Mrkva je nová superpotravina a po tomto mrkvovom koláči sa zbláznite

Mrkva je skutočná nutričná bomba. Obsahuje betakarotén, ktorý telo premieňa na vitamín A, nevyhnutný pre zdravý zrak a silnú imunitu. Okrem toho v mrkve nájdete aj vitamíny skupiny B, C, E a K. Mrkva je navyše bohatá na minerály ako draslík, vápnik alebo horčík, čo z nej robí ideálnu potravinu pre zdravé srdce a silné kosti.

Ďalším skvelým benefitom je vysoký obsah vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. A bonus na záver – mrkva obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti starnutiu buniek.

Recept na najlepší mrkvový koláč

Tento nadýchaný mrkvový koláč s krémom je skutočnou lahôdkou, ktorá spája to najlepšie z mrkvy s jemnou chuťou mascarpone. Je perfektný na rodinné oslavy alebo keď si chcete spríjemniť deň niečím výnimočným.

Na cesto:

  • 6 vajec
  • 300 g trstinového cukru
  • 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou príchuťou Dr. Oetker
  • 300 ml slnečnicového oleja
  • 400 g celozrnnej múky
  • 170 g mletých mandlí
  • 2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
  • 700 g jemne nastrúhanej mrkvy
  • 100 g hrozienok namočených v rume

Na sirup:

  • 100 ml pomarančového džúsu
  • 80 g cukru
  • šťava z 1 limetky

Na krém:

  • 1 balíček Zlatého klasu Dr. Oetker
  • 50 g cukru
  • 500 ml polotučného mlieka
  • 250 g mascarpone
  • 1 balíček Finesse strúhanej citrónovej kôry Dr. Oetker

Postup prípravy:

  1. Najprv pripravíme cesto: Vajcia vyšľaháme s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame do hladka. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a hrozienka.
  2. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech (30×40 cm) a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 160 °C (elektrická rúra) alebo 140 °C (teplovzdušná rúra) asi 60 minút.
  3. Medzitým si pripravíme sirup: V hrnci povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Hotový koláč špajdľou na niekoľkých miestach prepichneme a ešte horúcim sirupom prelejeme. Koláč necháme vychladnúť.
  4. Na krém uvaríme Zlaté klasy s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Krém necháme vychladnúť, pridáme mascarpone a citrónovú kôru a ešte krátko vyšľaháme.
  5. Na vychladnutý koláč nanesieme krém.

TIP: Alternatívou je tiež recept na mrkvový koláč s krémom, ide o osvedčenú klasiku.

Čo ďalšie môžete s mrkvou v kuchyni vykúzliť?

Okrem klasického mrkvového koláča môžete vyskúšať aj ďalšie recepty, kde mrkva hrá hlavnú úlohu:

  • Mrkvovník s makovou náplňou – netradičné spojenie mrkvy a maku vytvára harmonickú chuť, ktorá vás prekvapí.
  • Mrkvové muffiny s kokosom – dokonalá desiata nadchne deti aj dospelých.
  • Pečená ovsená kaša – môže byť skvelou a výživnou raňajkovou pochúťkou.
  • Mrkvová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom – predstavuje exotickú variáciu klasickej mrkvovej polievky.
  • Fašírky z mrkvy a quinoy – tento ľahký a výživný obed si môžete vziať napríklad do krabičky do práce.
  • Mrkvový chlieb s pestom – vás naučí v kuchyni neplytvať a zároveň si skvelo pochutnať.

Mrkva si miesto vo vašom jedálničku zaručene zaslúži

Či už je jar, leto, jeseň alebo zima, mrkva je dostupná celoročne a vždy pripravená obohatiť jedlo o vitamíny a minerály. Na jar si z nej pripravíte osviežujúce smoothie, v lete upečiete mrkvový chlieb, na jeseň uvaríte hrejivú polievku a v zime sladkú bodku v podobe mrkvového koláča.