Recept na najlepšie francúzske zemiaky

Francúzske zemiaky patria do skupiny veľmi chutných a jednoduchých jedál, ktoré si raz-dva pripravíte aj vy doma. Inšpirujte sa originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g656 kJ/157 kcal6 g8 g12 g1 g
porcia (200 g)1 312 kJ/314 kcal11 g17 g24 g2 g
Príprava originálnych francúzskych zemiakov

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g anglickej slaniny (alebo klobásy)
4 vajcia
soľ
2 dl smotany
8 dg masla
strúhanka
bravčová masť

Postup

Zemiaky v šupke najskôr uvaríme skoro do mäkka. Následne ich olúpeme a pokrájame na kolieska. Potom uvaríme vajcia natvrdo, následne ich olúpeme a nadrobno posekáme alebo pokrájame na kolieska. Misu alebo janské sklo vymastíme, vysypeme strúhankou a po vrstvách ukladáme zemiaky s vajíčkami a anglickou slaninou, prípadne klobásou. Zemiaky osolíme a trochu polejeme smotanou a maslom. Vrstvy striedame ešte dva razy. Navrch dáme zemiaky, zalejeme smotanou, pokvapkáme rozpusteným maslom pri 180-200 °C a pečieme asi 45 minút.

Recepty na francúzske zemiaky trochu inak

Francúzske zemiaky zo surových zemiakov s klobásou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina 20 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
250 g klobásy
4 vajcia
200 g cibule
bravčová masť
strúhanka
200 ml polotučného mlieka
250 ml kyslej smotany
soľ
mleté čierne korenie

Postup

Vychádzame z predošlého receptu, akurát použijeme surové zemiaky a vrstíme spolu s vajíčkom, ku ktorému pridáme klobásu a cibuľu. Nakoniec položíme opäť poslednú vrstvu zemiakov a takto pripravené to dáme na 20 minút do rozohriatej rúry predpiecť. V mlieku rozmiešame smotanu, vajcia, soľ a korenie a po spomínaných 20 minútach zemiaky zalejeme nálevom. Povrch jemne posypeme strúhankou. Zakryté ich ďalej pečieme asi 30 minút. Zemiaky následne odkryjeme a necháme ich ešte 10-15 minút pri teplote 180 až 200 °C zapiecť.

Francúzske zemiaky s kyslou kapustou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
1 ks klobásy
1 kg kyslej kapusty
1 cibuľa
1 vajce
slanina
bravčová masť
strúhanka
250 ml kyslej smotany
soľ
vegeta

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu s uvarenými zemiakmi, namiesto nakrájaných vajíčok na zemiaky dávame klobásu, slaninu a cibuľu. Následne necháme zapiecť približne 10 minút. Na vrch potom dáme kapustu a necháme zapiecť pri teplote asi 200 °C, až kým nebudú zemiaky hotové.

Francúzske zemiaky bez smotany

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
6 ks špekáčikov
4 vajcia
2 ks cibule
4 ks sterilizovanej uhorky
1 dl mlieka
soľ
mleté čierne korenie
olej

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu. Pekáč však vymastíme olejom a rozložíme naň polovicu zemiakov, ktoré osolíme. Špekáčiky, cibuľu a uhorku nakrájame na kocky a naložíme na zemiaky. Opäť vrstvíme. Vajcia s mliekom rozšľaháme, posolíme a okoreníme a rovnomerne rozlejeme na zemiaky. Vo vyhriatej rúre zapekáme približne 20 minút pri 200 °C.

Francúzske zemiaky s mletým mäsom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
450 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového)
2 strúčiky cesnaku
3 paradajky
1 ks cibule
150 ml sladkej smotany
2 vajcia
100 g tvrdého postrúhaného syra
soľ
mleté čierne korenie
olej
drvená rasca
čili korenie
petržlenová vňať

Postup

Cibuľu a cesnak ošúpeme, nadrobno nakrájeme a orestujeme na oleji. Pridáme mleté mäso, ochutíme soľou, korením a opečieme. Následne pridáme blanšírované paradajky pokrájané na menšie kúsky. Dusíme asi 15 minút a potom pridáme petržlenovú vňať. Následne dáme uvarené zemiaky do misy a pridávame pripravené mleté mäso. Poslednú vrstvu zemiakov posypeme rascou. Následne pečieme v rozohriatej rúre asi 30 minút pri 200 °C. Smotanu s vajcami vymiešame, pridáme štipku čili a zalejeme povrch zemiakov. Posypeme nastrúhaným syrom a odokryté dopekáme 5-10 minút.

Francúzske zemiaky pre vegetariánov

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
2 vajcia
200 g šampiňónov
200 g čerstvých špenátových listov
200 g tvrdého zrejúceho syra (cheddar, gorgonzola…)
200 ml pochúťkovej smotany
2 strúčiku cesnaku
1 zväzok jarnej cibuľky
morskú/himalájsku soľ
mleté čierne korenie
olivový olej

 Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto vajec použijeme šampiňóny, špenátové listy, syr a restovanú cibuľku s cesnakom. Poslednú vrstvu zemiakov zalejeme vymiešanými vajciami s pochúťkovou smotanou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na asi 35-40 minút.

Francúzske zemiaky pre deti

počet porcií: 1
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
2 väčšie zemiaky
1 natvrdo uvarené vajce
2 plátky kvalitnej kuracej šunky
1 polievková lyžica syra
3 polievkové lyžice sladkej smotany

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, len k vajíčku pridáme a pokrájanú šunku a vrstvíme. Navrch nasypeme strúhaný syr, polejeme zemiaky smotanou a asi 30 minút zapekáme v rúre pri teplote 200 °C.

Spoznajte najlepšie recepty na zavárané slivky

Slivkové gule určite poznáte. Lahôdka, na ktorú si necháme zájsť chuť, by bez chutných zaváraných sliviek vo vnútri nebola tak povestná. Využite slivkovú sezónu a pripravte si ich podľa jednoduchých receptov. Navyše, ak máte slivky doma a každoročne vám padajú do záhrady, môžete ich takto výborne zúžitkovať a rozšíriť tak vaše domáce zásoby.
Okrem slivkového kompótu si môžete pripraviť rovnako chutný lekvár či džem. Poďte sa pozrieť ako na to.

Príprava na zavárané slivky

Keď budete chcieť zavárať, zbierajte alebo kupujte slivky, ktoré sú zrelé, no dostatočne tvrdé. Určite sa vyvarujte mäkkým alebo popučeným plodom. Slivky môžete zavárať celé, alebo vykôstkované a rozkrojené na polovicu. Keď si vyberiete prvú možnosť, do sliviek popichajte vidličkou, aby sa do nich lepšie dostal nálev a slivky tak ani nepopraskajú. Či už vcelku alebo na polovice, slivky si vždy umyte v teplej vode. Pred zaváraním ich môžete 5 až 10 minút predvariť, potom ich nechajte vychladnúť.

Takisto budete potrebovať zaváracie poháre. Poriadne ich spoločne s viečkami umyte a nachystajte. Slivky poprepichujte a naukladajte k sebe. Pokiaľ budete zavárať vykôstkované nakrájané ovocie, polovice ukladajte na seba rozkrojenou časťou – teda plochou rezu smerom dole.

Na záver, potrebujete nálev, ktorý získate zvarením a rozpustením cukru vo vode. Do pohárov so slivkami ho vždy nalievajte vychladnutý.

Zo základného pomeru získate 1,2 l nálevu:

  • 1 liter vody,
  • 350 až 400 g cukru.

Vodu dajte variť, vsypte do nej cukor a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť.

Obľúbené spôsoby, ako zavariť slivkový kompót

Do pripravených fliaš (odporúčame 0,72 l), naukladajte očistené slivky a zalejte vychladnutým nálevom. Zakrúťte viečkami a ponorte do hrnca, v ktorom kompóty sterilizujte. V prípade celých sliviek, kompóty sterilizujte pri teplote 95 °C, 20 až 25 minút. A v prípade krájaných, 30 minút pri teplote 90 °C.

Zavárané slivky vo vlastnej šťave

Zaujíma vás, ako zavárať slivky vo vlastnej šťave? Je to jednoduché. Nebudete potrebovať žiaden cukor. Očistite a odkôstkujte slivky, naukladajte ich do pohárov a zatvorte. So slivkami nešetrite a riadne ich vtlačte. Objem kompótu sa vám po sterilizácii rapídne zmenší. Zatvorené poháre vložte do hrnca, zalejte celé vodou a varte dovtedy, kým teplota nedosiahne 100 °C. Slivky vo vlastnej šťave nechajte vychladnúť, potom vyberte a uskladnite do tmy a chládku.

Vyskúšajte aj praktické zaváranie v rúre

Nastavte teplotu v trúbe na 150 °C a nechajte ju vyhriať. Vložte do nej plech, na ktorý poukladajte staré noviny, alebo utierky či uteráky. Do pohárov naukladajte slivky, zalejte nálevom a bez viečok ich položte na plech. Dodržiavajte 5 centimetrové rozostupy a pečte 60 minút. Po upečení ich vyberte z trúby, zatvorte a nechajte vychladnúť. Odporúčame použiť viečka s gumou.

Slivkový kompót z mikrovlnky

Zatvorené a naplnené poháre naukladajte do mikrovlnky, ktorú zapnite na 700 W – 6 minút. Ak chcete, môžete do mikrovlnky vložiť viac pohárov, ak sa zmestia. Nechajte medzi nimi však medzeru 1 cm. Ak dávate do mikrovlnky 2 poháre, zdvojnásobte čas zavárania.

Ďalšie recepty zo sliviek, ktoré vám budú chutiť

Recept na slivkový lekár

Na prípravu slivkového lekváru budete potrebovať:

  • 3,5 kg sliviek,
  • 0,25 l octu,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • deci tuzemského rumu.

Slivky si umyte, rozkrojte a rozmixujte ich. Následne ich rozmiešajte s octom a cukrom vo veľkej nádobe a nechajte odstáť cez noc. Na druhý deň zmes varte na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Potom ňou postupne naplňte poháre. Na vrch lekváru, nalejte lyžičku rumu a poháre zatvorte. Sterilizujte 10 minút pri teplote 80 °C a nechajte vychladnúť. Skladujte v tme a chlade.

Ochutnajte slivkový džem

Budete potrebovať viac ingrediencií ako k príprave lekváru. Ich množstvo zistíte podľa celkovej hmotnosti vašich sliviek s prihliadnutím na recept:

  • 1 kg očistených sliviek,
  • 0,5 kg želírovacieho cukru 2:1.
  • klinčeky,
  • 1 kúsok celej škorice,
  • tuzemský rum,
  • šťava z citrónu.

Umyté ovocie odkôstkujte, rozkrojte a rozdeľte na polovicu. Prvú rozmixujte a zmiešajte so šťavou z citrónu. Zmes zmiešajte so zvyškom nezmixovaných sliviek a s cukrom vo veľkej nádobe. Nechajte cez noc odstáť a na druhý deň pokračujte.

Do zmesi na džem pridáme škoricu a klinčeky, za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte 10 minút vrieť. Džem otestujte, odoberte z neho lyžicu a dajte vychladnúť v chladničke, aby ste zistili jeho reálnu konzistenciu. Ak vám bude vyhovovať, džem naplňte do pohárov, ktoré môžete prepláchnuť aj rumom.

Slivky v rume

Zavariť slivky môžete aj v náleve s rumom. Ovocie zbavíte kôstok a pripravíte si malé poháre. Pracujte s pomerom:

  • 1 kg sliviek,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • 250 ml vody,
  • deci tuzemského rumu.

Z vody a cukru zvarte nálev, ktorý bude mať vo finálne konzistenciu sirupu, do ktorého na záver pridajte slivky a varte spoločne 5 minút. Nezabudnite miešať. Keď sa zmes uvarí, pridajte rum a zamiešajte. Následne ju naložte do pohárov a klasicky zasterilizujte.

Slivkové čatní

Touto pochúťkou zvýraznite nejedno jedlo pre vašich blízkych či vzácnych hostí. Na jeho prípravu si zadovážte malé poháre. Ďalej budete potrebovať:

  • slivky,
  • 0,5 kg práškového cukru,
  • soľ, korenie,
  • zelenina podľa výberu – cesnak (4 strúčiky), cibuľa (0,5 kg), paradajky (0,5 kg),
  • 15 ml octu.

Slivky si očistite a odkôstkujte. Rovnako si umyte a pripravte zeleninu. Nadrobno nakrájajte cibuľu, paradajky aj cesnak na plátky. Do dostatočne veľkého hrnca nalejte za pohár vody a vsypte slivky a nakrájanú zeleninu. Pridajte soľ, korenie, ocot a spoločne zamiešajte. Rovnako môžete pridať aj mletý zázvor, chilli, klinčeky či mletú škoricu.
Celú zmes varte na miernom ohni asi 30 minút. Potom pridajte práškový cukor a rozmiešajte. Čatní naplňte do pohárov a klasicky zasterilizujte. Keď bude hotovo, uskladnite v sklade a suchu pri ostatných zaváraninách.

Sušené slivky

Ak budete mať dostatok sliviek, môžete si ich aj vysušiť v trúbe či domácej sušičke. Sušené ich môžete jesť samé, pridať do čaju či aj varenia. Sú rovnako chutné a zachovajú si mnoho zdravých látok.

Slivky sú výborným zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Ich konzumácia pomáha tráveniu, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na kosti, posilňujú srdcové svaly a ich zdravú frekvenciu. Sušené, ale aj zavárané slivky oceníte rovnako. Záleží na vás, pre ktorú metódu spracovania sa rozhodnete. Dôležité je, aby vám chutila.