Ako pestovať žeruchu u vás doma v kuchyni

shutterstock

Žerucha je drobná pikantná bylinka, ktorá svojou chuťou pripomína reďkovku. Vďaka svojmu jednoduchému pestovaniu, predstavuje v zime ideálny prostriedok ako telo nabiť vitamínmi a chrániť sa pred chrípkou.

Druhy žeruchy

Poznáme až okolo 108 zástupcov rodu žeruchy. Sú to napríklad Žerucha chlumná, Žerucha hustokvetá, Vranožka podvojná, Žerucha rôznolistá, Žerucha širokolistá, Žerucha prerastená a Žerucha virginská.

Pestovať môžete vyskúšať žeruchu odrody Krause Kress. Ide o aromatickú odrodu, ktorú je možné zberať už po 2 – 3 týždňoch. Vyžaduje piesčitú pôdu bohatú na živiny a veľa vlhkosti.

Na celoročné pestovanie v kvetináčoch a miskách je vhodná Žerucha dánska, ktorá má pinkantnú chuť. Pestuje sa na vlhkom podloží či vate. Zberá sa už keď dosahuje výšku 5 centimetrov.

pexels.com
Na celoročné pestovanie je vhodná Žerucha dánska

Ako pestovať žeruchu

Vypestovať žeruchu je jednoduché a zvládne to naozaj každý. Pestovanie tejto byliny na záhone nie je moc vhodné, preto sa najčastejšie pestuje na okenných parapetoch. Rastlina sa môže vysievať v priebehu celého roka. Najobľúbenejšie je však jej pestovanie v zime, kedy je dostupných málo druhov čerstvej zeleniny či byliniek.

Semená sa vysievajú nahusto do kvetináča, prípadne misky naplnenou ľahkou hlinou, pieskom či pilinami. Taktiež je ju možné vysievať na vatu alebo papierové obrúsky.

Postup vysievania je jednoduchý. Na dno misky položte dobre navlhčenú vatu a nasypte na ňu nahusto semienka (pozor v miske nesmú plávať). Misku umiestnite v byte na teplé svetlé miesto. Vatu (substrát) udržiavajte stále vlhkú.  V čase klíčenia môže pomôcť udržať stabilnú vlhkosť prikrytie igelitovým vrecúškom. Rastlina začne klíčiť už 2 – 3 deň po výseve.

pexels.com
Žerucha vyklíči už 2 dni po výsadbe

Zber žeruchy

Prvý zber žeruchy možno uskutočniť už týždeň, maximálne dva, po jej výsadbe. V čase zberu by rastlinka mala byť vysoká približne 10 centimetrov. Pri zbere odstrihávame len vršky rastliny, ktoré opäť znova dorastú.

Liečivé účinky žeruchy

Rastlina obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok: živé enzýmy, chlorofyl, vitamíny A, B, C, E, B1, K, karotín, draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm.

Nenáročná bylinka pôsobí pozitívne na ľudský organizmus vo viacerých smeroch:

  • prečisťuje krv, zbavuje telo toxínov a podporuje imunitu,
  • stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka,
  • reguluje pocit nasýtenia
  • priaznivo pôsobí na látkovú premenu, podporuje trávenie
  • odstraňuje pocit únavy, zvyšuje vitalitu.
pexels.com
Konzumuje sa v surovom stave

Žerucha v kuchyni

Bylinka má špecifickú vôňu i chuť, ktorá je trochu štipľavá. Konzumuje sa výlučne v surovom stave, nakoľko len tak si uchová všetky zdraviu prospešné látky. Pridáva sa do šalátov, na obložené chlebíčky, do tvarohových a vajíčkových nátierok či do bylinkových omáčok a polievok.

Obľúbenou zdravou pochúťkou je pečivo natreté maslom, syrom alebo nátierkou a zasypané čerstvou žeruchou.

Ako pestovať žeruchu u vás doma v kuchyni

shutterstock

Žerucha je drobná pikantná bylinka, ktorá svojou chuťou pripomína reďkovku. Vďaka svojmu jednoduchému pestovaniu, predstavuje v zime ideálny prostriedok ako telo nabiť vitamínmi a chrániť sa pred chrípkou.

Druhy žeruchy

Poznáme až okolo 108 zástupcov rodu žeruchy. Sú to napríklad Žerucha chlumná, Žerucha hustokvetá, Vranožka podvojná, Žerucha rôznolistá, Žerucha širokolistá, Žerucha prerastená a Žerucha virginská.

Pestovať môžete vyskúšať žeruchu odrody Krause Kress. Ide o aromatickú odrodu, ktorú je možné zberať už po 2 – 3 týždňoch. Vyžaduje piesčitú pôdu bohatú na živiny a veľa vlhkosti.

Na celoročné pestovanie v kvetináčoch a miskách je vhodná Žerucha dánska, ktorá má pinkantnú chuť. Pestuje sa na vlhkom podloží či vate. Zberá sa už keď dosahuje výšku 5 centimetrov.

pexels.com
Na celoročné pestovanie je vhodná Žerucha dánska

Ako pestovať žeruchu

Vypestovať žeruchu je jednoduché a zvládne to naozaj každý. Pestovanie tejto byliny na záhone nie je moc vhodné, preto sa najčastejšie pestuje na okenných parapetoch. Rastlina sa môže vysievať v priebehu celého roka. Najobľúbenejšie je však jej pestovanie v zime, kedy je dostupných málo druhov čerstvej zeleniny či byliniek.

Semená sa vysievajú nahusto do kvetináča, prípadne misky naplnenou ľahkou hlinou, pieskom či pilinami. Taktiež je ju možné vysievať na vatu alebo papierové obrúsky.

Postup vysievania je jednoduchý. Na dno misky položte dobre navlhčenú vatu a nasypte na ňu nahusto semienka (pozor v miske nesmú plávať). Misku umiestnite v byte na teplé svetlé miesto. Vatu (substrát) udržiavajte stále vlhkú.  V čase klíčenia môže pomôcť udržať stabilnú vlhkosť prikrytie igelitovým vrecúškom. Rastlina začne klíčiť už 2 – 3 deň po výseve.

pexels.com
Žerucha vyklíči už 2 dni po výsadbe

Zber žeruchy

Prvý zber žeruchy možno uskutočniť už týždeň, maximálne dva, po jej výsadbe. V čase zberu by rastlinka mala byť vysoká približne 10 centimetrov. Pri zbere odstrihávame len vršky rastliny, ktoré opäť znova dorastú.

Liečivé účinky žeruchy

Rastlina obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok: živé enzýmy, chlorofyl, vitamíny A, B, C, E, B1, K, karotín, draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm.

Nenáročná bylinka pôsobí pozitívne na ľudský organizmus vo viacerých smeroch:

  • prečisťuje krv, zbavuje telo toxínov a podporuje imunitu,
  • stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka,
  • reguluje pocit nasýtenia
  • priaznivo pôsobí na látkovú premenu, podporuje trávenie
  • odstraňuje pocit únavy, zvyšuje vitalitu.
pexels.com
Konzumuje sa v surovom stave

Žerucha v kuchyni

Bylinka má špecifickú vôňu i chuť, ktorá je trochu štipľavá. Konzumuje sa výlučne v surovom stave, nakoľko len tak si uchová všetky zdraviu prospešné látky. Pridáva sa do šalátov, na obložené chlebíčky, do tvarohových a vajíčkových nátierok či do bylinkových omáčok a polievok.

Obľúbenou zdravou pochúťkou je pečivo natreté maslom, syrom alebo nátierkou a zasypané čerstvou žeruchou.