V primeranom množstve je kvalitná káva dobrým prostriedkom na chudnutie, zlepšenie krásy, eliminovanie vzniku vrások a doplnenie potrebnej energie. Obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, ktoré potrebujeme na boj proti mnohým negatívnym vplyvom okolia.
Aby ste si však mohli v pohodlí príjemnej novej sedačky vychutnať lahodnú kávu, nie je nutné mať doma najdrahší automatický kávovar. Stačí poznať niekoľko dôležitých faktov, ktoré zvýraznia jej chuť na maximum.
French press
Na prípravu dobrej kávy nepotrebujete nutne kávovar. Postačí aj french press, ktorý je cenovo dostupný a môžete ho použiť kdekoľvek. Na hrubo pomletú kávu nasypete do kanvičky a zalejete trochou horúcej vody. Po pol minúte dolejte zvyšnú vodu a nechajte kávu lúhovať 4-5 minút a premiešajte. Piest french pressu zatlačte a môžete servírovať kávu.
Ešte pred prípravou si ale dajte záležať na výbere zŕn. Dôležitá je pritom dobrá pražiareň kávy a doba praženia. Káva, ktorá bola pražená pred viac ako dvoma mesiacmi stráca svoje pozitívne vlastnosti, éterické oleje zŕn zoxidujú a aromatické zložky sa odparia dokonca aj v uzavretom obale.
Mokka kanvička
Mokka kanvička sa môže na prvý pohľad zdať trošku komplikovaná. V skutočnosti to ale nie je nič zložité, a je to ďalší dostupný spôsob prípravy kávy. Na prípravu kávy v mokka kanvičke sa odporúča stredne až hrubo namletá káva. Do spodnej časti kanvice sa naleje voda. Hladina vody musí byť vždy pod ventilom.
Strednou časťou je sitko v tvare lievika, do ktorého sa dá mletá káva až po okraj. Nakoniec sa nasadí vrchná časť a kanvičku necháte zohrievať na sporáku na miernom plameni. Keď voda zovrie, káva sa dostane do vrchnej časti kanvičky a je v podstate hotová. Stačí ju iba premiešať a rozliať do vhodných a potlačou zdobených hrnčekov.
Neskladujte zrná v otvorenom obale dlhšie ako 7 dní
Ako sme už spomínali po otvorení balenia aromatické látky rýchlo oxidujú a behom týždňa sa odparia, vďaka čomu sa jasná chuť nápoja stráca. Preto je vhodné, aby ste otvorené balenie v priebehu siedmych dní spracovali. Ak to nestíhate, zvážte gramáž kávy, ktorú kupujete a urobte si malý prepočet.
Na prípravu 200 ml kávy v kávovare potrebujete asi 30 gramov zŕn. Ak pijete minimálne jednu šálku kávy denne, týždenná spotreba bude vyššia ako 200 gramov. Takže 250 gramové balenie by vám malo stačiť.
V súvislosti s chuťou si tiež všímajte aj dátum balenia a praženia, pričom dôverujte len overeným značkám.
Monitorujte kvalitu mletia
Každá častica mletej kávy dodáva vode aromatické látky. Čím sú menšie, tým rýchlejšie ich voda absorbuje. Ak sú všetky mleté kávové zrná približne rovnakej veľkosti, prebieha extrakcia v každom z nich súčasne.
Pri mletí kávy na lacných mlynčekoch na kávu sú frakcie heterogénne. V tomto prípade je extrakcia aromatických látok rozdielna. Následkom toho sa v nápoji môže objaviť horkosť a ďalšie chyby.
Skontrolujte percento extrakcie
Extrakcia (uvoľnenie) aromatických zložiek a éterických olejov z mletého zrna sa uskutočňuje pri rôznych rýchlostiach. Najskôr sa extrahujú kyseliny a prchavé aromatické zlúčeniny, potom sladké, horké chute a kofeín. Chutný pohár je rovnováhou medzi kyslosťou, sladkosťou a horkosťou.
Ideálne percento extrakcie látok z kávových zŕn je od 18,5 do 21 %.
Čo ovplyvňuje extrakciu:
- Voda. Čím vyššia je jej slanosť, tým nižšia je extrakcia a naopak.
- Intenzita mletia. Čím menšie je mletie, tým rýchlejšia je extrakcia.
- Teplota. Čím vyššia je teplota vody, tým rýchlejšia je extrakcia.
- Čas. Čím dlhšie sme kávu varili, tým silnejšia bude extrakcia.
Ideálne vyváženie chutí je možné na základe týchto poznatkov potom dosiahnuť hraním sa s teplotou vody a veľkosťou mletia.
Vyčistite kávovar
V mlynčeku na kávu a v kávovare zostávajú častice kávy a éterických olejov, ktoré sa časom oxidujú a pečú, čo spôsobuje, že chuť nápoja nie je lahodná.
Mlynček na kávu preto pravidelne čistite špeciálnymi čistiacimi prostriedkami. Mnohé moderné stroje vás na to upozornia samé. Všeobecnou požiadavkou všetkých automatických kávovarov je čistenie kávovaru po každých 3-4 kg spravovanej kávy.
Ak dodržíte všetky naše odporúčania, bude pôžitok z tohto lahodného nápoja naozaj dokonalý a spríjemní vám každý jeden deň v práci alebo doma.
Triky, vďaka ktorým si vychutnáte svoju obľúbenú kávu oveľa lepšie
Domáce pohodlie a komfort závisí od mnohých faktorov. Moderný dizajn, architektonické riešenia, krásna podlaha a multifunkčná kuchyňa prepojená s obývačkou na mieru. Okrem okolia a doplnkov však vnímame krásu sveta aj inými zmyslami. A práve nádherná vôňa kávy a jej chuť sa o ich potešenie a naše opojenie starajú najviac.
V primeranom množstve je kvalitná káva dobrým prostriedkom na chudnutie, zlepšenie krásy, eliminovanie vzniku vrások a doplnenie potrebnej energie. Obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, ktoré potrebujeme na boj proti mnohým negatívnym vplyvom okolia.
Aby ste si však mohli v pohodlí príjemnej novej sedačky vychutnať lahodnú kávu, nie je nutné mať doma najdrahší automatický kávovar. Stačí poznať niekoľko dôležitých faktov, ktoré zvýraznia jej chuť na maximum.
French press
Na prípravu dobrej kávy nepotrebujete nutne kávovar. Postačí aj french press, ktorý je cenovo dostupný a môžete ho použiť kdekoľvek. Na hrubo pomletú kávu nasypete do kanvičky a zalejete trochou horúcej vody. Po pol minúte dolejte zvyšnú vodu a nechajte kávu lúhovať 4-5 minút a premiešajte. Piest french pressu zatlačte a môžete servírovať kávu.
Ešte pred prípravou si ale dajte záležať na výbere zŕn. Dôležitá je pritom dobrá pražiareň kávy a doba praženia. Káva, ktorá bola pražená pred viac ako dvoma mesiacmi stráca svoje pozitívne vlastnosti, éterické oleje zŕn zoxidujú a aromatické zložky sa odparia dokonca aj v uzavretom obale.
Mokka kanvička
Mokka kanvička sa môže na prvý pohľad zdať trošku komplikovaná. V skutočnosti to ale nie je nič zložité, a je to ďalší dostupný spôsob prípravy kávy. Na prípravu kávy v mokka kanvičke sa odporúča stredne až hrubo namletá káva. Do spodnej časti kanvice sa naleje voda. Hladina vody musí byť vždy pod ventilom.
Strednou časťou je sitko v tvare lievika, do ktorého sa dá mletá káva až po okraj. Nakoniec sa nasadí vrchná časť a kanvičku necháte zohrievať na sporáku na miernom plameni. Keď voda zovrie, káva sa dostane do vrchnej časti kanvičky a je v podstate hotová. Stačí ju iba premiešať a rozliať do vhodných a potlačou zdobených hrnčekov.
Neskladujte zrná v otvorenom obale dlhšie ako 7 dní
Ako sme už spomínali po otvorení balenia aromatické látky rýchlo oxidujú a behom týždňa sa odparia, vďaka čomu sa jasná chuť nápoja stráca. Preto je vhodné, aby ste otvorené balenie v priebehu siedmych dní spracovali. Ak to nestíhate, zvážte gramáž kávy, ktorú kupujete a urobte si malý prepočet.
Na prípravu 200 ml kávy v kávovare potrebujete asi 30 gramov zŕn. Ak pijete minimálne jednu šálku kávy denne, týždenná spotreba bude vyššia ako 200 gramov. Takže 250 gramové balenie by vám malo stačiť.
V súvislosti s chuťou si tiež všímajte aj dátum balenia a praženia, pričom dôverujte len overeným značkám.
Monitorujte kvalitu mletia
Každá častica mletej kávy dodáva vode aromatické látky. Čím sú menšie, tým rýchlejšie ich voda absorbuje. Ak sú všetky mleté kávové zrná približne rovnakej veľkosti, prebieha extrakcia v každom z nich súčasne.
Pri mletí kávy na lacných mlynčekoch na kávu sú frakcie heterogénne. V tomto prípade je extrakcia aromatických látok rozdielna. Následkom toho sa v nápoji môže objaviť horkosť a ďalšie chyby.
Skontrolujte percento extrakcie
Extrakcia (uvoľnenie) aromatických zložiek a éterických olejov z mletého zrna sa uskutočňuje pri rôznych rýchlostiach. Najskôr sa extrahujú kyseliny a prchavé aromatické zlúčeniny, potom sladké, horké chute a kofeín. Chutný pohár je rovnováhou medzi kyslosťou, sladkosťou a horkosťou.
Ideálne percento extrakcie látok z kávových zŕn je od 18,5 do 21 %.
Čo ovplyvňuje extrakciu:
- Voda. Čím vyššia je jej slanosť, tým nižšia je extrakcia a naopak.
- Intenzita mletia. Čím menšie je mletie, tým rýchlejšia je extrakcia.
- Teplota. Čím vyššia je teplota vody, tým rýchlejšia je extrakcia.
- Čas. Čím dlhšie sme kávu varili, tým silnejšia bude extrakcia.
Ideálne vyváženie chutí je možné na základe týchto poznatkov potom dosiahnuť hraním sa s teplotou vody a veľkosťou mletia.
Vyčistite kávovar
V mlynčeku na kávu a v kávovare zostávajú častice kávy a éterických olejov, ktoré sa časom oxidujú a pečú, čo spôsobuje, že chuť nápoja nie je lahodná.
Mlynček na kávu preto pravidelne čistite špeciálnymi čistiacimi prostriedkami. Mnohé moderné stroje vás na to upozornia samé. Všeobecnou požiadavkou všetkých automatických kávovarov je čistenie kávovaru po každých 3-4 kg spravovanej kávy.
Ak dodržíte všetky naše odporúčania, bude pôžitok z tohto lahodného nápoja naozaj dokonalý a spríjemní vám každý jeden deň v práci alebo doma.