Toto je optimálna teplota vo vašej chladničke a mrazničke

Pre uchovanie potravín a surovín, nesmie byť teplota v chladničke ani príliš vysoká ani príliš nízka. Optimálna teplota v chladničke by sa mala pohybovať okolo 4 °C a nemala by presiahnuť 8 °C.

Avšak nie na každej poličke v chladničke je teplota rovnaká a zároveň jednotlivé potraviny potrebujú rozdielnu hodnotu teploty. Mali by ste ich preto správne rozmiestniť, aby ideálna teplota v chladničke pracovala pre vaše peňaženky aj zdravie.

Aká je ideálna teplota v chladničke?

Nové a moderné chladničky majú možnosť regulácie teploty v podobe otočného kolieska alebo digitálneho displeja.

  • Na vrchnej poličke býva teplota najvyššia – môžete ju použiť na potraviny, ktoré treba rýchlo spotrebovať, napríklad uvarené jedlo. Do strednej poličky môžete vkladať jogurty či mlieko. Do spodných poličiek ukladajte ovocie a zeleninu alebo mäso. V tejto časti je teplota najnižšia, a práve preto vhodná pre potraviny, ktoré sa rady rýchlo kazia.
  • Do dvierok ukladajte nápoje, kečup, maslo či omáčky. Vajíčka môžete ukladať do dvierok, ale ich výdrž posilníte umiestnením do strednej poličky v obale. Moderné chladničky majú v svojom popise určené jednotlivé zóny potravín.
  • Teplomer v chladničke umiestnite do jej stredu. Dobrý scenár nastáva vtedy, ak sa tu teplota pohybuje 5°C. Nemať vstavaný teplomer nie je nič nezvyčajné. Kúpite ho ako teplomer do chladničky. Mal by bez problémov zvládnuť aj meranie v mrazničke.
  • Pri staršej chladničke je potrebné venovať pozornosť aj stavu tesnenia v chladničke.
  • Vplyv na to či je teplota v chladničke správna, má aj dĺžka a frekvencia otvárania jej dvierok. Napríklad, nákup vykladajte vždy naraz.
  • Do chladničky nevkladajte teplé jedlá, ale počkajte kým nevychladnú, aby ste zbytočne neplytvali energiou a nezachladili potraviny.
  • Dbajte na to, aby ste medzi potravinami nechávali medzery a chladný vzduch sa mohol dostať všade.

Okrem toho, koľko stupňov má byť v chladničke, myslite aj na to, aká by mala byť optimálna teplota v mrazničke. Mali by ste dodržiavať maximálny teplotný limit pre mrazenie, pod ktorý by teplota nemala klesať: – 18 °C.

Varte a stravujte sa tak, aby ste spotrebovali jedlo z chladničky plynulo. Zbytočne vám bude v nej zostávať a kaziť sa. Teplota v chladničke môže byť aj najoptimálnejšia na svete, ale ak v nej budú potraviny príliš dlho, nalepené na seba a poukladané bez rozmyslu, budete plytvať jej účelom a aj vašimi peniazmi.

Toto je optimálna teplota vo vašej chladničke a mrazničke

Pre uchovanie potravín a surovín, nesmie byť teplota v chladničke ani príliš vysoká ani príliš nízka. Optimálna teplota v chladničke by sa mala pohybovať okolo 4 °C a nemala by presiahnuť 8 °C.

Avšak nie na každej poličke v chladničke je teplota rovnaká a zároveň jednotlivé potraviny potrebujú rozdielnu hodnotu teploty. Mali by ste ich preto správne rozmiestniť, aby ideálna teplota v chladničke pracovala pre vaše peňaženky aj zdravie.

Aká je ideálna teplota v chladničke?

Nové a moderné chladničky majú možnosť regulácie teploty v podobe otočného kolieska alebo digitálneho displeja.

  • Na vrchnej poličke býva teplota najvyššia – môžete ju použiť na potraviny, ktoré treba rýchlo spotrebovať, napríklad uvarené jedlo. Do strednej poličky môžete vkladať jogurty či mlieko. Do spodných poličiek ukladajte ovocie a zeleninu alebo mäso. V tejto časti je teplota najnižšia, a práve preto vhodná pre potraviny, ktoré sa rady rýchlo kazia.
  • Do dvierok ukladajte nápoje, kečup, maslo či omáčky. Vajíčka môžete ukladať do dvierok, ale ich výdrž posilníte umiestnením do strednej poličky v obale. Moderné chladničky majú v svojom popise určené jednotlivé zóny potravín.
  • Teplomer v chladničke umiestnite do jej stredu. Dobrý scenár nastáva vtedy, ak sa tu teplota pohybuje 5°C. Nemať vstavaný teplomer nie je nič nezvyčajné. Kúpite ho ako teplomer do chladničky. Mal by bez problémov zvládnuť aj meranie v mrazničke.
  • Pri staršej chladničke je potrebné venovať pozornosť aj stavu tesnenia v chladničke.
  • Vplyv na to či je teplota v chladničke správna, má aj dĺžka a frekvencia otvárania jej dvierok. Napríklad, nákup vykladajte vždy naraz.
  • Do chladničky nevkladajte teplé jedlá, ale počkajte kým nevychladnú, aby ste zbytočne neplytvali energiou a nezachladili potraviny.
  • Dbajte na to, aby ste medzi potravinami nechávali medzery a chladný vzduch sa mohol dostať všade.

Okrem toho, koľko stupňov má byť v chladničke, myslite aj na to, aká by mala byť optimálna teplota v mrazničke. Mali by ste dodržiavať maximálny teplotný limit pre mrazenie, pod ktorý by teplota nemala klesať: – 18 °C.

Varte a stravujte sa tak, aby ste spotrebovali jedlo z chladničky plynulo. Zbytočne vám bude v nej zostávať a kaziť sa. Teplota v chladničke môže byť aj najoptimálnejšia na svete, ale ak v nej budú potraviny príliš dlho, nalepené na seba a poukladané bez rozmyslu, budete plytvať jej účelom a aj vašimi peniazmi.