Pozrite si postup, ako zvládnuť zaváranie čerešní

V zimnej sezóne sú zavárané čerešne super ingredienciou do bublaniny, k jedlu, tvarohových gulí či pudingu. Ak tieto jedlá patria k vašim obľúbeným a radi ich pripravujete často, domáce kompóty oceníte.

Príprava na zaváranie čerešní

Pri výbere ovocia na čerešňový kompót voľte tuhé a zdravé čerešne tmavočervených odrôd. Ďalej budete potrebovať zaváracie poháre s viečkami, ktoré si môžete kúpiť v obchode s kuchynskými potrebami alebo použijete tie z predchádzajúcej sezóny či odložené z kúpnych zaváranín. Zaváranie a sterilizáciu môžete absolvovať v hrnci, ale aj v trúbe. Dĺžka sterilizácie sa bude líšiť. Do kompótu použijete aj sladký nálev.

Čerešne musíte najprv umyť a zbaviť ich prípadných červíkov. Na začiatok ich prekrojte a odstráňte tak kôstky. Kúsky ovocia ponorte do veľkej nádoby so slaným roztokom a necháte odstáť aspoň hodinu. Červíky vyplávajú na povrch.

  • slaný roztok: na 1 liter vody budete potrebovať 20 g soli.

Postup na čerešňový kompót

Vodu následne vylejte, čerešne prepláchnete čistou vodou a naukladáte do fľašky, 1 až 2 centimetre od hrdla fľaše. Aby sa do pohára zmestilo, čo najviac ovocia, trochu ho pretrepte. Čerešne sa prirodzene utrasú.

Poháre s ovocím si naskladajte na stôl alebo kuchynskú linku do blízkosti plynového sporáku. Čaká vás ich zaliatie sladkým nálevom. Na jeho prípravu budete potrebovať vodu a cukor.

  • 1 liter vody = 300 až 350 g kryštálového cukru.

Nálev varíte. Keď sa cukor rozpustí, nalejte ho do pripravených pohárov (nálev by mal siahať do ¾ pohára – čerešne pustia aj vlastnú šťavu) a uzatvorte viečkami. Následne vložte do zaváracieho hrnca s vodou a varte. Keď teplota vody v hrnci dosiahne 80 °C, kompóty sterilizujete 25 až 30 minút. Potom ich hneď vytiahnite, dnom hore položte na utierku a nechajte vychladnúť. Čerešne by mali postupne zblednúť. Po vychladnutí ich uskladnite na tmavé a chladnejšie miesto.

Zaváranie čerešní na plechu

Zavárať čerešne budete v trúbe, ktorú najprv nastavíte na 250 °C. Vložíte do nej plech, na ktorého dno položte utierku alebo plienku a nalejte 2 až 3 cm vody. Poháre položte na plech a nechajte ich tam 8 až 12 minút (menšie poháre 8 minút, väčšie 10 až 12 minút). Nezabudnite zapnúť prúdenie horúceho vzduchu a podľa potreby na plech dolievajte vodu.

Čerešňová marmeláda

Na prípravu budete potrebovať umyté a vykôstkované čerešne a kryštálový cukor v pomere:

  • 1 liter čerešní,
  • 250 g kryštálového cukru.

Čerešne zvaríte na miernom ohni vo vlastnej šťave. Keď vytvoria mäkkú zmes, necháte ich chvíľu odstáť, prepasírujete cez jemné sitko a dáte znovu variť tentokrát aj s cukrom, pokým zmes nebude hustá. Otestovať jej konzistenciu môžete odobratím na tanierik.

Keď bude zmes adekvátne hustá, naložte ju do pripravených pohárov a sterilizujte v pare. Do prípravy marmelády môžete pridať aj šťavu z citrónu.

Čerešňový sirup

Letné horúčavy si spríjemníte výborným sirupom, ktorý pripravíte z pripravených čerešní a cukru. Pri množstve sa môžete riadiť týmto pomerom:

  • 1 kg vykôstkovaných čerešní,
  • 500 až 750 g kryštálového cukru.

Ovocie s cukrom naložte do dostatočne veľkej nádoby a poriadne premiešajte. Nechajte odstáť dobré dve hodiny. Potom zo zmesi cez gázu vytlačte šťavu a povarte ju 10 až 15 minút, nalejte do fliaš a krátko zasterilizujte.

Ak ešte stále váhate či zavárať čerešne doma alebo nie, spomeňte si na domáce kompóty od mamky alebo babky. Pamätáte? Ako vám chutili, a aká to bola radosť jesť ich domáce lahôdky?

Nebojte sa a aj vy vyskúšajte svoje prvé zaváranie. Je veľmi pravdepodobné, že iné, ako vaše domáce kompóty, už nebudete chcieť jesť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návod: Ako na zaváranie marhúľ ľavou zadnou

Zavárané marhule sú výbornou pochúťkou. Hodia sa nielen na prípravu koláčov, ale aj do zmrzliny, šľahačky, pudingu či kuraciemu mäsu. Hoci si ich dnes kúpite v každom obchode, pri domácom zaváraní máte však pod kontrolou všetky suroviny, celý proces a chuť, ktorá vám vyhovuje. Viac sladkú či menej kyslú, alebo naopak.

Počas letnej sezóny si navyše marhule od pestovateľov zadovážite za celkom dobrý peniaz. Vytvoríte si tak poctivé zásoby kompótov či džemu, za ktorý by ste obchode zaplatili viac na celý rok.

Postup na marhuľový kompót

Na zavarenie dobrého marhuľového kompótu budete potrebovať nálev. Menej alebo viac sladký.
Príprava nálevu si bude vyžadovať:

  • kryštálový cukor – 500 g na 1 liter vody – marhule budú kyslejšie,
  • kryštálový cukor – 700 g až 800 g na 1 liter vody – kompót bude sladší,
  • protiplesňový prípravok – nie je povinný, do nálevu ho pridávajte podľa dávkovania na obale.

Nálev môžete do fliaš dávkovať teplý aj studený. S teplým nálevom sa k sterilizácii dostanete rýchlejšie. Keď máte nálev hotový, môžete do pripravených fliaš začať ukladať nakrájané ovocie.

Postupujte tak, aby ste ich vždy vkladali reznou plochou smerom k dnu fľaše a klobúčikom hore na seba. Takto sa vám ich do fľaše zmestí omnoho viac.

Marh­ule naložte do 80 % výšky fľaše a zalejte s nálevom, ktorý by mal byť od okraja hrdla fľaše 1 až 1,5 cm a mal by vložené ovocie úplne zakrývať. Do jednej sedmičky fľaše sa takto zmestí 200 až 250 ml nálevu.

Poháre dôkladne a pevne zavrite viečkom a vložte ich do hrnca, v ktorom ich nechajte variť. Teplotu vody v zaváracom hrnci musíte neustále kontrolovať. Keď dosiahne výšku  80-85 °C, kompóty sterilizujte 15 až 20 minút a fľaše hneď vyberte. Uložte ich na utierku viečkom dole a nechajte vychladnúť.

Všetky fľaše na záver skontrolujte, či sa v nich náhodou nenachádzajú vzduchové bubliny alebo nevytekajú. Nezľaknite sa, ak zavárané marhule nebudú hneď sýto oranžové. Svoj typický nádych získavajú postupne s vychladnutím.

Pripravte si chutný marhuľový džem

Vianočka s čerstvým maslom a marhuľovým džemom je ideálnou kombináciou ku rannej kávičke. Na jeho prípravu budete potrebovať zrelé až prezreté marhule. Dužina by mala byť mäkká a ich farba pekne oranžovo-žltá.

Pomer potrebných ingrediencií:

  • 1 kg marhúľ,
  • ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej,
  • 800 g cukru.

Umyté a pokrájané marhule dajte do hrnca a začnite ich variť. Nepridávajte žiadnu vodu, plody sami pustia šťavu. Marhule musíte však stále miešať, aby sa vám neprichytili a šťavu z nich postupne odoberať do osobitnej misky.

Keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich do hladka a opäť postavte na oheň pričom nezabúdajte zbierať penu, ktorá sa bude tvoriť. Postupne do nich pridajte cukor a kyselinu citrónovú, pokým sa cukor neroztopí.

Pripravte si malé poháre, ktoré je potrebné vopred sterilizovať a džem do nich po uvarení nadávkujte. Zatvorte ich a nechajte odstáť. Po vychladnutí ich uschovajte na chladnejšom mieste.

Marhuľový sirup, ktorý osvieži

Na výrobu domáceho sirupu z budete potrebovať podobné ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ,
  • ½ l vody,
  • 1 kg cukru.

Očistené a narezané marhule s vodou dajte variť na 10 – 20 minút. Miešajte ich, aby sa nepripálili a po uplynutí doby dajte vychladnúť. Potom do nich pridajte cukor a nechajte odstáť cez noc.

Na druhý deň zo zmesi pretlačte pomocou sitka šťavu do hrnca, ktorú ešte povarte aspoň 3 až 5 minút. Potom ju nalejte do už zasterilizovaných fliaš, zatvorte ich a nechajte vychladnúť. Uskladnite pre ďalšie použitie. Myslite na to, že otvorený sirup je potrebné, čo najskôr spotrebovať.

Marhule sú nielen chutné, ale aj zdravé. Podporujú zdravé trávenie, majú pozitívny efekt pri prevencii pred rakovinou, znižujú cholesterol a pomáhajú aj pri chudnutí. Ich konzumáciou za čerstva robíte pre svoje telo zázraky. Bohužiaľ, letná sezóna končí a s nimi aj čerstvé marhule. Tento chutný poklad si však môžete dopriať vďaka zaváraniu po celý rok.

Domáce sušené marhule

Na domáce vysušenie v sušičke ovocia marhúľ budete potrebovať 95 °C až 100 °C, ktoré pri konci znížite na 60 °C. Čas sušenia sa pohybuje do 5 hodín. Samozrejme, marhule sušíte bez kôstiek a pred prípravou si ich rovnako umyte.

Marhule môžete sušiť aj na slnku, napríklad na balkóne alebo terase. Sušenie vám zaberie 5 až 7 dní. Po jeho úspešnom absolvovaní, marhule uskladnite v uzatvorenej nádobe alebo vrecku.