Recept: Najlepší pravý boršč

Hľadáte recept na tradičný boršč? Vyberte si z našej ponuky a určite si pochutíte.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 ml143 kJ/34 kcal2 g4 g1 g0,3 g
1 porcia (250 ml)356 kJ/85 kcal6 g9 g3 g0,74 g

Príprava tradičného boršču

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 2 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
200 g zemiakov
100 g mrkvy
2 ks bobkového listu
300 g červenej repy
500 g hovädzieho s kosťami
2 strúčiky cesnaku
100 g cibule
200 g kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
5 guličiek celého čierneho korenia
petržlen
mleté čierne korenie
kôpr
olej
soľ

Postup

  1. Hovädzie s kosťami umyjeme v studenej vode, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Keď voda opakovane zovrie, stiahneme oheň a odoberieme z vývaru penu. Následne mäso osolíme a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny. Pridáme celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Mäso vyberieme a vývar precedíme. Mäso rozoberieme na vlákna a kúsky vložíme späť do vývaru.
  3. Nakrájame zemiaky na kocky a tiež pridáme do vývaru. Keď voda zovrie, necháme všetko variť asi 15 minút. Kapustu nakrájame a taktiež pridáme do hrnca. Všetko po zovretí varíme na miernom ohni.
  4. Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu a cibuľu očistíme a nastrúhame. Cibuľu opražíme na panvici a pridáme k nej mrkvu. Pridáme nastrúhanú červenú repu a všetko chvíľu pražíme. Z vývaru vezmeme asi 2 naberačky a pridáme ho do panvice. Osolíme, okoreníme a pridáme paradajkový pretlak. Všetko premiešame a necháme dusiť domäkka. Keď je repa mäkká, všetko z panvice pridáme do hrnca a varíme. Keď voda zovrie, boršč varíme len 2 minúty a odstavíme ho. Pridáme cesnak a premiešame. Boršč necháme ešte asi 15 odstáť. Klasický boršč podávame s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

Recepty na boršč trochu inak

Boršč zeleninový

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
300 g červenej repy
1 kg hlávkovej kapusty
4 ks cibule
2 ks mrkvy
1 ks petržlenu
zeler
250 g šampiňónov
1 ks malého paradajkového pretlaku
1/2 citróna
2 polievkové lyžice cukru
1 čajová lyžička bazalky
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
1 kocka bujónu
2 čajové lyžičky soli
olej

Postup

Prichystáme si zeleninu. Cibuľu opražíme na oleji a pridáme šampiňóny. Potom pridáme koreňovú zeleninu a podusíme. Následne pridáme na kocky nakrájanú červenú repu a kapustu. Všetko zalejeme vodou, osolíme, pridáme čierne korenie, bujón a varíme domäkka asi 45 minút. Následne pridáme paradajkový pretlak, šťavu z citróna, cukor a bazalku.

Boršč z kyslej kapusty

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
100 g kyslej smotany
150 g hovädzieho mäsa
50 g mrkvy
50 g petržlenu
50 g zeleru
1 ks cibule
50 g kyslej kapusty
150 g sterilizovanej červenej repy
100 ml nálevu z červenej repy
bobkový list
celé čierne korenie
nové korenie
olej
hovädzí vývar
soľ

Postup

  1. Vychádzame z pôvodného receptu. Mäso umyjeme, nakrájame a dáme variť do osolenej vody domäkka. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na kocky.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme koreňovú zeleniny a orestujeme. Podlejeme vývarom.
  3. Pridáme korenie a bobkový list, necháme prevariť a osolíme.
  4. Keď zelenina zmäkne, pridáme nahrubo nasekanú kyslú kapustu a na menšie kúsky nakrájanú červenú repu aj s nálevom. Necháme prevariť. Na záver pridáme mäso, necháme krátko povariť. Podávame s lyžicou kyslej smotany.

Boršč bez mäsa

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks hlávkovej kapusty
4 ks zemiakov
1 ks červenej repy
2 lyžice bravčovej masti
3 lyžice masla
4 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml kyslej smotany
1 ks petržlenu
2 ks cibule
1 lyžica octu
1 lyžica cukru
3 ks bobkového listu
4 guličky čierneho korenia
4 ks nového korenia
5 strúčikov cesnaku
1 lyžica sekanej petržlenovej vňate
hovädzí vývar

Postup

  1. Pokrájanú kapustu a zemiaky varíme 15 minút vo vývare. Červenú repu dusíme na masti s octom, cukrom a pretlakom.
  2. Zvlášť speníme na masle nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen.
  3. Všetko potom zmiešame dokopy a pridáme korenie. Varíme ďalších 10-15 minút. Do hotovej polievky pridáme cesnak s masťou a sekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kyslou smotanou.

Boršč

bez kapusty

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
0,7 kg bravčových rebier
100 g mrkvy
100 g cibule
150 g červenej repy
1 kg zemiakov
100 g čerstvej zeleniny
40 ml paradajkovej pasty
40 ml rastlinného oleja
1/2 citróna
bobkový list
korenie
soľ

Postup

  1. Umyjeme bravčové rebrá, rozdelíme ich na kusy tak, aby každý z nich mal kosti. Vložíme do hrnca a zakryjeme vodou. Varíme na strednom ohni. Keď voda zovrie, varíme na strednom ohni ešte 5-10 minút. Odstránime penu a znížime intenzitu plameňa. Hrniec prikryjeme a varíme hodinu.
  2. Vezmeme mäso z vývaru, oddelíme ho od kostí a nakrájame. Vložíme ho potom do vývaru.
  3. Očistíme zemiaky, nakrájame na kocky, očistíme aj cibuľu, mrkvu a červenú repu.
  4. Pripravíme si panvicu, do ktorej dáma najskôr cibuľu, pridáme mrkvu a pražíme ich asi 5 minút. Pridáme paradajkovú pastu a opäť necháme na ohni asi 5 minút. Pridáme šťavu z citrónu a premiešame. Pridáme vývar, ktorý sme si odobrali a necháme variť, kým sú repa a tiež pridané zemiaky mäkké. Varíme asi 20 minút.
  5. Zeleninu pridáme k mäsu a varíme asi 20 minút.

Boršč cviklový

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 2 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie na polievku:
mäsovo-zeleninový vývar
5-6 ks cvikle
4-5 polievkových lyžíc octu
vegeta
mleté čierne korenie
5-6 strúčikov cesnaku
polievkové korenie
soľ

ingrediencie na cesto:
400 g hladkej múky
1 ks vajca
1 žĺtok
2-3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
soľ

ingrediencie na mäsovú plnku: (môže byť aj jeden druh)
bravčové pliecko
hovädzie mäso
kuracie mäso

Postup

  1. Pripravíme si cviklový vývar. Očistíme 5-6 stredne veľkých cvikiel, pokrájame na väčšie kusy a dáme variť do vody. Pridáme 4-5 polievkových lyžíc octu. Uvaríme domäkka a precedíme.
  2. Oba vývary scedíme do jedného hrnca, dochutíme vegetou, mletým čiernym korením, cesnakom, polievkovým korením, octom a soľou.
  3. Cesto spracujeme klasickým spôsobom ako na rezance, ale zarábame ho teplou vodou.
  4. Mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomelieme, pridáme čierne korenie, na oleji orestovanú cibuľu a dochutíme soľou. Vznikne nám plnka do pripraveného cesta.
  5. Naplnené ušká vyvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, precedíme a prelejeme studenou vodou. Pokvapkáme ich olejom. Pridáme do polievky.

Tradičný ukrajinský boršč

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
250 g hovädzieho mäsa
250 g bravčového mäsa (najlepšie plece)
250 g údeného mäsa
250 g hlávkovej kapusty
150 g cvikly
200 g koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)
100 g zemiakov
50 g paradajkového pretlaku
bravčová masť
pár strúčikov cesnaku
1 ks veľkej cibule
1 ks kyslej smotany
bobkový list
ocot
korenie
soľ

Postup

  1. Všetky druhy mäsa poumývame a vložíme do hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso vyberieme a nakrájame na menšie kocky. Vrátime späť do vývaru.
  2. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a pokrájame nadrobno. Na cibuli a masti si krátko podusíme zeleninu a zelejeme ju trochou vývaru z mäsa.
  3. Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme i nakrájanú kapustu, zemiaky a bobkové listy, korenie a soľ.
  4. Na masti podusíme na kocky nakrájanú a prevarenú cviklu a pridávame postupne paradajkový pretlak. Dochutíme octom, prípadne cukrom. Cviklu dochutíme cesnakom. Celú zmes potom primiešame k vývaru.

Moskovský boršč

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
450 g hovädzieho mäsa
250 g údeného mäsa
200 g párkov
1 kg mäsové kosti
250 g kostí z údeného mäsa
1 kg červenej repy
1 kg hlávkovej kapusty
250 g mrkvy
70 g petržlenu
250 g cibule
150 g paradajkového pretlaku
50 g múky
100 g masla
1,5 dl smotany
50 g cukru
ocot
korenie
soľ

Postup

  1. Moskovský boršč pripravíme z vývaru z kostí a hovädzieho mäsa. Hotový vývar precedíme.
  2. Červenú repu, mrkvu, cibuľu, hlávkovú kapustu pokrájame na rezance, údené mäso na menšie kúsky a párky pokrájame.
  3. Červenú repu a kapustu varíme oddelene vo vývare z mäsa s pridaním masla, paradajkového pretlaku a octu. Potom pridáme zeleninu, múku a cukor, korenie a všetko varíme domäkka.
  4. Pri podávaní do taniera dávame kúsky údeného mäsa, párkov, vareného mäsa, nalievame boršč a na vrch dáme smotanu a ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo čerstvým kôprom.

Recept na najlepšiu domácu huspeninu

Pripravte si doma lahodnú a chutnú huspeninu ako od babičky. Stačí sa napríklad inšpirovať našimi originálnymi receptami.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g531 kJ/126,9 kcal12 g0,1 g9 g-
1 porcia (250 g)1 328 kJ/317 kcal31 g0,25 g22 g-

Príprava lahodnej domácej huspeniny ako od babičky

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 5 hodín
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ

Postup

  1.  Koleno, nožičku (paprčku) a kože odmočíme v studenej vode. Necháme ich tam asi 30 minút. Následne ich umyjeme, očistíme a vložíme do hrnca s vriacou vodou. Vo vode ich varíme, kým na povrchu nebude pena, zaberie to len pár minút. Následne vývar zlejeme a koleno, nožičku a kožky dôkladne umyjeme.
  2. Do čistého hrnca vložíme mäso a nalejeme naň studenú vodu, kým nie je ponorené. Pridáme čierne korenie, nové korenie, bobkový list, polievkovú lyžicu octu a soľ. Na slabom ohni varíme, vývar nesmie vrieť. Počas varenia priebežne odstraňujeme aj penu, ktorá sa na povrchu vytvára. Následne po 3 hodinách varenia pridávame očistený cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler. Po uplynutí ďalšej hodiny zeleninu vyberieme, aby sa nerozvarila a pridáme polievkovú lyžicu octu. Následne všetko povaríme ešte asi 30 minút.
  3. Hustotu huspeniny zistíme, keď malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste nám v priebehu niekoľkých minút stuhne. Uvarené koleno, nožičku a kože vyberieme a necháme vychladnúť. Mäso pooberáme a nakrájame na menšie kocky. Následne mäso rozvrstvíme na pekáč a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
  4. Mäso vo vývare následne premiestnime na chladné miesto (nie mrazivé), kde ho necháme vytuhnúť. Najlepšie je nechať ho odstáť z večera do rána.

Ďalšie recepty na prípravu lahodnej domácej huspeniny

Domáca huspenina v tlakovom hrnci alebo kuchte

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks bravčového kolena strednej veľkosti
1 ks bravčovej nožičky (paprčka)
3 ks bravčovej kože (asi 300 g)
2 ks cibule
5 strúčikov cesnaku
mrkva
petržlen
zeler
čierne korenie
nové korenie
bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát mäso nevaríme na sporáku, ale v tlakovom hrnci prípadne v kuchte, čím sa skráti čas varenia. V tlakovom hrnci varíme mäso aj s ostatnými surovinami najmenej hodinu.

Diétna domáca huspenina so želatínou

počet porcií: 8 – 10
dĺžka prípravy: 20 minút
dĺžka varenia: 1 – 1,5 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks kurčaťa
1 ks cibule
15 g želatínový prášok
2 polievkové lyžice octu
mrkva
zeler
mleté čierne korenie
polievkové korenie
soľ

Postup

Kurča spolu s cibuľou, mrkvou a zelerom varíme v slanej vode asi 1 hodinu. Následne vývar precedíme, pripravíme želatínový prášok podľa návodu a následne zmes osolíme, okoreníme a pridáme polievkové korenie. Uvarenú mrkvu a mäso pokrájame, zalejeme želatínovou zmesou a necháme stuhnúť.

Vegetariánska huspenina so želatínou

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 5 minút
dĺžka varenia: 30 minút
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 balenie údeného tofu
1 balenie sójových kociek
1 balenie mrazenej polievkovej zmesi
10 g agaru
1 kocka zeleninového bujónu
čierne korenie
údená paprika
vegeta
majorán
bobkový list
cesnak
olej repkový
cesnak sušený
soľ

Postup

Do vriacej vody pridáme údenú papriku, čierne korenie, sušený cesnak a majorán. Keď zmes začne vrieť, pridáme sójové kocky, pokvapkáme olejom a necháme variť. Následne cesnak nakrájame na plátky. Na panvicu s repkovým olejom dáme mrazenú polievkovú zmes a orestujeme spolu s nakrájaným cesnakom asi 5 minút. Následne zmes zalejeme litrom vriacej vody a pridáme zeleninový bujón, čierne korenie, bobkový list a necháme variť približne 15 minút. Údené tofu si medzičasom nakrájame na kocky a posypeme cesnakom, korením a paprikou, pokvapkáme aj olejom a premiešame. Uvarenú zeleninu so sójovými kockami precedíme a všetko dáme chladiť. Keď vývar vychladne, odlejeme liter, primiešame 10 g agaru a za stáleho miešania privedieme do varu. Vývar s agarom nadávkujeme rovnomerne s tofu, sójovými kockami a zeleninou a necháme všetko stuhnúť.

Čo s riedkou huspeninou, ktorá netuhne?

Prvá pomoc, ak nám huspenina nestuhne, respektíve je riedka, je celkom jednoduchá. Stačí do teplého (nie vriaceho) vývaru pridať balíček želatíny. Huspenina tuhne vďaka kolagénu, ktorý obsahujú najmä kože a nožičky. Preto je dobré už pri varení mať väčšie množstvo, aby huspenina naozaj stuhla.

Je dobré mraziť huspeninu?

Nie. Ak huspeninu zmrazíte a opäť rozmrazíte, nie je to tá hmota, ktorá by to mala byť. Ak to ale vyskúšať chcete, môžete. No nezabudnite dodržiavať pravidlá, ktoré k tomu patria. Po dovarení treba všetko nechať odstáť len 10 – 15 minút a potom ju rozložiť ho uzatvárateľných nádob s pevným viečkom. Následne to nechajte vychladnúť a až potom uložte nádoby do mrazničky. Keď dostanete na huspeninu chuť, vytiahnite ju z mrazničky, neotvárajte, len nechajte v kuchyni rozmraziť. Dobré je to nechať cez noc. Huspenina bude ako čerstvá.

Huspenina je prospešná nášmu zdraviu

Huspenina je nielen chutná, ale aj prospešná pre naše zdravie. Vďaka kolagénu pomáha predovšetkým našim kĺbom. Túto bielkovinu obsahujú predovšetkým väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy či kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou, ktorú huspenina obsahuje a je pre naše telo zdravá, je elastín. Ten dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov, ako sú cievy, srdce, šľachy či koža.

Kolagén je vo vode rozpustná bielkoviny. Pozostáva z asi 20 druhov základných aminokyselín a je stavebnou hmotou podporných tkanív a tiež dôležitou zložkou organizmu. Nachádza sa v chrupavkách, kostiach, šľachách, väzivách či koži. Kolagén je dôležitý ako v detstve a dospievaní, kedy človek rastie a vyvíja sa, tak aj v dospelosti, kedy zase chráni naše kĺby pred artrózou a udržiava naše telo v pohyblivosti. Okrem kostí a kĺbov tiež ovplyvňuje zuby či steny krvných ciev. Rovnako vplýva na pružnosť a elasticitu pokožky, preto ho v kozmetickom priemysle nazývajú aj bielkovinou mladosti. Vplýva tiež na pružnosť a pevnosť vlasov či nechtov, zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán.