Príjemná vôňa v kuchyni? Základom je odvlhčiť a prevoňať

Mariia Boiko / Shutterstock.com

Vonku je teplo, vy máte zatvorené a zastreté okná, a varíte obed. Okná otvárať nechcete, lebo si nechcete pustiť dovnútra ešte viacej tepla. Vlhkosť v kuchyni sa začne postupne zvyšovať. Spočiatku neuvidíte žiadne veľké zmeny.

Keď sa však podobná situácia bude opakovať, môžete ostať nemilo prekvapení. Na stenách môžete nájsť stopy plesní, vzduch v kuchyni bude zatuchnutý a bude sa vám v nej horšie dýchať. Ako tento problém vyriešiť?

1. Keď vetranie oknom nestačí

Ak je v kuchyni vysoká vlhkosť, treba rýchlo otvoriť okná a vetrať. Ak ani to nestačí, potom musíte pristúpiť k spoľahlivému odvlhčovaču vzduchu. Odvlhčovač vzduchu položte do miestnosti, ktorú chcete odvlhčiť, v našom prípade do kuchyne. Vďaka moderným technológiám vyzerajú moderné odvlhčovače elegantne a zapadnú do interiéru, preto sa nemusíte báť, že by v kuchyni vyzerali zle.

Odvlhčovač zabezpečí ideálnu vlhkosť vo vašej kuchyni a vy sa nemusíte báť zlého vzduchu alebo plesnivých stien. Tento prístroj je schopný odsávať vodu zo vzduchu aj vďaka veľkej odbernej nádobe. Vám ju stačí len vyliať a o nič iné sa nemusíte starať.

2. Voňavý vzduch

Príjemnú atmosféru a vôňu vie bez pochýb navodiť šikovný aróma difuzér. Keď ste kuchyňu odvlhčili, na rad prichádza difuzér. Ten prečistí vzduch a rozvonia celú miestnosť. Mnohé difuzéry majú v sebe zabudovaný aj odvlhčovač, vďaka čomu opäť docielite ideálnu vlhkosť v kuchyni. Výhodou difuzéra je, že má veľmi dlhú životnosť, a tak vám skutočne dlho bude robiť radosť.

Cibuľa: Ako ju uskladniť a využiť v kuchyni naplno jej potenciál?

pixabay.com

Viete si predstaviť, ako by chutil guláš bez cibule? Cibuľa dodáva mnohým jedlám nezameniteľnú chuť a vôňu, a preto nečudo, že doma chceme mať po ruke vždy aspoň zopár kúskov. Ak ste si ju pracne dopestovali na záhrade, poradíme vám, ako cibuľu uskladniť a nebude chýbať ani tip na cibuľovú polievku, kde na seba cibuľa naplno strháva pozornosť.

Cibuľa a jej účinky

Cibuľa je v našich končinách považovaná za tradičný prírodný liek. V kuchyni má využitie predovšetkým ako základ pri príprave mäsa, omáčok, polievok či šalátov.

  • Obsahuje väčšie množstvo vitamínov A, B, C aj E. Je bohatá na železo, zinok, horčík, meď, síru a draslík. 
  • Pre prítomnosť alicínu a kvercetínu (dvoch silných antioxidantov) je považovaná za potravinu s protizápalovými účinkami. 
  • Pravidelná konzumácia cibule môže dokonca znižovať riziko rozvoja niektorých druhov rakoviny, napríklad hrubého čreva. 
  • Pre baktericídne účinky sa používa ako prevencia pred chrípkou a nachladnutím (cibuľový sirup, inhalácia prekrojenej cibule).
  • Pomáha vylepšiť črevnú mikroflóru a na trávenie pôsobí povzbudzujúco.
  • Taktiež má antiseptické účinky a je jednou z prvých volieb na zmiernenie opuchu po uštipnutí hmyzom.

Ako uskladniť cibuľu?

Pri správnom skladovaní vydrží cibuľa niekoľko mesiacov bez zmeny svojich kvalít. 

Uskladňujeme iba zdravé, primerané tvrdé cibule, ktoré nejavia známky poškodenia (od škodcov alebo od motyky). Pri vizuálnej kontrole sledujeme najmä, či je dostatočne zasušený kŕčik cibule (miesto, kde cibuľa prechádza do vňate). Kusy, ktoré ešte nemajú kŕčik presušený, ponecháme pár dní na suchom vetranom mieste. Cez toho miesto totiž do cibule môžu vstúpiť škodcovia a zásoby cibule znehodnotiť. 

Pri prekladaní si dávame pozor na to, aby sa cibuľa nedoudierala. Na udretých miestach neskôr vznikajú fľaky a dužina cibule predčasne mäkne až zahníva.

  • Cibuľa s presušenou vňaťou: Z približne 10 – 15 kusov upletieme vrkoč. Je lepšie robiť vrkoče veľkostne menšie, aby sme mali prehľad o poškodených cibuliach a rýchlo zakročili.
  • Cibuľa bez vňate: Cibule so zasušenými kŕčikmi odložíme do prepravky alebo rašlového (sieťovaného) vreca na suché, vetrané miesto s nižšou teplotou. Teplota v miestnosti nesmie klesnúť pod nulu, pretože už pri -1 °C cibuľa zamŕza. Aspoň raz za dva týždne cibuľu skontrolujeme, aby sme rýchlo odstránili plesnivé alebo hnijúce kusy. 
pixabay.com

Ako krájať cibuľu bez sĺz?

Z cibule sa pri krájaní uvoľňujú výrazne dráždivé látky, ktoré spôsobia, že častokrát plačeme viac, ako by sme očakávali. Tejto nepríjemnosti sa dá predísť napríklad tak, že:

  • cibuľu dáme pred samotným krájaním vychladiť do chladničky, 
  • alebo naopak – cibuľu bez šúp nahrejeme krátko pod tečúcou teplou vodou,
  • počas krájania budeme prežúvať kúsok pečiva alebo prevaľovať väčší hlt studenej vody v ústach.

Tak či onak, žiadne riešenie nie je stopercentné. Slzami sa oči snažia očistiť od agresívnych látok a je to ich úplne prirodzená obranná reakcia. 

Cibuľa v obľúbených receptoch

Ak pre vás krájanie cibule nie je žiadnou prekážkou, potom sa oplatí vyskúšať recepty, kde vystupuje cibuľa v hlavnej úlohe a nie iba ako sprievodná prísada. Chuťovo výnimočné sú vysmážané cibuľové krúžky a rozkvitnutá vysmážaná cibuľa. Azda najlepším ohlasom sa však teší cibuľová polievka, známa aj ako cibuľačka. Najmä v jesennom a zimnom období má tie správne grády. Príjemne zahrieva a podľa starých mám dokonca čistí priedušky a uľahčuje dýchanie. Pozrite si recept, ako pripraviť francúzsku cibuľovú polievku so syrovými krutónmi.