuľou zalejeme vodou, tak, aby voda zakryla tekvicu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Následne varíme asi 20 minút. Nakoniec pridáme lístky čerstvej bazalky a všetko dohladka rozmixujeme. Polievku už netreba zahusťovať, má skvelú krémovitú konzistenciu aj bez zahusťovania.
Hokkaido polievka pre deti
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
soľ
rasca
maslo
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát použijeme len spomínané suroviny a na záver polievku rozmixujeme úplne najemno.