Padajú vám višne na zem v záhrade či pri dome? Už máte dosť tmavočervených zaschnutých fľakov, ktoré sa roznášajú na topánkach? Ani pohľad na osy a červíky, ktoré sa po hnijúcom ovocí pasú, vás neláka? Oberte a spracujte ich, kým sa dá.
Naproti čerešniam sa višne vyznačujú kyslou chuťou a menšou veľkosťou. Čerstvé vám možno nebudú veľmi chutiť, no v podaní overených receptoch si ich jednoducho zamilujete. Po celý rok.
Plánovanie zavárania višní
Pri každom recepte je potrebná príprava základných ingrediencií – višní. Počas sezóny ich buď oberiete doma, kúpite na tržnici, v zelovoci alebo využijete možnosť ich samozberu v okolí.
Ďalej budete potrebovať vodu a kryštálový cukor. Vďaka nim si pripravíte cukrový roztok – nálev na zavárané višne. Taktiež budete potrebovať nádoby na umývanie, zaváracie poháre s viečkami, hrniec a čas potrebný na celú prípravu aj zaváranie.
Poháre s viečkami dôkladne umyte. Pri čistení používaných pohárov použite jarovú vodu. Následne ich niekoľkokrát opláchnite v čistej vode. Na koniec ich položte na utierku hore dnom, aby vám pekne vyschli.
Umývanie višní
Višne si môžete pripraviť pred alebo po umytí pohárov. Najprv ich očistite od stopiek a povyhadzujte plody, ktoré majú znaky hniloby. Vysypte ich do veľkej nádoby (miska, vedro, lavór), zalejte slanou vlažnou vodou a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu.
- 1 liter vody = 20 g soli = 1 hodina pôsobenia/namočenia višní
Ak v ich vnútri ostali zatúlaní červíci, mali by vyplávať. Višne môžete zavárať s kôstkami ale aj bez. Odkôstkovanie vám zaberie čas, ale ak máte malé deti pri konzumácii ho oceníte.
Postup a recept na zavárané višne
Postup, ako zavariť višne, nie je zložitý. Umyté višne si najprv nasypte do suchých sklenených pohárov a pretrepte ich, aby sa vám do pohára zmestilo, čo najviac ovocia. Na radu prichádza príprava cukrového roztoku. Budete potrebovať:
- 1 liter vody = 350 až 400 g kryštálového cukru.
Nálev varíte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Následne ním poháre s višňami zalejte do ¾ ich výšky, pre prípad, že by ovocie pustilo svoju šťavu. Aby ste lepšie dokázali odhadnúť množstvo nálevu, nalejte ho do jedného pohára a podľa toho si vypočítajte množstvo, ktoré budete potrebovať na celú várku.
Sklenené poháre zatvorte a vložte do zaváracieho hrnca s vodou, tak aby aj viečka pohárov boli zakryté vodou (aspoň 2 cm) a varte. Keď voda dosiahne 85 °C, tak zavárané višne sterilizujte 20 minút (poháre s objemom 0,3 l – 0,5 l) – 30 minút (poháre s objemom 0,7 l – 0,9 l). Hneď potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.
Ďalšie skvelé recepty z višní
Veľkou výhodou višní a ich chute je univerzálnosť. Ak ich máte veľa alebo chcete vyskúšať aj niečo iné, ako len zavárané višne, môžete vybrať iný chutný recept.
Višne v rume
Príprava vám zaberie okolo 30 minút (bez rátania prípravy višní a sklenených pohárov) + ďalších 30 minút budete potrebovať na ich sterilizáciu.
Ingrediencie, ktoré potrebujete:
- očistené višne,
- rum podľa výberu a chuti (napr. tuzemský rum),
- kryštálový cukor.
Ak sa višne rozhodnete vykôstkovať, rátajte si čas navyše a taktiež rátajte s tým, že višne bez kôstok do seba absorbujú viac alkoholu.
Do pripravených pohárov višne dávkujte po vrstvách (2 – 3 cm). Na každú vrstvu višní nasypte kryštálový cukor. Višne s cukrom takto striedajte až po vrch fľaše. Na koniec višne zalejte rumom, zatvorte sterilným viečkom. Nechajte odstáť a uskladnite do špajze alebo na chladnejšie miesto.
Višňový sirup
Na celú prípravu budete potrebovať zhruba 2 hodinky. Na výrobu 0,75 l sirupu vám budú stačiť tieto ingrediencie:
- 2 kg odkôstkovaných višní,
- 2 hrnčeky kryštálového cukru,
- 300 g kryštálového cukru (1 liter = 500 g cukru).
Pripravené višne dajte do dostatočne veľkého hrnca, zasypte ich cukrom a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu. Višne by mali pustiť šťavu, ktorú si následne sceďte. Z dužiny višní si môžete potom urobiť džem.
Šťavu zmiešajte s cukrom a začnite zmes variť. Keď sa začne variť, nechajte ho na ohni ešte 5 až 10 minút. Nezabúdajte, pri varení treba sledovať jej hladinu, na ktorej sa môže objaviť pena. Tú treba pozbierať.
Ak by sa vám vaša sirupová zmes zdala hustá, zoberte si trochu na lyžičku, odlejte do malej nádoby a na chvíľu vložte do chladničky. Po vychladnutí tak rýchlo zistíte skutočnú konzistenciu sirupu. Ak ho bude treba zriediť, nalejte doň vody.
Uvarený višňový sirup vylejte do sterilizovanej fľaše, zabaľte do utierky a nechajte v pokoji vychladnúť.
Višňový džem
Na výrobu višňového džemu sa výborne hodia zrelé až prezreté plody alebo višne, z ktorých sa robil sirup. Na prípravu džemu by ste si mali vyhradiť 2 až 3 hodiny.
Potrebné ingrediencie sú:
- 2 kg odkôstkovaných višní,
- 1,5 kg kryštálového cukru,
- 1 lyžička kyseliny citrónovej,
- želírovací prípravok Pektin (napr. značka Dr. Oetker).
Na džem si budete musieť vopred pripraviť sklenené poháre. Menšie sú praktickejšie. Ovocie spoločne s cukrom zmiešajte vo veľkej nádobe a nechajte odstáť minimálne 1 hodinu. Potom pridajte Pektin a zmes začnite variť vo veľkom hrnci.
Aby bol džem jemný, môžete ho pomixovať a pokračujte vo varení, pokiaľ zmes nezhustne. Stále miešajte, aby vám neprihorela. Do zmesi môžete pridať štipku pomarančovej kôry alebo višňový likér.
Hustotu skontrolujete podobne ako pri sirupe. Naberte lyžičku do malej nádoby, a dajte vychladnúť do chladničky. Jeho konzistencia sa vám hneď ukáže.
Uvarený džem nalejte do sterilizovaných pohárov, zakryte viečkom a vložte do hrnca s vodou tak, aby boli celé zakryté. Sterilizujte 10 minút, potom vyberte, položte na uterák, zabaľte a nechajte vychladnúť do druhého dňa.
Domáci višňový likér – Griotka
Na lahodnú griotku budete potrebovať tmavý alkohol, najlepšie brandy. Samozrejme nič nepokazíte ani rumom. Použiť môžete aj iný alkohol, ale tieto dva jej dodajú typickú chuť.
Na recept potrebujete:
- 2 kg višní
- 1 liter tmavého alkoholu – brandy/napoleon/rum,
- 500 g kryštálového cukru.
Na prípravu budete potrebovať dostatočne veľkú nádobu, do ktorej višne vysypte na striedačku s cukrom a zalejete alkoholom. To je celé. Nádobu je potom potrebné umiestniť na slnečné miesto a nechať ju tam aspoň 4 týždne. Zmes nezabúdajte pravidelne premiešavať.
Po tejto dobe by mali pustiť šťavu, ktorú z nich scedíte do fľašky. Aby bola tekutina jemná a bez smietok, na scedenie použite gázu. Zbytky šťavy ukrytej v dužine vymačkajte v gáze rukami a precedíte ju cez sitko. Likér môžete na záver ešte dosladiť podľa vašej chuti.
Sušené a mrazené višne
Ak máte doma sušičku ovocia, neváhajte. Z 1 kg vykôstkovaných višní získate okolo 350 g sušeného ovocia. Sušenie by malo prebiehať pri teplote 40 až 50 °C. Po vysušení ho vložte do uzatvárateľnej nádobky a skladujte, ideálne v špajze.
Vykôstkované višne umyte a zmrazte na plechu alebo vo väčšej nádobe. Po zmrazení ich dajte do sáčku. Takto sa vyvarujete ich zlepeniu. Mrazené višne vám takto v chladničke vydržia aj rok.
Višňová zmrzlina
Cez teplé horúčavy si môžete pochutnať aj na skvelej zmrzline, ktorú pripravíte jednoducho z týchto prísad:
- 300 g odkôstkovaných višní,
- 250 ml smotany na šľahanie 33 %,
- 1 alebo 2 vanilkové cukry, podľa chuti,
- 4 až 5 polievkových lyžíc práškového cukru.
Umyté višne dajte najprv zamraziť. Potom ich vyberte a rozmixujte tyčovým mixérom. Keď bude zmes hladká, nalejte smotanu a mixujte ďalej. Postupne pridávajte vanilkový a práškový cukor. Sladkosť korigujte podľa seba.
S mixérom pokračujte, pokým nebude konzistencia zmesi kompaktná. Nalejte do dózy alebo do formičiek na nanuky a vložte opäť do mraziaka. Zmrzlina by mala byť hotová do 3 hodín.
Výnimočná chuť, domáca výroba a kvalita je nie je to jediné, čo višne ukrývajú. Obsahujú aj stopové prvky, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo (železo, jód, vápnik, draslík, mangán, bór, fosfor). Keďže dokážu na seba viazať škodlivé látky, vášmu telu pomôžu s ich odstránením.
Fungujú ako čističky krvi, pečene a obličiek. Majú pozitívny účinok pri liečbe cukrovky a pomôžu vám aj pri nespavosti. Či si na nich pochutíte za čerstva alebo pripravíte jeden z našich odporúčaní na recept je len na vás. V každom prípade, ani jedno nebudete ľutovať.
Zavárané višne chutia skvele. Vyskúšajte tieto lahodné recepty
Zavárané višne, višňový likér, višne v rume, višňový sirup či džem? Jednoduchý postup a mňam recepty vám prezradíme na všetko.

Padajú vám višne na zem v záhrade či pri dome? Už máte dosť tmavočervených zaschnutých fľakov, ktoré sa roznášajú na topánkach? Ani pohľad na osy a červíky, ktoré sa po hnijúcom ovocí pasú, vás neláka? Oberte a spracujte ich, kým sa dá.
Naproti čerešniam sa višne vyznačujú kyslou chuťou a menšou veľkosťou. Čerstvé vám možno nebudú veľmi chutiť, no v podaní overených receptoch si ich jednoducho zamilujete. Po celý rok.
Plánovanie zavárania višní
Pri každom recepte je potrebná príprava základných ingrediencií – višní. Počas sezóny ich buď oberiete doma, kúpite na tržnici, v zelovoci alebo využijete možnosť ich samozberu v okolí.
Ďalej budete potrebovať vodu a kryštálový cukor. Vďaka nim si pripravíte cukrový roztok – nálev na zavárané višne. Taktiež budete potrebovať nádoby na umývanie, zaváracie poháre s viečkami, hrniec a čas potrebný na celú prípravu aj zaváranie.
Poháre s viečkami dôkladne umyte. Pri čistení používaných pohárov použite jarovú vodu. Následne ich niekoľkokrát opláchnite v čistej vode. Na koniec ich položte na utierku hore dnom, aby vám pekne vyschli.
Umývanie višní
Višne si môžete pripraviť pred alebo po umytí pohárov. Najprv ich očistite od stopiek a povyhadzujte plody, ktoré majú znaky hniloby. Vysypte ich do veľkej nádoby (miska, vedro, lavór), zalejte slanou vlažnou vodou a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu.
- 1 liter vody = 20 g soli = 1 hodina pôsobenia/namočenia višní
Ak v ich vnútri ostali zatúlaní červíci, mali by vyplávať. Višne môžete zavárať s kôstkami ale aj bez. Odkôstkovanie vám zaberie čas, ale ak máte malé deti pri konzumácii ho oceníte.
Postup a recept na zavárané višne
Postup, ako zavariť višne, nie je zložitý. Umyté višne si najprv nasypte do suchých sklenených pohárov a pretrepte ich, aby sa vám do pohára zmestilo, čo najviac ovocia. Na radu prichádza príprava cukrového roztoku. Budete potrebovať:
- 1 liter vody = 350 až 400 g kryštálového cukru.
Nálev varíte dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Následne ním poháre s višňami zalejte do ¾ ich výšky, pre prípad, že by ovocie pustilo svoju šťavu. Aby ste lepšie dokázali odhadnúť množstvo nálevu, nalejte ho do jedného pohára a podľa toho si vypočítajte množstvo, ktoré budete potrebovať na celú várku.
Sklenené poháre zatvorte a vložte do zaváracieho hrnca s vodou, tak aby aj viečka pohárov boli zakryté vodou (aspoň 2 cm) a varte. Keď voda dosiahne 85 °C, tak zavárané višne sterilizujte 20 minút (poháre s objemom 0,3 l – 0,5 l) – 30 minút (poháre s objemom 0,7 l – 0,9 l). Hneď potom poháre vyberte a nechajte vychladnúť.
Ďalšie skvelé recepty z višní
Veľkou výhodou višní a ich chute je univerzálnosť. Ak ich máte veľa alebo chcete vyskúšať aj niečo iné, ako len zavárané višne, môžete vybrať iný chutný recept.
Višne v rume
Príprava vám zaberie okolo 30 minút (bez rátania prípravy višní a sklenených pohárov) + ďalších 30 minút budete potrebovať na ich sterilizáciu.
Ingrediencie, ktoré potrebujete:
- očistené višne,
- rum podľa výberu a chuti (napr. tuzemský rum),
- kryštálový cukor.
Ak sa višne rozhodnete vykôstkovať, rátajte si čas navyše a taktiež rátajte s tým, že višne bez kôstok do seba absorbujú viac alkoholu.
Do pripravených pohárov višne dávkujte po vrstvách (2 – 3 cm). Na každú vrstvu višní nasypte kryštálový cukor. Višne s cukrom takto striedajte až po vrch fľaše. Na koniec višne zalejte rumom, zatvorte sterilným viečkom. Nechajte odstáť a uskladnite do špajze alebo na chladnejšie miesto.
Višňový sirup
Na celú prípravu budete potrebovať zhruba 2 hodinky. Na výrobu 0,75 l sirupu vám budú stačiť tieto ingrediencie:
- 2 kg odkôstkovaných višní,
- 2 hrnčeky kryštálového cukru,
- 300 g kryštálového cukru (1 liter = 500 g cukru).
Pripravené višne dajte do dostatočne veľkého hrnca, zasypte ich cukrom a nechajte odstáť aspoň 1 hodinu. Višne by mali pustiť šťavu, ktorú si následne sceďte. Z dužiny višní si môžete potom urobiť džem.
Šťavu zmiešajte s cukrom a začnite zmes variť. Keď sa začne variť, nechajte ho na ohni ešte 5 až 10 minút. Nezabúdajte, pri varení treba sledovať jej hladinu, na ktorej sa môže objaviť pena. Tú treba pozbierať.
Ak by sa vám vaša sirupová zmes zdala hustá, zoberte si trochu na lyžičku, odlejte do malej nádoby a na chvíľu vložte do chladničky. Po vychladnutí tak rýchlo zistíte skutočnú konzistenciu sirupu. Ak ho bude treba zriediť, nalejte doň vody.
Uvarený višňový sirup vylejte do sterilizovanej fľaše, zabaľte do utierky a nechajte v pokoji vychladnúť.
Višňový džem
Na výrobu višňového džemu sa výborne hodia zrelé až prezreté plody alebo višne, z ktorých sa robil sirup. Na prípravu džemu by ste si mali vyhradiť 2 až 3 hodiny.
Potrebné ingrediencie sú:
- 2 kg odkôstkovaných višní,
- 1,5 kg kryštálového cukru,
- 1 lyžička kyseliny citrónovej,
- želírovací prípravok Pektin (napr. značka Dr. Oetker).
Na džem si budete musieť vopred pripraviť sklenené poháre. Menšie sú praktickejšie. Ovocie spoločne s cukrom zmiešajte vo veľkej nádobe a nechajte odstáť minimálne 1 hodinu. Potom pridajte Pektin a zmes začnite variť vo veľkom hrnci.
Aby bol džem jemný, môžete ho pomixovať a pokračujte vo varení, pokiaľ zmes nezhustne. Stále miešajte, aby vám neprihorela. Do zmesi môžete pridať štipku pomarančovej kôry alebo višňový likér.
Hustotu skontrolujete podobne ako pri sirupe. Naberte lyžičku do malej nádoby, a dajte vychladnúť do chladničky. Jeho konzistencia sa vám hneď ukáže.
Uvarený džem nalejte do sterilizovaných pohárov, zakryte viečkom a vložte do hrnca s vodou tak, aby boli celé zakryté. Sterilizujte 10 minút, potom vyberte, položte na uterák, zabaľte a nechajte vychladnúť do druhého dňa.
Domáci višňový likér – Griotka
Na lahodnú griotku budete potrebovať tmavý alkohol, najlepšie brandy. Samozrejme nič nepokazíte ani rumom. Použiť môžete aj iný alkohol, ale tieto dva jej dodajú typickú chuť.
Na recept potrebujete:
- 2 kg višní
- 1 liter tmavého alkoholu – brandy/napoleon/rum,
- 500 g kryštálového cukru.
Na prípravu budete potrebovať dostatočne veľkú nádobu, do ktorej višne vysypte na striedačku s cukrom a zalejete alkoholom. To je celé. Nádobu je potom potrebné umiestniť na slnečné miesto a nechať ju tam aspoň 4 týždne. Zmes nezabúdajte pravidelne premiešavať.
Po tejto dobe by mali pustiť šťavu, ktorú z nich scedíte do fľašky. Aby bola tekutina jemná a bez smietok, na scedenie použite gázu. Zbytky šťavy ukrytej v dužine vymačkajte v gáze rukami a precedíte ju cez sitko. Likér môžete na záver ešte dosladiť podľa vašej chuti.
Sušené a mrazené višne
Ak máte doma sušičku ovocia, neváhajte. Z 1 kg vykôstkovaných višní získate okolo 350 g sušeného ovocia. Sušenie by malo prebiehať pri teplote 40 až 50 °C. Po vysušení ho vložte do uzatvárateľnej nádobky a skladujte, ideálne v špajze.
Vykôstkované višne umyte a zmrazte na plechu alebo vo väčšej nádobe. Po zmrazení ich dajte do sáčku. Takto sa vyvarujete ich zlepeniu. Mrazené višne vám takto v chladničke vydržia aj rok.
Višňová zmrzlina
Cez teplé horúčavy si môžete pochutnať aj na skvelej zmrzline, ktorú pripravíte jednoducho z týchto prísad:
- 300 g odkôstkovaných višní,
- 250 ml smotany na šľahanie 33 %,
- 1 alebo 2 vanilkové cukry, podľa chuti,
- 4 až 5 polievkových lyžíc práškového cukru.
Umyté višne dajte najprv zamraziť. Potom ich vyberte a rozmixujte tyčovým mixérom. Keď bude zmes hladká, nalejte smotanu a mixujte ďalej. Postupne pridávajte vanilkový a práškový cukor. Sladkosť korigujte podľa seba.
S mixérom pokračujte, pokým nebude konzistencia zmesi kompaktná. Nalejte do dózy alebo do formičiek na nanuky a vložte opäť do mraziaka. Zmrzlina by mala byť hotová do 3 hodín.
Výnimočná chuť, domáca výroba a kvalita je nie je to jediné, čo višne ukrývajú. Obsahujú aj stopové prvky, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo (železo, jód, vápnik, draslík, mangán, bór, fosfor). Keďže dokážu na seba viazať škodlivé látky, vášmu telu pomôžu s ich odstránením.
Fungujú ako čističky krvi, pečene a obličiek. Majú pozitívny účinok pri liečbe cukrovky a pomôžu vám aj pri nespavosti. Či si na nich pochutíte za čerstva alebo pripravíte jeden z našich odporúčaní na recept je len na vás. V každom prípade, ani jedno nebudete ľutovať.