Recept: Najlepšie domáce parené buchty ako od starej mamy

Parené buchty v mnohých prebúdzajú spomienky na detstvo. Väčšina z nás ich určite milovala a mnohí na ne nedajú dopustiť aj v dospelosti. Pripravte si túto sladkú pochúťku aj vy doma. Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 005 kJ/240 kcal5 g52 g1 g-
1 porcia (250 g)2 512 kJ/600 kcal14 g130 g 2 g-

Príprava domácich parených buchiet ako od starej mamy

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
1 ks droždia
400 ml mlieka
30 g kryštálového cukru
1 pohár lekváru
práškový cukor
kakao
maslo
soľ

Postup

  1. Najskôr si z teplého mlieka, cukru a droždia si urobíme kvások. Doňho pridáme múku a štipku soli. Následne vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne hodinu.
  2. Na pomúčenej doske následne rozvaľkáme cesto. Keď má hrúbku 1 centimeter, pokrájame ho na rovnomerné štvorčeky. Na každý štvorček dáme lyžišku lekváru. Následne cesto zabalíme do tvaru buchty. Prikryjeme a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút.
  3. Buchty paríme asi 10 minút. Keď sú hotové, polejeme ich rozpusteným maslom, posypeme kakaom a práškovým cukrom.

Recepty na parené buchty plnené

Parené buchty s marhuľami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
2 konzervy marhuľového kompótu
kockový cukor
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, avšak dovnútra namiesto lekváru dávame polovicu marhule, do ktorej vložíme kockový cukor a prikryjeme druhou polovicou marhule.

Parené buchty s jahodami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
jahody
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme predošlý recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme jahodami.

Parené buchty s čučoriedkami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
lesné čučoriedky
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme lesnými čučoriedkami.

Parené buchty so slivkami

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
slivky
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme slivkami.

Parené buchty s čokoládou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 ks vajca
2 polievkové lyžice práškového cukru
1 polievková lyžica bravčovej masti
40 g droždia
čokoládovo-orieškový krém Nutella
kockový cukor
soľ

Postup

Zopakujeme recept s marhuľami, akurát marhule nahradíme čokoládovo-orieškovým krémom Nutellou.

Parené buchty bez lepku

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 90 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
360 g bezlepkovej múky Schär MIX B
225 ml vlažného mlieka
1 ks vajca
1/2 kocky droždia
3 čajové lyžičky kryštálového cukru
Nutella alebo slivkový lekvár
soľ

Postup

Zopakujeme pôvodný recept, akurát namiesto polohrubej múky použijeme bezlepkovú. Buchty naplníme buď Nutellou alebo slivkovým lekvárom, podľa chuti.

Parené buchty bez vajec

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
1 lyžica olivového oleja
1 lyžička sušeného droždia
1 lyžička kryštálového cukru
1 lyžička soli
lekvár alebo Nutella

Postup

Zopakujeme pôvodný recept, akurát nepoužijeme vajce, no použijeme do cesta olivový olej. Buchty plníme buď lekvárom, alebo Nutellou.

Špaldové parené buchty

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
400 g špaldovej celozrnnej múky hrubo mletej
1 ks vajca alebo 1 lyžica hladkej plnotučnej sójovej múky rozmiešaná v troške vody
30 g čerstvého droždia
200 ml vlažnej pitnej vody
4 suchšie žemle na kocky
soľ

Postup

V mise rozmiešame múku so soľou. Vlažnú vodu rozšľaháme s vajcom alebo s rozriedenou sójovou múkou a touto tekutinou zarobíme vláčne, ale nie riedke cesto. To urovnáme v mise a necháme pod utierkou na teplom mieste vykysnúť do asi dvojnásobného objemu (asi 30 minút). Nakrájané žemle osušíme v rúre a zapracujeme do vykysnutého cesta. Následne necháme 15 minút odstáť. Rukou zmúčenou vo vode tvarujeme buchtičky, ktoré vhadzujeme do variacej sa osolenej vody a na miernom ohni varíme. Po 10 minútach buchtu obrátime a dovaríme.

Parené buchty s tvarohom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 60 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
600 g špaldovej hladkej múky
1 kocka droždia
200 ml mlieka
200 g mäkkého tvarohu
hrsť sušených hrozienok
1 polievková lyžica medu
1 čajová lyžička soli

Postup

Vychádzame z pôvodného postupu, akurát buchty plníme tvarohom zmiešaným s hrozienkami a medom.

Recept: Najlepšia domáca fazuľová polievka ako od starej mamy

Fazuľová polievka je slovenská klasika, ktorú pozná azda každý. Jej príprava je ľahká a rýchla. Navyše si ju môžete urobiť presne podľa vašej chuti, pretože receptov je neúrekom.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 ml310 kJ/74 kcal4 g12 g1 g3 g
1 porcia (250 ml)775 kJ/185 kcal10 g30 g2 g8 g

Príprava domácej fazuľovej polievky ako od babičky

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 2,5 hodina (+ namáčanie cez noc)
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
250 g bielych fazúľ
50 g anglickej slaniny
2 ks cibule
2 ks papriky
1 ks klobásy
2 lyžice slnečnicového oleja
1 lyžica hladkej múky
1 lyžica sladkej papriky
6 lyžíc kyslej smotany
1 strúčik cesnaku
petržlenová vňať
štipka mletého čili
ocot
soľ

Postup

  1. Fazuľu zalejeme 1 litrom studenej vody a necháme ju namočenú do nasledujúceho dňa. Druhý deň ju zlejeme, prepláchneme a opäť zalejeme 1 litrom studenej vody. Následne fazuľu varíme 1-2 hodiny, kým nie je mäkká. Keď je uvarená, fazuľu precedíme a vodu uchováme.
  2. Na oleji osmažíme anglickú slaninu nakrájanú na kocky, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájanú papriku a za stále miešania opekáme asi 5 minút dozlatista. Následne posypeme múkou a miešame 2 minúty, potom zapražíme sladkou paprikou.
  3. Následne pridáme fazuľu, ešte chvíľu miešame. Potom všetko zalejeme vodou, ktorú sme si uchovali po precedení fazule a uvaríme. Keď voda vrie, stíšime plameň a na miernom ohni za občasného miešania varíme ešte 15 minút. Ak je polievka hustá, zriedime ju vodou. Následne pridáme čili a nakrájanú klobásu a už len prehrejeme. Polievku dochutíme, pridáme cesnak a nasekanú petržlenovú vňať. Polievku podáme ozdobenú lyžicou kyslej smotany.

Recepty na fazuľovú polievku

Fazuľová polievka nakyslo

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
1 ks konzervy bielej fazule (240 g)
2-3 ks zemiakov strednej veľkosti
1 polievková lyžica masla
1 ks menšej cibule
200 ml kyslej smotany 14%
200 ml mlieka
1 polievková lyžica hladkej špaldovej múky
mletá červená paprika
celá rasca
bobkový list
citrónová šťava
cukor
vegeta
soľ

Postup

  1. Najskôr si pripravíme zemiaky, ktoré ošúpeme, umyjeme a nakrájame na kocky. Sterilizovanú fazuľu prepláchneme a precedíme. Očistíme cibuľu a nakrájame nadrobno. Potom na masle orestujeme cibuľu, pridáme lyžičku mletej červenej papriky a potom zemiaky a všetko trochu opražíme. Následne pridáme korenie a zalejeme 1 litrom vody. Varíme asi 15 minút, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme fazuľu.
  2. Pripravíme si zásmažku. Kyslú smotanu zmiešame s mliekom, horúcou vodou a špaldovou múkou. Do hotovej polievky pomaličky vlievame zásmažku. Na miernom ohni povaríme asi 5 minút.

Fazuľová polievka so zeleninou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
1 hrsť bielej fazule
1 hrsť farebnej fazule
1 ks cibule
1 ks zemiaku
1 ks mrkvy
1 ks petržlenu
1 ks zeleru
2 lístky kelu
1 lyžica masti
1 lyžica hladkej múky
čierne korenie
soľ

Postup

  1. Bielu a farebnú fazuľu, ktorú necháme o deň skôr odstáť, uvaríme s cibuľkou domäkka. Vývar zlejeme a odložíme.
  2. Pripravíme si zásmažku z masti a hladkej múky. Zalejeme vývarom z fazúľ, doplníme vodou, rozšľaháme a varíme. Pridáme na kocky nakrájaný zemiaky, strúhanú mrkvu, petržlen, zeler a na veľmi jemno pokrájané listy kelu. Následne polievku osolíme, okoreníme a varíme asi 20 minút.
  3. Následne pridáme prelisovaný cesnak, uvarenú fazuľu a krátko varíme.

Fazuľová polievka s údeným kolenom

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 1,5 hodiny (+namočenie fazule deň vopred)
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
1 ks údeného kolena (1 – 1,5 kg)
220 g veľkej strakatej fazule
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks väčšej cibule
2 polievkové lyžice hladkej múky
50 g bravčovej masti
2 ks bobkového listu
1 strúčik cesnaku
4 guľôčky celého čierneho korenia
mleté čierne korenie
majorán
mletá sladká paprika
soľ

Postup

  1. Fazuľu deň vopred namočíme.
  2. Umyté údené koleno dáme variť do väčšieho hrnca s bobkovým listom a celým korením. Varíme domäkka, potom koleno vyberieme, oberieme a mäso pokrájame na malé kúsky. Vývar precedíme.
  3. Medzitým zlejeme vodu z fazule a dáme ju variť do vývaru z kolena. Pridáme mrkvu a zemiaky a varíme domäkka.
  4. Pripravíme si zásmažku z nadrobno nakrájanej cibule, múky, mletej papriky na masti a vlejeme ju do horúcej vody. Dochutíme soľou, korením, majoránom a prelisovaným cesnakom. Do polievky vložíme mäso z údeného kolena.

Fazuľová polievka s párkom

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
500 g červenej sterilizovanej fazule
250 g bravčových párkov
500 g zemiakov
120 g cibule
40 g bravčovej masti
40 g hladkej múky
5 strúčikov cesnaku
2 čajové lyžičky sušeného majoránu
1/2 čajovej lyžičky drvenej rasce
1/2 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
2 čajové lyžičky červenej mletej papriky
1 čajová lyžička soli

Postup

  1. Najskôr si pripravíme zemiaky. Očistíme ich a nakrájame na kocky. Do hrnca k nim pridáme teplú vodu, soľ, korenie a rascu a varíme ich domäkka asi 15 minút. Do polievky následne pridáme sterilizovanú červenú fazuľu bez nálevu.
  2. Pripravíme si zásmažku. Očistíme cibuľu, následne ju pokrájame a osmažíme na masti dozlatista. Pridáme múku a popražíme. Pridáme papriku a prilejem teplú vodu. Všetko spolu dobre rozvaríme. Zásmažku precedíme do polievky a zamiešame.
  3. Párky pokrájame a pridáme ich do polievky. Všetko spolu povaríme asi 5 minút. Nakoniec polievku dochutíme prelisovaným cesnakom, majoránom a soľou.

Fazuľová polievka s rezancami

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 35 minút (+namočenie fazule deň vopred)
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
350 g červenej fazule
1 balenie hrubých rezancov
3 ks mrkvy
2 ks petržlenu
1 ks zeleru
1 ks kalerábu
1 ks klobásy
1 ks cibule
2 ks veľkých zemiakov
2 ks bobkového listu
2 polievkové lyžice mletej červenej papriky
2 polievkové lyžice múky
olej
mleté čierne korenie
celé čierne korenie
petržlenová vňať
soľ

Postup

  1. Fazuľu si deň vopred namočíme. Nasledujúci deň dáme ju dáme variť do hrnca spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením a pridáme aj klobásu nakrájanú na kolieska. Keď je fazuľa polomäkká, pridáme nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou. Polievku necháme variť.
  2. Zemiaky si očistíme a nakrájame na menšie kocky. Pridáme do polievky a dochutíme ju soľou a mletým čiernym korením.
  3. Pripravíme si zápražku. Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na oleji. Opraženú cibuľu na stiahnutom ohni posypeme mletou červenou paprikou, pridáme múku a zmes zalejeme trochou studenej vody. Poriadne vymiešame. Zmes pridáme do vriacej polievky a dôkladne zamiešame. Polievku servírujeme s pridanými hrubými rezancami.

Fazuľová polievka s kapustou a smotanou

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 35 minút (+namočenie fazule deň vopred)
náročnosť: ľahká

ingrediencie:
250 g suchej fazule
500 g kyslej kapusty
1 ks smotany na varenie
1 ks menšej cibule
1 ks bobkového listu
mleté čierne korenie
nové mleté korenie
mletá červená paprika
mletá rasca
olej
soľ

Postup

  1. Fazuľu si deň vopred namočíme. Nasledujúci deň dáme ju dáme variť do hrnca spolu s bobkovým listom.
  2. V druhom hrnci si pripravíme kyslú kapustu rascou, soľou a korením.
  3. Keď sú kapusta s fazuľou mäkké, dáme ich do jedného hrnca a chvíľu varíme.
  4. Pripravíme si zápražku. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme na oleji, potom pridáme červenú papriku, zamiešame a vlejeme ku kapuste s fazuľou. Potom pridáme smotanu, dobre premiešame, dochutíme a povaríme asi 5 minút.