Zázvor: Pestovanie a starostlivosť

Zázvorový čaj v kombinácií s citrónom predstavuje môj obľúbený životabudič v boji s chrípkou. Zatiaľ ma nikdy nesklamal. Navyše, odkedy som minulý rok objavila jeho schopnosť tlmiť bolesť, nedám na neho dopustiť. Keďže pestovanie byliniek je moja vášeň, pridala som si do svojej zbierky najnovšie aj pestovanie zázvoru.

Hoci rastlina zázvoru neplní dekoračný účel, jeho pestovanie je čoraz obľúbenejšie aj u nás najmä vďaka jeho spomínaným liečivým účinkom. Pestovanie zázvoru v záhrade je u nás síce nemožné, avšak v skleníku alebo v interiéri sa mu bude dariť dobre.

Charakteristika rastliny

Zázvor, inak nazývaný aj ďumbier, je trvácna, teplomilná rastlina dorastajúca do výšky jedného metra. Typický je svojou dlhou stonkou, z ktorej vyrastajú úzke listy, podobné tráve. Púčiky, ktoré vyrastajú v skupinách, sú bielej alebo ružovej farby, kvety žltej. Dekoračný charakter však od nich nečakajte.

Dekoračný charakter rastlina zázvoru neponúkne

Krajina jeho pôvodu nie je presne známa, no predpokladá sa, že pochádza z Číny, odkiaľ sa postupne rozšíril do Indie, blízkeho východu a Stredomoria. Dnes sa zázvor pestuje vo väčšine subtropických regiónov. Za jeho najväčšieho producenta je považovaná India, ďalej nasledujú Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia.

Rastlina patrí do rovnakej čeľade ako kurkuma, kardamón a galangal. Podobne ako spomínané koreniny aj zázvor sa pestuje kvôli svojej špecifickej chuti. Ostrú chuť zázvoru má na svedomí gingerov, ktorý svojím chemickým zložením pripomína kapsaicín, ktorý nájdeme v čili papričkách.

Základná charakteristika rastliny
Botanický názovZingiber officinale
Bežné názvyďumbier, zázvor
Výškaaž 1 meter
Farba kvetovružovobiela alebo žltá
Odolnosťcitlivá na chlad
Zeminaľahký substrát
Zázvor a kurkuma sú príbuzní

Zázvor pestovanie a starostlivosť

Sadenie zázvoru uskutočňujeme prostredníctvom odrezkov. Pestovať zázvor možno aj z odrezku zakúpeného v obchode, avšak pred jeho výsadbou je potrebné dať pozor, aby nebol vysušený.

Postup sadenia zázvoru je jednoduchý. Odrezok položíme na plocho do nádoby tak, aby očká smerovali hore a zasypeme zeminou. Nová rastlinka vyrastie o niekoľko týždňov. Rastlinu zalievajte každý deň, do misky odstátou vodou izbovej teploty. Zbierať úrodu (koreň) možno približne 10 mesiacov od výsadby.

Pestovanie zázvoru je možné aj z kupovaného obrezku
Zázvor pestovanie
Náročnosť pestovaniarastlina nie je náročná na starostlivosť
Svetlosvetlé miesto, no nie priame slnko
Vodavyžaduje pravidelné zalievanie, substrát nesmie vyschnúť
Teplotamá radšej teplejšie miesta, kde je teplota okolo 23 stupňov
Vlhkosť obľubuje rosenie
Rozmnožovanieodrezky z koreňa

Problémy pri pestovaní zázvoru

Zázvor je nenáročná rastlina a pri jeho pestovaní by ste nemali mať žiadny veľký problém.

Jediné, na čo je potrebné klásť dôraz je dostatočné teplo, pri pestovaní vonku pozor na nočné teploty pod 10 stupňov. Taktiež sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by rastlinu spálilo.

Liečivé účinky zázvoru

Odborníci považujú zázvor za skutočný poklad, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Medzi jeho najznámejšie účinky patria:

  • posilnenie imunity,
  • zlepšenie prekrvenia periférnych častí tela,
  • podpora chuti do jedla, trávenia a tvorby slín,
  • zmiernenie svalovej horúčky,
  • tlmenie tehotenských nevoľností,
  • zmiernenie bolestí hlavy a závratov,
  • ochrana srdcovo-cievneho systému,
  • zníženie cholesterolu,
  • zlepšenie pamäti,
  • zmiernenie bolestivosti menštruácie,
  • protizápalové a analgetické účinky.
Zázvorový čaj obsahuje množstvo živín

Zázvor možno využiť čerstvý, sušený, varený ale i nakladaný. Každý z uvedených spôsobov spracovania pôsobí priaznivo na ľudský organizmus. Čerstvý ďumbier skladujete zabalený v chladničke, aby sa nevysušil a nestuhol. Takto vydrží aj niekoľko týždňov. Sušený ďumbier skladujete na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Zázvor predstavuje zázračnú rastlinu, ktorá má schopnosť pomôcť zmierniť rôzne zdravotné problémy. Jeho konzumácia je však odporúčaná len v obmedzenom množstve, max 4 g denne, a nie dlhodobo. Vypestovať si tento poklad doma, a mať ho po ruke vždy, keď ho budete aktuálne potrebovať, je preto najlepší spôsob, aký môžete vymyslieť.

Zázvor: Pestovanie a starostlivosť

Zázvorový čaj v kombinácií s citrónom predstavuje môj obľúbený životabudič v boji s chrípkou. Zatiaľ ma nikdy nesklamal. Navyše, odkedy som minulý rok objavila jeho schopnosť tlmiť bolesť, nedám na neho dopustiť. Keďže pestovanie byliniek je moja vášeň, pridala som si do svojej zbierky najnovšie aj pestovanie zázvoru.

Hoci rastlina zázvoru neplní dekoračný účel, jeho pestovanie je čoraz obľúbenejšie aj u nás najmä vďaka jeho spomínaným liečivým účinkom. Pestovanie zázvoru v záhrade je u nás síce nemožné, avšak v skleníku alebo v interiéri sa mu bude dariť dobre.

Charakteristika rastliny

Zázvor, inak nazývaný aj ďumbier, je trvácna, teplomilná rastlina dorastajúca do výšky jedného metra. Typický je svojou dlhou stonkou, z ktorej vyrastajú úzke listy, podobné tráve. Púčiky, ktoré vyrastajú v skupinách, sú bielej alebo ružovej farby, kvety žltej. Dekoračný charakter však od nich nečakajte.

Dekoračný charakter rastlina zázvoru neponúkne

Krajina jeho pôvodu nie je presne známa, no predpokladá sa, že pochádza z Číny, odkiaľ sa postupne rozšíril do Indie, blízkeho východu a Stredomoria. Dnes sa zázvor pestuje vo väčšine subtropických regiónov. Za jeho najväčšieho producenta je považovaná India, ďalej nasledujú Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia.

Rastlina patrí do rovnakej čeľade ako kurkuma, kardamón a galangal. Podobne ako spomínané koreniny aj zázvor sa pestuje kvôli svojej špecifickej chuti. Ostrú chuť zázvoru má na svedomí gingerov, ktorý svojím chemickým zložením pripomína kapsaicín, ktorý nájdeme v čili papričkách.

Základná charakteristika rastliny
Botanický názovZingiber officinale
Bežné názvyďumbier, zázvor
Výškaaž 1 meter
Farba kvetovružovobiela alebo žltá
Odolnosťcitlivá na chlad
Zeminaľahký substrát
Zázvor a kurkuma sú príbuzní

Zázvor pestovanie a starostlivosť

Sadenie zázvoru uskutočňujeme prostredníctvom odrezkov. Pestovať zázvor možno aj z odrezku zakúpeného v obchode, avšak pred jeho výsadbou je potrebné dať pozor, aby nebol vysušený.

Postup sadenia zázvoru je jednoduchý. Odrezok položíme na plocho do nádoby tak, aby očká smerovali hore a zasypeme zeminou. Nová rastlinka vyrastie o niekoľko týždňov. Rastlinu zalievajte každý deň, do misky odstátou vodou izbovej teploty. Zbierať úrodu (koreň) možno približne 10 mesiacov od výsadby.

Pestovanie zázvoru je možné aj z kupovaného obrezku
Zázvor pestovanie
Náročnosť pestovaniarastlina nie je náročná na starostlivosť
Svetlosvetlé miesto, no nie priame slnko
Vodavyžaduje pravidelné zalievanie, substrát nesmie vyschnúť
Teplotamá radšej teplejšie miesta, kde je teplota okolo 23 stupňov
Vlhkosť obľubuje rosenie
Rozmnožovanieodrezky z koreňa

Problémy pri pestovaní zázvoru

Zázvor je nenáročná rastlina a pri jeho pestovaní by ste nemali mať žiadny veľký problém.

Jediné, na čo je potrebné klásť dôraz je dostatočné teplo, pri pestovaní vonku pozor na nočné teploty pod 10 stupňov. Taktiež sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by rastlinu spálilo.

Liečivé účinky zázvoru

Odborníci považujú zázvor za skutočný poklad, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Medzi jeho najznámejšie účinky patria:

  • posilnenie imunity,
  • zlepšenie prekrvenia periférnych častí tela,
  • podpora chuti do jedla, trávenia a tvorby slín,
  • zmiernenie svalovej horúčky,
  • tlmenie tehotenských nevoľností,
  • zmiernenie bolestí hlavy a závratov,
  • ochrana srdcovo-cievneho systému,
  • zníženie cholesterolu,
  • zlepšenie pamäti,
  • zmiernenie bolestivosti menštruácie,
  • protizápalové a analgetické účinky.
Zázvorový čaj obsahuje množstvo živín

Zázvor možno využiť čerstvý, sušený, varený ale i nakladaný. Každý z uvedených spôsobov spracovania pôsobí priaznivo na ľudský organizmus. Čerstvý ďumbier skladujete zabalený v chladničke, aby sa nevysušil a nestuhol. Takto vydrží aj niekoľko týždňov. Sušený ďumbier skladujete na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Zázvor predstavuje zázračnú rastlinu, ktorá má schopnosť pomôcť zmierniť rôzne zdravotné problémy. Jeho konzumácia je však odporúčaná len v obmedzenom množstve, max 4 g denne, a nie dlhodobo. Vypestovať si tento poklad doma, a mať ho po ruke vždy, keď ho budete aktuálne potrebovať, je preto najlepší spôsob, aký môžete vymyslieť.