Koložvárska kapusta pochádza z Maďarska. Ide o zapekanú pochúťku z vrstiev kyslej kapusty, bravčového mäsa, klobásy a ryže. Pripravte si ju doma podľa nášho skvelého receptu.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 967 kJ/231 kcal | 6 g | 8 g | 17 g | 0,9 g |
1 porcia (300 g) | 2 902 kJ/694 kcal | 18 g | 26 g | 50 g | 3 g |
Príprava skvelej koložvárskej kapusty
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
400 g údenej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie
Postup
- Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a s nakrájanou slaninou opražíme na masti. Následne pridáme mletú červenú papriku a mleté mäso a všetko zamiešame. Pridáme trochu vody a dusíme domäkka. Potom všetko osolíme.
- V druhom hrnci opražíme kyslú kapustu, ktorú podlejeme trochou vody a dusíme. Pripravíme si medzičasom ryžu, ktorú uvaríme a scedíme.
- Misu na zapekanie vytrieme masťou a navrstvíme do nej najskôr kapustu, na ňu ryžu a nakoniec mäso. Postup zopakujeme, kým nie je misa plná. Navrch poukladáme na kolieska nakrájanú klobásu a zalejeme kyslou smotanou. Misu vložíme do vyhriatej rúry, kde koložvársku kapustu pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút.
Recepty na koložvársku kapustu trochu inak
Koložvárska kapusta pre labužníkov s klobásou
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
1,5 ks domácej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát, že klobásu nedáme len navrch, ale pridáme ku kapuste, ryži a mäsu, ktoré vrstvíme.
Koložvárska kapusta bez mäsa
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
250 g ryže
650 g kyslej kapusty
1 ks tempeh
1 ks smotany
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
soľ
olej lisovaný za studena
Postup
Najskôr si pripravíme sójovú drť, ktorú zalejeme vriacou vodou, vytlačíme vodu a dáme na panvicu s mierne opraženou cibuľou. Následne všetko miešame a opekáme dozlatista. Potom pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, červenú papriku a majorán. Do zmesi pridáme najemno nastrúhané údené tofu. Ďalej postupujeme podľa pôvodného receptu, čiže vrstvíme ryžu, opraženú sójovú drť s nastrúhaným údeným tofu a posypeme kyslou kapustou.
Vegánska koložvárska kapusta
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
50 g sójovej drte
2 hrnčeky uvarenej ryže
1 hrnček kyslej kapusty
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1/2 údeného tofu
olej
soľ
mletá sladká červená paprika
mleté čierne korenie
majorán
kyslá smotana
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto mäsa použijeme tempeh nakrájaný na malé kocky. Tempeh musí byť opečený.
Diétna koložvárska kapusta
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g bio mletého hovädzieho mäsa
1 kg kvalitnej domácej kapusty
250 g bieleho jogurtu
200 g celozrnného bulguru
2 lyžice olivového oleja
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
morskú/himalájsku soľ
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto ryže použijeme bulgur (bulgur vysypeme do hrnca, pridáme 400 ml vody a privedieme do varu) a namiesto smotany biely jogurt.
Recept na najlepšie zemiakové placky
Chutné zemiakové placky si radi dajú malí i veľkí. Skvelo sa hodia ako na obed, tak na večeru a sú tiež lahodnou alternatívou chutného pohostenia. Inšpirujte sa našimi originálnymi receptami.
Zemiakové placky sú klasika, ktorú pozná každý. Sú skvelé, chutné, sýte a ak sa aj vám už zbiehajú slinky, inšpirujte sa našimi skvelými receptami a pripravte si ich aj vy doma.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 1 079 kJ/258 kcal | 5 g | 33 g | 12 g | 4 g |
1 porcia (250 g) | 2 698 kJ/645 kcal | 13 g | 82 g | 30 g | 10 g |
Príprava tradičných zemiakových placiek
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ
Postup
Najskôr si očistíme zemiaky, ktoré následne na jemnom strúhadle postrúhame. Potom pridáme vajce, soľ, majoránku, mleté čierne korenie, trošku vegety a červenú papriku. Očistíme cesnak, pričom dva strúčiky pretlačíme a dva nakrájame nadrobno. Potom pridáme hladkú múku. Všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou. Na rozohriatom oleji vytvoríme z cesta placku a z oboch strán opečieme dozlatista.
Zemiakové placky tak trochu inak
Zemiakové placky plnené syrom a šunkou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
syr
šunka
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olivový olej
vegeta
soľ
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, avšak nepripravujte klasické veľké placky, ale mini-placky. Medzi dve vložte syr a šunku a nechajte, kým sa syr neroztopí.
Zemiakové placky plnené syrom
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
syr
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olivový olej
vegeta
soľ
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, na panvicu však rozotrieme tenšiu vrstvu cesta, na to poukladáme syr a zakryjeme ďalšou vrstvou cesta. Rovnako opečieme z oboch strán.
Zemiakové placky ako palacinky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 35 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
250 – 300 g hladkej múky
3 ks vajec
5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
250 – 300 ml mlieka
3 až 4 strúčiky cesnaku
bylinky
pažítka
petržlenová vňať alebo zelená cibuľka
soľ
Postup
Ošúpané zemiaky prekrojíme na štvrtiny. Dáme ich variť do osolenej vody, kým nezmäknú. Následne ich zlejeme, no trochu vody necháme na dne. Zemiaky i vodu necháme vychladnúť a potom ich rozmixujeme na hladkú jednoliatu kašovitú hmotu. Následne do zmesi pridáme 3 až 4 prelisované strúčiky cesnaku. Pridáme aj vajcia, olej, trochu soli a všetko ručne vymiešame. Následne pridáme mlieko, premiešame a na záver preosievame hladkú múku, ktorú pridávame postupne. Následne nechajte zmes na zemiakové placky ako palacinky odležať aspoň 25 minút. Potom rozpálime panvicu, ktorú natrieme olejom. Vylejeme na ňu trochu cesta a pripravujeme ako klasické palacinky.
Zemiakové placky plnené kuracím soté
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 80 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie na zemiakové placky:
500 g zemiakov
250 – 300 g hladkej múky
3 ks vajec
5 polievkových lyžíc slnečnicového oleja
250 – 300 ml mlieka
3 až 4 strúčiky cesnaku
bylinky
pažítka
petržlenová vňať alebo zelená cibuľka
soľ
ingrediencie na prípravu kuracieho soté:
500 g kuracie prsia
1 ks cibule
1 konzerva sterilizovaných šampiňónov
100 g tvrdého syru
3 polievkové lyžice paradajkovej šťavy
1 polievková lyžica kečupu
1 polievková lyžica plnotučnej horčice
1 kávová lyžička sójovej omáčky
mleté čierne korenie
vegeta
soľ
Postup
Najskôr si pripravíme zemiakové placky podľa pôvodného receptu. Následne si pripravíme kuracie soté. Kuracie prsia si nakrájame na rezance. Cibuľu osmažíme, pridáme kuracie mäso, soľ a následne dusíme. Potom pridáme šampiňóny, mleté čierne korenie, vegetu, sójovú omáčku, horčicu, kečup a paradajkovú šťavu. Pripravené zemiakové placky následne naplníme mäsom a ozdobíme nastrúhaným syrom.
Bezlepkové zemiakové placky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
4 polievkové lyžice bezlepkovej múky (promix uni)
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto hladkej múky použijeme bezlepkovú múku.
Zemiakové placky bez kvapky oleja
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 50 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
1 ks vajce
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ
Postup
Zemiakové placky pripravíme podľa pôvodného postupu, avšak namiesto na vyprážanie na panvici ich uložíme na plech vyložený papierom na pečenie, vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 180°C pečieme asi 40 minút.
Chrumkavé zemiakové placky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
10 ml mlieka
1 ks vajce
100 g strúhanky
2 polievkové lyžice hladkej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
olej
vegeta
soľ
Postup
Ošúpané zemiaky postrúhame najemno, pokvapkáme horúcim mliekom, aby nestmavli. Následne posolíme, pokoreníme, pridáme prelisovaný cesnak i majoránku. Pridáme vajce a strúhanku. Potom na rozohriatej panvici s olejom pripravujeme placky, ktoré pražíme dozlatista.
Cuketovo-zemiakové placky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 25 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g zemiakov
1 malá cuketa
1 ks vajce
100 g strúhanky
2 – 3 polievkové lyžice polohrubej múky
1 polievková lyžica majoránky
4 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
mletá červená paprika
rastlinný olej
vegeta
soľ
Postup
Pripravujeme ako klasické zemiakové placky, avšak spolu so zemiakmi rovnako nastrúhame aj cuketu, ktorú zamiešame do zemiakového cesta.
Cukinovo-mrkvové placky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
2 ks stredne veľkej cukiny
4 ks väčšej mrkvy
6 strúčiky cesnaku
200 g tvrdého syru
4 ks vajec
360 ml kyslej smotany
čierne korenie
bylinky
soľ
Postup
Cukinu očistíme a nastrúhame nahrubo. Očistíme aj mrkvu a tú nastrúhame najemno. Bylinky umyjeme a nakrájame nadrobno. Cesnak prelisujeme. Cukinu vyžmýkame a zlejeme z nej šťavu. Všetko spolu vymiešame, pridáme vajíčka, strúhaný syr a opäť premiešame. Na plech vystlaný papierom na pečenie poukladáme menšie placky. Pečieme asi 20 minút pri teplote 200°C. V polovici pečenia placky obrátime.
Pohánkovo - cukinové placky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
2,5 kusov menšej cukiny
2,5 kusov stredne veľkej mrkvy
1 ks vajca
4 strúčiky cesnaku
2/3 šálky pohánky
135 g celozrnnej múky
bylinky
soľ
Postup
Pohánku opláchneme a asi 5 minút varíme v 1,5-násobku objemu vody. Potom prikryjeme a necháme v teple asi 30 minút. Cukinu a mrkvu očistíme, nastrúhame najemno a pridáme pohánku, vajce, soľ, korenie a bylinky. V prípade potreby zahustíme celozrnnou múkou. Necháme chvíľu postáť a na panvici opekáme.
Placky zo zemiakov a červenej repy
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: nízka
ingrediencie:
440 g červenej repy (cvikla)
400 g zemiakov
2 ks vajec
200 g špaldovej celozrnnej múky polohrubej
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
bylinky
soľ
Postup
Uvarenú cviklu a zemiaky nastrúhame nahrubo, cibuľu a cesnak najemno. Pridáme ostatné ingrediencie a zamiešame. Tuhšie cesto necháme odstáť 2 hodiny. Cvikla a zemiaky pustia šťavu a múka nasiakne. Pred pečením zamiešame a pečieme na panvici dochrumkava.
Karfiolové placky pečené v rúre
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1/3 karfiolu
35 g tvrdého syra
2/3 polievkovej lyžice pohánkovej kaše
3 ks vajec
olej
soľ
Postup
Uvarený karfiol popučíme, primiešame 2 vajcia, 2 polievkové lyžice pohánkovej kaše (namiesto múky), strúhaný syr, dochutíme soľou a pridáme korenie či bylinky. Zmes necháme 10 minút odstáť. Na plech vyložený papierom na pečenie poukladáme kôpky karfiolovej zmesi. Pečieme na 180°C asi 20 minút.
Tekvicové placky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 ks tekvice
1 šálka špaldovej múky
1 ks vajca
2 strúčiky cesnaku
korenie
majoránka
soľ
Postup
Tekvicu očistíme a nastrúhame, zmiešame so špaldovou múkou, pridáme vajíčko, soľ, majoránku, korenie a prelisovaný cesnak. Zmes zmiešame a urobíme placky. Pečieme v rúre pri 180° asi 40 minút.
Zemiakové placky s kapustou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 30 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg zemiakov
3 – 4 ks vajec
300 g kyslá kapusta
3 – 4 strúčiky cesnaku
200 g polohrubej múky
majoránka
mleté čierne korenie
olej
soľ
Postup
Do cesta na zemiakové placky pridáme kyslú kapustu a placky pripravíme rovnako tradičné zemiakové placky.