Triky, vďaka ktorým si vychutnáte svoju obľúbenú kávu oveľa lepšie

V primeranom množstve je kvalitná káva dobrým prostriedkom na chudnutie, zlepšenie krásy, eliminovanie vzniku vrások a doplnenie potrebnej energie. Obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, ktoré potrebujeme na boj proti mnohým negatívnym vplyvom okolia.

Aby ste si však mohli v pohodlí príjemnej novej sedačky vychutnať lahodnú kávu, nie je nutné mať doma najdrahší automatický kávovar. Stačí poznať niekoľko dôležitých faktov, ktoré zvýraznia jej chuť na maximum.

French press

Na prípravu dobrej kávy nepotrebujete nutne kávovar. Postačí aj french press, ktorý je cenovo dostupný a môžete ho použiť kdekoľvek. Na hrubo pomletú kávu nasypete do kanvičky a zalejete trochou horúcej vody. Po pol minúte dolejte zvyšnú vodu a nechajte kávu lúhovať 4-5 minút a premiešajte. Piest french pressu zatlačte a môžete servírovať kávu.

Ešte pred prípravou si ale dajte záležať na výbere zŕn. Dôležitá je pritom dobrá pražiareň kávy a doba praženia. Káva, ktorá bola pražená pred viac ako dvoma mesiacmi stráca svoje pozitívne vlastnosti, éterické oleje zŕn zoxidujú a aromatické zložky sa odparia dokonca aj v uzavretom obale.

Mokka kanvička

Mokka kanvička sa môže na prvý pohľad zdať trošku komplikovaná. V skutočnosti to ale nie je nič zložité, a je to ďalší dostupný spôsob prípravy kávy. Na prípravu kávy v mokka kanvičke sa odporúča stredne až hrubo namletá káva. Do spodnej časti kanvice sa naleje voda. Hladina vody musí byť vždy pod ventilom.

Strednou časťou je sitko v tvare lievika, do ktorého sa dá mletá káva až po okraj. Nakoniec sa nasadí vrchná časť a kanvičku necháte zohrievať na sporáku na miernom plameni. Keď voda zovrie, káva sa dostane do vrchnej časti kanvičky a je v podstate hotová. Stačí ju iba premiešať a rozliať do  vhodných a potlačou zdobených hrnčekov.

Neskladujte zrná v otvorenom obale dlhšie ako 7 dní

Ako sme už spomínali po otvorení balenia aromatické látky rýchlo oxidujú a behom týždňa sa  odparia, vďaka čomu sa jasná chuť nápoja stráca. Preto je vhodné, aby ste otvorené balenie v priebehu siedmych dní spracovali. Ak to nestíhate, zvážte gramáž kávy, ktorú kupujete a urobte si malý prepočet.

Na prípravu 200 ml kávy v kávovare potrebujete asi 30 gramov zŕn. Ak pijete minimálne jednu šálku kávy denne, týždenná spotreba bude vyššia ako 200 gramov. Takže 250 gramové balenie by vám malo stačiť.

V súvislosti s chuťou si tiež všímajte aj dátum balenia a praženia, pričom dôverujte len overeným značkám.

Monitorujte kvalitu mletia

Každá častica mletej kávy dodáva vode aromatické látky. Čím sú menšie, tým rýchlejšie ich voda absorbuje. Ak sú všetky mleté kávové zrná približne rovnakej veľkosti, prebieha extrakcia v každom z nich súčasne.

Pri mletí kávy na lacných mlynčekoch na kávu sú frakcie heterogénne. V tomto prípade je extrakcia aromatických látok rozdielna. Následkom toho sa v nápoji môže objaviť  horkosť a ďalšie chyby.

Skontrolujte percento extrakcie

Extrakcia (uvoľnenie) aromatických zložiek a éterických olejov z mletého zrna sa uskutočňuje pri rôznych rýchlostiach. Najskôr sa extrahujú kyseliny a prchavé aromatické zlúčeniny, potom sladké, horké chute a kofeín. Chutný pohár je rovnováhou medzi kyslosťou, sladkosťou a  horkosťou.

Ideálne percento extrakcie látok z kávových zŕn je od 18,5 do 21 %.

Čo ovplyvňuje extrakciu:

  • Voda. Čím vyššia je jej slanosť, tým nižšia je extrakcia a naopak.
  • Intenzita mletia. Čím menšie je mletie, tým rýchlejšia je extrakcia.
  • Teplota. Čím vyššia je teplota vody, tým rýchlejšia je extrakcia.
  • Čas. Čím dlhšie sme kávu varili, tým silnejšia bude extrakcia.

Ideálne vyváženie chutí je možné na základe týchto poznatkov potom dosiahnuť hraním sa s teplotou vody a veľkosťou mletia.

Vyčistite kávovar

V mlynčeku na kávu a v kávovare zostávajú častice kávy a éterických olejov, ktoré sa časom oxidujú a pečú, čo spôsobuje, že chuť nápoja nie je lahodná.

Mlynček na kávu preto pravidelne čistite špeciálnymi čistiacimi prostriedkami. Mnohé moderné stroje vás na to upozornia samé. Všeobecnou požiadavkou všetkých automatických kávovarov je čistenie kávovaru po každých 3-4 kg spravovanej kávy.

Ak dodržíte všetky naše odporúčania, bude pôžitok z tohto lahodného nápoja naozaj dokonalý a spríjemní vám každý jeden deň v práci alebo doma.

Toto sú najčastejšie triky realitných kancelárií, voči ktorým si dávajte pozor

shutterstock

Aké praktiky najčastejšie používajú realitné kancelárie? A ako tieto praktiky odhaliť a dokázať sa voči nim brániť?

Česť poctivým výnimkám, o ktorých v tomto článku nebude reč. Naopak, zameriame sa na neserióznych sprostredkovateľov, ktorí používajú všemožné spôsoby, ako vás oklamať a zarobiť čo najviac.

Realitný agent má skúsenosti, prehľad a informácie, ktoré vy ako bežná osoba nemáte. Ľudia preto väčšinou realitkám dôverujú a v snahe o to, aby si ušetrili čas a starosti s predajom nehnuteľností sa v dobrej viere obrátia na realitku. Ako kupujúci ani nemáte inú šancu, len akceptovať realitnú agentúru, ktorú si predávajúci vybral alebo niekedy ani nevybral.

Pozor by ste si mali dávať predovšetkým na tieto praktiky:

Triky na kupujúcich

Fráza “máme ďalších záujemcov”

Prejavíte záujem alebo sympatie a realitný agent vám hneď nato pohrozí: “Pozor pozor, máme už ďalších záujemcov.” Táto fráza funguje na to, aby vo vás vyvolala tlak a vy ste sa tak rozhodli čo najrýchlejšie. Trpezlivosť a zachovať si chladnú hlavu, pretože málokedy je táto fráza pravdivá.

Skrývanie sa pod súkromnou inzerciou

Jedným z najzávažnejších problémov je, keď sa realitný sprostredkovateľ prezentuje ako súkromná osoba. Často sa vydáva ako rodinný príslušník alebo majiteľ nehnuteľnosti. Môžete ho odhaliť aj pomocou rovnakého telefónného čísla, ktoré bude pri rôznych ponukách zverejňovať. Neodporúčame pracovať so sprostredkovateľom, ktorý sa skrýva za súkromnú osobu, pretože môže mať nekalé úmysly.

Keď sa nehnuteľnosť nedarí predať…

Nehnuteľnosť sa už dlhšiu dobu nepredáva, ale realitka stále aktualizuje inzerát, pridáva nové fotky, aby ste nezistili ako dlho sa nehnuteľnosť na trhu nedarí predať. Čím dlhšie je nehnuteľnosť na predaj, tým väčšiu šancu máte na vyjednanie zľavy pri kúpe.

Provízia nie je zahrnutá v cene

Toto je častá praktika, keď sa v inzeráte neuvádza cena vrátane provízie, alebo je niekde iba malým textom informácia, že provízia ešte len bude prirátaná k cene. Klient má právo vedieť koncovú cenu, na základe čoho potom zareaguje na inzerát. Častá odpoveď realitky je “Ale na výške provízie sa predsa vieme dohodnúť” – to však môžete stále, aj keď je už provízia zahrnutá v cene.

Zavádzajúce a klamlivé informácie

Dajte si pozor na to, ak jednu nehnuteľnosť predáva viacero realitiek. Môže sa stať, že každá realitka uvedie v inzeráte odlišný počet metrov štvorcových či dokonca odlišnú cenu. Ak máte o nehnuteľnosť vážny záujem, vyhľadajte si v katastri nehnuteľností pravdivé údaje a nenechajte sa oklamať.

Triky na predávajúcich

Zníženie kúpnej ceny nehnuteľnosti

Realitka vám ako predávajúcemu zavolá s tým, že bude inzerovať vašu nehnuteľnosť, ale pozor na to, keď nastaví kúpnu nižšiu než za akú ju chcete predať! Keď sa nájde kupec, začne vás realitka presviedčať, aby ste znížili cenu. Čo je ešte horšie je, že ostatní potenciálni kupci uvidia, že vaša nehnuteľnosť je na predaj za oveľa nižšiu cenu a nebudú ochotní akceptovať vyššiu cenu.

Ukradnutý inzerát s fotkami

Táto situácia nastane, keď si sprostredkovateľ ukradne údaje z inzerátu alebo fotky bez oprávnenia, súhlasu alebo vedomia majiteľa nehnuteľnosti a danú nehnuteľnosť sám ponúka. Niektorí majitelia nehnuteľností majú podpísanú exkluzivitu s inou realitnou agentúrou, takže sú potom vystavení zmluvným pokutám.

Záver

Samozrejme to nie sú všetky taktiky, ktoré realitky v dnešnej dobe bohužial využívajú. Dávajte si preto pozor ešte pred tým než sa rozhodnete svoju nehnuteľnosť predať alebo naopak kúpiť.