V zimnej sezóne sú zavárané čerešne super ingredienciou do bublaniny, k jedlu, tvarohových gulí či pudingu. Ak tieto jedlá patria k vašim obľúbeným a radi ich pripravujete často, domáce kompóty oceníte.
Príprava na zaváranie čerešní
Pri výbere ovocia na čerešňový kompót voľte tuhé a zdravé čerešne tmavočervených odrôd. Ďalej budete potrebovať zaváracie poháre s viečkami, ktoré si môžete kúpiť v obchode s kuchynskými potrebami alebo použijete tie z predchádzajúcej sezóny či odložené z kúpnych zaváranín. Zaváranie a sterilizáciu môžete absolvovať v hrnci, ale aj v trúbe. Dĺžka sterilizácie sa bude líšiť. Do kompótu použijete aj sladký nálev.
Čerešne musíte najprv umyť a zbaviť ich prípadných červíkov. Na začiatok ich prekrojte a odstráňte tak kôstky. Kúsky ovocia ponorte do veľkej nádoby so slaným roztokom a necháte odstáť aspoň hodinu. Červíky vyplávajú na povrch.
- slaný roztok: na 1 liter vody budete potrebovať 20 g soli.
Postup na čerešňový kompót
Vodu následne vylejte, čerešne prepláchnete čistou vodou a naukladáte do fľašky, 1 až 2 centimetre od hrdla fľaše. Aby sa do pohára zmestilo, čo najviac ovocia, trochu ho pretrepte. Čerešne sa prirodzene utrasú.
Poháre s ovocím si naskladajte na stôl alebo kuchynskú linku do blízkosti plynového sporáku. Čaká vás ich zaliatie sladkým nálevom. Na jeho prípravu budete potrebovať vodu a cukor.
- 1 liter vody = 300 až 350 g kryštálového cukru.
Nálev varíte. Keď sa cukor rozpustí, nalejte ho do pripravených pohárov (nálev by mal siahať do ¾ pohára – čerešne pustia aj vlastnú šťavu) a uzatvorte viečkami. Následne vložte do zaváracieho hrnca s vodou a varte. Keď teplota vody v hrnci dosiahne 80 °C, kompóty sterilizujete 25 až 30 minút. Potom ich hneď vytiahnite, dnom hore položte na utierku a nechajte vychladnúť. Čerešne by mali postupne zblednúť. Po vychladnutí ich uskladnite na tmavé a chladnejšie miesto.
Zaváranie čerešní na plechu
Zavárať čerešne budete v trúbe, ktorú najprv nastavíte na 250 °C. Vložíte do nej plech, na ktorého dno položte utierku alebo plienku a nalejte 2 až 3 cm vody. Poháre položte na plech a nechajte ich tam 8 až 12 minút (menšie poháre 8 minút, väčšie 10 až 12 minút). Nezabudnite zapnúť prúdenie horúceho vzduchu a podľa potreby na plech dolievajte vodu.
Čerešňová marmeláda
Na prípravu budete potrebovať umyté a vykôstkované čerešne a kryštálový cukor v pomere:
- 1 liter čerešní,
- 250 g kryštálového cukru.
Čerešne zvaríte na miernom ohni vo vlastnej šťave. Keď vytvoria mäkkú zmes, necháte ich chvíľu odstáť, prepasírujete cez jemné sitko a dáte znovu variť tentokrát aj s cukrom, pokým zmes nebude hustá. Otestovať jej konzistenciu môžete odobratím na tanierik.
Keď bude zmes adekvátne hustá, naložte ju do pripravených pohárov a sterilizujte v pare. Do prípravy marmelády môžete pridať aj šťavu z citrónu.
Čerešňový sirup
Letné horúčavy si spríjemníte výborným sirupom, ktorý pripravíte z pripravených čerešní a cukru. Pri množstve sa môžete riadiť týmto pomerom:
- 1 kg vykôstkovaných čerešní,
- 500 až 750 g kryštálového cukru.
Ovocie s cukrom naložte do dostatočne veľkej nádoby a poriadne premiešajte. Nechajte odstáť dobré dve hodiny. Potom zo zmesi cez gázu vytlačte šťavu a povarte ju 10 až 15 minút, nalejte do fliaš a krátko zasterilizujte.
Ak ešte stále váhate či zavárať čerešne doma alebo nie, spomeňte si na domáce kompóty od mamky alebo babky. Pamätáte? Ako vám chutili, a aká to bola radosť jesť ich domáce lahôdky?
Nebojte sa a aj vy vyskúšajte svoje prvé zaváranie. Je veľmi pravdepodobné, že iné, ako vaše domáce kompóty, už nebudete chcieť jesť.
Pozrite si postup, ako zvládnuť zaváranie čerešní
Na zaváranie čerešní budete potrebovať vodu, cukor a zaváracie poháre. My vám prezradíme jednoduchý postup ako na to.
V zimnej sezóne sú zavárané čerešne super ingredienciou do bublaniny, k jedlu, tvarohových gulí či pudingu. Ak tieto jedlá patria k vašim obľúbeným a radi ich pripravujete často, domáce kompóty oceníte.
Príprava na zaváranie čerešní
Pri výbere ovocia na čerešňový kompót voľte tuhé a zdravé čerešne tmavočervených odrôd. Ďalej budete potrebovať zaváracie poháre s viečkami, ktoré si môžete kúpiť v obchode s kuchynskými potrebami alebo použijete tie z predchádzajúcej sezóny či odložené z kúpnych zaváranín. Zaváranie a sterilizáciu môžete absolvovať v hrnci, ale aj v trúbe. Dĺžka sterilizácie sa bude líšiť. Do kompótu použijete aj sladký nálev.
Čerešne musíte najprv umyť a zbaviť ich prípadných červíkov. Na začiatok ich prekrojte a odstráňte tak kôstky. Kúsky ovocia ponorte do veľkej nádoby so slaným roztokom a necháte odstáť aspoň hodinu. Červíky vyplávajú na povrch.
- slaný roztok: na 1 liter vody budete potrebovať 20 g soli.
Postup na čerešňový kompót
Vodu následne vylejte, čerešne prepláchnete čistou vodou a naukladáte do fľašky, 1 až 2 centimetre od hrdla fľaše. Aby sa do pohára zmestilo, čo najviac ovocia, trochu ho pretrepte. Čerešne sa prirodzene utrasú.
Poháre s ovocím si naskladajte na stôl alebo kuchynskú linku do blízkosti plynového sporáku. Čaká vás ich zaliatie sladkým nálevom. Na jeho prípravu budete potrebovať vodu a cukor.
- 1 liter vody = 300 až 350 g kryštálového cukru.
Nálev varíte. Keď sa cukor rozpustí, nalejte ho do pripravených pohárov (nálev by mal siahať do ¾ pohára – čerešne pustia aj vlastnú šťavu) a uzatvorte viečkami. Následne vložte do zaváracieho hrnca s vodou a varte. Keď teplota vody v hrnci dosiahne 80 °C, kompóty sterilizujete 25 až 30 minút. Potom ich hneď vytiahnite, dnom hore položte na utierku a nechajte vychladnúť. Čerešne by mali postupne zblednúť. Po vychladnutí ich uskladnite na tmavé a chladnejšie miesto.
Zaváranie čerešní na plechu
Zavárať čerešne budete v trúbe, ktorú najprv nastavíte na 250 °C. Vložíte do nej plech, na ktorého dno položte utierku alebo plienku a nalejte 2 až 3 cm vody. Poháre položte na plech a nechajte ich tam 8 až 12 minút (menšie poháre 8 minút, väčšie 10 až 12 minút). Nezabudnite zapnúť prúdenie horúceho vzduchu a podľa potreby na plech dolievajte vodu.
Čerešňová marmeláda
Na prípravu budete potrebovať umyté a vykôstkované čerešne a kryštálový cukor v pomere:
- 1 liter čerešní,
- 250 g kryštálového cukru.
Čerešne zvaríte na miernom ohni vo vlastnej šťave. Keď vytvoria mäkkú zmes, necháte ich chvíľu odstáť, prepasírujete cez jemné sitko a dáte znovu variť tentokrát aj s cukrom, pokým zmes nebude hustá. Otestovať jej konzistenciu môžete odobratím na tanierik.
Keď bude zmes adekvátne hustá, naložte ju do pripravených pohárov a sterilizujte v pare. Do prípravy marmelády môžete pridať aj šťavu z citrónu.
Čerešňový sirup
Letné horúčavy si spríjemníte výborným sirupom, ktorý pripravíte z pripravených čerešní a cukru. Pri množstve sa môžete riadiť týmto pomerom:
- 1 kg vykôstkovaných čerešní,
- 500 až 750 g kryštálového cukru.
Ovocie s cukrom naložte do dostatočne veľkej nádoby a poriadne premiešajte. Nechajte odstáť dobré dve hodiny. Potom zo zmesi cez gázu vytlačte šťavu a povarte ju 10 až 15 minút, nalejte do fliaš a krátko zasterilizujte.
Ak ešte stále váhate či zavárať čerešne doma alebo nie, spomeňte si na domáce kompóty od mamky alebo babky. Pamätáte? Ako vám chutili, a aká to bola radosť jesť ich domáce lahôdky?
Nebojte sa a aj vy vyskúšajte svoje prvé zaváranie. Je veľmi pravdepodobné, že iné, ako vaše domáce kompóty, už nebudete chcieť jesť.