Recept: Najlepší pravý boršč

Hľadáte recept na tradičný boršč? Vyberte si z našej ponuky a určite si pochutíte.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 ml143 kJ/34 kcal2 g4 g1 g0,3 g
1 porcia (250 ml)356 kJ/85 kcal6 g9 g3 g0,74 g

Príprava tradičného boršču

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 2 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
200 g zemiakov
100 g mrkvy
2 ks bobkového listu
300 g červenej repy
500 g hovädzieho s kosťami
2 strúčiky cesnaku
100 g cibule
200 g kapusty
2 lyžice paradajkového pretlaku
5 guličiek celého čierneho korenia
petržlen
mleté čierne korenie
kôpr
olej
soľ

Postup

  1. Hovädzie s kosťami umyjeme v studenej vode, vložíme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Keď voda opakovane zovrie, stiahneme oheň a odoberieme z vývaru penu. Následne mäso osolíme a varíme na miernom ohni asi 1,5 hodiny. Pridáme celé čierne korenie a bobkový list.
  2. Mäso vyberieme a vývar precedíme. Mäso rozoberieme na vlákna a kúsky vložíme späť do vývaru.
  3. Nakrájame zemiaky na kocky a tiež pridáme do vývaru. Keď voda zovrie, necháme všetko variť asi 15 minút. Kapustu nakrájame a taktiež pridáme do hrnca. Všetko po zovretí varíme na miernom ohni.
  4. Cibuľu nakrájame na kocky, mrkvu a cibuľu očistíme a nastrúhame. Cibuľu opražíme na panvici a pridáme k nej mrkvu. Pridáme nastrúhanú červenú repu a všetko chvíľu pražíme. Z vývaru vezmeme asi 2 naberačky a pridáme ho do panvice. Osolíme, okoreníme a pridáme paradajkový pretlak. Všetko premiešame a necháme dusiť domäkka. Keď je repa mäkká, všetko z panvice pridáme do hrnca a varíme. Keď voda zovrie, boršč varíme len 2 minúty a odstavíme ho. Pridáme cesnak a premiešame. Boršč necháme ešte asi 15 odstáť. Klasický boršč podávame s kyslou smotanou, nasekaným kôprom a petržlenovou vňaťou.

Recepty na boršč trochu inak

Boršč zeleninový

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
300 g červenej repy
1 kg hlávkovej kapusty
4 ks cibule
2 ks mrkvy
1 ks petržlenu
zeler
250 g šampiňónov
1 ks malého paradajkového pretlaku
1/2 citróna
2 polievkové lyžice cukru
1 čajová lyžička bazalky
1 čajová lyžička mletého čierneho korenia
1 kocka bujónu
2 čajové lyžičky soli
olej

Postup

Prichystáme si zeleninu. Cibuľu opražíme na oleji a pridáme šampiňóny. Potom pridáme koreňovú zeleninu a podusíme. Následne pridáme na kocky nakrájanú červenú repu a kapustu. Všetko zalejeme vodou, osolíme, pridáme čierne korenie, bujón a varíme domäkka asi 45 minút. Následne pridáme paradajkový pretlak, šťavu z citróna, cukor a bazalku.

Boršč z kyslej kapusty

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
100 g kyslej smotany
150 g hovädzieho mäsa
50 g mrkvy
50 g petržlenu
50 g zeleru
1 ks cibule
50 g kyslej kapusty
150 g sterilizovanej červenej repy
100 ml nálevu z červenej repy
bobkový list
celé čierne korenie
nové korenie
olej
hovädzí vývar
soľ

Postup

  1. Vychádzame z pôvodného receptu. Mäso umyjeme, nakrájame a dáme variť do osolenej vody domäkka. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na kocky.
  2. Očistenú cibuľu nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme koreňovú zeleniny a orestujeme. Podlejeme vývarom.
  3. Pridáme korenie a bobkový list, necháme prevariť a osolíme.
  4. Keď zelenina zmäkne, pridáme nahrubo nasekanú kyslú kapustu a na menšie kúsky nakrájanú červenú repu aj s nálevom. Necháme prevariť. Na záver pridáme mäso, necháme krátko povariť. Podávame s lyžicou kyslej smotany.

Boršč bez mäsa

počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
1 ks hlávkovej kapusty
4 ks zemiakov
1 ks červenej repy
2 lyžice bravčovej masti
3 lyžice masla
4 lyžice paradajkového pretlaku
200 ml kyslej smotany
1 ks petržlenu
2 ks cibule
1 lyžica octu
1 lyžica cukru
3 ks bobkového listu
4 guličky čierneho korenia
4 ks nového korenia
5 strúčikov cesnaku
1 lyžica sekanej petržlenovej vňate
hovädzí vývar

Postup

  1. Pokrájanú kapustu a zemiaky varíme 15 minút vo vývare. Červenú repu dusíme na masti s octom, cukrom a pretlakom.
  2. Zvlášť speníme na masle nakrájanú cibuľu, mrkvu a petržlen.
  3. Všetko potom zmiešame dokopy a pridáme korenie. Varíme ďalších 10-15 minút. Do hotovej polievky pridáme cesnak s masťou a sekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s kyslou smotanou.

Boršč

bez kapusty

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie:
0,7 kg bravčových rebier
100 g mrkvy
100 g cibule
150 g červenej repy
1 kg zemiakov
100 g čerstvej zeleniny
40 ml paradajkovej pasty
40 ml rastlinného oleja
1/2 citróna
bobkový list
korenie
soľ

Postup

  1. Umyjeme bravčové rebrá, rozdelíme ich na kusy tak, aby každý z nich mal kosti. Vložíme do hrnca a zakryjeme vodou. Varíme na strednom ohni. Keď voda zovrie, varíme na strednom ohni ešte 5-10 minút. Odstránime penu a znížime intenzitu plameňa. Hrniec prikryjeme a varíme hodinu.
  2. Vezmeme mäso z vývaru, oddelíme ho od kostí a nakrájame. Vložíme ho potom do vývaru.
  3. Očistíme zemiaky, nakrájame na kocky, očistíme aj cibuľu, mrkvu a červenú repu.
  4. Pripravíme si panvicu, do ktorej dáma najskôr cibuľu, pridáme mrkvu a pražíme ich asi 5 minút. Pridáme paradajkovú pastu a opäť necháme na ohni asi 5 minút. Pridáme šťavu z citrónu a premiešame. Pridáme vývar, ktorý sme si odobrali a necháme variť, kým sú repa a tiež pridané zemiaky mäkké. Varíme asi 20 minút.
  5. Zeleninu pridáme k mäsu a varíme asi 20 minút.

Boršč cviklový

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 2 hodina
náročnosť: stredná

ingrediencie na polievku:
mäsovo-zeleninový vývar
5-6 ks cvikle
4-5 polievkových lyžíc octu
vegeta
mleté čierne korenie
5-6 strúčikov cesnaku
polievkové korenie
soľ

ingrediencie na cesto:
400 g hladkej múky
1 ks vajca
1 žĺtok
2-3 polievkové lyžice slnečnicového oleja
soľ

ingrediencie na mäsovú plnku: (môže byť aj jeden druh)
bravčové pliecko
hovädzie mäso
kuracie mäso

Postup

  1. Pripravíme si cviklový vývar. Očistíme 5-6 stredne veľkých cvikiel, pokrájame na väčšie kusy a dáme variť do vody. Pridáme 4-5 polievkových lyžíc octu. Uvaríme domäkka a precedíme.
  2. Oba vývary scedíme do jedného hrnca, dochutíme vegetou, mletým čiernym korením, cesnakom, polievkovým korením, octom a soľou.
  3. Cesto spracujeme klasickým spôsobom ako na rezance, ale zarábame ho teplou vodou.
  4. Mäso uvarené v mäsovo-zeleninovom vývare pomelieme, pridáme čierne korenie, na oleji orestovanú cibuľu a dochutíme soľou. Vznikne nám plnka do pripraveného cesta.
  5. Naplnené ušká vyvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, precedíme a prelejeme studenou vodou. Pokvapkáme ich olejom. Pridáme do polievky.

Tradičný ukrajinský boršč

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
250 g hovädzieho mäsa
250 g bravčového mäsa (najlepšie plece)
250 g údeného mäsa
250 g hlávkovej kapusty
150 g cvikly
200 g koreňovej zeleniny (petržlen, mrkva)
100 g zemiakov
50 g paradajkového pretlaku
bravčová masť
pár strúčikov cesnaku
1 ks veľkej cibule
1 ks kyslej smotany
bobkový list
ocot
korenie
soľ

Postup

  1. Všetky druhy mäsa poumývame a vložíme do hrnca. Zalejeme studenou vodou a varíme na miernom ohni asi 2 hodiny. Mäso vyberieme a nakrájame na menšie kocky. Vrátime späť do vývaru.
  2. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu, kapustu, cibuľu a cesnak a pokrájame nadrobno. Na cibuli a masti si krátko podusíme zeleninu a zelejeme ju trochou vývaru z mäsa.
  3. Keď je zelenina polomäkká, pridáme ju do horúceho vývaru s mäsom. Pridáme i nakrájanú kapustu, zemiaky a bobkové listy, korenie a soľ.
  4. Na masti podusíme na kocky nakrájanú a prevarenú cviklu a pridávame postupne paradajkový pretlak. Dochutíme octom, prípadne cukrom. Cviklu dochutíme cesnakom. Celú zmes potom primiešame k vývaru.

Moskovský boršč

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 3 hodiny
náročnosť: stredná

ingrediencie:
450 g hovädzieho mäsa
250 g údeného mäsa
200 g párkov
1 kg mäsové kosti
250 g kostí z údeného mäsa
1 kg červenej repy
1 kg hlávkovej kapusty
250 g mrkvy
70 g petržlenu
250 g cibule
150 g paradajkového pretlaku
50 g múky
100 g masla
1,5 dl smotany
50 g cukru
ocot
korenie
soľ

Postup

  1. Moskovský boršč pripravíme z vývaru z kostí a hovädzieho mäsa. Hotový vývar precedíme.
  2. Červenú repu, mrkvu, cibuľu, hlávkovú kapustu pokrájame na rezance, údené mäso na menšie kúsky a párky pokrájame.
  3. Červenú repu a kapustu varíme oddelene vo vývare z mäsa s pridaním masla, paradajkového pretlaku a octu. Potom pridáme zeleninu, múku a cukor, korenie a všetko varíme domäkka.
  4. Pri podávaní do taniera dávame kúsky údeného mäsa, párkov, vareného mäsa, nalievame boršč a na vrch dáme smotanu a ozdobíme petržlenovou vňaťou alebo čerstvým kôprom.

Najlepšie recepty na koložvársku kapustu

Koložvárska kapusta pochádza z Maďarska. Ide o zapekanú pochúťku z vrstiev kyslej kapusty, bravčového mäsa, klobásy a ryže. Pripravte si ju doma podľa nášho skvelého receptu.

Kalorická tabuľkaEnergiaBielkovinySacharidyTukyVláknina
100 g967 kJ/231 kcal6 g8 g17 g0,9 g
1 porcia (300 g)2 902 kJ/694 kcal18 g26 g50 g3 g

Príprava skvelej koložvárskej kapusty

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
400 g údenej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

  1. Ošúpanú cibuľu nakrájame nadrobno a s nakrájanou slaninou opražíme na masti. Následne pridáme mletú červenú papriku a mleté mäso a všetko zamiešame. Pridáme trochu vody a dusíme domäkka. Potom všetko osolíme.
  2. V druhom hrnci opražíme kyslú kapustu, ktorú podlejeme trochou vody a dusíme. Pripravíme si medzičasom ryžu, ktorú uvaríme a scedíme.
  3. Misu na zapekanie vytrieme masťou a navrstvíme do nej najskôr kapustu, na ňu ryžu a nakoniec mäso. Postup zopakujeme, kým nie je misa plná. Navrch poukladáme na kolieska nakrájanú klobásu a zalejeme kyslou smotanou. Misu vložíme do vyhriatej rúry, kde koložvársku kapustu pri teplote 200 °C pečieme asi 20 minút.

Recepty na koložvársku kapustu trochu inak

Koložvárska kapusta pre labužníkov s klobásou

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
600 g mletého bravčového mäsa
1 kg kyslej kapusty
100 g ryže
2 kyslé smotany
1,5 ks domácej klobásy
slanina
1 polievková lyžica masti
1 cibuľa
mletá červená paprika
soľ
korenie

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát, že klobásu nedáme len navrch, ale pridáme ku kapuste, ryži a mäsu, ktoré vrstvíme.

Koložvárska kapusta bez mäsa

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
250 g ryže
650 g kyslej kapusty
1 ks tempeh
1 ks smotany
2 ks cibule
4 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
soľ
olej lisovaný za studena

Postup

Najskôr si pripravíme sójovú drť, ktorú zalejeme vriacou vodou, vytlačíme vodu a dáme na panvicu s mierne opraženou cibuľou. Následne všetko miešame a opekáme dozlatista. Potom pridáme roztlačený cesnak, čierne korenie, červenú papriku a majorán. Do zmesi pridáme najemno nastrúhané údené tofu. Ďalej postupujeme podľa pôvodného receptu, čiže vrstvíme ryžu, opraženú sójovú drť s nastrúhaným údeným tofu a posypeme kyslou kapustou.

Vegánska koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy: viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:
50 g sójovej drte
2 hrnčeky uvarenej ryže
1 hrnček kyslej kapusty
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
1/2 údeného tofu
olej
soľ
mletá sladká červená paprika
mleté čierne korenie
majorán
kyslá smotana

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto mäsa použijeme tempeh nakrájaný na malé kocky. Tempeh musí byť opečený.

Diétna koložvárska kapusta

počet porcií: 6
dĺžka prípravy:  viac ako 1 hodina
náročnosť: nízka

ingrediencie:

500 g bio mletého hovädzieho mäsa
1 kg kvalitnej domácej kapusty
250 g bieleho jogurtu
200 g celozrnného bulguru
2 lyžice olivového oleja
1 ks cibule
1 strúčik cesnaku
mleté čierne korenie
morskú/himalájsku soľ

 

Postup

Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto ryže použijeme bulgur (bulgur vysypeme do hrnca, pridáme 400 ml vody a privedieme do varu) a namiesto smotany biely jogurt.