Najlepšie recepty na koložvársku kapustu

Koložvárska kapusta pochádza z Maďarska. Ide o zapekanú pochúťku z vrstiev kyslej kapusty, bravčového mäsa, klobásy a ryže. Pripravte si ju doma podľa nášho skvelého receptu.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g967 kJ/231 kcal6 g8 g17 g0,9 g
1 porcia (300 g)2 902 kJ/694 kcal18 g26 g50 g3 g

Príprava skvelej koložvárskej kapusty

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
400 g údenej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

  1. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a s nakrájanou slaninou opražíme na masti. Následne pridáme mletú červenú papriku a mleté mäso a všetko zamiešame. Pridáme trochu vody a dusíme domäkka. Potom všetko osolíme.
  2. V druhom hrnci opražíme kyslú kapustu, ktorú podlejeme trochou vody a dusíme. Pripravíme si medzičasom ryžu, ktorú uvaríme a scedíme.
  3. Misu na zapekanie vytrieme masťou a navrstvíme do nej najskôr kapustu, na ňu ryžu a nakoniec mäso. Postup zopakujeme, kým nie je misa plná. Navrch poukladáme na kolieska nakrájanú klobásu a zalejeme kyslou smotanou. Misu vložíme do vyhriatej rúry, kde koložvársku kapustu pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút.

Recepty na koložvársku kapustu trochu inak

Koložvárska kapusta pre labužníkov s klobásou

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
1,5 ks domácej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát, že klobásu nedáme len navrch, ale pridáme ku kapuste, ryži a mäsu, ktoré vrstvíme.

Koložvárska kapusta bez mäsa

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
250 g ryže
650 g kyslej kapusty
1 ks tempeh
1 ks smotany
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
soľ
olej lisovaný za studena

Postup

Najskôr si pripravíme sójovú drť, ktorú zalejeme vriacou vodou, vytlačíme vodu a dáme na panvicu s mierne opraženou cibuľou. Následne všetko miešame a opekáme dozlatista. Potom pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, červenú papriku a majorán. Do zmesi pridáme najemno nastrúhané údené tofu. Ďalej postupujeme podľa pôvodného receptu, čiže vrstvíme ryžu, opraženú sójovú drť s nastrúhaným údeným tofu a posypeme kyslou kapustou.

Vegánska koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
50 g sójovej drte
2 hrnčeky uvarenej ryže
1 hrnček kyslej kapusty
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1/2 údeného tofu
olej
soľ
mletá sladká červená paprika
mleté čierne korenie
majorán
kyslá smotana

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto mäsa použijeme tempeh nakrájaný na malé kocky. Tempeh musí byť opečený.

Diétna koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:

500 g bio mletého hovädzieho mäsa
1 kg kvalitnej domácej kapusty
250 g bieleho jogurtu
200 g celozrnného bulguru
2 lyžice olivového oleja
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
morskú/himalájsku soľ

 

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto ryže použijeme bulgur (bulgur vysypeme do hrnca, pridáme 400 ml vody a privedieme do varu) a namiesto smotany biely jogurt.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Najlepšie recepty na koložvársku kapustu

Koložvárska kapusta pochádza z Maďarska. Ide o zapekanú pochúťku z vrstiev kyslej kapusty, bravčového mäsa, klobásy a ryže. Pripravte si ju doma podľa nášho skvelého receptu.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g967 kJ/231 kcal6 g8 g17 g0,9 g
1 porcia (300 g)2 902 kJ/694 kcal18 g26 g50 g3 g

Príprava skvelej koložvárskej kapusty

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
400 g údenej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

  1. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a s nakrájanou slaninou opražíme na masti. Následne pridáme mletú červenú papriku a mleté mäso a všetko zamiešame. Pridáme trochu vody a dusíme domäkka. Potom všetko osolíme.
  2. V druhom hrnci opražíme kyslú kapustu, ktorú podlejeme trochou vody a dusíme. Pripravíme si medzičasom ryžu, ktorú uvaríme a scedíme.
  3. Misu na zapekanie vytrieme masťou a navrstvíme do nej najskôr kapustu, na ňu ryžu a nakoniec mäso. Postup zopakujeme, kým nie je misa plná. Navrch poukladáme na kolieska nakrájanú klobásu a zalejeme kyslou smotanou. Misu vložíme do vyhriatej rúry, kde koložvársku kapustu pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút.

Recepty na koložvársku kapustu trochu inak

Koložvárska kapusta pre labužníkov s klobásou

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
1,5 ks domácej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát, že klobásu nedáme len navrch, ale pridáme ku kapuste, ryži a mäsu, ktoré vrstvíme.

Koložvárska kapusta bez mäsa

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
250 g ryže
650 g kyslej kapusty
1 ks tempeh
1 ks smotany
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
soľ
olej lisovaný za studena

Postup

Najskôr si pripravíme sójovú drť, ktorú zalejeme vriacou vodou, vytlačíme vodu a dáme na panvicu s mierne opraženou cibuľou. Následne všetko miešame a opekáme dozlatista. Potom pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, červenú papriku a majorán. Do zmesi pridáme najemno nastrúhané údené tofu. Ďalej postupujeme podľa pôvodného receptu, čiže vrstvíme ryžu, opraženú sójovú drť s nastrúhaným údeným tofu a posypeme kyslou kapustou.

Vegánska koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
50 g sójovej drte
2 hrnčeky uvarenej ryže
1 hrnček kyslej kapusty
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1/2 údeného tofu
olej
soľ
mletá sladká červená paprika
mleté čierne korenie
majorán
kyslá smotana

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto mäsa použijeme tempeh nakrájaný na malé kocky. Tempeh musí byť opečený.

Diétna koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:

500 g bio mletého hovädzieho mäsa
1 kg kvalitnej domácej kapusty
250 g bieleho jogurtu
200 g celozrnného bulguru
2 lyžice olivového oleja
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
morskú/himalájsku soľ

 

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto ryže použijeme bulgur (bulgur vysypeme do hrnca, pridáme 400 ml vody a privedieme do varu) a namiesto smotany biely jogurt.