Recept na domáce zemiakové lokše ako od babičky

Chutné zemiakové lokše si môžete pripraviť aj doma. Stačí sa inšpirovať našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergia BielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 100 kJ/262,9 kcal 6 g 54 g1 g5 g
1 kus605 kJ/144,6 kcal 3 g30 g0,61 g3 g

Príprava chutných zemiakových lokší ako od babičky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ

Postup

Zemiaky najskôr uvaríme, potom olúpeme. Variť ich však môžeme aj klasicky bez šupky. Uvarené zemiaky popučíme a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Následne z cesta urobíme valček, ktorý pokrájame na niekoľko kusov. Jednotlivé kusy cesta následne vyvaľkáme do kruhu. Surové lokše popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Maslo roztopíme a lokše z každej strany riadne ponatierame.

Recepty na zemiakové lokše plnené

Zemiakové lokše s pečienkou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
1 ks cibule
500 g kuracej pečienky
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica horčice
1 dl oleja
soľ
oregano
čierne mleté korenie

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme pečienku ako plnku. Panvicu pokvapkáme olejom a pridáme nasekanú cibuľu, ktorú opražíme. Potom pridáme nasekaný cesnak a oregano. Spolu všetko opražíme a pridáme nadrobno nasekanú kuraciu pečienku. Do panvice pridáme mleté čierne korenie a premiešame. Pečienku pražíme, kým sa vyparí všetka tekutina a zostane len hustá omáčka, do ktorej primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejme a máme plnku, ktorou naplníme lokše. Následne lokše zrolujeme.

Zemiakové lokše s makom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
125 g masla
soľ
80 g maku
80 g práškového cukru

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Na záver ich posypeme makom zmiešaným s cukrom a stočíme.

Bezlepkové lokše

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g múky Uni a Farina
soľ

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu akurát múku nahradíme múkou Uni a Farina.

Lokše z kyslého mlieka bez zemiakov z múky a vody

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg múky polohrubej
1 l acidofilného mlieka
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky cukru
olej

Postup

Do múky pridáme 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, cukor a kyslé mlieko. Následne zamiesime hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať. Cesto vyvaľkáme valčekom a pokrájame na asi 3 cm kúsky. Z každého kúska cesta vyvaľkáme hrubú lokšu a necháme aspoň 10 minút podkysnúť. Následne vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán.

Lokše s makom a slivkovým lekvárom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Na makovú plnku:
5 polievkových lyžíc mletého maku
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
70 ml horúcej vody
2 polievkové lyžice slivkového lekváru

Postup

Pripravíme si lokše z pôvodného receptu. Následne si pripravíme plnku. Do pomletého maku s cukrom prilievame vriacu vodu. Následne do mokrého maku vmiešame slivkový lekvár a dosladíme podľa chuti. Makovú plnku potom roztierame po lokši a zrolujeme ju.

Obľúbené jedlá s lokšami

Kačacia pečeň s lokšami

Veľmi obľúbenou pochúťkou je aj kačacia pečeň s lokšami. Mnohí si k nej dávajú aj červenú kapustu. Postup je v podstate stále rovnaký. Najskôr si pripravíme lokše a potom plnku z kačacej pečene. Dochutíme podľa chuti, napríklad kapustou.

Pečená hus s lokšami

Vyhľadávanou delikatesou je aj pečená hus, ktorá sa podáva s lokšami. Najprv si treba pripraviť hus, následne lokše. Upečenú hus nakrájame a podávame s dusenou kapustou a lokšami.

Recept: Najlepšie domáce parené buchty ako od starej mamy

Parené buchty v mnohých prebúdzajú spomienky na detstvo. Väčšina z nás ich určite milovala a mnohí na ne nedajú dopustiť aj v dospelosti. Pripravte si túto sladkú pochúťku aj vy doma. Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 005 kJ/240 kcal5 g52 g1 g-
1 porcia (250 g)2 512 kJ/600 kcal14 g130 g 2 g-

Príprava domácich parených buchiet ako od starej mamy

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
1 ks droždia
400 ml mlieka
30 g kryštálového cukru
1 pohár lekváru
práškový cukor
kakao
maslo
soľ

Postup

  1. Najskôr si z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Doňho pridáme múku a štipku soli. Následne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne hodinu.
  2. Na pomúčenej doske následne rozvaľkáme cesto. Keď má hrúbku 1 centimeter, pokrájame ho na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme lyžišku lekváru. Následne cesto zabalíme do tvaru buchty. Prikryjeme a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút.
  3. Buchty paríme asi 10 minút. Keď sú hotové, polejeme ich rozpusteným maslom, posypeme kakaom a práškovým cukrom.

Recepty na parené buchty plnené

Parené buchty s marhuľami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
2 konzervy marhuľového kompótu
kockový cukor
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, avšak dovnútra namiesto lekváru dávame polovicu marhule, do ktorej vložíme kockový cukor a prikryjeme druhou polovicou marhule.

Parené buchty s jahodami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
jahody
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme predošlý recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme jahodami.

Parené buchty s čučoriedkami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
lesné čučoriedky
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme lesnými čučoriedkami.

Parené buchty so slivkami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
slivky
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme slivkami.

Parené buchty s čokoládou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
čokoládovo-orieškový krém Nutella
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme čokoládovo-orieškovým krémom Nutellou.

Parené buchty bez lepku

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 90 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
360 g bezlepkovej múky Schär MIX B
225 ml vlažného mlieka
1 ks vajca
1/2 kocky droždia
3 čajové lyžičky kryštálového cukru
Nutella alebo slivkový lekvár
soľ

Postup

Zopakujeme pôvodný recept, akurát namiesto polohrubej múky použijeme bezlepkovú. Buchty naplníme buď Nutellou alebo slivkovým lekvárom, podľa chuti.

Parené buchty bez vajec

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička soli
lekvár alebo Nutella

Postup

Zopakujeme pôvodný recept, akurát nepoužijeme vajce, no použijeme do cesta olivový olej. Buchty plníme buď lekvárom, alebo Nutellou.

Špaldové parené buchty

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
400 g špaldovej celozrnnej múky hrubo mletej
1 ks vajca alebo 1 lyžica hladkej plnotučnej sójovej múky rozmiešaná v troške vody
30 g čerstvého droždia
200 ml vlažnej pitnej vody
4 suchšie žemle na kocky
soľ

Postup

V mise rozmiešame múku so soľou. Vlažnú vodu rozšľaháme s vajcom alebo s rozriedenou sójovou múkou a touto tekutinou zarobíme vláčne, ale nie riedke cesto. To urovnáme v mise a necháme pod utierkou na teplom mieste vykysnúť do asi dvojnásobného objemu (asi 30 minút). Nakrájané žemle osušíme v rúre a zapracujeme do vykysnutého cesta. Následne necháme 15 minút odstáť. Rukou zmúčenou vo vode tvarujeme buchtičky, ktoré vhadzujeme do variacej sa osolenej vody a na miernom ohni varíme. Po 10 minútach buchtu obrátime a dovaríme.

Parené buchty s tvarohom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
600 g špaldovej hladkej múky
1 kocka droždia
200 ml mlieka
200 g mäkkého tvarohu
hrsť sušených hrozienok
1 polievková lyžica medu
1 čajová lyžička soli

Postup

Vychádzame z pôvodného postupu, akurát buchty plníme tvarohom zmiešaným s hrozienkami a medom.