Recept na najlepšiu držkovú polievku

Hľadáte recept na chutnú držkovú polievku? Inšpirujte sa tým našim tradičným a určite si pochutíte. Držková polievka má špecifickú chuť a tá kvalitná je poriadne hustá. Pripravte si túto skvelú pochúťky aj vy doma.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVlákniny
100 ml373 kJ/89 kcal9 g8 g2 g-
1 porcia (250 ml)932 kJ/223 kcal23 g21 g4 g-

Príprava najlepšej držkovej polievky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
800 g predvarených držiek
1 lyžica bravčovej masti
1 ks veľkej cibule
5 strúčikov cesnaku
1 polievková lyžica hladkej múky
mletá červená paprika
bobkový list
mleté čierne korenie
celá rasca
sušený majorán
čili paprička
bylinky
vegeta
soľ

Postup

  1. Predvarené držky dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme 20 minút. Potom vodu precedíme.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti opražíme, následne stiahneme z ohňa, zasypeme mletou červenou paprikou a premiešame.
  3. Do paprikového základu pridáme precedené držky, bobkový list, mleté čierne korenie, celú rascu, vegetu a soľ a orestujeme asi 5 minút. Následne všetko zalejeme vodou a varíme asi 20 minút, kým držky nezmäknú.
  4. Pripravíme si zásmažku.Kopcovitú lyžicu hladkej múky rozmiešame v 2 dl vlažnej vody a za stále miešania vlejeme do polievky.
  5. Následne do polievky pridáme cesnak a sušený majorán a varíme asi 5 minút. Dochutíme a podávame s čerstvým chlebom.

Recepty na držkovú polievku trochu inak

Držková polievka s údeným mäsom

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 5 hodín
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg držiek
0,75 kg údeného mäsa
1 ks červenej kapie
1 ks zelenej kapie
1 ks väčšieho póru
1 ks cibule
5 ks sušených čili papričiek
1 ks paradajok v konzerve
3 ks bobkového listu
4 ks nového korenia
1 ks zemiaku
4 strúčiky cesnaku
bravčová masť
drvená rasca
majorán

Postup

  1. Najskôr si pripravíme držky, ktoré vložíme do vody a varíme 15 minút. Potom vymeníme vody a opäť varíme 15 minút. Zase vodu zlejeme a dáme do hrnca novú. Následne pridáme údeného mäso, bobkový list a nové korenie. Mäso varíme 2 hodiny.
  2. Na masti opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú kapiu, pór, zmes opražíme a pridáme nasekané čili papričky. Všetko podusíme 2-3 minúty. Následne pridáme paradajky z konzervy, posypeme rascou, premiešame a podlejeme vývarom, v ktorom sme pripravovali údené mäso. Následne to dusíme a priebežne podlievame a miešame. Zmes dusíme asi 1,5 hodiny.
  3. Potom pridáme do polievky držky, prilejeme zvyšok vývaru a lisovaný cesnak. Polievku zahustíme najemno nastrúhaným zemiakom. Na záver pridáme majorán. Polievku podávame s knedľou.

Držková polievka so slaninou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g držiek
20 g údenej slaniny
20 g hladkej múky
20 g krupice
1 ks cibule
1 polievková lyžica masti
soľ

Postup

  1. Najskôr si pripravíme držky, ktoré vložíme do vody a varíme 15 minút. Potom vymeníme vody a opäť varíme 15 minút. Zase vodu zlejeme a dáme do hrnca novú.
  2. Pokrájanú slaninu opražíme na masti, pridáme múku, posekanú cibuľu a opäť pražíme. Následne slaninu s cibuľou zalejeme vývarom z držiek, posolíme a varíme. Nakoniec pridáme krupicu. Držky medzičasom pokrájame na rezance a pridáme do vývaru.

Držková polievka so zeleninou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 4 hodiny
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 držiek
40 g masti
40 g hladkej múky
100 g koreňovej zeleniny
1 ks cibule
1 polievková lyžica mletej červenej papriky
1 polievková lyžica oleja
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
majorán
soľ

Postup

  1. Držky umyjeme opakovane vo vode. Potrieme ich soľou a opäť umyjeme. Najskôr ich varíme 30 minút a vodu vylejeme. Opäť držky varíme v čistej vode, ktorú osolíme a keď voda vrie, varíme asi 2-3 hodiny domäkka.
  2. Očistíme cibuľu, ktorú následne nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme múku, opražíme a zalejeme trochou vývaru z držiek. Všetko riadne premiešame a necháme 10 minút variť. Následne pridáme zvyšný vývar.
  3. Držky varíme s koreňovou zeleninou a potom pridáme do vývaru. Pridáme aj mletú červenú papriku a mleté čierne korenie. Všetko spolu dovaríme. Polievku dochutíme majoránom a cesnakom.

Držková polievka s bielou fazuľou

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 4 hodiny
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g držiek
1 šálka koreňovej zeleniny
2 ks zemiakov
50 g oravskej slaniny
2 ks cibule
1 ks čili papričky
2 strúčiky cesnaku
1 šálka bieleho suchého vína
1 šálka bielej fazule
1 liter hovädzieho vývaru
1 zväzok bouguet garni (kytička byliniek a korenín – petržlenová vňať, tymián, bobkový list
2 šálky paradajok v konzerve
1 polievková lyžica posekaných byliniek
2 polievkové lyžice olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ

Postup

  1. Držky dôkladne umyjeme a varíme v čistej vode asi 15 minút. Následne ich preložíme do osolenej vriacej vody a varíme 2-3 hodiny domäkka. Mäkké držky vyberieme a pokrájame na rezance.
  2. Nakrájanú koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode a potom ju vyberieme, vodu zachováme.
  3. Do vody z vývaru vložíme na kocky nakrájané zemiaky a uvaríme ako zeleninu. V hrnci na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú slaninu a potom pridáme cibuľu. Pridáme čili s cesnakom a zalejeme bielym vínom. Následne pridáme bielu fazuľu, ktorú sme nechali cez noc odstáť, zalejeme hovädzím vývarom, pridáme bouquet garni a varíme asi 25 minút.
  4. Primiešame držky, nakrájané paradajky a varíme Ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme varenú zeleninu a posekané bylinky. Polievku ochutíme soľou a mletým korením. Držkovú polievku podávame s hriankou.

Držková polievka s hubami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
3/4 kg hlivy
2 ks veľkej cibule
1/2 hlávky cesnaku
6 polievkových lyžíc hladkej múky
3 polievkové lyžíc masti
feferónová pasta alebo 1 čili paprička
2 ks bobkového listu
majorán
3 čajové lyžičky mletej sladkej červenej papriky
4 ks nového korenia
2 čajové lyžičky drvenej rasce
čierne korenie
soľ

Postup

  1. Na masti si pripravíme zásmažku s rascou, pridáme červenú papriku a čierne korenie, väčšinu prelisovaného cesnaku a nadrobno pokrájanú cibuľu. Všetko krátko opražíme, zalejeme vodou, osolíme a varíme, kým sa cibuľa nerozvarí.
  2. Pridáme na pásiky pokrájané huby, ktoré vyzerajú ako držky. Uvaríme domäkka a nakoniec pridáme zvyšok cesnaku, ochutíme majoránom a dosolíme.

Falošná držková polievka

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 balenie sójových plátkov
1 ks cibule
5 ks zemiakov
5 strúčikov cesnaku
1 kocka slepačieho bujónu
korenie
vegeta
olej
hladká múka
mletá červená paprika
mleté čierne korenie
majorán
soľ

Postup

  1. Polovicu balíka sójových plátkov dáme uvariť do hrnca spolu s polovicou cibule, 2 strúčikmi cesnaku, čiernym korením a vegetou. Všetko zalejeme 1 litrom vody.
  2. Medzitým si pripravíme zemiaky, ktoré očistíme a nadrobno nakrájame.
  3. Uvarené sójové plátky precedíme, vyžmýkame a pokrájame na tenšie plátky.
  4. Sójové plátky potom pridáme do hrnca k zemiakom, pridáme bujón, vegetu, korenie a varíme.
  5. Medzičasom na oleji opražíme druhú polovicu nadrobno nakrájanej cibule, pridáme hladkú múku a smažíme. Pridáme mletú červenú papriku a odstavíme. Vmiešame zásmažku do polievky. Následne pridáme 3 strúčiky cesnaku, chvíľu povaríme a na záver pridáme majorán.

Recept na najlepšiu domácu tekvicovú hokkaido polievku

Lahodnú krémovú tekvicovú hokkaido polievku si ľahko a jednoducho pripravíte aj vy doma. Chce to len ten správny recept. Inšpirujte sa tým našim.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g152 kJ/36,33 kcal4 g5 g2 g1 g
1 porcia (250 g)380 kJ/90,82 kcal10 g12 g5 g3 g

Príprava najlepšej domácej tekvicovej hokkaido polievky

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej

Postup

Najskôr si pripravíme tekvicu, mrkvu a zemiaky, ktoré ošúpeme a nakrájame. Následne na olivovom oleji najskôr opražíme cibuľu s cesnakom. Potom pridáme aj tekvicu s mrkvou a zemiakmi a restujeme. Následne všetko zalejeme vodou, aby boli suroviny ponorené. Potom pridáme kurací bujón, korenie, soľ, bazalku a oregano. Následne varíme polievku 25 minút. Potom uvarenú polievku odstavíme a rozmixujeme. Následne pridáme smotanu, podľa potreby a hustoty rozriedime horúcim mliekom a všetko zamiešame.

Recepty na tekvicovú hokkaido polievku trochu inak

Hokkaido polievka bez smotany

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát vynecháme smotanu a použijeme len mlieko.

Hokkaido polievka bez mlieka

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát vynecháme mlieko a použijeme len smotanu.

Hokkaido batatová polievka

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks sladkých zemiakov batatov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto klasických zemiakov použijeme bataty.

Hokkaido cviklová polievka

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1,5 ks cvikly
1,5 ks rajčín
3 strúčiky cesnaku
maslo
soľ
med
petržlen
bazalka
citrónová šťava
drvená rasca

Postup

Tekvicu, cviklu a rajčiny nakrájame, vložíme do hrnca, pridáme rascu a nalejeme vodu, aby boli suroviny ponorené. Následne varíme asi 30 minút domäkka. Následne pridáme cesnak, maslo, soľ, med, citrónovú šťavu, čerstvé bylinku a všetko rozmixujeme.

Hokkaido cuketová polievka

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1 ks malej cukety
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
soľ
bylinky

Postup

Vychádzame z predošlého receptu (hokkaido cviklovej polievky), no namiesto cvikly použijeme cuketu.

Diétna hokkaido polievka

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1 ks cibule
soľ
čierne korenie
olivový olej
10 lístkov čerstvej bazalky

Postup

Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút. Následne tekvicu s cibuľou zalejeme vodou, tak, aby voda zakryla tekvicu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Následne varíme asi 20 minút. Nakoniec pridáme lístky čerstvej bazalky a všetko dohladka rozmixujeme. Polievku už netreba zahusťovať, má skvelú krémovitú konzistenciu aj bez zahusťovania.

Hokkaido polievka pre deti

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
soľ
rasca
maslo

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát použijeme len spomínané suroviny a na záver polievku rozmixujeme úplne najemno.