Recept na najlepšie francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky patria do skupiny veľmi chutných a jednoduchých jedál, ktoré si raz-dva pripravíte aj vy doma. Inšpirujte sa originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g656 kJ/157 kcal6 g8 g12 g1 g
porcia (200 g)1 312 kJ/314 kcal11 g17 g24 g2 g
Príprava originálnych francúzskych zemiakov

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g anglickej slaniny (alebo klobásy)
4 vajcia
soľ
2 dl smotany
8 dg masla
strúhanka
bravčová masť

Postup

Zemiaky v šupke najskôr uvaríme skoro do mäkka. Následne ich olúpeme a pokrájame na kolieska. Potom uvaríme vajcia natvrdo, následne ich olúpeme a nadrobno posekáme alebo pokrájame na kolieska. Misu alebo janské sklo vymastíme, vysypeme strúhankou a po vrstvách ukladáme zemiaky s vajíčkami a anglickou slaninou, prípadne klobásou. Zemiaky osolíme a trochu polejeme smotanou a maslom. Vrstvy striedame ešte dva razy. Navrch dáme zemiaky, zalejeme smotanou, pokvapkáme rozpusteným maslom pri 180-200 °C a pečieme asi 45 minút.

Recepty na francúzske zemiaky trochu inak

Francúzske zemiaky zo surových zemiakov s klobásou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina 20 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g klobásy
4 vajcia
200 g cibule
bravčová masť
strúhanka
200 ml polotučného mlieka
250 ml kyslej smotany
soľ
mleté čierne korenie

Postup

Vychádzame z predošlého receptu, akurát použijeme surové zemiaky a vrstíme spolu s vajíčkom, ku ktorému pridáme klobásu a cibuľu. Nakoniec položíme opäť poslednú vrstvu zemiakov a takto pripravené to dáme na 20 minút do rozohriatej rúry predpiecť. V mlieku rozmiešame smotanu, vajcia, soľ a korenie a po spomínaných 20 minútach zemiaky zalejeme nálevom. Povrch jemne posypeme strúhankou. Zakryté ich ďalej pečieme asi 30 minút. Zemiaky následne odkryjeme a necháme ich ešte 10-15 minút pri teplote 180 až 200 °C zapiecť.

Francúzske zemiaky s kyslou kapustou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
1 ks klobásy
1 kg kyslej kapusty
1 cibuľa
1 vajce
slanina
bravčová masť
strúhanka
250 ml kyslej smotany
soľ
vegeta

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu s uvarenými zemiakmi, namiesto nakrájaných vajíčok na zemiaky dávame klobásu, slaninu a cibuľu. Následne necháme zapiecť približne 10 minút. Na vrch potom dáme kapustu a necháme zapiecť pri teplote asi 200 °C, až kým nebudú zemiaky hotové.

Francúzske zemiaky bez smotany

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
6 ks špekáčikov
4 vajcia
2 ks cibule
4 ks sterilizovanej uhorky
1 dl mlieka
soľ
mleté čierne korenie
olej

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu. Pekáč však vymastíme olejom a rozložíme naň polovicu zemiakov, ktoré osolíme. Špekáčiky, cibuľu a uhorku nakrájame na kocky a naložíme na zemiaky. Opäť vrstvíme. Vajcia s mliekom rozšľaháme, posolíme a okoreníme a rovnomerne rozlejeme na zemiaky. Vo vyhriatej rúre zapekáme približne 20 minút pri 200 °C.

Francúzske zemiaky s mletým mäsom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
450 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
2 strúčiky cesnaku
3 paradajky
1 ks cibule
150 ml sladkej smotany
2 vajcia
100 g tvrdého postrúhaného syra
soľ
mleté čierne korenie
olej
drvená rasca
čili korenie
petržlenová vňať

Postup

Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno nakrájeme a orestujeme na oleji. Pridáme mleté mäso, ochutíme soľou, korením a opečieme. Následne pridáme blanšírované paradajky pokrájané na menšie kúsky. Dusíme asi 15 minút a potom pridáme petržlenovú vňať. Následne dáme uvarené zemiaky do misy a pridávame pripravené mleté mäso. Poslednú vrstvu zemiakov posypeme rascou. Následne pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút pri 200 °C. Smotanu s vajcami vymiešame, pridáme štipku čili a zalejeme povrch zemiakov. Posypeme nastrúhaným syrom a odokryté dopekáme 5-10 minút.

Francúzske zemiaky pre vegetariánov

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
2 vajcia
200 g šampiňónov
200 g čerstvých špenátových listov
200 g tvrdého zrejúceho syra (cheddar, gorgonzola…)
200 ml pochúťkovej smotany
2 strúčiku cesnaku
1 zväzok jarnej cibuľky
morskú/himalájsku soľ
mleté čierne korenie
olivový olej

 Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto vajec použijeme šampiňóny, špenátové listy, syr a restovanú cibuľku s cesnakom. Poslednú vrstvu zemiakov zalejeme vymiešanými vajciami s pochúťkovou smotanou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na asi 35-40 minút.

Francúzske zemiaky pre deti

počet porcií: 1
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
2 väčšie zemiaky
1 natvrdo uvarené vajce
2 plátky kvalitnej kuracej šunky
1 polievková lyžica syra
3 polievkové lyžice sladkej smotany

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, len k vajíčku pridáme a pokrájanú šunku a vrstvíme. Navrch nasypeme strúhaný syr, polejeme zemiaky smotanou a asi 30 minút zapekáme v rúre pri teplote 200 °C.

Recept na najlepšie zemiakové placky

Zemiakové placky sú klasika, ktorú pozná každý. Sú skvelé, chutné, sýte a ak sa aj vám už zbiehajú slinky, inšpirujte sa našimi skvelými receptami a pripravte si ich aj vy doma.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 079 kJ/258 kcal5 g33 g12 g4 g
1 porcia (250 g)2 698 kJ/645 kcal13 g82 g30 g10 g

Príprava tradičných zemiakových placiek

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Najskôr si očistíme zemiaky, ktoré následne na jemnom strúhadle postrúhame. Potom pridáme vajce, soľ, majoránku, mleté čierne korenie, trošku vegety a červenú papriku. Očistíme cesnak, pričom dva strúčiky pretlačíme a dva nakrájame nadrobno. Potom pridáme hladkú múku. Všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou. Na rozohriatom oleji vytvoríme z cesta placku a z oboch strán opečieme dozlatista.

Zemiakové placky tak trochu inak

Zemiakové placky plnené syrom a šunkou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
syr
šunka
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olivový olej
vegeta
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, avšak nepripravujte klasické veľké placky, ale mini-placky. Medzi dve vložte syr a šunku a nechajte, kým sa syr neroztopí.

Zemiakové placky plnené syrom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
syr
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olivový olej
vegeta
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, na panvicu však rozotrieme tenšiu vrstvu cesta, na to poukladáme syr a zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. Rovnako opečieme z oboch strán.

Zemiakové placky ako palacinky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
250 – 300 g hladkej múky
3 ks vajec
5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
250 – 300 ml mlieka
3 až 4 strúčiky cesnaku
bylinky
pažítka
petržlenová vňať alebo zelená cibuľka
soľ

Postup

Ošúpané zemiaky prekrojíme na štvrtiny. Dáme ich variť do osolenej vody, kým nezmäknú. Následne ich zlejeme, no trochu vody necháme na dne. Zemiaky i vodu necháme vychladnúť a potom ich rozmixujeme na hladkú jednoliatu kašovitú hmotu. Následne do zmesi pridáme 3 až 4 prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme aj vajcia, olej, trochu soli a všetko ručne vymiešame. Následne pridáme mlieko, premiešame a na záver preosievame hladkú múku, ktorú pridávame postupne. Následne nechajte zmes na zemiakové placky ako palacinky odležať aspoň 25 minút. Potom rozpálime panvicu, ktorú natrieme olejom. Vylejeme na ňu trochu cesta a pripravujeme ako klasické palacinky.

Zemiakové placky plnené kuracím soté

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie na zemiakové placky:
500 g zemiakov
250 – 300 g hladkej múky
3 ks vajec
5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
250 – 300 ml mlieka
3 až 4 strúčiky cesnaku
bylinky
pažítka
petržlenová vňať alebo zelená cibuľka
soľ

ingrediencie na prípravu kuracieho soté:
500 g kuracie prsia
1 ks cibule
1 konzerva sterilizovaných šampiňónov
100 g tvrdého syru
3 polievkové lyžice paradajkovej šťavy
1 polievková lyžica kečupu
1 polievková lyžica plnotučnej horčice
1 kávová lyžička sójovej omáčky
mleté čierne korenie
vegeta
soľ

Postup

Najskôr si pripravíme zemiakové placky podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme kuracie soté. Kuracie prsia si nakrájame na rezance. Cibuľu osmažíme, pridáme kuracie mäso, soľ a následne dusíme. Potom pridáme šampiňóny, mleté čierne korenie, vegetu, sójovú omáčku, horčicu, kečup a paradajkovú šťavu. Pripravené zemiakové placky následne naplníme mäsom a ozdobíme nastrúhaným syrom.

Bezlepkové zemiakové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
4 polievkové lyžice bezlepkovej múky (promix uni)
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto hladkej múky použijeme bezlepkovú múku.

Zemiakové placky bez kvapky oleja

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Zemiakové placky pripravíme podľa pôvodného postupu, avšak namiesto na vyprážanie na panvici ich uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme asi 40 minút.

Chrumkavé zemiakové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
10 ml mlieka
1 ks vajce
100 g strúhanky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Ošúpané zemiaky postrúhame najemno, pokvapkáme horúcim mliekom, aby nestmavli. Následne posolíme, pokoreníme, pridáme prelisovaný cesnak i majoránku. Pridáme vajce a strúhanku. Potom na rozohriatej panvici s olejom pripravujeme placky, ktoré pražíme dozlatista.

Cuketovo-zemiakové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 25 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 malá cuketa
1 ks vajce
100 g strúhanky
2 – 3 polievkové lyžice polohrubej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
rastlinný olej
vegeta
soľ

Postup

Pripravujeme ako klasické zemiakové placky, avšak spolu so zemiakmi rovnako nastrúhame aj cuketu, ktorú zamiešame do zemiakového cesta.

Cukinovo-mrkvové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
2 ks stredne veľkej cukiny
4 ks väčšej mrkvy
6 strúčiky cesnaku
200 g tvrdého syru
4 ks vajec
360 ml kyslej smotany
čierne korenie
bylinky
soľ

Postup

Cukinu očistíme a nastrúhame nahrubo. Očistíme aj mrkvu a tú nastrúhame najemno. Bylinky umyjeme a nakrájame nadrobno. Cesnak prelisujeme. Cukinu vyžmýkame a zlejeme z nej šťavu. Všetko spolu vymiešame, pridáme vajíčka, strúhaný syr a opäť premiešame. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme menšie placky. Pečieme asi 20 minút pri teplote 200°C. V polovici pečenia placky obrátime.

Pohánkovo - cukinové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
2,5 kusov menšej cukiny
2,5 kusov stredne veľkej mrkvy
1 ks vajca
4 strúčiky cesnaku
2/3 šálky pohánky
135 g celozrnnej múky
bylinky
soľ

Postup

Pohánku opláchneme a asi 5 minút varíme v 1,5-násobku objemu vody. Potom prikryjeme a necháme v teple asi 30 minút. Cukinu a mrkvu očistíme, nastrúhame najemno a pridáme pohánku, vajce, soľ, korenie a bylinky. V prípade potreby zahustíme celozrnnou múkou. Necháme chvíľu postáť a na panvici opekáme.

Placky zo zemiakov a červenej repy

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: nízka

ingrediencie:
440 g červenej repy (cvikla)
400 g zemiakov
2 ks vajec
200 g špaldovej celozrnnej múky polohrubej
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
bylinky
soľ

Postup

Uvarenú cviklu a zemiaky nastrúhame nahrubo, cibuľu a cesnak najemno. Pridáme ostatné ingrediencie a zamiešame. Tuhšie cesto necháme odstáť 2 hodiny. Cvikla a zemiaky pustia šťavu a múka nasiakne. Pred pečením zamiešame a pečieme na panvici dochrumkava.

Karfiolové placky pečené v rúre

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1/3 karfiolu
35 g tvrdého syra
2/3 polievkovej lyžice pohánkovej kaše
3 ks vajec
olej
soľ

Postup

Uvarený karfiol popučíme, primiešame 2 vajcia, 2 polievkové lyžice pohánkovej kaše (namiesto múky), strúhaný syr, dochutíme soľou a pridáme korenie či bylinky. Zmes necháme 10 minút odstáť. Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme kôpky karfiolovej zmesi. Pečieme na 180°C asi 20 minút.

Tekvicové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 ks tekvice
1 šálka špaldovej múky
1 ks vajca
2 strúčiky cesnaku
korenie
majoránka
soľ

Postup

Tekvicu očistíme a nastrúhame, zmiešame so špaldovou múkou, pridáme vajíčko, soľ, majoránku, korenie a prelisovaný cesnak. Zmes zmiešame a urobíme placky. Pečieme v rúre pri 180° asi 40 minút.

Zemiakové placky s kapustou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
3 – 4 ks vajec
300 g kyslá kapusta
3 – 4 strúčiky cesnaku
200 g polohrubej múky
majoránka
mleté čierne korenie
olej
soľ

Postup

Do cesta na zemiakové placky pridáme kyslú kapustu a placky pripravíme rovnako tradičné zemiakové placky.