Parené buchty v mnohých prebúdzajú spomienky na detstvo. Väčšina z nás ich určite milovala a mnohí na ne nedajú dopustiť aj v dospelosti. Pripravte si túto sladkú pochúťku aj vy doma. Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 1 005 kJ/240 kcal | 5 g | 52 g | 1 g | - |
1 porcia (250 g) | 2 512 kJ/600 kcal | 14 g | 130 g | 2 g | - |
Príprava domácich parených buchiet ako od starej mamy
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
1 ks droždia
400 ml mlieka
30 g kryštálového cukru
1 pohár lekváru
práškový cukor
kakao
maslo
soľ
Postup
- Najskôr si z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Doňho pridáme múku a štipku soli. Následne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne hodinu.
- Na pomúčenej doske následne rozvaľkáme cesto. Keď má hrúbku 1 centimeter, pokrájame ho na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme lyžišku lekváru. Následne cesto zabalíme do tvaru buchty. Prikryjeme a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút.
- Buchty paríme asi 10 minút. Keď sú hotové, polejeme ich rozpusteným maslom, posypeme kakaom a práškovým cukrom.
Recepty na parené buchty plnené
Parené buchty s marhuľami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
2 konzervy marhuľového kompótu
kockový cukor
soľ
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, avšak dovnútra namiesto lekváru dávame polovicu marhule, do ktorej vložíme kockový cukor a prikryjeme druhou polovicou marhule.
Parené buchty s jahodami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
jahody
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme predošlý recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme jahodami.
Parené buchty s čučoriedkami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
lesné čučoriedky
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme lesnými čučoriedkami.
Parené buchty so slivkami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
slivky
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme slivkami.
Parené buchty s čokoládou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
čokoládovo-orieškový krém Nutella
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme čokoládovo-orieškovým krémom Nutellou.
Parené buchty bez lepku
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 90 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
360 g bezlepkovej múky Schär MIX B
225 ml vlažného mlieka
1 ks vajca
1/2 kocky droždia
3 čajové lyžičky kryštálového cukru
Nutella alebo slivkový lekvár
soľ
Postup
Zopakujeme pôvodný recept, akurát namiesto polohrubej múky použijeme bezlepkovú. Buchty naplníme buď Nutellou alebo slivkovým lekvárom, podľa chuti.
Parené buchty bez vajec
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička soli
lekvár alebo Nutella
Postup
Zopakujeme pôvodný recept, akurát nepoužijeme vajce, no použijeme do cesta olivový olej. Buchty plníme buď lekvárom, alebo Nutellou.
Špaldové parené buchty
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
400 g špaldovej celozrnnej múky hrubo mletej
1 ks vajca alebo 1 lyžica hladkej plnotučnej sójovej múky rozmiešaná v troške vody
30 g čerstvého droždia
200 ml vlažnej pitnej vody
4 suchšie žemle na kocky
soľ
Postup
V mise rozmiešame múku so soľou. Vlažnú vodu rozšľaháme s vajcom alebo s rozriedenou sójovou múkou a touto tekutinou zarobíme vláčne, ale nie riedke cesto. To urovnáme v mise a necháme pod utierkou na teplom mieste vykysnúť do asi dvojnásobného objemu (asi 30 minút). Nakrájané žemle osušíme v rúre a zapracujeme do vykysnutého cesta. Následne necháme 15 minút odstáť. Rukou zmúčenou vo vode tvarujeme buchtičky, ktoré vhadzujeme do variacej sa osolenej vody a na miernom ohni varíme. Po 10 minútach buchtu obrátime a dovaríme.
Parené buchty s tvarohom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
600 g špaldovej hladkej múky
1 kocka droždia
200 ml mlieka
200 g mäkkého tvarohu
hrsť sušených hrozienok
1 polievková lyžica medu
1 čajová lyžička soli
Postup
Vychádzame z pôvodného postupu, akurát buchty plníme tvarohom zmiešaným s hrozienkami a medom.
Recept: Najlepšie domáce parené buchty ako od starej mamy
Milujú ich všetci. Malí i veľkí. Parené buchty sú jedno z najlepších múčnych jedál, ktoré môžeme podávať s akoukoľvek plnkou či posýpkou. Už sa vám zbiehajú slinky? Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami a pripravte si túto skvelú pochúťku doma.
Parené buchty v mnohých prebúdzajú spomienky na detstvo. Väčšina z nás ich určite milovala a mnohí na ne nedajú dopustiť aj v dospelosti. Pripravte si túto sladkú pochúťku aj vy doma. Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 1 005 kJ/240 kcal | 5 g | 52 g | 1 g | - |
1 porcia (250 g) | 2 512 kJ/600 kcal | 14 g | 130 g | 2 g | - |
Príprava domácich parených buchiet ako od starej mamy
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
1 ks droždia
400 ml mlieka
30 g kryštálového cukru
1 pohár lekváru
práškový cukor
kakao
maslo
soľ
Postup
- Najskôr si z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Doňho pridáme múku a štipku soli. Následne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne hodinu.
- Na pomúčenej doske následne rozvaľkáme cesto. Keď má hrúbku 1 centimeter, pokrájame ho na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme lyžišku lekváru. Následne cesto zabalíme do tvaru buchty. Prikryjeme a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút.
- Buchty paríme asi 10 minút. Keď sú hotové, polejeme ich rozpusteným maslom, posypeme kakaom a práškovým cukrom.
Recepty na parené buchty plnené
Parené buchty s marhuľami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
2 konzervy marhuľového kompótu
kockový cukor
soľ
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, avšak dovnútra namiesto lekváru dávame polovicu marhule, do ktorej vložíme kockový cukor a prikryjeme druhou polovicou marhule.
Parené buchty s jahodami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
jahody
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme predošlý recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme jahodami.
Parené buchty s čučoriedkami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
lesné čučoriedky
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme lesnými čučoriedkami.
Parené buchty so slivkami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
slivky
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme slivkami.
Parené buchty s čokoládou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
čokoládovo-orieškový krém Nutella
kockový cukor
soľ
Postup
Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme čokoládovo-orieškovým krémom Nutellou.
Parené buchty bez lepku
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 90 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
360 g bezlepkovej múky Schär MIX B
225 ml vlažného mlieka
1 ks vajca
1/2 kocky droždia
3 čajové lyžičky kryštálového cukru
Nutella alebo slivkový lekvár
soľ
Postup
Zopakujeme pôvodný recept, akurát namiesto polohrubej múky použijeme bezlepkovú. Buchty naplníme buď Nutellou alebo slivkovým lekvárom, podľa chuti.
Parené buchty bez vajec
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička soli
lekvár alebo Nutella
Postup
Zopakujeme pôvodný recept, akurát nepoužijeme vajce, no použijeme do cesta olivový olej. Buchty plníme buď lekvárom, alebo Nutellou.
Špaldové parené buchty
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
400 g špaldovej celozrnnej múky hrubo mletej
1 ks vajca alebo 1 lyžica hladkej plnotučnej sójovej múky rozmiešaná v troške vody
30 g čerstvého droždia
200 ml vlažnej pitnej vody
4 suchšie žemle na kocky
soľ
Postup
V mise rozmiešame múku so soľou. Vlažnú vodu rozšľaháme s vajcom alebo s rozriedenou sójovou múkou a touto tekutinou zarobíme vláčne, ale nie riedke cesto. To urovnáme v mise a necháme pod utierkou na teplom mieste vykysnúť do asi dvojnásobného objemu (asi 30 minút). Nakrájané žemle osušíme v rúre a zapracujeme do vykysnutého cesta. Následne necháme 15 minút odstáť. Rukou zmúčenou vo vode tvarujeme buchtičky, ktoré vhadzujeme do variacej sa osolenej vody a na miernom ohni varíme. Po 10 minútach buchtu obrátime a dovaríme.
Parené buchty s tvarohom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná
ingrediencie:
600 g špaldovej hladkej múky
1 kocka droždia
200 ml mlieka
200 g mäkkého tvarohu
hrsť sušených hrozienok
1 polievková lyžica medu
1 čajová lyžička soli
Postup
Vychádzame z pôvodného postupu, akurát buchty plníme tvarohom zmiešaným s hrozienkami a medom.