Chutné zemiakové lokše si môžete pripraviť aj doma. Stačí sa inšpirovať našimi originálnymi receptami.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 1 100 kJ/262,9 kcal | 6 g | 54 g | 1 g | 5 g |
1 kus | 605 kJ/144,6 kcal | 3 g | 30 g | 0,61 g | 3 g |
Príprava chutných zemiakových lokší ako od babičky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Postup
Zemiaky najskôr uvaríme, potom olúpeme. Variť ich však môžeme aj klasicky bez šupky. Uvarené zemiaky popučíme a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Následne z cesta urobíme valček, ktorý pokrájame na niekoľko kusov. Jednotlivé kusy cesta následne vyvaľkáme do kruhu. Surové lokše popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Maslo roztopíme a lokše z každej strany riadne ponatierame.
Recepty na zemiakové lokše plnené
Zemiakové lokše s pečienkou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
1 ks cibule
500 g kuracej pečienky
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica horčice
1 dl oleja
soľ
oregano
čierne mleté korenie
Postup
Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme pečienku ako plnku. Panvicu pokvapkáme olejom a pridáme nasekanú cibuľu, ktorú opražíme. Potom pridáme nasekaný cesnak a oregano. Spolu všetko opražíme a pridáme nadrobno nasekanú kuraciu pečienku. Do panvice pridáme mleté čierne korenie a premiešame. Pečienku pražíme, kým sa vyparí všetka tekutina a zostane len hustá omáčka, do ktorej primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejme a máme plnku, ktorou naplníme lokše. Následne lokše zrolujeme.
Zemiakové lokše s makom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
125 g masla
soľ
80 g maku
80 g práškového cukru
Postup
Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Na záver ich posypeme makom zmiešaným s cukrom a stočíme.
Bezlepkové lokše
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g múky Uni a Farina
soľ
Postup
Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu akurát múku nahradíme múkou Uni a Farina.
Lokše z kyslého mlieka bez zemiakov z múky a vody
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg múky polohrubej
1 l acidofilného mlieka
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky cukru
olej
Postup
Do múky pridáme 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, cukor a kyslé mlieko. Následne zamiesime hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať. Cesto vyvaľkáme valčekom a pokrájame na asi 3 cm kúsky. Z každého kúska cesta vyvaľkáme hrubú lokšu a necháme aspoň 10 minút podkysnúť. Následne vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán.
Lokše s makom a slivkovým lekvárom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Na makovú plnku:
5 polievkových lyžíc mletého maku
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
70 ml horúcej vody
2 polievkové lyžice slivkového lekváru
Postup
Pripravíme si lokše z pôvodného receptu. Následne si pripravíme plnku. Do pomletého maku s cukrom prilievame vriacu vodu. Následne do mokrého maku vmiešame slivkový lekvár a dosladíme podľa chuti. Makovú plnku potom roztierame po lokši a zrolujeme ju.
Obľúbené jedlá s lokšami
Kačacia pečeň s lokšami
Veľmi obľúbenou pochúťkou je aj kačacia pečeň s lokšami. Mnohí si k nej dávajú aj červenú kapustu. Postup je v podstate stále rovnaký. Najskôr si pripravíme lokše a potom plnku z kačacej pečene. Dochutíme podľa chuti, napríklad kapustou.
Pečená hus s lokšami
Vyhľadávanou delikatesou je aj pečená hus, ktorá sa podáva s lokšami. Najprv si treba pripraviť hus, následne lokše. Upečenú hus nakrájame a podávame s dusenou kapustou a lokšami.
Recept na domáce zemiakové lokše ako od babičky
Na zemiakové lokše našich starých mám nedajú mnohí dopustiť. Chutné sú ako príloha k husacine či kačacine, avšak výborne chutia aj v sladkom prevedení. Môžete si ich urobiť napríklad s makom.
Chutné zemiakové lokše si môžete pripraviť aj doma. Stačí sa inšpirovať našimi originálnymi receptami.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 1 100 kJ/262,9 kcal | 6 g | 54 g | 1 g | 5 g |
1 kus | 605 kJ/144,6 kcal | 3 g | 30 g | 0,61 g | 3 g |
Príprava chutných zemiakových lokší ako od babičky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Postup
Zemiaky najskôr uvaríme, potom olúpeme. Variť ich však môžeme aj klasicky bez šupky. Uvarené zemiaky popučíme a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Následne z cesta urobíme valček, ktorý pokrájame na niekoľko kusov. Jednotlivé kusy cesta následne vyvaľkáme do kruhu. Surové lokše popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Maslo roztopíme a lokše z každej strany riadne ponatierame.
Recepty na zemiakové lokše plnené
Zemiakové lokše s pečienkou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
1 ks cibule
500 g kuracej pečienky
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica horčice
1 dl oleja
soľ
oregano
čierne mleté korenie
Postup
Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme pečienku ako plnku. Panvicu pokvapkáme olejom a pridáme nasekanú cibuľu, ktorú opražíme. Potom pridáme nasekaný cesnak a oregano. Spolu všetko opražíme a pridáme nadrobno nasekanú kuraciu pečienku. Do panvice pridáme mleté čierne korenie a premiešame. Pečienku pražíme, kým sa vyparí všetka tekutina a zostane len hustá omáčka, do ktorej primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejme a máme plnku, ktorou naplníme lokše. Následne lokše zrolujeme.
Zemiakové lokše s makom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
125 g masla
soľ
80 g maku
80 g práškového cukru
Postup
Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Na záver ich posypeme makom zmiešaným s cukrom a stočíme.
Bezlepkové lokše
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g múky Uni a Farina
soľ
Postup
Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu akurát múku nahradíme múkou Uni a Farina.
Lokše z kyslého mlieka bez zemiakov z múky a vody
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg múky polohrubej
1 l acidofilného mlieka
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky cukru
olej
Postup
Do múky pridáme 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, cukor a kyslé mlieko. Následne zamiesime hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať. Cesto vyvaľkáme valčekom a pokrájame na asi 3 cm kúsky. Z každého kúska cesta vyvaľkáme hrubú lokšu a necháme aspoň 10 minút podkysnúť. Následne vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán.
Lokše s makom a slivkovým lekvárom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Na makovú plnku:
5 polievkových lyžíc mletého maku
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
70 ml horúcej vody
2 polievkové lyžice slivkového lekváru
Postup
Pripravíme si lokše z pôvodného receptu. Následne si pripravíme plnku. Do pomletého maku s cukrom prilievame vriacu vodu. Následne do mokrého maku vmiešame slivkový lekvár a dosladíme podľa chuti. Makovú plnku potom roztierame po lokši a zrolujeme ju.
Obľúbené jedlá s lokšami
Kačacia pečeň s lokšami
Veľmi obľúbenou pochúťkou je aj kačacia pečeň s lokšami. Mnohí si k nej dávajú aj červenú kapustu. Postup je v podstate stále rovnaký. Najskôr si pripravíme lokše a potom plnku z kačacej pečene. Dochutíme podľa chuti, napríklad kapustou.
Pečená hus s lokšami
Vyhľadávanou delikatesou je aj pečená hus, ktorá sa podáva s lokšami. Najprv si treba pripraviť hus, následne lokše. Upečenú hus nakrájame a podávame s dusenou kapustou a lokšami.