Toto je optimálna teplota vo vašej chladničke a mrazničke

Pre uchovanie potravín a surovín, nesmie byť teplota v chladničke ani príliš vysoká ani príliš nízka. Optimálna teplota v chladničke by sa mala pohybovať okolo 4 °C a nemala by presiahnuť 8 °C.

Avšak nie na každej poličke v chladničke je teplota rovnaká a zároveň jednotlivé potraviny potrebujú rozdielnu hodnotu teploty. Mali by ste ich preto správne rozmiestniť, aby ideálna teplota v chladničke pracovala pre vaše peňaženky aj zdravie.

Aká je ideálna teplota v chladničke?

Nové a moderné chladničky majú možnosť regulácie teploty v podobe otočného kolieska alebo digitálneho displeja.

  • Na vrchnej poličke býva teplota najvyššia – môžete ju použiť na potraviny, ktoré treba rýchlo spotrebovať, napríklad uvarené jedlo. Do strednej poličky môžete vkladať jogurty či mlieko. Do spodných poličiek ukladajte ovocie a zeleninu alebo mäso. V tejto časti je teplota najnižšia, a práve preto vhodná pre potraviny, ktoré sa rady rýchlo kazia.
  • Do dvierok ukladajte nápoje, kečup, maslo či omáčky. Vajíčka môžete ukladať do dvierok, ale ich výdrž posilníte umiestnením do strednej poličky v obale. Moderné chladničky majú v svojom popise určené jednotlivé zóny potravín.
  • Teplomer v chladničke umiestnite do jej stredu. Dobrý scenár nastáva vtedy, ak sa tu teplota pohybuje 5°C. Nemať vstavaný teplomer nie je nič nezvyčajné. Kúpite ho ako teplomer do chladničky. Mal by bez problémov zvládnuť aj meranie v mrazničke.
  • Pri staršej chladničke je potrebné venovať pozornosť aj stavu tesnenia v chladničke.
  • Vplyv na to či je teplota v chladničke správna, má aj dĺžka a frekvencia otvárania jej dvierok. Napríklad, nákup vykladajte vždy naraz.
  • Do chladničky nevkladajte teplé jedlá, ale počkajte kým nevychladnú, aby ste zbytočne neplytvali energiou a nezachladili potraviny.
  • Dbajte na to, aby ste medzi potravinami nechávali medzery a chladný vzduch sa mohol dostať všade.

Okrem toho, koľko stupňov má byť v chladničke, myslite aj na to, aká by mala byť optimálna teplota v mrazničke. Mali by ste dodržiavať maximálny teplotný limit pre mrazenie, pod ktorý by teplota nemala klesať: – 18 °C.

Varte a stravujte sa tak, aby ste spotrebovali jedlo z chladničky plynulo. Zbytočne vám bude v nej zostávať a kaziť sa. Teplota v chladničke môže byť aj najoptimálnejšia na svete, ale ak v nej budú potraviny príliš dlho, nalepené na seba a poukladané bez rozmyslu, budete plytvať jej účelom a aj vašimi peniazmi.

Ako správne čistiť kuchynské spotrebiče a zákutia?

Čistota je pol zdravia. Toto platí pre kuchyne a spotrebiče v nej dvojnásobne. V našich kuchyniach sa zabývalo veľké množstvo spotrebičov, bez ktorých si varenia už nedokážeme ani predstaviť. Viete ale, ako sa o vašich pomocníkov správne starať a ako kuchyňu ako takú udržiavať v tom najlepšom stave?

Zoznámte sa s niekoľkými tipy, ktoré vám pomôžu udržiavať spotrebiče stále čisté a v najlepšej kondícii a dozviete sa niekoľko tipov na upratovanie celej kuchyne.

Pripravte sa na upratovanie kuchyne!

Pred samotným upratovaním si nezabudnite pripraviť všetko, čo by ste mohli neskôr potrebovať. Nezabúdajte ani na ochranné pomôcky, vďaka ktorým si šetríte zdravie.

Čistiace prostriedky všeobecne: s chlórom (Savo), tekutý piesok, utierky z mikrovlákna, hubka, teplá voda, ochranné rukavice, metlička a lopatku

Ekologické čistiace prostriedky: ocot, citrón, sóda, kyselina citrónová

Upratovanie kuchyne od A po Z

Aby bola kuchyňa skutočne čistá, je rozhodujúca pravidelnosť upratovania. Staré nečistoty sa veľmi zle čistia a preto na pravidelné upratovanie rozhodne dbajte.

  • Obklady kuchynskej linky čistite utierkami z mikrovlákna, ostré predmety ich môžu poškodiť. Na zašednuté škáry medzi kachličkami použite prostriedky s chlórom, napríklad Savo, ktoré im vráti pôvodnú svetlosť.
  • Dvierka kuchynskej linky často pokrýva mastný filter, obzvlášť v okolí sporáka a digestora, tiež na ich čistenie použite utierky z mikrovlákna a predídete prípadným škrabancom. Vždy čistite celú plochu pravidelnými ťahmi tak, aby na povrchu nevznikali šmuhy.
  • Nezabúdajte na úchyty. Ide o jedno z najčastejšie používaných a teda ochytaných, špinavých miest. Pre úchytky skriniek určite použite prostriedky s chlórom, aby ste tak docielili čo najlepšiu hygienu.
  • Na batérie nikdy nepoužívajte prípravky s obsahom chlóru, ktoré povrch rozleptajú, v každej drogérii nájdete množstvo prípravkov, prípadne je možné použiť slabý octový roztok.

Sklokeramická doska

Hladký povrch dosky je možné jednoducho čistiť pomocou hubky namočenú vo vode, prípadne k zotretiu nečistôt použite vlhčený obrúsok. V prípade, že voda nestačí, možno použiť niektorú zo špeciálnych škrabiek na sklokeramické platne, ktorá hrubé nečistoty spoľahlivo odstráni. Pri čistení sa vyvarujte použitia ostrých predmetov, či drôtenky. Týmito nástrojmi sklokeramickú dosku poškriabete a aj v mikroskopických ryhách sa budú usadzovať všetky nečistoty.

Praktický tip: Ak nemáte tekutý piesok, použite na hrubé nečistoty jedlú sódu, jej účinky vás milo prekvapia.

Sporáky

Sporáky sú najčastejšie používanými spotrebičmi v kuchyni. Pripečená mastnota a zvyšky jedla na sporáku sú nešvárom, s ktorým sa v kuchyni stretávame denne. Ani pri sebeväčšej pozornosti sa nedá znečisteniu stopercentne vyvarovať. Predísť neskoršiemu komplikovanému čisteniu možno iba bezprostredným upratovaním sporáku po varení, kedy je možné nečistoty zotrieť vlhkou handričkou. V tomto prípade je však dôležité maximálne dbať na bezpečnosť.

mora-sporak

Nerezové povrchy čistite obozretne

Na inak veľmi lesklom povrchu je vidieť doslova každý odtlačok prsta. Nerez je tiež veľmi náchylný na poškriabanie, takže použitie hrubých hubiek a tekutých pieskov sa rozhodne neodporúča. Oveľa vhodnejšie sú jemné utierky z mikrovlákna, ktoré nezanechajú typické šmuhy, ani nepoškodia lesklý povrch.

Chladničky a mrazničky

Odborníci odporúčajú čistiť chladničku aspoň raz za mesiac a to aj v prípade samoodmrazujúcích modelov. Vlhkosť v chladničke je totiž ideálnym prostredím pre tvorbu plesní a baktérií. Aj preto je dobré v chladničke skladovať potraviny zabalené. Tiež nie je dobré skladovať niektoré potraviny pri sebe, napríklad oddelenie surových a varených potravín znižuje možné riziko kontaminácie. Na čistenie použite antibakteriálne prípravky (napríklad Savo), prípadne vytrite chladničku octom, ktorý perfektne pohltí všetky zápachy. Pokiaľ do chladničky umiestnite misku s rozsypanou jedlou sódou, predídete budúcim zápachom.

Tip: Ak vyberáte do vašej kuchyne chladničku, určite sa pozrite na článok: Ako vybrať chladničku

Umývačky riadu

Umývačka riadu je dnes už bežnou súčasťou výbavy väčšiny domácností. O umývačku riadu je však potrebné dôkladne starať a čistiť ju aspoň každý mesiac. Veľkú úlohu v tomto prípade hrá kvalita vody, tvrdá voda môže zanechávať na stenách umývačky tmavé povlaky a odporúča sa použiť zmäkčovač. Tiež je vhodné pravidelne čistiť filtre, ktoré zachytávajú väčšie kusy špiny a ich rozkladanie často spôsobuje zápach.

Praktický tip: Ocot čistí, dezinfikuje a bojuje s vodným kameňom. Nalejte malé množstvo do nádržky saponátu, zapnite umývačku na vysokú teplotu a budete prekvapení výsledkom.

Mikrovlnné rúry

Mikrovlnné rúry nie je potrebné čistiť tak často, ako rúry klasické. Vďaka charakter potravín, ktoré v nich pripravujeme a pri použití poklopu na samotný tanierik, môže byť čistenie mikrovlnnej rúry naozaj hračkou. Povrch jednoducho zotrite navlhčenou handričkou, prípadne použite vodu so saponátom, či niekoľkými kvapkami octu, ktorý pohltí prípadný zápach jedla.

Praktický tip: Pokiaľ dôjde k väčšiemu znečisteniu a zvyšky jedla zaschnú, do mikrovlnnej rúry na noc vložte misku s vodou a plátkami citróna. Zaschnuté nečistoty vďaka vlhkosti vody a kyslosti citróna pôjdu druhý deň lepšie vyčistiť.

Odsávače pár

Odsávače pár sú v kuchyniach miestom, na ktorom z pochopiteľných dôvodov lipne najviac mastnoty. Preto je potrebné digestor najprv dôkladne odmastiť kvalitným odmasťovačom a až potom vyčistiť samotné filtre.

digestor

Uhlíkový filter je vhodné čistiť aspoň každé dva mesiace, buď ručne v teplej vode, alebo v umývačke riadu. Teplota vody, pri ktorej je možné uhlíkový filter umývať, by nemala presiahnuť 65 ° C.

Tukový filter je potrebné umývať aspoň raz mesačne. Najlepšie ručne, s pomocou jemného umývacieho prostriedku, prípadne v umývačke na nižšiu teplotu. Všetky informácie o typoch a umiestnení filtrov vo vašej digestore nájdete v manuáli.

Užitočná rada: Vytvorte si ekologický domáci odmasťovač tak, že zmiešate dve lyžice octu a dve lyžice jedlej sódy. Na mastné miesta ho nanášajte jemnou navlhčenou handričkou.

Rýchlovarné kanvice

V prípade rýchlovarnej kanvice nemusíme zápasiť s čistením vonkajšieho povrchu, ktorý ide ľahko zotrieť, náš najväčší problém totiž bude inde. Vodný kameň je nepriateľom všetkých prístrojov ktoré pracujú s vodou a varná kanvica rozhodne nie je výnimkou. Na vzniknuté usadeniny je najlepším pomocníkom odvápňovač, ktorý je dostupný v každej drogérii. Jeho použitie je individuálne podľa typu a konkrétne informácie nájdete vždy na obale zakúpeného výrobku.

Praktický tip: Ak sa chcete zbaviť vodného kameňa, kúpte si kyselinu citrónovú a niekoľko lyžičiek nechajte spolu s vodou niekoľkokrát prejsť varom. Kanvicu potom dôkladne prepláchnite.

Predchádzajte špine

Základným predpokladom k neskoršiemu praktickému upratovaniu, je vhodný výber samotnej kuchyne. Predpokladom rýchleho upratovania sú jednoducho otierateľné plochy z nenasiakavých materiálov. Niektorým atraktívnym lesklým prvkom sa doporučujeme vyvarovať, pre ich zlú údržbu. Vysoko lesklý povrch je síce atraktívny, ale akékoľvek šmuhy, alebo odtlačky rúk, pokazia vzhľad celej vašej kuchyne.

Tiež povrch pracovnej dosky je veľmi dôležitý, ideálne sú akrylátové povrchy, ktoré sú odolné voči poškriabaniu a tiež ľahko umývateľné. Veľmi dôležité je mať dobre utesnený priestor medzi kuchynskou doskou a stenou. Zlé utesnenie, pod ktoré sa dostávajú tekutiny a zvyšky jedla, je najčastejším dôvodom plesní v kuchyni.

Myslite aj na prakticky riešené šuplíky, ktoré pri upratovaní ľahko vyberiete.