
Mrkva je skutočná nutričná bomba. Obsahuje betakarotén, ktorý telo premieňa na vitamín A, nevyhnutný pre zdravý zrak a silnú imunitu. Okrem toho v mrkve nájdete aj vitamíny skupiny B, C, E a K. Mrkva je navyše bohatá na minerály ako draslík, vápnik alebo horčík, čo z nej robí ideálnu potravinu pre zdravé srdce a silné kosti.
Ďalším skvelým benefitom je vysoký obsah vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru. A bonus na záver – mrkva obsahuje antioxidanty, ktoré bojujú proti starnutiu buniek.
Recept na najlepší mrkvový koláč
Tento nadýchaný mrkvový koláč s krémom je skutočnou lahôdkou, ktorá spája to najlepšie z mrkvy s jemnou chuťou mascarpone. Je perfektný na rodinné oslavy alebo keď si chcete spríjemniť deň niečím výnimočným.
Na cesto:
- 6 vajec
- 300 g trstinového cukru
- 2 balíčky Trstinového cukru s rumovou príchuťou Dr. Oetker
- 300 ml slnečnicového oleja
- 400 g celozrnnej múky
- 170 g mletých mandlí
- 2 balíčky Kypriaceho prášku do pečiva Dr. Oetker
- 700 g jemne nastrúhanej mrkvy
- 100 g hrozienok namočených v rume
Na sirup:
- 100 ml pomarančového džúsu
- 80 g cukru
- šťava z 1 limetky
Na krém:
- 1 balíček Zlatého klasu Dr. Oetker
- 50 g cukru
- 500 ml polotučného mlieka
- 250 g mascarpone
- 1 balíček Finesse strúhanej citrónovej kôry Dr. Oetker
Postup prípravy:
- Najprv pripravíme cesto: Vajcia vyšľaháme s trstinovými cukrami elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej, múku zmiešanú s mandľami a kypriacim práškom a vymiešame do hladka. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu a hrozienka.
- Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech (30×40 cm) a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 160 °C (elektrická rúra) alebo 140 °C (teplovzdušná rúra) asi 60 minút.
- Medzitým si pripravíme sirup: V hrnci povaríme džús s cukrom a šťavou z limetky. Hotový koláč špajdľou na niekoľkých miestach prepichneme a ešte horúcim sirupom prelejeme. Koláč necháme vychladnúť.
- Na krém uvaríme Zlaté klasy s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Krém necháme vychladnúť, pridáme mascarpone a citrónovú kôru a ešte krátko vyšľaháme.
- Na vychladnutý koláč nanesieme krém.
TIP: Alternatívou je tiež recept na mrkvový koláč s krémom, ide o osvedčenú klasiku.

Čo ďalšie môžete s mrkvou v kuchyni vykúzliť?
Okrem klasického mrkvového koláča môžete vyskúšať aj ďalšie recepty, kde mrkva hrá hlavnú úlohu:
- Mrkvovník s makovou náplňou – netradičné spojenie mrkvy a maku vytvára harmonickú chuť, ktorá vás prekvapí.
- Mrkvové muffiny s kokosom – dokonalá desiata nadchne deti aj dospelých.
- Pečená ovsená kaša – môže byť skvelou a výživnou raňajkovou pochúťkou.
- Mrkvová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom – predstavuje exotickú variáciu klasickej mrkvovej polievky.
- Fašírky z mrkvy a quinoy – tento ľahký a výživný obed si môžete vziať napríklad do krabičky do práce.
- Mrkvový chlieb s pestom – vás naučí v kuchyni neplytvať a zároveň si skvelo pochutnať.
Mrkva si miesto vo vašom jedálničku zaručene zaslúži
Či už je jar, leto, jeseň alebo zima, mrkva je dostupná celoročne a vždy pripravená obohatiť jedlo o vitamíny a minerály. Na jar si z nej pripravíte osviežujúce smoothie, v lete upečiete mrkvový chlieb, na jeseň uvaríte hrejivú polievku a v zime sladkú bodku v podobe mrkvového koláča.