Ako na zavárané čučoriedky (recepty na kompót, lekvár, džem, sirup)

Čučoriedky sú považované za prírodný všeliek. Pomáhajú zlepšovať prekrvenie organizmu, chránia cievy pred poškodením, pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, pozitívne vplývajú na pružnosť ciev v mozgu aj v očiach. Sú zdrojom antioxidantov a ich pravidelnou konzumáciou sa chránime pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Znie to slušne, však?

Počas letnej sezóny máme to šťastie, že na mnohých miestach na Slovensku nájdeme bohatú úrodu čučoriedok. Ak na jednom z nich bývate, nemali by ste čakať, a hneď ako dozrú, nazbierať si dostatok pre vašu domácnosť. Pri zbere však nezabúdajte, že niektoré oblasti sú zákonom chránené a zaváranie vás tak môže stáť draho.

Príprava na zavárané čučoriedky

Základnou ingredienciou sú čučoriedky – malé bobuľky, ktoré si nazbierate (pekne ušetríte) alebo kúpite na trhu s ovocím či od podomových predajcov.

Pri kúpe dostanete čučoriedky, ktoré predčistili. Ak ste ich však zbierali pomocou česáka, tak ich budete musieť pretriediť na plechu od trávy, ihličia a drobných smetí.

Potom ich nasypte na väčšie sitko a následne čučoriedky prepláchnite 2 až 3-krát vodou. Kde-tu ešte nájdete smietku. Vyhoďte ju. Pri triedení povyberajte bobuľky, ktoré sú príliš prezreté (odložte ich na koláč) a popučené plody vyhoďte.

Ďalej budete potrebovať nálev, zaváracie poháre a viečka. Ich čistota je rozhodujúca pre výdrž zdravého kompótu, tak ju nepodceňte a poriadne ich umyte. Ak sa chcete poistiť, poháre môžete samostatne sterilizovať, ale nie je to potrebné.

Nálev na čučoriedky

Nálev si nachystajte osobitne. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • vodu / 1 liter,
  • 550 až 600 g kryštálového cukru.

Cukor varte, pokým sa úplne nerozpustí. Nálev je hotový. Aby ste správne odhadli jeho množstvo, urobte si na úvod jednu vzorovú fľašu aj s čučoriedkami aj s nálevom.

Postup na zaváranie čučoriedok

Očistené čučoriedky nasypte do pohárov a viackrát nimi potraste, aby sa vám v pohári uležali a zbytočne ste ich nezalievali poloprázdne. Čučoriedky následne zalejte nálevom a zatvorte viečkami. Pre zvýraznenie ich chuti odporúčame do fľašiek pridať aj čajovú lyžičku rumu.

Fľaše naukladajte do zaváracieho hrnca a zasterilizujte vo vodnom kúpeli pri teplote 90 °C 20 minút. Keď bude hotovo, poháre vyberte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Čučoriedkové kompóty uschovajte do chládku a tmy.

Spôsob, ako zavariť čučoriedky bez nálevu

Ak nechcete strácať čas s prípravou nálevu, využite postup, pri ktorom do pohárov po vrstvách sypete čučoriedky a striedate ich s cukrom. Na pohár s objemom 0,72 l budete potrebovať cca. 70 g kryštálového cukru. Pri tomto spôsobe si bude sterilizácia čučoriedok vyžadovať dlhší čas, 25 až 30 minút pri teplote 90 – 95 °C.

pixabay

Ďalšie recepty z čučoriedok, ktoré výborne chutia

Čučoriedkový lekvár

Bude vám chutiť po celý rok či na chlebíku s maslom, alebo v parených buchtách. Na prípravu čučoriedkového lekváru budete potrebovať:

  • 3 kg očistených čučoriedok,
  • 1 kg kryštálového cukru.

Čučoriedky nasypte do dostatočne veľkého hrnca a začnite ich variť. Po 15 minútach pridajte cukor a varte ďalej, pričom celú zmes pravidelne miešajte, aby vám neprihorela. Keď zhustne (približne po hodinke), skontrolujte jej konzistenciu. Stačí, ak ju odoberiete na lyžičku, ktorej obsah vložte do mrazničky – po chvíľke vychladne a vy zistíte či je váš lekvár dostatočne hustý a pripravený.

Ak áno, naložte ho do pripravených a už sterilizovaných pohárov, zatvorte a obráťte na 5 minút dnom hore. Nechajte vychladnúť a uskladnite. Ak chcete džemy skladovať dlho, poháre sterilizujte v klasickom vodnom kúpeli 5 minút pri teplote 90 °C.

Čučoriedkový džem

Rovnako dobre si môžete pochutnať aj na čučoriedkovom džeme. Pri 1 kg čučoriedok budete potrebovať:

  • želírovací cukor 2:1,
  • škorica celá,
  • celé klinčeky.

Čučoriedky si najprv očistite a nasypte ich do dostatočne veľkého hrnca alebo nádoby, v ktorej ich vopred popučte (na ruku si natiahnite ideálne chirurgickú rukavicu – pýtajte si v lekárni). Zmes potom postavte na oheň a rozvarte ju. Potom nasypte želírovací cukor a ďalej povarte. Hustotu džemu na záver otestujte rovnako ako pri lekvári.

Horúci džem môžete začať plniť do pohárov. Najprv ho naložte do polovice pohára, pridajte kúsok škorice a 3 klinčeky a po okraj pohára doložte zvyšok džemu. Zaviečkujte, otočte hore dnom a nechajte odstáť na utierke aspoň pol hodinu. Potom poháre obráťte späť, nechajte vychladnúť a uskladnite.

Taktiež ich môžete zasterilizovať pri teplote 90 °C 5 až 10 minút.

Čučoriedkový sirup

Ak sa vám podarilo čučoriedok nazbierať viac, vyskúšajte sirup podľa nasledovného receptu, na ktorý budete potrebovať:

  • 1 kg čučoriedok,
  • 1,75 l vody,
  • 1,4 g kryštálového cukru,
  • 1 a pol balíčka kyseliny citrónovej,
  • 1 a pol balíčka želírovacieho prípravku.

Umyté čučoriedky nasypte do veľkého hrnca spoločne s kyselinou citrónovou a povarte ich aspoň 2 minúty. Následne z nich prepasírujte šťavu cez plátno alebo gázu do hrnca a priveďte ju do varu, pridajte želírovací prípravok spoločne s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Zmes zamiešajte, povarte minútu a dosypte zvyšok cukru.

Sirup nechajte variť 5 minút, pričom ho neustále miešajte. Vypnite a nalejte do vyčistených fliaš, ktoré uskladnite v tme a chlade. Čučoriedkový sirup zarábajte s vodou podľa vašej chuti.

Zavárané čučoriedky, lekvár, džem aj sirup vám budú chutiť po celý rok rovnako dobre. Ak sa vám podarí nazbierať viac, čučoriedky si môžete usušiť v domácej sušičke alebo jednoducho zamraziť. Kombinácia zavárania, sušenia a zmrazenia čučoriedok bude pre vašu domácu kuchyňu, ale aj zdravie neoceniteľná.

Pri ich zbieraní si navyše užijete krásy našej slovenskej prírody. Len upozornenie na záver, na čučoriedkový výlet chodievajte v skupinkách a na známe miesta. Medvede ich totižto milujú tiež. Dobrú chuť!

Ako na zavárané broskyne: Recepty na kompót, džem, čatní

Ako pri každom zaváraní, aj pri práci s broskyňami si musíte vyhradiť čas a priestor. Postup, ako zavárať broskyne je jednoduchý. Čas, ktorý pri ovocí strávite bude závisieť od celkového množstva.

Broskyňový kompót je povestný v kombinácii s kuracím mäsom a ryžou, výborne chutí aj samostatne a v zime z neho pripravíte ten najlahodnejší kysnutý koláč s posýpkou. Navyše, ak vám broskyne padajú v záhrade pod nosom, zaváranie je výborný spôsob, ako ich zúžitkovať.

Zavárané broskyne a ich príprava

Predtým, než sa broskyne rozhodnete kúpiť, zrevidujte vašu špajzu a množstvo zaváracích pohárov, ktoré budete mať k dispozícii.

Zaváracie poháre musia byť čisté

Do klasického 0,72 l pohára sa vám môže zmestiť 4 až 5 broskýň v závislosti od ich veľkosti. Spomenutá „sedemdecka“ je obľúbenou voľbou, pretože pekne vystačí na jeden koláč či k nedeľnému obedu. Môžete však použiť aj litrové či menšie poháre.

Dôležité však je, aby ste ich všetky poriadne vyčistili v umývačke riadu alebo ich vyvarte v hrnci s horúcou vodou. To isté môžete spraviť s viečkami. Ak boli predtým použité, poriadne ich vydrhnite, aby na nich neostali žiadne nečistoty či pach po predošlej zaváranine.

Okrem pohárov potrebujete ovocie. Ak sa vám broskyne urodia v záhrade či domácom sade, máte vyhraté, ak nie poobzerajte sa v supermarketoch, na trhoch či striehnite na podomový predaj. Broskyne, ideálne na zaváranie, by nemali byť príliš mäkké, no ani nedozreté a tvrdé. Dobrú broskyňu do kompótu spoznáte podľa toho, či dužina ovocia pôjde ľahko od kôstky.

Broskyne zbavte kože aj kôstky

Samotné broskyne si takisto poriadne vyumývajte vo vode a potom zbavte šupky. Zvládnete to aj nožíkom, ale odporúčame vám ovocie spariť vo vode. Do veľkého hrnca pridajte vodu a vsypte kyselinu citrónovú (1 l = 20 g). Keď dosiahne bod varu 90 °C, ovocie do neho vložte na 1 minútu, potom vyťahujte a dajte vychladnúť do studenej vody (rovnako s kyselinou citrónovou, vďaka nej vám broskyne nezhnednú). Po vychladnutí kožu z ovocia ľahko odstráňte ostrejším nožíkom a ovocie naspäť vložte do vody s kyselinou.

Prekrajujte ich po ryhe, ktorá je na ovocí viditeľná smerom ku kôstke. Kôstky si môžete odložiť a po jednej vložiť na dno pohára kvôli spestreniu chuti kompótu (ak máte deti, radšej sa tomu vyhnite, aby si ju s ovocím náhodou nepomýlili).

Sladký nálev na zavárané broskyne

Nakoniec budete potrebovať nálev na broskyne. Získate ho zmiešaním:

  • kryštálového cukru: 350 – 500 g,
  • na 1 l vody.

Množstvo cukru korigujte podľa samotnej kyslosti broskýň a vašej chute. Nálev bude hotový, keď sa cukor varom rozpustí vo vode.

Aký je postup na broskyňový kompót?

Nakrájané a očistené ovocie vkladajte do čistých pohárov smerom reznou plochou na celé dno pohára a potom rovnakým smerom na seba až 2 cm od hrdla pohára. Ovocie následne zalejte pripraveným nálevom tak, aby ho zakrýval a od hrdla bola medzera aspoň 1 centimeter. Na poháre zakrúťte viečko a dajte sterilizovať do buď zaváracieho hrnca alebo do klasického hrnca.

Ak je ovocie zrelšie alebo zavárate do pohárov vo veľkosti do 0,5 l, sterilizácia broskýň by mala trvať cca. 20 až 25 minút pri 85 °C. Ak máte väčšie poháre alebo tvrdšie ovocie, sterilizujte dlhšie, aspoň 30 až 35 minút pri rovnakej teplote. Kompóty následne vyberte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Aj tieto recepty z broskýň sme vyskúšali. A odporúčame!

Zavárané broskyne vo vlastnej šťave

Ak sa chcete vyhnúť pridávaniu ďalšieho cukru, vyskúšajte zavárať broskyne vo vlastnej šťave. Nebudete potrebovať ani vodu. Nakrájané, od šupky očistené ovocie, naukladajte do pohára, zatvorte a sterilizujte. Ovocie sa sterilizáciou zmenší, tak sa ho nebojte do pohára natlačiť. Pri tomto zaváraní však dôkladne dbajte na to, aby ovocie nemalo žiadnu vadu, špinu, pleseň, čokoľvek. Vyberajte len zdravé a zrelé kúsky.

Broskyňový džem

Ak ste milovníkom džemíkov, nevynechajte ani ten broskyňový. Keď si ho pripravíte sami doma, bude vám chutiť omnoho viac. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na 1 kg broskýň:

  • ovocie – 1 kg,
  • 500 g cukru – môžete použiť aj trstinový cukor,
  • Gelfix Klasik 1:1,
  • kyselina citrónová.

Broskyne si najprv umyte, odkôstkujte a pomeľte na ovocnom mlynčeku (môžete si ho kúpiť alebo požičať od známych). Jednu broskyňu si odložte a nakrájajte ju na drobné kúsky. Gelfix Klasik zmiešajte s dvoma lyžicami cukru a spoločne s pomletými broskyňami zmes vložte do hrnca. Za stáleho miešania povarte aspoň 1 – 2 minúty, potom pridajte zvyšok cukru aj na drobno pokrájané kúsky broskyne a lyžičku kyseliny citrónovej a varte dobrých 10 až 15 minút.

Džem naložte do pohárov, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Na záver ich omotajte utierkou alebo dekou, nechajte cez noc odstáť a ráno odložte do špajze.

Broskyňové čatní

Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako okoreniť vaše jedlá niečím špeciálnym, vyrobte si domáce čatní z broskýň. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 1, 5 kg broskýň,
  • 6 veľkých cibúľ,
  • 100 ml oleja,
  • 200 ml vody,
  • 200 ml jablčného octu,
  • 400 g trstinového cukru,
  • 6 polievkových lyžíc nasekaných mandlí,
  • 4 kúsky badiánu,
  • 4 kúsky celej škorice,
  • štipka muškátového oriešku,
  • 2 čajové lyžičky octu.

Broskyne sparte v horúcej vody, ochlaďte a zbavte šupky. Zbavte sa kôstok a nakrájajte na drobno. Cibuľu si očistite, rovnako na drobno nakrájajte a do sklovita osmažte na oleji, postupne pridajte broskyne a ostatné ingrediencie, ktoré podlejte vodou. Celú zmes nechajte variť 25 až 30 minút a miešajte ju, aby sa nepripálila. Keď bude hotová, naložte ju do pohárov, zatvorte a otočte hore dnom na utierku. Nechajte vychladnúť a skladujte v bezpečí vašej špajze.

Na záver

Broskyne sú božsky lahodné. Obsahujú veľa zdravých látok a vitamínov. Ich konzumácia znižuje cholesterol, pomáha chudnutiu, posilňujú imunitu, zdravie vašich očí či výrazne pomáha pri anémii.

Okrem toho majú špecifickú sladkokyslú chuť, na ktorej sa jednoducho stanete závislí. Vďaka zaváraniu či výrobe domáceho džemu si ju tak môžete pripomínať po celý rok. Ráno, na obed aj večer. Závisí to len na vás a vašej chuti zavárať.