Recept: Najlepší pravý boršč

Hľadáte recept na tradičný boršč? Vyberte si z našej ponuky a určite si pochutíte.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 ml143 kJ/34 kcal2 g4 g1 g0,3 g
1 porcia (250 ml)356 kJ/85 kcal6 g9 g3 g0,74 g

Príprava tradičného boršču

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 2 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
200 g zemiakov
100 g mrkvy
2 ks bobkového listu
300 g červenej repy
500 g hovädzieho s kosťami
2 strúčiky cesnaku
100 g cibule
200 g kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
5 guličiek celého čierneho korenia
petržlen
mleté čierne korenie
kôpr
olej
soľ

Postup

  1. Hovädzie s kosťami umyjeme v studenej vode, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Keď voda opakovane zovrie, stiahneme oheň a odoberieme z vývaru penu. Následne mäso osolíme a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny. Pridáme celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Mäso vyberieme a vývar precedíme. Mäso rozoberieme na vlákna a kúsky vložíme späť do vývaru.
  3. Nakrájame zemiaky na kocky a tiež pridáme do vývaru. Keď voda zovrie, necháme všetko variť asi 15 minút. Kapustu nakrájame a taktiež pridáme do hrnca. Všetko po zovretí varíme na miernom ohni.
  4. Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu a cibuľu očistíme a nastrúhame. Cibuľu opražíme na panvici a pridáme k nej mrkvu. Pridáme nastrúhanú červenú repu a všetko chvíľu pražíme. Z vývaru vezmeme asi 2 naberačky a pridáme ho do panvice. Osolíme, okoreníme a pridáme paradajkový pretlak. Všetko premiešame a necháme dusiť domäkka. Keď je repa mäkká, všetko z panvice pridáme do hrnca a varíme. Keď voda zovrie, boršč varíme len 2 minúty a odstavíme ho. Pridáme cesnak a premiešame. Boršč necháme ešte asi 15 odstáť. Klasický boršč podávame s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

Recepty na boršč trochu inak

Boršč zeleninový

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
300 g červenej repy
1 kg hlávkovej kapusty
4 ks cibule
2 ks mrkvy
1 ks petržlenu
zeler
250 g šampiňónov
1 ks malého paradajkového pretlaku
1/2 citróna
2 polievkové lyžice cukru
1 čajová lyžička bazalky
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
1 kocka bujónu
2 čajové lyžičky soli
olej

Postup

Prichystáme si zeleninu. Cibuľu opražíme na oleji a pridáme šampiňóny. Potom pridáme koreňovú zeleninu a podusíme. Následne pridáme na kocky nakrájanú červenú repu a kapustu. Všetko zalejeme vodou, osolíme, pridáme čierne korenie, bujón a varíme domäkka asi 45 minút. Následne pridáme paradajkový pretlak, šťavu z citróna, cukor a bazalku.

Boršč z kyslej kapusty

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
100 g kyslej smotany
150 g hovädzieho mäsa
50 g mrkvy
50 g petržlenu
50 g zeleru
1 ks cibule
50 g kyslej kapusty
150 g sterilizovanej červenej repy
100 ml nálevu z červenej repy
bobkový list
celé čierne korenie
nové korenie
olej
hovädzí vývar
soľ

Postup

  1. Vychádzame z pôvodného receptu. Mäso umyjeme, nakrájame a dáme variť do osolenej vody domäkka. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na kocky.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme koreňovú zeleniny a orestujeme. Podlejeme vývarom.
  3. Pridáme korenie a bobkový list, necháme prevariť a osolíme.
  4. Keď zelenina zmäkne, pridáme nahrubo nasekanú kyslú kapustu a na menšie kúsky nakrájanú červenú repu aj s nálevom. Necháme prevariť. Na záver pridáme mäso, necháme krátko povariť. Podávame s lyžicou kyslej smotany.

Boršč bez mäsa

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks hlávkovej kapusty
4 ks zemiakov
1 ks červenej repy
2 lyžice bravčovej masti
3 lyžice masla
4 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml kyslej smotany
1 ks petržlenu
2 ks cibule
1 lyžica octu
1 lyžica cukru
3 ks bobkového listu
4 guličky čierneho korenia
4 ks nového korenia
5 strúčikov cesnaku
1 lyžica sekanej petržlenovej vňate
hovädzí vývar

Postup

  1. Pokrájanú kapustu a zemiaky varíme 15 minút vo vývare. Červenú repu dusíme na masti s octom, cukrom a pretlakom.
  2. Zvlášť speníme na masle nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen.
  3. Všetko potom zmiešame dokopy a pridáme korenie. Varíme ďalších 10-15 minút. Do hotovej polievky pridáme cesnak s masťou a sekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kyslou smotanou.

Boršč

bez kapusty

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
0,7 kg bravčových rebier
100 g mrkvy
100 g cibule
150 g červenej repy
1 kg zemiakov
100 g čerstvej zeleniny
40 ml paradajkovej pasty
40 ml rastlinného oleja
1/2 citróna
bobkový list
korenie
soľ

Postup

  1. Umyjeme bravčové rebrá, rozdelíme ich na kusy tak, aby každý z nich mal kosti. Vložíme do hrnca a zakryjeme vodou. Varíme na strednom ohni. Keď voda zovrie, varíme na strednom ohni ešte 5-10 minút. Odstránime penu a znížime intenzitu plameňa. Hrniec prikryjeme a varíme hodinu.
  2. Vezmeme mäso z vývaru, oddelíme ho od kostí a nakrájame. Vložíme ho potom do vývaru.
  3. Očistíme zemiaky, nakrájame na kocky, očistíme aj cibuľu, mrkvu a červenú repu.
  4. Pripravíme si panvicu, do ktorej dáma najskôr cibuľu, pridáme mrkvu a pražíme ich asi 5 minút. Pridáme paradajkovú pastu a opäť necháme na ohni asi 5 minút. Pridáme šťavu z citrónu a premiešame. Pridáme vývar, ktorý sme si odobrali a necháme variť, kým sú repa a tiež pridané zemiaky mäkké. Varíme asi 20 minút.
  5. Zeleninu pridáme k mäsu a varíme asi 20 minút.

Boršč cviklový

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 2 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie na polievku:
mäsovo-zeleninový vývar
5-6 ks cvikle
4-5 polievkových lyžíc octu
vegeta
mleté čierne korenie
5-6 strúčikov cesnaku
polievkové korenie
soľ

ingrediencie na cesto:
400 g hladkej múky
1 ks vajca
1 žĺtok
2-3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
soľ

ingrediencie na mäsovú plnku: (môže byť aj jeden druh)
bravčové pliecko
hovädzie mäso
kuracie mäso

Postup

  1. Pripravíme si cviklový vývar. Očistíme 5-6 stredne veľkých cvikiel, pokrájame na väčšie kusy a dáme variť do vody. Pridáme 4-5 polievkových lyžíc octu. Uvaríme domäkka a precedíme.
  2. Oba vývary scedíme do jedného hrnca, dochutíme vegetou, mletým čiernym korením, cesnakom, polievkovým korením, octom a soľou.
  3. Cesto spracujeme klasickým spôsobom ako na rezance, ale zarábame ho teplou vodou.
  4. Mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomelieme, pridáme čierne korenie, na oleji orestovanú cibuľu a dochutíme soľou. Vznikne nám plnka do pripraveného cesta.
  5. Naplnené ušká vyvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, precedíme a prelejeme studenou vodou. Pokvapkáme ich olejom. Pridáme do polievky.

Tradičný ukrajinský boršč

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
250 g hovädzieho mäsa
250 g bravčového mäsa (najlepšie plece)
250 g údeného mäsa
250 g hlávkovej kapusty
150 g cvikly
200 g koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)
100 g zemiakov
50 g paradajkového pretlaku
bravčová masť
pár strúčikov cesnaku
1 ks veľkej cibule
1 ks kyslej smotany
bobkový list
ocot
korenie
soľ

Postup

  1. Všetky druhy mäsa poumývame a vložíme do hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso vyberieme a nakrájame na menšie kocky. Vrátime späť do vývaru.
  2. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a pokrájame nadrobno. Na cibuli a masti si krátko podusíme zeleninu a zelejeme ju trochou vývaru z mäsa.
  3. Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme i nakrájanú kapustu, zemiaky a bobkové listy, korenie a soľ.
  4. Na masti podusíme na kocky nakrájanú a prevarenú cviklu a pridávame postupne paradajkový pretlak. Dochutíme octom, prípadne cukrom. Cviklu dochutíme cesnakom. Celú zmes potom primiešame k vývaru.

Moskovský boršč

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
450 g hovädzieho mäsa
250 g údeného mäsa
200 g párkov
1 kg mäsové kosti
250 g kostí z údeného mäsa
1 kg červenej repy
1 kg hlávkovej kapusty
250 g mrkvy
70 g petržlenu
250 g cibule
150 g paradajkového pretlaku
50 g múky
100 g masla
1,5 dl smotany
50 g cukru
ocot
korenie
soľ

Postup

  1. Moskovský boršč pripravíme z vývaru z kostí a hovädzieho mäsa. Hotový vývar precedíme.
  2. Červenú repu, mrkvu, cibuľu, hlávkovú kapustu pokrájame na rezance, údené mäso na menšie kúsky a párky pokrájame.
  3. Červenú repu a kapustu varíme oddelene vo vývare z mäsa s pridaním masla, paradajkového pretlaku a octu. Potom pridáme zeleninu, múku a cukor, korenie a všetko varíme domäkka.
  4. Pri podávaní do taniera dávame kúsky údeného mäsa, párkov, vareného mäsa, nalievame boršč a na vrch dáme smotanu a ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo čerstvým kôprom.

Zavárané jahody: Najlepší recept na kompót, sirup, marmeládu, džem

Máte radi zavárané jahody?

Ja milujem čas voňavých jahôd. Toto ovocie mám najradšej čerstvé, ale aj zavárané jahody, mimo sezóny, sú výbornou voľbou. Používam ich najmä do koláčov a dezertov, ale osvedčili sa aj ako chutný kompót.

Zber je už v plnom prúde a zvyčajne, v závislosti od počasia, potrvá celé leto. Máme teda dostatok času si ich užiť nielen v sviežej forme, ale zároveň si pripraviť aj nejaké tie zásoby na zimu. Prečo sa do toho oplatí pustiť?

Okrem toho, že jahody sú chutné, obsahujú aj viacero vitamínov (najmä množstvo vitamínu C). Nachádzajú sa v nich aj minerálne látky, ako draslík, bór, fosfor a fluór. Je to typické sezónne ovocie, preto ak ho túžite mať k dispozícii po celý rok, pozrite si nasledujúci návod na zaváranie jahôd.

Viac inšpirácií nájdete denne na našom INSTAGRAME

 

View this post on Instagram

 

A post shared by domadoma (@domadoma.sk) on

Ako začať so zaváraním jahôd

Na zavárané jahody budete potrebovať tieto základné ingrediencie:

  • jahody
  • cukor (múčka alebo kryštál)
  • vodu

Pomer je jednoduchý. Na 4 kg jahôd ide približne 1 kg práškového cukru a 1,5 – 2 litre vody.

Príprava na zaváranie jahôd

Začíname zberom jahôd a následným triedením plodov. Jahody si môžete pohodlne kúpiť na trhu či v supermarkete, no stále viac populárnym sa stáva aj samozber. Často je cenovo výhodnejší, pričom zároveň viete, čo kupujete. Ak si potrpíte na bio produkty z lokálnych poľnohospodárstiev, oplatí sa hľadať pestovateľa v najbližšom okolí. Nazbierate si kvalitné plody a zároveň pri zbere, v skupinke priateľov, zažijete aj kopec srandy.

Ak teda máte hlavnú ingredienciu, na stole je pomerne častá otázka: „Ako zavárať jahody aby sa nepokazili?“ V úvodnej fáze je dôležité dodržať správny postup a hygienu. Vyberajte sýtočervené plody bez známok hniloby, ktoré sa dajú ľahko odstopkovať. Tie nezrelé, nevyvinuté alebo akýmkoľvek spôsobom poškodené plody, odstráňte.

Ak máte jahody pretriedené, plody odstopkujte a zbavte lístkov. Robte to opatrne, aby ste nenarušili ich celistvosť. Ideálne je zbierať plody z odrôd, ktoré sa dajú už pri zbere ľahko odstopkovať. Takto vyselektované a pripravené plody poriadne umyte v studenej vode a opatrne vložte do pripravených pohárov.

Čo budeme potrebovať počas zavárania a ako sa naň pripraviť:

Zavárané jahody si vyžadujú prípravu. Potrebovať budete :

  • Zaváracie poháre
  • Viečka
  • Hrniec / Rúru / Mikrovlnku

Majte na pamäti, že nielen jahody musia byť dôkladne očistené. Dbajte na to, aby ste pri zaváraní používali čisté ruky, nástroje a poháre. Zaváracie poháre buď sterilizujte, alebo ich pred použitím umyte čistiacim prostriedkom a teplou vodou. Potom ich dobre vypláchnite horúcou vodou a nechajte uschnúť.

Viečka vyvarte vo vriacej vode a následne ich vytrite dosucha.

Okraj pohárov aj viečko zvnútra pred uzatvorením pohárov odporúčam pretrieť liehom. Prečo? Jahody sú háklivé na plesne a ak sa nezabezpečí sterilita, môžete ju skôr, či neskôr v pohári čakať.

Zaobstarať si odporúčam aj väčšie zaváracie hrnce alebo paráky (v objeme cca 30 L). Ale nie je to nevyhnutnosť. Sterilizovať sa však dá aj v teplovzdušnej rúre, mikrovlnke či dokonca v umývačke. Postupy nájdete ďalej v článku.

Postup pri závarání jahôd

Existuje mnoho spôsobov ako zavárať jahody.

  • Zavárané jahody s cukrovou zálievkou

Ak ste za starú známu klasiku s cukrovou zálievkou, môžete vyskúšať tento postup:

Z približne 2 l vody a 1 kg práškového cukru uvarte cukrový sirup a nechajte ho vychladnúť. Jahody (približne 4 kg) očistite a dokladne umyte. Následne ich zalejte pripravenou sladkou zálievkou a nechajte 24 hodín odpočívať. Takto osladené jahody na druhý deň naplňte lyžicou do pohárov a zalejte sirupom (nechajte pod viečkom aspoň dvojcentimetrovú medzeru). Poháre uzatvorte a zasterilizujte v zaváracom hrnci.

  • Zavárané jahody bez gramu cukru a nálevu

Vyskúšať tiež môžete aj zdravší postup bez cukru a nálevu. Jahody natlačte do pohárov na maximum, až po vrch pohára a uzatvorte ho vyvareným, suchým šróbovacím viečkom. Netreba pridávať vodu, ani žiadnen sirup. Jahody počas sterilizácie pustia vlastnú šťavu, ktorá bude hlavným konzervantom.

Na zaváranie by ste nemali použiť málo zrelé ovocie, lebo kompót bude bez cukru kyslý. Poháre sterizujte v hrnci pri teplote 80-90 stupňov približne 5-10 minút. Orientujte sa podľa toho, či zavárané jahody pustili šťavu. Ak šťava v pohári nie je, pokračujte v sterilizovaní.

Jahody počas sterilizácie veľmi zmäknú a vybehnú do hornej polovice pohára, preto ich treba do neho nazačiatku poriadne natlačiť. Sterilizácia v tlakovom hrnci sa neodporúča, pretože počas nej sa jahody rozvaria na kašu. Preto zvoľte klasický zavárací hrniec. Pamätajte, že pri vyberaní z neho musia byť jahody v pohároch zaliate šťavou, inak by sa mohol komót pokaziť, keďže v ňom nie je cukor.

Potom poháre vyberte, otočte hore dnom, prikryte kuchynskou utierkou a nechajte vychladnúť. Skladujete ich v špajzi. Viečko nesmie v žiadnom prípade tiecť, ani byť uvoľnené. Jahody budú mať v tomto prípade prirodzenú chuť (kto pozná len tie z cukrom, možno bude prekvapený :)

  • Zavárané jahody so soľou a vodou

Pri tomto spôsobe zavárania jahody sa nenatláčame až po vrch, ale jemne 1 centimeter pod okraj pohára. Pridáme štipku soli, ktorá je výborným konzervantom. Dokáže z ovocia vytiahnuť vlastný cukor a kompóty zostanú prirodzene sladké s intenzívnou chuťou vlastnej šťavy. Ak však pridáme aj vodu, kompót bude menej sladký, lebo voda prirodzenú  šťavu zriedi.

Sterilizácia jahodového kompótu:

Exituje veľa spôsobov sterilizácie a často sa pýtate „Ako dlho zavárať jahody?“. Poďme si to teda rozobrať:

Sterilizácia v zaváracom hrnci

Poháre v tomto prípade do hrnca jednoducho naskladáte a zalejete vodou. Tieto hrnce majú zabudovaný termostat aj reguláciu teploty. Výsledky zavárania sú spoľahlivejšie a tiež sa s hrncom ľahšie manipuluje. Zaváracie hrnce pojmú až 14 veľkých litrových pohárov, prípadne 30 pohárov s objemom 0,3 litra. Spodok hrnca môžete vystlať novinami. Sterilizácia jahodového kompótu vám zaberie približne 5-10 minút, pri teplote 80-90 °C.

Sterilizácia v klasickom hrnci

Ak nechcete zavárať desiatky pohárov a máte doma klasický väčší hrniec, môžete sa pustiť do zavárania aj na plynovom sporáku, sklokeramickej či indukčnej doske. Do hrnca stačí vložiť zaviečkované poháre s jahodami, priliať teplú vodu a priviesť ju do varu. Poháre sa nesmú vzájomne dotýkať, pretože by mohli prasknúť. Zavárané jahody odporúčam sterilizovať cca 15 minút, pri teplote 85 °C.

Sterilizácia v rúre

Ak nechcete investovať do zaváracieho hrnca a nemáte doma dostatočne veľký klasický hrniec, môžete poháre sterilizovať aj v rúre. Či už ide o elektrickú, teplovzdušnú alebo plynovú rúru. Na plech poukladajte uzavreté poháre tak, aby medzi nimi bola medzera aspoň 1 centimeter (kvôli hrozbe prasknutia skla). Mali by byť rovnako veľké aj rovnako naplnené a nesmú sa dotýkať ani stien rúry. Plech umiestnite do jej spodnej časti. Sterizujte na telote 160-170 °C, (netreba ju predhrievať). Zavárajte, pokým sa v pohároch nezačnu tvoriť bublinky. Trvá to približne 35-45 minút.

Inak, každá rúra je iná a preto by som najskôr vyskúšala zavariť jeden pohár a podľa výsledku prispôsobila zaváranie ostatných. Odporúčam, tiež pozrieť si návod k vašej rúre, mal by tam byť popísaný odporúčaný postup tejto prípravy ovocia.

Sterilizácia v mikrovlnnej rúre

Výhodou tohto spôsobu zavárania je jeho rýchlosť, spotreba v KWh a tiež to, že môžete zavariť aj malé množstvo pohárov. Postup nie je zložitý:

Naplené poháre s jahodami a cukrovým sirupom (v pohári nechajte dvojcentimetrovú medzeru), uzavorte a dajte do mikrovlnnej rúry. Čas zavárania sa odvíja od tvrdosti plodov, výkonu mikrovlnnej rúry a počtu pohárov. Do mikrovlnnej rúry vložte zatvorené poháre po obvode a to maximálne 4 poháre s obsahom do 0,7 l.

Príklad: Ak zavárate len jeden pohár s obsahom do 0,7 l, postavte ho doprostred. Pohár nechajte v zapnutej mikrovlnke pri nastavení výkonu 700 wattov 6 minút. Pozor, táto doba platí len pre jeden pohár. Ak zavárate viac pohárov, musíte dobu sterilizácie vynásobiť počtom kusov. (tzn. 6 x 4 = 24 minút, pri výkone 700 w)

Čas sterilizácie môžete znížiť pri vyšším nastavením výkonu mikrovlnnej rúry. Ten istý pohár s obsahom 0,7 l pri výkone 900 w stačí sterilizovať približne 4 a pol minúty.

Ak máte menšie poháre, napríklad s objemom 0,3 litra pri výkone 700 w vám budú stačiť iba 3 minúty (keďže ide približne o polovičné množstvo).

Doba sterilizácie 1 poháru (0,7 l) pri rôznych výkonoch mikrovlnnej rúry:

  • 700 W = 6 minút
  • 750 W = 5 1/2 minúty
  • 800 W = 5 1/4 minúty
  • 850 W = 5 minút
  • 900 W = 4 1/2 minúty

Po skončení sterilizácie vyberte poháre z rúry, obráťte ich a na 5 minút nechajte stáť hore dnom, aby sa vo vnútri vyrovnala teplota.

Sterilizácia v umývačke riadu

Tento spôsob zavárania je trochu nekonvenčný, ale je rovnako jednoduchý. Naplnené a uzavreté zaváraninové poháre umiestnite do umývačky tak, aby poháre stáli vzpriamene viečkom hore. Ideálne je, ak sú opäť všetky poháre rovnako veľké. Ak nie sú, potom menšie poháre umiestnite do horného koša a väčšie do spodného koša.

Do zásobníka logicky nedávame umývaciu tabletu ani iné riady. Len tie poháre, ktoré ideme zavárať. Teplotu nastavte na 70 až 80 °C. Po skončení programu naskladajte poháre viečkom nadol na suchú utierku a nechajte ich vychladnúť.

Recepty

Predstavila som vám niekoľko spôsobov, ako správne zavárať jahody. Prostredníctvom tohto článku si môžete pripraviť zavárané jahody s nálevom, i bez nálevu. Nie je to však všetko. Ak si želáte na jahodách pochutnávať aj na jeseň a v zime, existujú aj iné spôsoby spracovania tohto ovocia. Najjednoduchšia možnosť je dať jahody zamraziť.

Mrazené jahody

Postup:

Jahody aj listami opláchnite studenou vodou, nechajte dobre vyschnúť a následne z nich listy a stopky odstráňte. Plody je najlepšie rozložiť na plech, dať do mrazničky na 90 – 120 minút na takzvané predmrazenie. Následne ich prehoďte do misiek alebo sáčkov a uložte do mrazáku.

Samozrejme sú tu aj ďalšie možnosti spracovania jahôd, ktoré sú však, podobne ako zaváranie, trošku náročnejšie. Ide o výrobu marmelády a jahodovej štavy.

Jahodová marmeláda

Suroviny:

  • 1,25 kg jahôd
  • 750 g cukru
  • 1 bal. želírovacieho prípravku
  • šťava z jedného citróna postup

Postup:

Jahody umyte studenou vodou, odstráňte z nich lístky, vidličkou ich roztlačte a potom ich za stáleho miešania povarte. Rozvarenú zmes prelisujte a v hrnci ju nechajte znovu 5 minút za stáleho miešania prevariť so štvrtinou cukru.

Želírovací prípravok so 4 lyžicami cukru, vmiešate ho do jahôd, potom postupne primiešajte aj zvyšok cukru a všetko spolu varte ešte 10 minút. Pred ukončením varenia do jahôd primiešate ešte citrónovú šťavu. Marmeládu preložte do pohárov, uzavrite a dajte do chladu.

Nevarená jahodová šťava

Suroviny:

  • 2 kg jahôd
  • 2 litre prevarenej vychladnutej vody
  • šťava z 3 citrónov
  • šťava z 2 pomarančov
  • lyžička kyseliny citrónovej
  • Petol / alebo Dr. Oetker pomôcka na zaváranie
  • cukor krupica

Postup: Umyté jahody zbavte lístkov a roztlačte ich najlepšie v uzatvárateľnej kameninovej nádobe. Potom k nim primiešajte pomarančovú a citrónovú šťavu, prilejte studenú vodu s kyselinou citrónovou, všetko premiešajte a nechajte cez noc v chlade.

Na druhý deň deň zmes preceďťe a do šťavy primiešajte toľko cukru, koľko váži šťava. V priebehu ďalších dvoch dní je je nutné šťavu každý deň priebežne minimálne hodinu miešať – napríklad 6 x po 10 minút každý deň.

Na tretí deň do šťavy vmiešate v jej malom množstve rozpustený Petol/ pomôcku na zaváranie. Šťavu prelejte do fliaš, dobre ich uzavrite a uložte do chladu a tmy.

 

Všetky zaváraniny, marmelády aj šťavu z jahôd je nutné po uložení priebežne kontrolovať. Ak by sa niektoré výrobky začali kaziť, nekompromisne ich vyhoďte! Chyby, ktoré robíme pri sterilizácii zásadne ovplyvňujú kvalitu kompótov. Tie najčastejšie sú:

  • kvasenie a plesnivenie
  • nízka teplota sterilizácie alebo krátka doba
  • vysoká teplota pri sterilizovaní
  • hnednutie plodov za prítomnosti kyslíka (preto plody majú byť ponorené v náleve alebo vo vlastnej šťave)
  • nedostatočné umytie plodov alebo pomôcok
  • použité prezreté ovocie a mnoho ďalších faktorov.

Chce to jednoducho prax. Verte mi, že sa stretnete s množstvom problémov, ktoré však postupne zvládnete vyladiť. Konzervovanie nie je jednoduché, ale výsledok stojí za to. Nech sa vám vaše kompóty vydaria! Verím, že vám aj tento článok trošku pomôže.