Francúzske zemiaky patria do skupiny veľmi chutných a jednoduchých jedál, ktoré si raz-dva pripravíte aj vy doma. Inšpirujte sa originálnymi receptami.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 656 kJ/157 kcal | 6 g | 8 g | 12 g | 1 g |
porcia (200 g) | 1 312 kJ/314 kcal | 11 g | 17 g | 24 g | 2 g |
Príprava originálnych francúzskych zemiakov
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g anglickej slaniny (alebo klobásy)
4 vajcia
soľ
2 dl smotany
8 dg masla
strúhanka
bravčová masť
Postup
Zemiaky v šupke najskôr uvaríme skoro do mäkka. Následne ich olúpeme a pokrájame na kolieska. Potom uvaríme vajcia natvrdo, následne ich olúpeme a nadrobno posekáme alebo pokrájame na kolieska. Misu alebo janské sklo vymastíme, vysypeme strúhankou a po vrstvách ukladáme zemiaky s vajíčkami a anglickou slaninou, prípadne klobásou. Zemiaky osolíme a trochu polejeme smotanou a maslom. Vrstvy striedame ešte dva razy. Navrch dáme zemiaky, zalejeme smotanou, pokvapkáme rozpusteným maslom pri 180-200 °C a pečieme asi 45 minút.
Recepty na francúzske zemiaky trochu inak
Francúzske zemiaky zo surových zemiakov s klobásou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina 20 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g klobásy
4 vajcia
200 g cibule
bravčová masť
strúhanka
200 ml polotučného mlieka
250 ml kyslej smotany
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Vychádzame z predošlého receptu, akurát použijeme surové zemiaky a vrstíme spolu s vajíčkom, ku ktorému pridáme klobásu a cibuľu. Nakoniec položíme opäť poslednú vrstvu zemiakov a takto pripravené to dáme na 20 minút do rozohriatej rúry predpiecť. V mlieku rozmiešame smotanu, vajcia, soľ a korenie a po spomínaných 20 minútach zemiaky zalejeme nálevom. Povrch jemne posypeme strúhankou. Zakryté ich ďalej pečieme asi 30 minút. Zemiaky následne odkryjeme a necháme ich ešte 10-15 minút pri teplote 180 až 200 °C zapiecť.
Francúzske zemiaky s kyslou kapustou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
1 ks klobásy
1 kg kyslej kapusty
1 cibuľa
1 vajce
slanina
bravčová masť
strúhanka
250 ml kyslej smotany
soľ
vegeta
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu s uvarenými zemiakmi, namiesto nakrájaných vajíčok na zemiaky dávame klobásu, slaninu a cibuľu. Následne necháme zapiecť približne 10 minút. Na vrch potom dáme kapustu a necháme zapiecť pri teplote asi 200 °C, až kým nebudú zemiaky hotové.
Francúzske zemiaky bez smotany
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
6 ks špekáčikov
4 vajcia
2 ks cibule
4 ks sterilizovanej uhorky
1 dl mlieka
soľ
mleté čierne korenie
olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu. Pekáč však vymastíme olejom a rozložíme naň polovicu zemiakov, ktoré osolíme. Špekáčiky, cibuľu a uhorku nakrájame na kocky a naložíme na zemiaky. Opäť vrstvíme. Vajcia s mliekom rozšľaháme, posolíme a okoreníme a rovnomerne rozlejeme na zemiaky. Vo vyhriatej rúre zapekáme približne 20 minút pri 200 °C.
Francúzske zemiaky s mletým mäsom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
450 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
2 strúčiky cesnaku
3 paradajky
1 ks cibule
150 ml sladkej smotany
2 vajcia
100 g tvrdého postrúhaného syra
soľ
mleté čierne korenie
olej
drvená rasca
čili korenie
petržlenová vňať
Postup
Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno nakrájeme a orestujeme na oleji. Pridáme mleté mäso, ochutíme soľou, korením a opečieme. Následne pridáme blanšírované paradajky pokrájané na menšie kúsky. Dusíme asi 15 minút a potom pridáme petržlenovú vňať. Následne dáme uvarené zemiaky do misy a pridávame pripravené mleté mäso. Poslednú vrstvu zemiakov posypeme rascou. Následne pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút pri 200 °C. Smotanu s vajcami vymiešame, pridáme štipku čili a zalejeme povrch zemiakov. Posypeme nastrúhaným syrom a odokryté dopekáme 5-10 minút.
Francúzske zemiaky pre vegetariánov
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
2 vajcia
200 g šampiňónov
200 g čerstvých špenátových listov
200 g tvrdého zrejúceho syra (cheddar, gorgonzola…)
200 ml pochúťkovej smotany
2 strúčiku cesnaku
1 zväzok jarnej cibuľky
morskú/himalájsku soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto vajec použijeme šampiňóny, špenátové listy, syr a restovanú cibuľku s cesnakom. Poslednú vrstvu zemiakov zalejeme vymiešanými vajciami s pochúťkovou smotanou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na asi 35-40 minút.
Francúzske zemiaky pre deti
počet porcií: 1
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
2 väčšie zemiaky
1 natvrdo uvarené vajce
2 plátky kvalitnej kuracej šunky
1 polievková lyžica syra
3 polievkové lyžice sladkej smotany
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, len k vajíčku pridáme a pokrájanú šunku a vrstvíme. Navrch nasypeme strúhaný syr, polejeme zemiaky smotanou a asi 30 minút zapekáme v rúre pri teplote 200 °C.
Recept na najlepšie francúzske zemiaky
Koľko ľudí, toľko chutí. Francúzske zemiaky sú slovenskou klasikou, ktorú si mnohí z nás pamätajú ešte z detstva.
Francúzske zemiaky patria do skupiny veľmi chutných a jednoduchých jedál, ktoré si raz-dva pripravíte aj vy doma. Inšpirujte sa originálnymi receptami.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 656 kJ/157 kcal | 6 g | 8 g | 12 g | 1 g |
porcia (200 g) | 1 312 kJ/314 kcal | 11 g | 17 g | 24 g | 2 g |
Príprava originálnych francúzskych zemiakov
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g anglickej slaniny (alebo klobásy)
4 vajcia
soľ
2 dl smotany
8 dg masla
strúhanka
bravčová masť
Postup
Zemiaky v šupke najskôr uvaríme skoro do mäkka. Následne ich olúpeme a pokrájame na kolieska. Potom uvaríme vajcia natvrdo, následne ich olúpeme a nadrobno posekáme alebo pokrájame na kolieska. Misu alebo janské sklo vymastíme, vysypeme strúhankou a po vrstvách ukladáme zemiaky s vajíčkami a anglickou slaninou, prípadne klobásou. Zemiaky osolíme a trochu polejeme smotanou a maslom. Vrstvy striedame ešte dva razy. Navrch dáme zemiaky, zalejeme smotanou, pokvapkáme rozpusteným maslom pri 180-200 °C a pečieme asi 45 minút.
Recepty na francúzske zemiaky trochu inak
Francúzske zemiaky zo surových zemiakov s klobásou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina 20 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g klobásy
4 vajcia
200 g cibule
bravčová masť
strúhanka
200 ml polotučného mlieka
250 ml kyslej smotany
soľ
mleté čierne korenie
Postup
Vychádzame z predošlého receptu, akurát použijeme surové zemiaky a vrstíme spolu s vajíčkom, ku ktorému pridáme klobásu a cibuľu. Nakoniec položíme opäť poslednú vrstvu zemiakov a takto pripravené to dáme na 20 minút do rozohriatej rúry predpiecť. V mlieku rozmiešame smotanu, vajcia, soľ a korenie a po spomínaných 20 minútach zemiaky zalejeme nálevom. Povrch jemne posypeme strúhankou. Zakryté ich ďalej pečieme asi 30 minút. Zemiaky následne odkryjeme a necháme ich ešte 10-15 minút pri teplote 180 až 200 °C zapiecť.
Francúzske zemiaky s kyslou kapustou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
1 ks klobásy
1 kg kyslej kapusty
1 cibuľa
1 vajce
slanina
bravčová masť
strúhanka
250 ml kyslej smotany
soľ
vegeta
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu s uvarenými zemiakmi, namiesto nakrájaných vajíčok na zemiaky dávame klobásu, slaninu a cibuľu. Následne necháme zapiecť približne 10 minút. Na vrch potom dáme kapustu a necháme zapiecť pri teplote asi 200 °C, až kým nebudú zemiaky hotové.
Francúzske zemiaky bez smotany
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
6 ks špekáčikov
4 vajcia
2 ks cibule
4 ks sterilizovanej uhorky
1 dl mlieka
soľ
mleté čierne korenie
olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu. Pekáč však vymastíme olejom a rozložíme naň polovicu zemiakov, ktoré osolíme. Špekáčiky, cibuľu a uhorku nakrájame na kocky a naložíme na zemiaky. Opäť vrstvíme. Vajcia s mliekom rozšľaháme, posolíme a okoreníme a rovnomerne rozlejeme na zemiaky. Vo vyhriatej rúre zapekáme približne 20 minút pri 200 °C.
Francúzske zemiaky s mletým mäsom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
450 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
2 strúčiky cesnaku
3 paradajky
1 ks cibule
150 ml sladkej smotany
2 vajcia
100 g tvrdého postrúhaného syra
soľ
mleté čierne korenie
olej
drvená rasca
čili korenie
petržlenová vňať
Postup
Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno nakrájeme a orestujeme na oleji. Pridáme mleté mäso, ochutíme soľou, korením a opečieme. Následne pridáme blanšírované paradajky pokrájané na menšie kúsky. Dusíme asi 15 minút a potom pridáme petržlenovú vňať. Následne dáme uvarené zemiaky do misy a pridávame pripravené mleté mäso. Poslednú vrstvu zemiakov posypeme rascou. Následne pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút pri 200 °C. Smotanu s vajcami vymiešame, pridáme štipku čili a zalejeme povrch zemiakov. Posypeme nastrúhaným syrom a odokryté dopekáme 5-10 minút.
Francúzske zemiaky pre vegetariánov
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
2 vajcia
200 g šampiňónov
200 g čerstvých špenátových listov
200 g tvrdého zrejúceho syra (cheddar, gorgonzola…)
200 ml pochúťkovej smotany
2 strúčiku cesnaku
1 zväzok jarnej cibuľky
morskú/himalájsku soľ
mleté čierne korenie
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto vajec použijeme šampiňóny, špenátové listy, syr a restovanú cibuľku s cesnakom. Poslednú vrstvu zemiakov zalejeme vymiešanými vajciami s pochúťkovou smotanou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na asi 35-40 minút.
Francúzske zemiaky pre deti
počet porcií: 1
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
2 väčšie zemiaky
1 natvrdo uvarené vajce
2 plátky kvalitnej kuracej šunky
1 polievková lyžica syra
3 polievkové lyžice sladkej smotany
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, len k vajíčku pridáme a pokrájanú šunku a vrstvíme. Navrch nasypeme strúhaný syr, polejeme zemiaky smotanou a asi 30 minút zapekáme v rúre pri teplote 200 °C.