Pozrite si postup, ako zvládnuť zaváranie čerešní

V zimnej sezóne sú zavárané čerešne super ingredienciou do bublaniny, k jedlu, tvarohových gulí či pudingu. Ak tieto jedlá patria k vašim obľúbeným a radi ich pripravujete často, domáce kompóty oceníte.

Príprava na zaváranie čerešní

Pri výbere ovocia na čerešňový kompót voľte tuhé a zdravé čerešne tmavočervených odrôd. Ďalej budete potrebovať zaváracie poháre s viečkami, ktoré si môžete kúpiť v obchode s kuchynskými potrebami alebo použijete tie z predchádzajúcej sezóny či odložené z kúpnych zaváranín. Zaváranie a sterilizáciu môžete absolvovať v hrnci, ale aj v trúbe. Dĺžka sterilizácie sa bude líšiť. Do kompótu použijete aj sladký nálev.

Čerešne musíte najprv umyť a zbaviť ich prípadných červíkov. Na začiatok ich prekrojte a odstráňte tak kôstky. Kúsky ovocia ponorte do veľkej nádoby so slaným roztokom a necháte odstáť aspoň hodinu. Červíky vyplávajú na povrch.

  • slaný roztok: na 1 liter vody budete potrebovať 20 g soli.

Postup na čerešňový kompót

Vodu následne vylejte, čerešne prepláchnete čistou vodou a naukladáte do fľašky, 1 až 2 centimetre od hrdla fľaše. Aby sa do pohára zmestilo, čo najviac ovocia, trochu ho pretrepte. Čerešne sa prirodzene utrasú.

Poháre s ovocím si naskladajte na stôl alebo kuchynskú linku do blízkosti plynového sporáku. Čaká vás ich zaliatie sladkým nálevom. Na jeho prípravu budete potrebovať vodu a cukor.

  • 1 liter vody = 300 až 350 g kryštálového cukru.

Nálev varíte. Keď sa cukor rozpustí, nalejte ho do pripravených pohárov (nálev by mal siahať do ¾ pohára – čerešne pustia aj vlastnú šťavu) a uzatvorte viečkami. Následne vložte do zaváracieho hrnca s vodou a varte. Keď teplota vody v hrnci dosiahne 80 °C, kompóty sterilizujete 25 až 30 minút. Potom ich hneď vytiahnite, dnom hore položte na utierku a nechajte vychladnúť. Čerešne by mali postupne zblednúť. Po vychladnutí ich uskladnite na tmavé a chladnejšie miesto.

Zaváranie čerešní na plechu

Zavárať čerešne budete v trúbe, ktorú najprv nastavíte na 250 °C. Vložíte do nej plech, na ktorého dno položte utierku alebo plienku a nalejte 2 až 3 cm vody. Poháre položte na plech a nechajte ich tam 8 až 12 minút (menšie poháre 8 minút, väčšie 10 až 12 minút). Nezabudnite zapnúť prúdenie horúceho vzduchu a podľa potreby na plech dolievajte vodu.

Čerešňová marmeláda

Na prípravu budete potrebovať umyté a vykôstkované čerešne a kryštálový cukor v pomere:

  • 1 liter čerešní,
  • 250 g kryštálového cukru.

Čerešne zvaríte na miernom ohni vo vlastnej šťave. Keď vytvoria mäkkú zmes, necháte ich chvíľu odstáť, prepasírujete cez jemné sitko a dáte znovu variť tentokrát aj s cukrom, pokým zmes nebude hustá. Otestovať jej konzistenciu môžete odobratím na tanierik.

Keď bude zmes adekvátne hustá, naložte ju do pripravených pohárov a sterilizujte v pare. Do prípravy marmelády môžete pridať aj šťavu z citrónu.

Čerešňový sirup

Letné horúčavy si spríjemníte výborným sirupom, ktorý pripravíte z pripravených čerešní a cukru. Pri množstve sa môžete riadiť týmto pomerom:

  • 1 kg vykôstkovaných čerešní,
  • 500 až 750 g kryštálového cukru.

Ovocie s cukrom naložte do dostatočne veľkej nádoby a poriadne premiešajte. Nechajte odstáť dobré dve hodiny. Potom zo zmesi cez gázu vytlačte šťavu a povarte ju 10 až 15 minút, nalejte do fliaš a krátko zasterilizujte.

Ak ešte stále váhate či zavárať čerešne doma alebo nie, spomeňte si na domáce kompóty od mamky alebo babky. Pamätáte? Ako vám chutili, a aká to bola radosť jesť ich domáce lahôdky?

Nebojte sa a aj vy vyskúšajte svoje prvé zaváranie. Je veľmi pravdepodobné, že iné, ako vaše domáce kompóty, už nebudete chcieť jesť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Pozrite si postup, ako zvládnuť zaváranie čerešní

V zimnej sezóne sú zavárané čerešne super ingredienciou do bublaniny, k jedlu, tvarohových gulí či pudingu. Ak tieto jedlá patria k vašim obľúbeným a radi ich pripravujete často, domáce kompóty oceníte.

Príprava na zaváranie čerešní

Pri výbere ovocia na čerešňový kompót voľte tuhé a zdravé čerešne tmavočervených odrôd. Ďalej budete potrebovať zaváracie poháre s viečkami, ktoré si môžete kúpiť v obchode s kuchynskými potrebami alebo použijete tie z predchádzajúcej sezóny či odložené z kúpnych zaváranín. Zaváranie a sterilizáciu môžete absolvovať v hrnci, ale aj v trúbe. Dĺžka sterilizácie sa bude líšiť. Do kompótu použijete aj sladký nálev.

Čerešne musíte najprv umyť a zbaviť ich prípadných červíkov. Na začiatok ich prekrojte a odstráňte tak kôstky. Kúsky ovocia ponorte do veľkej nádoby so slaným roztokom a necháte odstáť aspoň hodinu. Červíky vyplávajú na povrch.

  • slaný roztok: na 1 liter vody budete potrebovať 20 g soli.

Postup na čerešňový kompót

Vodu následne vylejte, čerešne prepláchnete čistou vodou a naukladáte do fľašky, 1 až 2 centimetre od hrdla fľaše. Aby sa do pohára zmestilo, čo najviac ovocia, trochu ho pretrepte. Čerešne sa prirodzene utrasú.

Poháre s ovocím si naskladajte na stôl alebo kuchynskú linku do blízkosti plynového sporáku. Čaká vás ich zaliatie sladkým nálevom. Na jeho prípravu budete potrebovať vodu a cukor.

  • 1 liter vody = 300 až 350 g kryštálového cukru.

Nálev varíte. Keď sa cukor rozpustí, nalejte ho do pripravených pohárov (nálev by mal siahať do ¾ pohára – čerešne pustia aj vlastnú šťavu) a uzatvorte viečkami. Následne vložte do zaváracieho hrnca s vodou a varte. Keď teplota vody v hrnci dosiahne 80 °C, kompóty sterilizujete 25 až 30 minút. Potom ich hneď vytiahnite, dnom hore položte na utierku a nechajte vychladnúť. Čerešne by mali postupne zblednúť. Po vychladnutí ich uskladnite na tmavé a chladnejšie miesto.

Zaváranie čerešní na plechu

Zavárať čerešne budete v trúbe, ktorú najprv nastavíte na 250 °C. Vložíte do nej plech, na ktorého dno položte utierku alebo plienku a nalejte 2 až 3 cm vody. Poháre položte na plech a nechajte ich tam 8 až 12 minút (menšie poháre 8 minút, väčšie 10 až 12 minút). Nezabudnite zapnúť prúdenie horúceho vzduchu a podľa potreby na plech dolievajte vodu.

Čerešňová marmeláda

Na prípravu budete potrebovať umyté a vykôstkované čerešne a kryštálový cukor v pomere:

  • 1 liter čerešní,
  • 250 g kryštálového cukru.

Čerešne zvaríte na miernom ohni vo vlastnej šťave. Keď vytvoria mäkkú zmes, necháte ich chvíľu odstáť, prepasírujete cez jemné sitko a dáte znovu variť tentokrát aj s cukrom, pokým zmes nebude hustá. Otestovať jej konzistenciu môžete odobratím na tanierik.

Keď bude zmes adekvátne hustá, naložte ju do pripravených pohárov a sterilizujte v pare. Do prípravy marmelády môžete pridať aj šťavu z citrónu.

Čerešňový sirup

Letné horúčavy si spríjemníte výborným sirupom, ktorý pripravíte z pripravených čerešní a cukru. Pri množstve sa môžete riadiť týmto pomerom:

  • 1 kg vykôstkovaných čerešní,
  • 500 až 750 g kryštálového cukru.

Ovocie s cukrom naložte do dostatočne veľkej nádoby a poriadne premiešajte. Nechajte odstáť dobré dve hodiny. Potom zo zmesi cez gázu vytlačte šťavu a povarte ju 10 až 15 minút, nalejte do fliaš a krátko zasterilizujte.

Ak ešte stále váhate či zavárať čerešne doma alebo nie, spomeňte si na domáce kompóty od mamky alebo babky. Pamätáte? Ako vám chutili, a aká to bola radosť jesť ich domáce lahôdky?

Nebojte sa a aj vy vyskúšajte svoje prvé zaváranie. Je veľmi pravdepodobné, že iné, ako vaše domáce kompóty, už nebudete chcieť jesť.