Šípky, plody šípovej ruže, nájdeme bohato zastúpené na poliach a lesných cestách na väčšine nášho územia. Nazbierať si pri jesennej prechádzke šípky preto nie je žiadnym problémom. Väčšia výzva nastáva v tom, ako šípky správne spracovať a skladovať.
Ako sušiť šípky
Najvhodnejšia doba na zbieranie šípok je koniec septembra až začiatok októbra, no na miestach, kde celý deň svieti slnko, môžu byť šípky dozreté už aj skôr.
Vždy zbierajte len zrelé plody. Spoznáte ich podľa toho, že sú krásnej sýtej červenej farby a na dotyk sú tvrdé. Po rozpolení vo vnútri nájdete červenooranžovú dužinu a žlté semienka.
Mäkké alebo hnedasté plody nezbierajte. Šípky na sušenie zbierajte vždy pred prvými mrazmi. Omrznuté plody už na sušenie nie sú vhodné.
Najvhodnejšie na prepravu je látkové vrecúško, ak sa však so šípkami chystáte hneď domov, nič sa im nestane ani po krátkom pobyte v mikroténovom vrecúšku.
Doma odstráňte zo šípok zvyšok okvetia, umyte ich a dôkladne osušte. Takto pripravené šípky môžete nechať sušiť. Poznáme viacero spôsobov, ako šípky sušiť. Môžete ich sušiť na slnku, v sušičke alebo rúre na pečenie, pričom každý spôsob sušenia má svoje špecifiká.
Sušenie šípok na slniečku
Šípky uložte na sito, prípadne plech na pečenie a nechajte ich na balkóne alebo záhrade užívať si jesenné slniečko. Šípky počas sušenia kontrolujte. Pozor na náhle zmeny počasia (dážď) a hladných návštevníkov záhrady.
Sušenie šípok v sušičke
Pri sušení šípok v sušičke nastavte teplotu podľa odporúčania v návode. Najkrajšie sušené šípky získate, ak ich neusušíte na jedenkrát, ale budete ich sušiť s prestávkami. Šípky tak neostanú príliš vysušené a tvrdé.
Sušenie šípok v rúre na pečenie
Ak plánujete sušiť šípky v rúre na pečenie, uložte ich na plech a rúru nastavte na 70 °C. Počas sušenia nechajte dvierka na rúre otvorené a šípky pravidelne kontrolujte.
Ako na šípkový čaj
Šípkový čaj pomáha pri prechladnutí, pôsobí proti únave a posilňuje imunitu.
Príprava šípkového čaju z domácich sušených šípok je jednoduchá. Sušené šípky rozdrvte v mažiari a zalejte studenou vodou (ideálny pomer 2 lyžice šípok a ½ l vody). Zmes nechajte pol hodiny postáť a priveďte do varu. Varte 2 minúty a následne nechajte ešte 15 minút odstáť. Potom môžete nápoj podávať.
Sušenie šípok však nie je jediná možnosť ich spracovania, a tak aj omrznuté šípky možno ešte v kuchyni využiť. Poslúžia ako výborný základ pre marmeládu alebo víno.
Šípková marmeláda
Celé šípky krátko povarte (5 až 15 minút) a následne prepasírujte cez jemné sitko. Prepasírovanú zmes povarte s cukrom (ideálny pomer 1 diel cukru na 4 diely zmesi). Hotovú zmes naplňte do zaváraninových pohárov a 20 minút sterilizujte.
Ak máte radi netradičné chute, do marmelády môžete pridať rôzne korenie (napríklad klinčeky) alebo vyskúšať zmes s ovocím. Výborne chutí napríklad zmes šípok a jabĺk.
Šípkový džem
Šípky rozkrojte napoly a z každej vydlabte semienka. Pripravené šípky rozvarte 20 minút vo vode. Na 800 g šípok budete potrebovať 250 ml vody. Hmotu prepasírujte a odvážte si 500 g.
Očistite a nakrájajte približne 500 g jabĺk. Šípkové pyré, jablká, 500 g želírovacieho cukru a šťavu a kôru z jedného pomaranča varte za stáleho miešania.
Po 4 minútach varu by mal byť džem hotový. Vyskúšať správnosť jeho konzistencie môžete tak, že lyžičku džemu necháte vychladnúť na malom tanieriku. Hotovú zmes ešte teplú naplňte do zaváraninových pohárov a dobre uzavrite.
Šípková omáčka
Šípkovú omáčku môžete pripraviť z čerstvých šípok alebo ako jej základ môžete použiť šípkový pretlak. Výborne sa hodí napríklad k zverine a hovädziemu steaku.
3 lyžice šípok dajte variť do trošky vody spolu s klinčekom a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky prepasírujte a do zmesi pridajte 300 ml mäsového vývaru, 100 ml červeného vína, soľ, cukor a citrónovú šťavu z jedného citróna. Omáčku zahustite zápraškou pripravenou z 40 g masla a 30 g hladkej múky. Dohladka rozmiešajte a povarte kým omáčka nenadobudne ideálnu konzistenciu.
Šípkový pretlak
Umyté šípky (1kg) rozmixujte mixérom a varte spolu s 300 ml vody až kým sa nevyparí približne 1/3 šťavy. Po častiach pridajte 150 g cukru a za stáleho miešania varte ešte 5 minút. Hotovú zmes naplňte do zaváraninových pohárov a dobre uzavrite. Sterilizujte 25 minút.
Šípky obsahujú množstvo vitamínov – vitamín C, ale aj A, B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú a taktiež pektíny, triesloviny, silice, draslík, horčík, vápnik, flavonoidy a karotenoidy.
Šípkový čaj, marmeláda, džem alebo omáčka teda nielen že výborne chutia, ale zároveň dodajú telu množstvo energie a podporia naše zdravie. Ich príprava je naozaj jednoduchá a finančne nenáročná, a preto by šípková zimná zásoba nemala chýbať aj vo vašej domácnosti.
Ako sušiť šípky, pripraviť si šípkový čaj alebo marmeládu
Zásoba sušených šípok, to bola v minulosti povinná zimná výbava každej domácnosti. Voňavý šípkový čaj je ideálnym spoločníkom na dlhé zimné večery, a ako väčšina čajov, aj ten šípkový chutí najlepšie z vlastnoručne nazbieraných plodov. Poradíme, ako sušiť šípky a pripraviť si rôzne šípkové delikatesy.
Šípky, plody šípovej ruže, nájdeme bohato zastúpené na poliach a lesných cestách na väčšine nášho územia. Nazbierať si pri jesennej prechádzke šípky preto nie je žiadnym problémom. Väčšia výzva nastáva v tom, ako šípky správne spracovať a skladovať.
Ako sušiť šípky
Najvhodnejšia doba na zbieranie šípok je koniec septembra až začiatok októbra, no na miestach, kde celý deň svieti slnko, môžu byť šípky dozreté už aj skôr.
Vždy zbierajte len zrelé plody. Spoznáte ich podľa toho, že sú krásnej sýtej červenej farby a na dotyk sú tvrdé. Po rozpolení vo vnútri nájdete červenooranžovú dužinu a žlté semienka.
Mäkké alebo hnedasté plody nezbierajte. Šípky na sušenie zbierajte vždy pred prvými mrazmi. Omrznuté plody už na sušenie nie sú vhodné.
Najvhodnejšie na prepravu je látkové vrecúško, ak sa však so šípkami chystáte hneď domov, nič sa im nestane ani po krátkom pobyte v mikroténovom vrecúšku.
Doma odstráňte zo šípok zvyšok okvetia, umyte ich a dôkladne osušte. Takto pripravené šípky môžete nechať sušiť. Poznáme viacero spôsobov, ako šípky sušiť. Môžete ich sušiť na slnku, v sušičke alebo rúre na pečenie, pričom každý spôsob sušenia má svoje špecifiká.
Sušenie šípok na slniečku
Šípky uložte na sito, prípadne plech na pečenie a nechajte ich na balkóne alebo záhrade užívať si jesenné slniečko. Šípky počas sušenia kontrolujte. Pozor na náhle zmeny počasia (dážď) a hladných návštevníkov záhrady.
Sušenie šípok v sušičke
Pri sušení šípok v sušičke nastavte teplotu podľa odporúčania v návode. Najkrajšie sušené šípky získate, ak ich neusušíte na jedenkrát, ale budete ich sušiť s prestávkami. Šípky tak neostanú príliš vysušené a tvrdé.
Sušenie šípok v rúre na pečenie
Ak plánujete sušiť šípky v rúre na pečenie, uložte ich na plech a rúru nastavte na 70 °C. Počas sušenia nechajte dvierka na rúre otvorené a šípky pravidelne kontrolujte.
Ako na šípkový čaj
Šípkový čaj pomáha pri prechladnutí, pôsobí proti únave a posilňuje imunitu.
Príprava šípkového čaju z domácich sušených šípok je jednoduchá. Sušené šípky rozdrvte v mažiari a zalejte studenou vodou (ideálny pomer 2 lyžice šípok a ½ l vody). Zmes nechajte pol hodiny postáť a priveďte do varu. Varte 2 minúty a následne nechajte ešte 15 minút odstáť. Potom môžete nápoj podávať.
Sušenie šípok však nie je jediná možnosť ich spracovania, a tak aj omrznuté šípky možno ešte v kuchyni využiť. Poslúžia ako výborný základ pre marmeládu alebo víno.
Šípková marmeláda
Celé šípky krátko povarte (5 až 15 minút) a následne prepasírujte cez jemné sitko. Prepasírovanú zmes povarte s cukrom (ideálny pomer 1 diel cukru na 4 diely zmesi). Hotovú zmes naplňte do zaváraninových pohárov a 20 minút sterilizujte.
Ak máte radi netradičné chute, do marmelády môžete pridať rôzne korenie (napríklad klinčeky) alebo vyskúšať zmes s ovocím. Výborne chutí napríklad zmes šípok a jabĺk.
Šípkový džem
Šípky rozkrojte napoly a z každej vydlabte semienka. Pripravené šípky rozvarte 20 minút vo vode. Na 800 g šípok budete potrebovať 250 ml vody. Hmotu prepasírujte a odvážte si 500 g.
Očistite a nakrájajte približne 500 g jabĺk. Šípkové pyré, jablká, 500 g želírovacieho cukru a šťavu a kôru z jedného pomaranča varte za stáleho miešania.
Po 4 minútach varu by mal byť džem hotový. Vyskúšať správnosť jeho konzistencie môžete tak, že lyžičku džemu necháte vychladnúť na malom tanieriku. Hotovú zmes ešte teplú naplňte do zaváraninových pohárov a dobre uzavrite.
Šípková omáčka
Šípkovú omáčku môžete pripraviť z čerstvých šípok alebo ako jej základ môžete použiť šípkový pretlak. Výborne sa hodí napríklad k zverine a hovädziemu steaku.
3 lyžice šípok dajte variť do trošky vody spolu s klinčekom a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky prepasírujte a do zmesi pridajte 300 ml mäsového vývaru, 100 ml červeného vína, soľ, cukor a citrónovú šťavu z jedného citróna. Omáčku zahustite zápraškou pripravenou z 40 g masla a 30 g hladkej múky. Dohladka rozmiešajte a povarte kým omáčka nenadobudne ideálnu konzistenciu.
Šípkový pretlak
Umyté šípky (1kg) rozmixujte mixérom a varte spolu s 300 ml vody až kým sa nevyparí približne 1/3 šťavy. Po častiach pridajte 150 g cukru a za stáleho miešania varte ešte 5 minút. Hotovú zmes naplňte do zaváraninových pohárov a dobre uzavrite. Sterilizujte 25 minút.
Šípky obsahujú množstvo vitamínov – vitamín C, ale aj A, B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú a taktiež pektíny, triesloviny, silice, draslík, horčík, vápnik, flavonoidy a karotenoidy.
Šípkový čaj, marmeláda, džem alebo omáčka teda nielen že výborne chutia, ale zároveň dodajú telu množstvo energie a podporia naše zdravie. Ich príprava je naozaj jednoduchá a finančne nenáročná, a preto by šípková zimná zásoba nemala chýbať aj vo vašej domácnosti.