Spánok a produktivita: spoznajte tajomstvo nových vesmírnych matracov

baranq / Shutterstock.com

V čom spočíva tajomstvo kvalitného spánku?

Najdôležitejšou vecou, ktorá má na váš spánok najväčší vplyv, je matrac, na ktorom spíte. Pokiaľ investujete do kvalitného matraca, zároveň tým investujete aj do svojho zdravia. Počas spánku sa vaše telo totiž regeneruje po celom dni, mozog triedi spomienky a zároveň zbierate energiu na ďalší deň. A práve to, aké vlastnosti váš matrac má, taký komfort vám poskytuje a z čoho je vyrobený, ovplyvňuje aj to, ako kvalitný a hlboký spánok máte.

Spite na vesmírnych matracoch

Vývoj matracov ide neustále vpred a najnovším typom zdravotných matracov, sú luxusné matrace CUREM. Ich názov vznikol skrátením anglických slov “cure” a “them”. V preklade ide teda o matrace, ktoré vás majú vyliečiť a dopriať vám zdravý a ničím nerušený spánok. Vznikli vďaka technológiám, ktoré boli špeciálne vyvinuté pre lety do vesmíru. Dá sa teda povedať, že ide o vesmírne matrace, ktoré vám pri spánku navodia stav beztiaže.

  • Sú totiž vyrobené nástrekom pamäťovej peny, ktorá má vysokú objemovú hmotnosť.
  • Najlepšou vlastnosťou týchto matracov, ktoré prešli klinickým hodnotením a používajú sa nielen v domácnostiach, ale taktiež v nemocniciach, je to, že sú veľmi pohodlné a nikde vás netlačia.
  • Ani dlhodobý pobyt v nich nespôsobuje preležaniny, matrac na telo nijak netlačí a nespôsobuje obmedzenia cirkulácie krvi vo vašom tele.

Ako na zdravý spánok?

Investíciu do nového matraca, ktorý vám zaistí zdravý spánok, oceníte aj počas dňa. Kvalita a množstvo spánku má totiž priamy vplyv na vašu produktivitu. Rozhodne sa nedá porovnávať osemhodinový spánok na tvrdom matraci a nekvalitnom rošte, so spánkom na matraci, ktorý sa prispôsobí tvaru vášho tela a zaistí vám ničím nerušený nočný odpočinok. Spanie na nekvalitnom matraci vám prinesie akurát tak nočné mory, spanie na tom kvalitnom zase príjemné sny a stopercentný odpočinok a regeneráciu.

Zároveň je dôležité aj prostredie, v ktorom spíte. Vo vašej spálni by sa mala teplota pohybovať okolo 18 °C, malo by byť zatemnené a vedľa postele by sa nemali nachádzať žiadne elektronické zariadenia. Ich prítomnosť v spálni by vás totiž zvádzala k tomu, že pred spaním budete ešte vybavovať nevyhnutnú emailovú komunikáciu a zbytočne sa tak vystavíte umelému modrému svetlu z displeja, ktoré znižuje produkciu spánkového hormónu, nazývaného melatonín.

marvent / Shutterstock.com

Kreativita a lepšia pamäť

Okrem už zmieneného prepojenia kvalitného spánku a produktivity, ovplyvňuje spánok aj vašu kreativitu a pamäť. Určite ste zaznamenali, že pokiaľ sa vám v noci zle spalo, často ste sa prebúdzali, mali ste zlé sny a ráno ste sa zobudili dolámaní a unavení tak, že celý deň stál za nič. Áno, takýto veľký význam má totiž spánok na vaše každodenné fungovanie. Keď sa však zobudíte po noci strávenej na kvalitnom matraci, ste odpočinutí, plní energie, sršíte kreativitou a vaša pamäť je o poznanie na tom lepšie. Skrátka, mozog počas kvalitného spánku načerpá energiu a vy budete vďaka tomu ako znovuzrodení. A podľa štúdií vyšlo taktiež najavo, že ľudia, ktorí si doprajú zdravý a ničím nerušený spánok každú noc, sú menej náchylní k spôsobeniu nehôd z nepozornosti.

Než dnes večer zaľahnete do postele, zamyslite sa nad tým, ako dlho už máte váš matrac, akú vám poskytuje počas spánku oporu a či sa ráno prebúdzate vyspatí, alebo, naopak, celí dolámaní a podráždení. Možno totiž nastal čas na investíciu do nového kvalitného matraca.

Spoznajte najlepšie recepty na zavárané slivky

Slivkové gule určite poznáte. Lahôdka, na ktorú si necháme zájsť chuť, by bez chutných zaváraných sliviek vo vnútri nebola tak povestná. Využite slivkovú sezónu a pripravte si ich podľa jednoduchých receptov. Navyše, ak máte slivky doma a každoročne vám padajú do záhrady, môžete ich takto výborne zúžitkovať a rozšíriť tak vaše domáce zásoby.
Okrem slivkového kompótu si môžete pripraviť rovnako chutný lekvár či džem. Poďte sa pozrieť ako na to.

Príprava na zavárané slivky

Keď budete chcieť zavárať, zbierajte alebo kupujte slivky, ktoré sú zrelé, no dostatočne tvrdé. Určite sa vyvarujte mäkkým alebo popučeným plodom. Slivky môžete zavárať celé, alebo vykôstkované a rozkrojené na polovicu. Keď si vyberiete prvú možnosť, do sliviek popichajte vidličkou, aby sa do nich lepšie dostal nálev a slivky tak ani nepopraskajú. Či už vcelku alebo na polovice, slivky si vždy umyte v teplej vode. Pred zaváraním ich môžete 5 až 10 minút predvariť, potom ich nechajte vychladnúť.

Takisto budete potrebovať zaváracie poháre. Poriadne ich spoločne s viečkami umyte a nachystajte. Slivky poprepichujte a naukladajte k sebe. Pokiaľ budete zavárať vykôstkované nakrájané ovocie, polovice ukladajte na seba rozkrojenou časťou – teda plochou rezu smerom dole.

Na záver, potrebujete nálev, ktorý získate zvarením a rozpustením cukru vo vode. Do pohárov so slivkami ho vždy nalievajte vychladnutý.

Zo základného pomeru získate 1,2 l nálevu:

  • 1 liter vody,
  • 350 až 400 g cukru.

Vodu dajte variť, vsypte do nej cukor a miešajte, kým sa cukor nerozpustí. Nechajte vychladnúť.

Obľúbené spôsoby, ako zavariť slivkový kompót

Do pripravených fliaš (odporúčame 0,72 l), naukladajte očistené slivky a zalejte vychladnutým nálevom. Zakrúťte viečkami a ponorte do hrnca, v ktorom kompóty sterilizujte. V prípade celých sliviek, kompóty sterilizujte pri teplote 95 °C, 20 až 25 minút. A v prípade krájaných, 30 minút pri teplote 90 °C.

Zavárané slivky vo vlastnej šťave

Zaujíma vás, ako zavárať slivky vo vlastnej šťave? Je to jednoduché. Nebudete potrebovať žiaden cukor. Očistite a odkôstkujte slivky, naukladajte ich do pohárov a zatvorte. So slivkami nešetrite a riadne ich vtlačte. Objem kompótu sa vám po sterilizácii rapídne zmenší. Zatvorené poháre vložte do hrnca, zalejte celé vodou a varte dovtedy, kým teplota nedosiahne 100 °C. Slivky vo vlastnej šťave nechajte vychladnúť, potom vyberte a uskladnite do tmy a chládku.

Vyskúšajte aj praktické zaváranie v rúre

Nastavte teplotu v trúbe na 150 °C a nechajte ju vyhriať. Vložte do nej plech, na ktorý poukladajte staré noviny, alebo utierky či uteráky. Do pohárov naukladajte slivky, zalejte nálevom a bez viečok ich položte na plech. Dodržiavajte 5 centimetrové rozostupy a pečte 60 minút. Po upečení ich vyberte z trúby, zatvorte a nechajte vychladnúť. Odporúčame použiť viečka s gumou.

Slivkový kompót z mikrovlnky

Zatvorené a naplnené poháre naukladajte do mikrovlnky, ktorú zapnite na 700 W – 6 minút. Ak chcete, môžete do mikrovlnky vložiť viac pohárov, ak sa zmestia. Nechajte medzi nimi však medzeru 1 cm. Ak dávate do mikrovlnky 2 poháre, zdvojnásobte čas zavárania.

Ďalšie recepty zo sliviek, ktoré vám budú chutiť

Recept na slivkový lekár

Na prípravu slivkového lekváru budete potrebovať:

  • 3,5 kg sliviek,
  • 0,25 l octu,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • deci tuzemského rumu.

Slivky si umyte, rozkrojte a rozmixujte ich. Následne ich rozmiešajte s octom a cukrom vo veľkej nádobe a nechajte odstáť cez noc. Na druhý deň zmes varte na miernom ohni aspoň 4 hodiny. Potom ňou postupne naplňte poháre. Na vrch lekváru, nalejte lyžičku rumu a poháre zatvorte. Sterilizujte 10 minút pri teplote 80 °C a nechajte vychladnúť. Skladujte v tme a chlade.

Ochutnajte slivkový džem

Budete potrebovať viac ingrediencií ako k príprave lekváru. Ich množstvo zistíte podľa celkovej hmotnosti vašich sliviek s prihliadnutím na recept:

  • 1 kg očistených sliviek,
  • 0,5 kg želírovacieho cukru 2:1.
  • klinčeky,
  • 1 kúsok celej škorice,
  • tuzemský rum,
  • šťava z citrónu.

Umyté ovocie odkôstkujte, rozkrojte a rozdeľte na polovicu. Prvú rozmixujte a zmiešajte so šťavou z citrónu. Zmes zmiešajte so zvyškom nezmixovaných sliviek a s cukrom vo veľkej nádobe. Nechajte cez noc odstáť a na druhý deň pokračujte.

Do zmesi na džem pridáme škoricu a klinčeky, za stáleho miešania priveďte do varu a nechajte 10 minút vrieť. Džem otestujte, odoberte z neho lyžicu a dajte vychladnúť v chladničke, aby ste zistili jeho reálnu konzistenciu. Ak vám bude vyhovovať, džem naplňte do pohárov, ktoré môžete prepláchnuť aj rumom.

Slivky v rume

Zavariť slivky môžete aj v náleve s rumom. Ovocie zbavíte kôstok a pripravíte si malé poháre. Pracujte s pomerom:

  • 1 kg sliviek,
  • 500 g kryštálového cukru,
  • 250 ml vody,
  • deci tuzemského rumu.

Z vody a cukru zvarte nálev, ktorý bude mať vo finálne konzistenciu sirupu, do ktorého na záver pridajte slivky a varte spoločne 5 minút. Nezabudnite miešať. Keď sa zmes uvarí, pridajte rum a zamiešajte. Následne ju naložte do pohárov a klasicky zasterilizujte.

Slivkové čatní

Touto pochúťkou zvýraznite nejedno jedlo pre vašich blízkych či vzácnych hostí. Na jeho prípravu si zadovážte malé poháre. Ďalej budete potrebovať:

  • slivky,
  • 0,5 kg práškového cukru,
  • soľ, korenie,
  • zelenina podľa výberu – cesnak (4 strúčiky), cibuľa (0,5 kg), paradajky (0,5 kg),
  • 15 ml octu.

Slivky si očistite a odkôstkujte. Rovnako si umyte a pripravte zeleninu. Nadrobno nakrájajte cibuľu, paradajky aj cesnak na plátky. Do dostatočne veľkého hrnca nalejte za pohár vody a vsypte slivky a nakrájanú zeleninu. Pridajte soľ, korenie, ocot a spoločne zamiešajte. Rovnako môžete pridať aj mletý zázvor, chilli, klinčeky či mletú škoricu.
Celú zmes varte na miernom ohni asi 30 minút. Potom pridajte práškový cukor a rozmiešajte. Čatní naplňte do pohárov a klasicky zasterilizujte. Keď bude hotovo, uskladnite v sklade a suchu pri ostatných zaváraninách.

Sušené slivky

Ak budete mať dostatok sliviek, môžete si ich aj vysušiť v trúbe či domácej sušičke. Sušené ich môžete jesť samé, pridať do čaju či aj varenia. Sú rovnako chutné a zachovajú si mnoho zdravých látok.

Slivky sú výborným zdrojom vlákniny, minerálov a vitamínov. Ich konzumácia pomáha tráveniu, pomáha znížiť hladinu cholesterolu, priaznivo pôsobí na kosti, posilňujú srdcové svaly a ich zdravú frekvenciu. Sušené, ale aj zavárané slivky oceníte rovnako. Záleží na vás, pre ktorú metódu spracovania sa rozhodnete. Dôležité je, aby vám chutila.