Vipet: Láskyplný a citlivý pes

Vipet, pôvodom lovecký pes pochádzajúci z Anglicka, nezaprie svoje lovecké inštinkty ani dnes. Rád sa naháňa za mačkami a ďalšími malými zvieratami a potrebuje dostatok priestoru na vybitie energie. V prípade, že mu od malička doprajete dôkladnú socializáciu a dostatok priestoru na pohyb, získate láskyplného člena rodiny, ktorý s radosťou splní všetky vaše priania.

No ako to už pri temperamentných loveckých psoch chodí, v prípade nedostatku možností na vybitie bateriek, vás váš Vipet prekvapí rôznymi deštrukčnými sklonmi a váš byt sa rýchlo premení na územie po bombardovaní. Vipeta si do svojej domácnosti preto zaobstarajte len v prípade, ak ste schopní zabezpečiť mu dostatok pozornosti, pohybu a priestoru na hru.

Vipet - základná charakteristika
Využitielovecké plemeno
Srsťkrátkosrsté aj dlhosrsté
Farbaakákoľvek
Dĺžka života12 – 15 rokov
Výška v kohútiku47 – 51 cm
Hmotnosť v dospelosti12 – 13 kg

Klasifikácia podľa FCI

FCI klasifikácia Vipet
Odborný názovWhippet
Krajina pôvoduVeľká Británia
Sekcia FCIKrátkosrstí chrti
Kategória FCIChrti
FCI kód10/3/162
Poznáme 2 varianty Vipeta: krátkosrsté a dlhosrsté. Ako oficiálne plemeno bol ale uznaný len krátkosrstý Vipet.

Charakteristika a povaha Vipeta

Vipet je energický a priateľský pes, ktorý svoju pozornosť v rovnakej miere venuje všetkým členom domácnosti. Jeho základnou charakteristickou rysou je snaha za každých okolností potešiť svojho majiteľa. Výborne sa preto hodí nielen na výcvik, ale aj rôzne psie športy a hry.

Jeho citlivá povaha však neznesie hrubé zaobchádzanie, čo treba zohľadniť aj pri jeho výcviku. Ten musí byť vedený bez kriku a hrubého nátlaku.

Potlačiť vo Vipetovi jeho lovecký inštinkt je takmer nemožné. Púšťať ho na prechádzkach na voľno je preto veľkým rizikom. Ako správnemu lovcovi mu nechýba odvaha, rýchle reakcie a schopnosť taktizovať.

1- njmenej 5- najviac
ľahkosť výchovy2
vhodnosť do bytu5
schopnosť byť celý deň sám doma2
vhodnosť pre začínajúcich chovateľov3
sklon priberať2
zdravie3
inteligencia3
vhodnosť k deťom3
tendencia štekať1
pĺznutie2
stráženie2
hravosť4
vzťah k mačkám4
energickosť3

Pre koho je Vipet vhodný

Vipet sa vďaka svojej láskyplnej povahe rád stane súčasťou rodiny s deťmi. Pre deti je výborným spoločníkom. Často sa k nim správa tak starostlivo, akoby bol ich opatrovateľka.

Keďže ide o energického psa poteší sa rovnako aktívnemu majiteľovi, ktorému nebude robiť problém absolvovať s ním dlhé prechádzky či venovať sa rôznym psím športom.

Vipet nie je stavaný na život v koterci a poteší sa skôr umiestneniu v interiéri v kombinácií s dostatkom priestoru na pohyb vonku.

Typický vzhľad

Vipet je elegantný štíhly pes s dlhou a úzkou hlavou, ktorú dopĺňajú oválne oči a malé uši. Jeho telo stredného vzrastu pokrýva lesklá srsť bez podsady. Vznešený výzor dotvára klenutý krk, hlboký hrudník, svalnaté končatiny a dlhší chvost. Prípustné sú všetky farebné varianty srsti aj ich kombinácie.

U Vipeta sa stretávame s rôznym sfarbením srsti
PozitívaNegatíva
nezvykne štekaťpotrebuje dostatok pohybu, inak sa môže snažiť pútať pozornosťou rôznymi neplechami
dobrý spoločník rád prenasleduje iné zvieratá
veľmi čistotnýak je často sám môže trpieť úzkosťou

Chovanie a starostlivosť o Vipeta

Keďže Vipet má len malú vrstvu podkožného tuku nie je vhodné chovať ho vonku. Naopak je potrebné držať ho v teple a aj počas prechádzok ho chrániť pre zimou. Jeho srsť je nenáročná a vyžaduje si len minimálnu starostlivosť.

Okrem tepla a pohodlia Vipet potrebuje dostatok pohybu a priestoru na vybitie energie.

V ostatných smeroch sa starostlivosť o Vipeta nelíši od starostlivosti o iné plemená.

Najčastejšie zdravotné problémy

Vipety sú považované za jedny z najzdravších psích plemien. Stretnúť sa u nich môžeme s nasledujúcimi ochoreniami:

  • kožné problémy,
  • infekcia uší alebo očí,
  • porucha zrážanlivosti krvi,
  • citlivosť na anestéziu.

Kŕmenie a strava

Vipet by mal byť kŕmený dvomi dávkami suchého krmiva denne, pričom ich veľkosť by mala byť prispôsobená jeho veku, zdraviu a úrovni telesnej aktivity.

História plemena

Malé plemeno Vipet pochádza zo severného Anglicka. Vzniklo ako výsledok kríženia anglických chrtov a niekoľkých druhov teriérov. Cieľom bolo vyšľachtiť malého chrta.

Z Anglicka sa Vipet postupne rozšíril aj do Ameriky, kde bolo toto plemeno uznané za oficiálne psie plemeno o niečo skôr ako v rodnom Anglicku. Kým anglickí psí chovatelia uznali Vipeta v roku 1891, Americký chovateľský klub ho zapísal už o 3 roky skôr, v roku 1888.

Pokiaľ patríte medzi aktívnych ľudí, ktorí hľadajú psieho spoločníka vhodného na chovanie v byte, Vipet bude pre vás tou správnou voľbou. Ak však patríte k ľuďom, ktorí skôr preferujú gaučovú kultúru, porozhliadnite sa radšej po menej energickom psom plemene.

Recept na domáce zemiakové lokše ako od babičky

Chutné zemiakové lokše si môžete pripraviť aj doma. Stačí sa inšpirovať našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergia BielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 100 kJ/262,9 kcal 6 g 54 g1 g5 g
1 kus605 kJ/144,6 kcal 3 g30 g0,61 g3 g

Príprava chutných zemiakových lokší ako od babičky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ

Postup

Zemiaky najskôr uvaríme, potom olúpeme. Variť ich však môžeme aj klasicky bez šupky. Uvarené zemiaky popučíme a dáme na pomúčenú dosku. Pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Následne z cesta urobíme valček, ktorý pokrájame na niekoľko kusov. Jednotlivé kusy cesta následne vyvaľkáme do kruhu. Surové lokše popicháme nožom a pečieme na suchej panvici z každej strany. Maslo roztopíme a lokše z každej strany riadne ponatierame.

Recepty na zemiakové lokše plnené

Zemiakové lokše s pečienkou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
1 ks cibule
500 g kuracej pečienky
2 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica horčice
1 dl oleja
soľ
oregano
čierne mleté korenie

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme pečienku ako plnku. Panvicu pokvapkáme olejom a pridáme nasekanú cibuľu, ktorú opražíme. Potom pridáme nasekaný cesnak a oregano. Spolu všetko opražíme a pridáme nadrobno nasekanú kuraciu pečienku. Do panvice pridáme mleté čierne korenie a premiešame. Pečienku pražíme, kým sa vyparí všetka tekutina a zostane len hustá omáčka, do ktorej primiešame lyžicu horčice, trochu soli, prehrejme a máme plnku, ktorou naplníme lokše. Následne lokše zrolujeme.

Zemiakové lokše s makom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladkej múky
125 g masla
soľ
80 g maku
80 g práškového cukru

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu. Na záver ich posypeme makom zmiešaným s cukrom a stočíme.

Bezlepkové lokše

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g múky Uni a Farina
soľ

Postup

Lokše si pripravíme podľa pôvodného receptu akurát múku nahradíme múkou Uni a Farina.

Lokše z kyslého mlieka bez zemiakov z múky a vody

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg múky polohrubej
1 l acidofilného mlieka
2 kávové lyžičky sódy bikarbóny
4 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky cukru
olej

Postup

Do múky pridáme 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, soľ, cukor a kyslé mlieko. Následne zamiesime hladké cesto, ktoré necháme aspoň 15 minút odpočívať. Cesto vyvaľkáme valčekom a pokrájame na asi 3 cm kúsky. Z každého kúska cesta vyvaľkáme hrubú lokšu a necháme aspoň 10 minút podkysnúť. Následne vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán.

Lokše s makom a slivkovým lekvárom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 kg zemiakov
500 g polohrubej alebo hladnej múky
125 g masla
soľ
Na makovú plnku:
5 polievkových lyžíc mletého maku
3 polievkové lyžice kryštálového cukru
70 ml horúcej vody
2 polievkové lyžice slivkového lekváru

Postup

Pripravíme si lokše z pôvodného receptu. Následne si pripravíme plnku. Do pomletého maku s cukrom prilievame vriacu vodu. Následne do mokrého maku vmiešame slivkový lekvár a dosladíme podľa chuti. Makovú plnku potom roztierame po lokši a zrolujeme ju.

Obľúbené jedlá s lokšami

Kačacia pečeň s lokšami

Veľmi obľúbenou pochúťkou je aj kačacia pečeň s lokšami. Mnohí si k nej dávajú aj červenú kapustu. Postup je v podstate stále rovnaký. Najskôr si pripravíme lokše a potom plnku z kačacej pečene. Dochutíme podľa chuti, napríklad kapustou.

Pečená hus s lokšami

Vyhľadávanou delikatesou je aj pečená hus, ktorá sa podáva s lokšami. Najprv si treba pripraviť hus, následne lokše. Upečenú hus nakrájame a podávame s dusenou kapustou a lokšami.