Recept na najlepšie zemiakové placky

Zemiakové placky sú klasika, ktorú pozná každý. Sú skvelé, chutné, sýte a ak sa aj vám už zbiehajú slinky, inšpirujte sa našimi skvelými receptami a pripravte si ich aj vy doma.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g1 079 kJ/258 kcal5 g33 g12 g4 g
1 porcia (250 g)2 698 kJ/645 kcal13 g82 g30 g10 g

Príprava tradičných zemiakových placiek

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Najskôr si očistíme zemiaky, ktoré následne na jemnom strúhadle postrúhame. Potom pridáme vajce, soľ, majoránku, mleté čierne korenie, trošku vegety a červenú papriku. Očistíme cesnak, pričom dva strúčiky pretlačíme a dva nakrájame nadrobno. Potom pridáme hladkú múku. Všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou. Na rozohriatom oleji vytvoríme z cesta placku a z oboch strán opečieme dozlatista.

Zemiakové placky tak trochu inak

Zemiakové placky plnené syrom a šunkou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
syr
šunka
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olivový olej
vegeta
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, avšak nepripravujte klasické veľké placky, ale mini-placky. Medzi dve vložte syr a šunku a nechajte, kým sa syr neroztopí.

Zemiakové placky plnené syrom

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
syr
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olivový olej
vegeta
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, na panvicu však rozotrieme tenšiu vrstvu cesta, na to poukladáme syr a zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. Rovnako opečieme z oboch strán.

Zemiakové placky ako palacinky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
250 – 300 g hladkej múky
3 ks vajec
5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
250 – 300 ml mlieka
3 až 4 strúčiky cesnaku
bylinky
pažítka
petržlenová vňať alebo zelená cibuľka
soľ

Postup

Ošúpané zemiaky prekrojíme na štvrtiny. Dáme ich variť do osolenej vody, kým nezmäknú. Následne ich zlejeme, no trochu vody necháme na dne. Zemiaky i vodu necháme vychladnúť a potom ich rozmixujeme na hladkú jednoliatu kašovitú hmotu. Následne do zmesi pridáme 3 až 4 prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme aj vajcia, olej, trochu soli a všetko ručne vymiešame. Následne pridáme mlieko, premiešame a na záver preosievame hladkú múku, ktorú pridávame postupne. Následne nechajte zmes na zemiakové placky ako palacinky odležať aspoň 25 minút. Potom rozpálime panvicu, ktorú natrieme olejom. Vylejeme na ňu trochu cesta a pripravujeme ako klasické palacinky.

Zemiakové placky plnené kuracím soté

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie na zemiakové placky:
500 g zemiakov
250 – 300 g hladkej múky
3 ks vajec
5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
250 – 300 ml mlieka
3 až 4 strúčiky cesnaku
bylinky
pažítka
petržlenová vňať alebo zelená cibuľka
soľ

ingrediencie na prípravu kuracieho soté:
500 g kuracie prsia
1 ks cibule
1 konzerva sterilizovaných šampiňónov
100 g tvrdého syru
3 polievkové lyžice paradajkovej šťavy
1 polievková lyžica kečupu
1 polievková lyžica plnotučnej horčice
1 kávová lyžička sójovej omáčky
mleté čierne korenie
vegeta
soľ

Postup

Najskôr si pripravíme zemiakové placky podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme kuracie soté. Kuracie prsia si nakrájame na rezance. Cibuľu osmažíme, pridáme kuracie mäso, soľ a následne dusíme. Potom pridáme šampiňóny, mleté čierne korenie, vegetu, sójovú omáčku, horčicu, kečup a paradajkovú šťavu. Pripravené zemiakové placky následne naplníme mäsom a ozdobíme nastrúhaným syrom.

Bezlepkové zemiakové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
4 polievkové lyžice bezlepkovej múky (promix uni)
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto hladkej múky použijeme bezlepkovú múku.

Zemiakové placky bez kvapky oleja

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Zemiakové placky pripravíme podľa pôvodného postupu, avšak namiesto na vyprážanie na panvici ich uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme asi 40 minút.

Chrumkavé zemiakové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
10 ml mlieka
1 ks vajce
100 g strúhanky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ

Postup

Ošúpané zemiaky postrúhame najemno, pokvapkáme horúcim mliekom, aby nestmavli. Následne posolíme, pokoreníme, pridáme prelisovaný cesnak i majoránku. Pridáme vajce a strúhanku. Potom na rozohriatej panvici s olejom pripravujeme placky, ktoré pražíme dozlatista.

Cuketovo-zemiakové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 25 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
500 g zemiakov
1 malá cuketa
1 ks vajce
100 g strúhanky
2 – 3 polievkové lyžice polohrubej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
rastlinný olej
vegeta
soľ

Postup

Pripravujeme ako klasické zemiakové placky, avšak spolu so zemiakmi rovnako nastrúhame aj cuketu, ktorú zamiešame do zemiakového cesta.

Cukinovo-mrkvové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
2 ks stredne veľkej cukiny
4 ks väčšej mrkvy
6 strúčiky cesnaku
200 g tvrdého syru
4 ks vajec
360 ml kyslej smotany
čierne korenie
bylinky
soľ

Postup

Cukinu očistíme a nastrúhame nahrubo. Očistíme aj mrkvu a tú nastrúhame najemno. Bylinky umyjeme a nakrájame nadrobno. Cesnak prelisujeme. Cukinu vyžmýkame a zlejeme z nej šťavu. Všetko spolu vymiešame, pridáme vajíčka, strúhaný syr a opäť premiešame. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme menšie placky. Pečieme asi 20 minút pri teplote 200°C. V polovici pečenia placky obrátime.

Pohánkovo - cukinové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
2,5 kusov menšej cukiny
2,5 kusov stredne veľkej mrkvy
1 ks vajca
4 strúčiky cesnaku
2/3 šálky pohánky
135 g celozrnnej múky
bylinky
soľ

Postup

Pohánku opláchneme a asi 5 minút varíme v 1,5-násobku objemu vody. Potom prikryjeme a necháme v teple asi 30 minút. Cukinu a mrkvu očistíme, nastrúhame najemno a pridáme pohánku, vajce, soľ, korenie a bylinky. V prípade potreby zahustíme celozrnnou múkou. Necháme chvíľu postáť a na panvici opekáme.

Placky zo zemiakov a červenej repy

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: nízka

ingrediencie:
440 g červenej repy (cvikla)
400 g zemiakov
2 ks vajec
200 g špaldovej celozrnnej múky polohrubej
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
bylinky
soľ

Postup

Uvarenú cviklu a zemiaky nastrúhame nahrubo, cibuľu a cesnak najemno. Pridáme ostatné ingrediencie a zamiešame. Tuhšie cesto necháme odstáť 2 hodiny. Cvikla a zemiaky pustia šťavu a múka nasiakne. Pred pečením zamiešame a pečieme na panvici dochrumkava.

Karfiolové placky pečené v rúre

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1/3 karfiolu
35 g tvrdého syra
2/3 polievkovej lyžice pohánkovej kaše
3 ks vajec
olej
soľ

Postup

Uvarený karfiol popučíme, primiešame 2 vajcia, 2 polievkové lyžice pohánkovej kaše (namiesto múky), strúhaný syr, dochutíme soľou a pridáme korenie či bylinky. Zmes necháme 10 minút odstáť. Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme kôpky karfiolovej zmesi. Pečieme na 180°C asi 20 minút.

Tekvicové placky

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 ks tekvice
1 šálka špaldovej múky
1 ks vajca
2 strúčiky cesnaku
korenie
majoránka
soľ

Postup

Tekvicu očistíme a nastrúhame, zmiešame so špaldovou múkou, pridáme vajíčko, soľ, majoránku, korenie a prelisovaný cesnak. Zmes zmiešame a urobíme placky. Pečieme v rúre pri 180° asi 40 minút.

Zemiakové placky s kapustou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka

ingrediencie:
1 kg zemiakov
3 – 4 ks vajec
300 g kyslá kapusta
3 – 4 strúčiky cesnaku
200 g polohrubej múky
majoránka
mleté čierne korenie
olej
soľ

Postup

Do cesta na zemiakové placky pridáme kyslú kapustu a placky pripravíme rovnako tradičné zemiakové placky.

Najlepšie recepty na koložvársku kapustu

Koložvárska kapusta pochádza z Maďarska. Ide o zapekanú pochúťku z vrstiev kyslej kapusty, bravčového mäsa, klobásy a ryže. Pripravte si ju doma podľa nášho skvelého receptu.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g967 kJ/231 kcal6 g8 g17 g0,9 g
1 porcia (300 g)2 902 kJ/694 kcal18 g26 g50 g3 g

Príprava skvelej koložvárskej kapusty

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
400 g údenej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

  1. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a s nakrájanou slaninou opražíme na masti. Následne pridáme mletú červenú papriku a mleté mäso a všetko zamiešame. Pridáme trochu vody a dusíme domäkka. Potom všetko osolíme.
  2. V druhom hrnci opražíme kyslú kapustu, ktorú podlejeme trochou vody a dusíme. Pripravíme si medzičasom ryžu, ktorú uvaríme a scedíme.
  3. Misu na zapekanie vytrieme masťou a navrstvíme do nej najskôr kapustu, na ňu ryžu a nakoniec mäso. Postup zopakujeme, kým nie je misa plná. Navrch poukladáme na kolieska nakrájanú klobásu a zalejeme kyslou smotanou. Misu vložíme do vyhriatej rúry, kde koložvársku kapustu pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút.

Recepty na koložvársku kapustu trochu inak

Koložvárska kapusta pre labužníkov s klobásou

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
1,5 ks domácej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát, že klobásu nedáme len navrch, ale pridáme ku kapuste, ryži a mäsu, ktoré vrstvíme.

Koložvárska kapusta bez mäsa

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
250 g ryže
650 g kyslej kapusty
1 ks tempeh
1 ks smotany
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
soľ
olej lisovaný za studena

Postup

Najskôr si pripravíme sójovú drť, ktorú zalejeme vriacou vodou, vytlačíme vodu a dáme na panvicu s mierne opraženou cibuľou. Následne všetko miešame a opekáme dozlatista. Potom pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, červenú papriku a majorán. Do zmesi pridáme najemno nastrúhané údené tofu. Ďalej postupujeme podľa pôvodného receptu, čiže vrstvíme ryžu, opraženú sójovú drť s nastrúhaným údeným tofu a posypeme kyslou kapustou.

Vegánska koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
50 g sójovej drte
2 hrnčeky uvarenej ryže
1 hrnček kyslej kapusty
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1/2 údeného tofu
olej
soľ
mletá sladká červená paprika
mleté čierne korenie
majorán
kyslá smotana

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto mäsa použijeme tempeh nakrájaný na malé kocky. Tempeh musí byť opečený.

Diétna koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:

500 g bio mletého hovädzieho mäsa
1 kg kvalitnej domácej kapusty
250 g bieleho jogurtu
200 g celozrnného bulguru
2 lyžice olivového oleja
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
morskú/himalájsku soľ

 

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto ryže použijeme bulgur (bulgur vysypeme do hrnca, pridáme 400 ml vody a privedieme do varu) a namiesto smotany biely jogurt.