Zavárané višne chutia skvele. Vyskúšajte tieto lahodné recepty

Zavárané višne chutia skvele. Vyskúšajte tieto lahodné recepty
5 3 hodnotení

Padajú vám višne na zem v záhrade či pri dome? Už máte dosť tmavočervených zaschnutých fľakov, ktoré sa roznášajú na topánkach? Ani pohľad na osy a červíky, ktoré sa po hnijúcom ovocí pasú, vás neláka? Oberte a spracujte ich, kým sa dá.

Naproti čerešniam sa višne vyznačujú kyslou chuťou a menšou veľkosťou. Čerstvé vám možno nebudú veľmi chutiť, no v podaní overených receptoch si ich jednoducho zamilujete. Po celý rok.

Plánovanie zavárania višní

Pri každom recepte je potrebná príprava základných ingrediencií – višní. Počas sezóny ich buď oberiete doma, kúpite na tržnici, v zelovoci alebo využijete možnosť ich samozberu v okolí.

Ďalej budete potrebovať vodu a kryštálový cukor. Vďaka nim si pripravíte cukrový roztok – nálev na zavárané višne. Taktiež budete potrebovať nádoby na umývanie, zaváracie poháre s viečkami, hrniec a čas potrebný na celú prípravu aj zaváranie.

Poháre s viečkami dôkladne umyte. Pri čistení používaných pohárov použite jarovú vodu. Následne ich niekoľkokrát opláchnite v čistej vode. Na koniec ich položte na utierku hore dnom, aby vám pekne vyschli.

Umývanie višní

Višne si môžete pripraviť pred alebo po umytí pohárov. Najprv ich očistite od stopiek a povyhadzujte plody, ktoré majú znaky hniloby. Vysypte ich do veľkej nádoby (miska, vedro, lavór), zalejte slanou vlažnou vodou a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu.

  • 1 liter vody = 20 g soli = 1 hodina pôsobenia/namočenia višní

Ak v ich vnútri ostali zatúlaní červíci, mali by vyplávať. Višne môžete zavárať s kôstkami ale aj bez. Odkôstkovanie vám zaberie čas, ale ak máte malé deti pri konzumácii ho oceníte.

Postup a recept na zavárané višne

Postup, ako zavariť višne, nie je zložitý. Umyté višne si najprv nasypte do suchých sklenených pohárov a pretrepte ich, aby sa vám do pohára zmestilo, čo najviac ovocia. Na radu prichádza príprava cukrového roztoku. Budete potrebovať:

  • 1 liter vody = 350 až 400 g kryštálového cukru.

Nálev varíte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Následne ním poháre s višňami zalejte do ¾ ich výšky, pre prípad, že by ovocie pustilo svoju šťavu. Aby ste lepšie dokázali odhadnúť množstvo nálevu, nalejte ho do jedného pohára a podľa toho si vypočítajte množstvo, ktoré budete potrebovať na celú várku.

Sklenené poháre zatvorte a vložte do zaváracieho hrnca s vodou, tak aby aj viečka pohárov boli zakryté vodou (aspoň 2 cm) a varte. Keď voda dosiahne 85 °C, tak zavárané višne sterilizujte 20 minút (poháre s objemom 0,3 l – 0,5 l) – 30 minút (poháre s objemom 0,7 l – 0,9 l). Hneď potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.

Ďalšie skvelé recepty z višní

Veľkou výhodou višní a ich chute je univerzálnosť. Ak ich máte veľa alebo chcete vyskúšať aj niečo iné, ako len zavárané višne, môžete vybrať iný chutný recept.

Višne v rume

Príprava vám zaberie okolo 30 minút (bez rátania prípravy višní a sklenených pohárov) + ďalších 30 minút budete potrebovať na ich sterilizáciu.

Ingrediencie, ktoré potrebujete:

  • očistené višne,
  • rum podľa výberu a chuti (napr. tuzemský rum),
  • kryštálový cukor.

Ak sa višne rozhodnete vykôstkovať, rátajte si čas navyše a taktiež rátajte s tým, že višne bez kôstok do seba absorbujú viac alkoholu.

Do pripravených pohárov višne dávkujte po vrstvách (2 – 3 cm). Na každú vrstvu višní nasypte kryštálový cukor. Višne s cukrom takto striedajte až po vrch fľaše. Na koniec višne zalejte rumom, zatvorte sterilným viečkom. Nechajte odstáť a uskladnite do špajze alebo na chladnejšie miesto.

Višňový sirup

Na celú prípravu budete potrebovať zhruba 2 hodinky. Na výrobu 0,75 l sirupu vám budú stačiť tieto ingrediencie:

  • 2 kg odkôstkovaných višní,
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru,
  • 300 g kryštálového cukru (1 liter = 500 g cukru).

Pripravené višne dajte do dostatočne veľkého hrnca, zasypte ich cukrom a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu. Višne by mali pustiť šťavu, ktorú si následne sceďte. Z dužiny višní si môžete potom urobiť džem.

Šťavu zmiešajte s cukrom a začnite zmes variť. Keď sa začne variť, nechajte ho na ohni ešte 5 až 10 minút. Nezabúdajte, pri varení treba sledovať jej hladinu, na ktorej sa môže objaviť pena. Tú treba pozbierať.

Ak by sa vám vaša sirupová zmes zdala hustá, zoberte si trochu na lyžičku, odlejte do malej nádoby a na chvíľu vložte do chladničky. Po vychladnutí tak rýchlo zistíte skutočnú konzistenciu sirupu. Ak ho bude treba zriediť, nalejte doň vody.

Uvarený višňový sirup vylejte do sterilizovanej fľaše, zabaľte do utierky a nechajte v pokoji vychladnúť.

Višňový džem

Na výrobu višňového džemu sa výborne hodia zrelé až prezreté plody alebo višne, z ktorých sa robil sirup. Na prípravu džemu by ste si mali vyhradiť 2 až 3 hodiny.

Potrebné ingrediencie sú:

  • 2 kg odkôstkovaných višní,
  • 1,5 kg kryštálového cukru,
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej,
  • želírovací prípravok Pektin (napr. značka Dr. Oetker).

Na džem si budete musieť vopred pripraviť sklenené poháre. Menšie sú praktickejšie. Ovocie spoločne s cukrom zmiešajte vo veľkej nádobe a nechajte odstáť minimálne 1 hodinu. Potom pridajte Pektin a zmes začnite variť vo veľkom hrnci.

Aby bol džem jemný, môžete ho pomixovať a pokračujte vo varení, pokiaľ zmes nezhustne. Stále miešajte, aby vám neprihorela. Do zmesi môžete pridať štipku pomarančovej kôry alebo višňový likér.

Hustotu skontrolujete podobne ako pri sirupe. Naberte lyžičku do malej nádoby, a dajte vychladnúť do chladničky. Jeho konzistencia sa vám hneď ukáže.

Uvarený džem nalejte do sterilizovaných pohárov, zakryte viečkom a vložte do hrnca s vodou tak, aby boli celé zakryté. Sterilizujte 10 minút, potom vyberte, položte na uterák, zabaľte a nechajte vychladnúť do druhého dňa.

Domáci višňový likér – Griotka

Na lahodnú griotku budete potrebovať tmavý alkohol, najlepšie brandy. Samozrejme nič nepokazíte ani rumom. Použiť môžete aj iný alkohol, ale tieto dva jej dodajú typickú chuť.

Na recept potrebujete:

  • 2 kg višní
  • 1 liter tmavého alkoholu – brandy/napoleon/rum,
  • 500 g kryštálového cukru.

Na prípravu budete potrebovať dostatočne veľkú nádobu, do ktorej višne vysypte na striedačku s cukrom a zalejete alkoholom. To je celé. Nádobu je potom potrebné umiestniť na slnečné miesto a nechať ju tam aspoň 4 týždne. Zmes nezabúdajte pravidelne premiešavať.

Po tejto dobe by mali pustiť šťavu, ktorú z nich scedíte do fľašky. Aby bola tekutina jemná a bez smietok, na scedenie použite gázu. Zbytky šťavy ukrytej v dužine vymačkajte v gáze rukami a precedíte ju cez sitko. Likér môžete na záver ešte dosladiť podľa vašej chuti.

Sušené a mrazené višne

Ak máte doma sušičku ovocia, neváhajte. Z 1 kg vykôstkovaných višní získate okolo 350 g sušeného ovocia. Sušenie by malo prebiehať pri teplote 40 až 50 °C. Po vysušení ho vložte do uzatvárateľnej nádobky a skladujte, ideálne v špajze.

Vykôstkované višne umyte a zmrazte na plechu alebo vo väčšej nádobe. Po zmrazení ich dajte do sáčku. Takto sa vyvarujete ich zlepeniu. Mrazené višne vám takto v chladničke vydržia aj rok.

Višňová zmrzlina

Cez teplé horúčavy si môžete pochutnať aj na skvelej zmrzline, ktorú pripravíte jednoducho z týchto prísad:

  • 300 g odkôstkovaných višní,
  • 250 ml smotany na šľahanie 33 %,
  • 1 alebo 2 vanilkové cukry, podľa chuti,
  • 4 až 5 polievkových lyžíc práškového cukru.

Umyté višne dajte najprv zamraziť. Potom ich vyberte a rozmixujte tyčovým mixérom. Keď bude zmes hladká, nalejte smotanu a mixujte ďalej. Postupne pridávajte vanilkový a práškový cukor. Sladkosť korigujte podľa seba.

S mixérom pokračujte, pokým nebude konzistencia zmesi kompaktná. Nalejte do dózy alebo do formičiek na nanuky a vložte opäť do mraziaka. Zmrzlina by mala byť hotová do 3 hodín.

Výnimočná chuť, domáca výroba a kvalita je nie je to jediné, čo višne ukrývajú. Obsahujú aj stopové prvky, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo (železo, jód, vápnik, draslík, mangán, bór, fosfor). Keďže dokážu na seba viazať škodlivé látky, vášmu telu pomôžu s ich odstránením.

Fungujú ako čističky krvi, pečene a obličiek. Majú pozitívny účinok pri liečbe cukrovky a pomôžu vám aj pri nespavosti. Či si na nich pochutíte za čerstva alebo pripravíte jeden z našich odporúčaní na recept je len na vás. V každom prípade, ani jedno nebudete ľutovať.

Ako pripraviť zavárané hrušky. Chutia po celý rok

Ako pripraviť zavárané hrušky. Chutia po celý rok
5 4 hodnotení

Okrem toho, že chuť hrušiek je neopakovateľná, výborne dopĺňa rôzne druhy jedál, samotné hrušky sú veľkým zdrojom vitamínov pre naše telo. Poznáme ich aj ako ovocie bohov. Náš organizmus ich dokáže ľahko stráviť, neobsahujú veľa kalórií a sú hypoalergénne.

Obsahujú veľa vlákniny, dokonca viac ako jablká, pomerne vysoké zastúpenie vitamínu B a K a v menšom množstve aj vitamín C, fosfor, vápnik, železo a ďalšie látky. Ich konzumácia napomáha znižovaniu rizika rakoviny, prináša do tela protizápalové účinky, detoxikuje organizmus, chráni pred srdcovými ochoreniami a upravuje trávenie.

Príprava na zavárané hrušky

Ako pri každom zaváraní by ste si vopred mali pripraviť zaváracie poháre. Na hruškový kompót sú ideálne klasické sedmičky (objem 0,72 l). Aby ste sa vyhli prípadným komplikáciám, použite nové viečka. Ak by ste predsa len chceli ušetriť, staré viečka poriadne vyumývajte. Zbavíte ich tak nečistôt a pachu po inej zelenine či ovocí.

Ako vyberať hrušky?

Hutnosť zavarených hrušiek bude závisieť od vášho výberu jednotlivých plodov. Ak máte doma záhradu, na zaváranie vyberajte hrušky, ktoré nebudete môcť uskladniť. Ovocie by malo byť zrelé, no zároveň dostatočne tvrdé. Na test, do jeho kože zaryte silnejšie prsty. Ak bude príliš mäkké, radšej ho zjedzte alebo nechajte na výrobu džemu či lekváru.

Hrušky očistite od kože. Pomôžte si klasickou škrabkou na zemiaky. Zbavte ich stopky, okvetia a prekrojte na štvrtiny. Jednotlivé časti zbavte všetkých jadierok a tvrdého stredu. Dužina má tendenciu zhnednúť. Preto nakrájané hrušky hneď namočte do vody s trochou soli, ktorá hnednutiu zabráni. Rovnako zafunguje troška octu aj kyseliny citrónovej.

Recept na hruškový kompót

Zavárať môžete v zaváracom hrnci s teplomerom, v trúbe, mikrovlnke či umývačke. Na celý proces si vyhraďte potrebný čas a miesto na kuchynskej linke, na ktorú si uložte umyté poháre a viečka. Hrušky do nich naukladajte tak, aby sa vám ich čo najviac zmestilo.

Najprv ich začnite ukladať na stojato a potom na ležato. Do jedného pohára sa vám môže zmestiť plus mínus 10 až 14 kúskov. Všetko závisí od veľkosti ovocia.

Aby bolo zaváranie možné, nesmie chýbať nálev. Ten si pripravíte v ďalšom hrnci na ohni. Aby ste vedeli odhadnúť jeho potrebné množstvo, môžete do jednej z fliaš naliať vodu a podľa toho ho priamo úmerne vypočítať.

Na 1 liter sladkého nálevu budete potrebovať:

  • 350 g kryštálového cukru,
  • kúsok škorice,
  • 3 klinčeky.

Vodu s cukrom, škoricou a klinčekmi prevaríte. Cukor by mal byť úplne roztopený. Následne roztok nalejte do fliaš tak, aby boli hrušky úplne zakryté a zatvorte viečkami. Fľaše vložte do hrnca s vodou a sterilizujte 25 minút pri 85 °C alebo 30 minút pri 80 °C. Po uplynutí času poháre vyberte a hore dnom poukladajte na utierku. Keď vychladnú, môžete ich uskladniť.

Zaváranie hrušiek v trúbe

Poháre môžete sterilizovať aj v trúbe. Ak máte teplovzdušnú, vložte do nej plech, na ktorý nalejte 2 až 3 cm vody. Trúbu nastavte na prúdenie vzduchu zhora a zdola na 250 °C. Keď sa vyhreje, poháre vložte na plech, pričom dodržiavajte dostatočné rozostupy, aby vzduch na ne prúdil zo všetkých strán. Kompóty sterilizujte 10 až 12 minút. Menšie poháre 8 minút.

V elektrickej trúbe môžete sterilizovať tak ako v hrnci. Celý postup si môžete vyskúšať na jednej fľaši, aby ste zistili správny čas pre tento typ trúby.

Zaváranie hrušiek v umývačke riadu

Pri tomto spôsobe fľaše uložte hore viečkom do košov tak, aby sa vám ich zmestilo, čo najviac, prípadne aj s riadom na umytie. Následne umývačku zapnite na program s najvyššou teplotou, aspoň 80 °C. Po jeho skončení poháre vyberte a nechajte hore dnom vychladnúť.

Zaváranie hrušiek v mikrovlnke

Mikrovlnka je praktickým riešením pre zaváranie v malom množstve. Do jednej várky by sa vám mali zmestiť štyri sedmičky, ktoré sterilizujte 10 minút na 70 W a 10 minút na 100 W.

Ďalšie chutné recepty z hrušiek

Ak máte doma veľa mäkkých hrušiek, alebo ste so zaváraním otáľali, zúžitkujte ich na chutný lekvár alebo džem.

Hruškový džem

Džem si pripravíte z:

  • 1 kg tvrdých hrušiek,
  • 3 kg mäkkých hrušiek,
  • 1,5 kg krupicového cukru,
  • 3 želírovacie prípravky.

Všetky hrušky premyjte vodou, tvrdé si očistite e od kože, odstráňte stredy a jadierka a nakrájajte na drobno. Mäkké hrušky rozkrojte na štvrtiny, vyberte stred, všetky jadierka a pomeľte ich na mlynčeku na mäsu na mäkkú masu, ktorú vložte do hrnca a prevarte 5 minút. Postupne pridajte cukor, želírovacie prípravky a zvyšok hrušiek. Miešajte a varte dovtedy, kým cukor nebude rozpustený. Potom povarte ešte 3 až 5 minút . Džem nadávkujte do menších pohárov a nechajte prejsť sterilizáciou pri 85 °C.

Hruškový lekvár

Ak si chcete pochutnať na lekvári z hrušiek, nachystajte si:

  • 5 kg hrušiek,
  • 850 g cukru,
  • 2 dcl octu.

Hrušky umyte vodou, odstráňte stopky, stredy a jadierka, zomeľte ich na mlynčeku na mäso a dužinu zmiešajte s octom a cukrom. Nádobu so zmesou nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň zmes naložte na plech (pri danom množstve 2 plechy) a vložte do trúby, kde ju nechajte dusiť, pokým sa zmes zhutní a vyparí sa z nej voda. Pripravte si menšie fľašky, ktoré s viečkami vysterilizujte, lekvár do nich naložte a zatvorte. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Ak doma máte záhradu plnú hrušiek, máte vyhraté. Zaváraním si ľahko pripraviť lahôdky, ktoré vám i vášmu zdraviu budú chutiť po celý rok. Pokiaľ ju nemáte, nezúfajte, v letnej a jesennej sezóne si hrušky môžete kúpiť od domácich ovocinárov za lepší peniaz.