Zaváranie papriky je klasika, s ktorou som sa každé leto stretávala už od malička. Nie je preto divu, že túto pochúťku, ktorú možno pripraviť na milión spôsobov, som si obľúbila a som jej verná do dnes.
Počas toľkých rokov som mala možnosť vyskúšať viacero receptov, pričom len zopár z nich sa stalo mojimi obľúbenými. Práve tieto moje obľúbené recepty na zaváranú papriku som si dnes pre vás pripravila.
Príprava
Hlavná papriková sezóna je v auguste a septembri, kedy sa aj ceny v obchode pohybujú na najnižšej úrovni. V tomto období sa môžeme papriky nielen dojesť do sýtosti, ale aj si nejaké to kilečko zavariť na neskoršie použitie. A to aj v prípade, ak nemáte možnosť dopestovať si papriku doma.
Zaváranie papriky sa totiž oplatí aj v prípade, že papriku na zaváranie budeme musieť kúpiť. A to nie len vďaka neporovnateľne lepšej chuti doma zaváranej papriky, ale aj nižších nákladoch v porovnaní s kupovaním zaváranej papriky počas nasledujúcich mesiacov.
Veď, kto by si rád nedoprial dobrôtky ako je lečo, plnená paprika, mäso pripravené na srbský spôsob či guláš aj mimo hlavnú paprikovú sezónu? Vďaka zaváranej paprike, to je všetko hračka trebárs aj v decembri.
Zaváranie papriky je pomerne jednoduché. Na základnú zaváranú papriku, použiteľnú takmer do hocijakého jedla, postačuje zásoba papriky, ocot, olej a prostriedky na konzervovanie.
Tradičný postup
Najčastejším spôsobom spracovania papriky pri zaváraní je nakladanie zelenej papriky prípadne kápie do sladkokyslého nálevu.
Zaváranie zelenej papriky
Ingrediencie:
- voda
- soľ
- paprika
Nálev:
- 1/2 ks bobkového listu
- 0,3 l octu
- 120 g kryštálového cukru
- 1/3 lyžičky horčicových semienok
- 2 guličky nového korenia
- 1 l vody
- 30 g soli
Postup:
Papriku očistíme, nakrájame podľa potreby (polky, štvrťky, pásiky…) a asi 5 minút povaríme v osolenej vode (10 g soli na 1 l vody). Kým sa paprika uvarí pripravíme si nálev. Uvarenú papriku poukladáme do zaváracích pohárov, zalejeme nálevom a sterilizujeme 20 až 30 minút pri teplote 80 stupňov.
[poll id=”4″]
Recepty
Zaváraná paprika v oleji
Najskôr si pripravíme nálev z 1 l octu, 4 l vody, 100 g soli a 350 g cukru. Najvhodnejšia na zaváranie týmto spôsobom je sladká hrubostenná paprika, ktorú nakrájame na plátky. Do spodok zaváraného pohára uložíme pár koliesok nakrájanej červenej cibule, celé čierne korenie, bobkový list a celé nové korenie.
Následne do zaváraninového pohára uložíme papriku a zalejeme pripraveným nálevom, približne 3 cm od vrchu. Do každého zaváraninového pohára pridáme ešte 2 PL lyžice oleja, zatvoríme a sterilizujeme približne 15 min pri teplote 80 stupňov.
Paprika v oleji bez sterilizácie
Papriku v oleji možno pripraviť jednoducho aj bez potreby sterilizácie. Do väčšieho hrnca nalejeme 1 l vody, 2 dcl oleja, 2 dcl octu a dochutíme 50 g kryštálového cukru a 20 g soli. Pripravený nálev vystačí na 1 kg papriky (kapie).
Keď nálev začne vrieť, pridáme do neho nakrájanú papriku a spoločne povaríme 5 minút. Po 5 minútach vyberieme papriku z nálevu a hneď ju umiestnime do zaváraninových pohárov. Zalejeme vriacim nálevom a dobre uzatvoríme. Zaváraninové poháre už nesterilizujeme, len necháme postupne vychladnúť.
Zavarené lečo
Lečo patrí medzi paprikovo-paradajkovú klasiku. Ľudia ho buď milujú alebo nenávidia. Nič medzi. Ak aj vy patríte medzi milovníkov leča, pripraviť si túto pochúťku môžete aj v zaváranej podobe. Nie je to nič zložité.
Nakrájate na krúžky pol kila cibule a speňte ju na oleji. Keď je cibuľa orestovaná, pridajte 2 kg nakrájanej papriky a 1 kg paradajok. Dochuťte podľa chuti a bez prikrytia poduste. Keď je zmes hotová, naplňte ju do zaváracích pohárov a sterilizujte pol hodiny pri 80 stupňoch.
Zásoby papriky nemusíte ukladať len v náleve, ale taktiež je možné pripraviť si sušenú alebo mrazenú papriku. Na sušenie sú najvhodnejšie odrody s tvrdou dužinou v čase svojej najväčšej zrelosti. Sušiť papriku možno ako celok alebo nakrájanú na plátky.
Na mrazenie je najvhodnejšia paprika, ktorá má špicaté široké plody, ktoré ľahko naukladáte na seba. Zamrazujú sa z praktických dôvodov najčastejšie celé plody očistené od jadierok. Pri používaní mrazenej papriky ju nenechávajte rozmraziť, ale pracujte s ňou ešte pokiaľ je zamrznutá.
Zaváranie papriky patrí medzi jeden z najobľúbenejších spôsobov jej spracovania. Jej zaváranie je rýchle, možno ho spracovať na viacero spôsobov a najmä, zaváraná paprika je súčasťou mnohých receptov, takže jej miesto v kuchyni je nezastupiteľné.
Pri čistení väčšieho množstva papriky si dajte pozor na jej štípanie, najmä na jadierka. Počas čistenie jej vplyv na pokožku necítiť, no pokiaľ je paprika štipľavá, neskôr vás ruky prekvapia nepríjemných štípaním. Viem o čom hovorím.
Ako dieťa, som po jednom príjemnom zaváracom dni spala s mokrými látkovými rukavicami na rukách. Samozrejme, pri čistení som bola hrdinka a neverila skúsenejším, ktorí mi kázali dať si rukavice. Načo, veď to predsa nepáli. Vtedy nepálilo. No ten pocit pálenia potom bol na nevydržanie. Od vtedy papriku nečistím inak ako v mikroténových rukaviciach.
Pred investíciou do fotovoltiky si radšej kvalitne zateplite dom: ušetríte viac!
Rekonštrukcia rodinného domu má obzvlášť v súčasných neistých časoch hlavný cieľ – nižšie účty za energie. Majitelia domov často investujú do fotovoltiky či výmeny tepelných zariadení a zabúdajú na neželané úniky tepla. Takmer 40 % rodinných domov nemá zateplenú fasádu či strechu. Kvalitná tepelná izolácia je pritom kľúčová. Zhrnuli sme pre vás krok po kroku najčastejšie chyby pri zatepľovaní nehnuteľností tak, aby ste neželaným stratám tepla dali navždy stopku.
Investícia, ktorá má zmysel
Ceny energií nemusia byť v budúcnosti zastropované a každá investícia do energetickej úspornosti domu má z pohľadu šetrenia význam. Veľkej obľube sa v súčasnosti tešia tepelné čerpadlá, solárne panely a ďalšie moderné zariadenia na využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Ak však rodinný dom nie je kvalitne odizolovaný, stačiť nebudú. Tepelné straty stoja nemalé výdavky a tiež predĺženie času návratnosti týchto investícií.
Drvivá väčšina rodinných domov na Slovensku bola postavená pred 40-timi rokmi a obnovou prešla zatiaľ menej ako polovica. Ak aj ten váš patrí medzi ne, je na čase sa pustiť do precíznej obnovy. Zamerajte sa na detaily, ktoré zvýšia účinnosť zateplenia fasády a vyvarujte sa častým chybám.
1. Nedostatočná hrúbka tepelnej izolácie
Cieľom zateplenia fasády je predovšetkým ochrániť murivo pred poveternostnými vplyvmi a zvýšiť povrchovú teplotu stien v interiéri. Z pohľadu investície a úspory vo všeobecnosti platí – čím viac, tým lepšie. Podľa odborníkov je ekonomicky efektívna hrúbka tepelnej izolácie minimálne 16 cm. Majitelia domov veľakrát siahajú po izolantoch s nižšou hrúbkou. Šetriť na centimetroch sa však neoplatí najmä z dvoch dôvodov.
Nedostatočná hrúbka izolantu môže viesť ku kondenzácii, vlhnutiu a vzniku plesní, hlavne v kútoch stien. Naviac skutočne neušetríte. Úspory na izolačnom materiáli sa za pár rokov premietnu do zvýšených nákladov na vykurovanie. Reálne totiž najviac, z pohľadu celkovej ceny zateplenia fasády, platíte za realizačné práce, nie za samotný izolant.
Dôležitý je tiež správny výber tepelnoizolačného materiálu. Okrem úspory energie a tepelnej pohody, dokáže priniesť aj ďalšie výhody. Napríklad minerálna vlna, vyrobená z prírodných a recyklovaných materiálov, je účinným ekologickým riešením. Tento paropriepustný materiál minimalizuje možný vznik plesní v dome. Efektívne tlmí hluk z rušnej ulice a je nehorľavý.
2. Nevhodný a navlhnutý podklad
Montáž izolantu na vlhkosťou poškodené steny má za následok vznik plesní. Odstránenie príčiny vlhnutia stien pred samotnou realizáciou je podstatné. Zatepľuje sa až vtedy, keď murivo vyschne. Dôležité je tiež mechanické očistenie stien od machov, nečistôt a plesní. Vystupujúce časti malty, nesúdržné a odlupujúce sa vrstvy náteru a omietky je nutné odstrániť.
Ak chcete zatepľovať existujúcu fasádnu omietku alebo brizolit, je potrebné sa vopred uistiť, či má podkladová vrstva dostatočnú nosnosť. Podklad musí byť schopný udržať nalepené fasádne dosky pred kotvením.
3. Nekvalitné kotviace prvky a ich montáž
Pri plánovaní zatepľovania fasády netreba podceniť výber kotviacich prvkov. Kotvenie systému sa vykonáva 1 až 3 dni po nalepení izolácie.
Odborný poradca vám odporučí vhodný typ kotvy. Kotvy by mali byť dostatočne dlhé, aby boli v správnej hĺbke zafixované do muriva. Problém môže nastať ak je kotvenie realizované pomocou iných, “nesystémových” hmoždiniek i v prípade nedodržania rozostupov medzi kotvami.
Najlacnejšie, „natĺkacie“ kotvy, je pomerne zložité ošetriť tak, aby nevznikla priehlbina, ktorá sa následne zaplní lepidlom, čo na finálnej omietke môže vytvoriť tzv. „Panter efekt“. Efektívnejšie sú zapustené izolačné kotvy s minerálnou zátkou, pri ktorých nevzniká tento efekt.
4. Nezabúdajte na detaily pri zatepľovaní
Členité fasády, balkóny, prístrešky či zložité strechy s množstvom klampiarskych detailov, môžu byť pri nedbalom zateplení príčinou zatekania a vzniku tepelných mostov.
Častým problémom býva aj nedostatočné zateplenie v okolí okien a dverí. Montáž okien, dverí a práce súvisiace s osadzovaním vonkajších otvorov je vhodné realizovať ešte pred začiatkom zatepľovania.
Zateplenie musí siahať úplne k rámu okna, pretože každá medzera znamená tepelný most. Teplo potom medzerami nielen uniká, ale v okolí okna sa tiež zráža vlhkosť a tvoria sa plesne. Pre správne napojenie zateplenia s rámom otvorových konštrukcií odporúčame použiť dilatačné profily. Vďaka nim sa zamedzí vzniku prasklín v okolí rámu okien a dverí.
Pri inštalácii vonkajších prvkov, akými sú napríklad klimatizačné jednotky, satelitné konštrukcie či sušiaky na bielizeň, je potrebné dávať pozor či nedošlo k narušeniu izolácie fasády. Ideálne je myslieť na tieto zariadenia vopred a pripraviť si pre ne vybrané miesto tak, aby nevznikali v budúcnosti na fasáde dodatočné tepelné mosty. Ak ste s nimi pri rekonštrukcii najskôr nepočítali, zainvestujte do kvalitných špeciálnych kotviacich prvkov.
Rada na záver:
Ak sa chcete pustiť do zatepľovania, poraďte sa pred samotnou realizáciou s odborníkom. Oprava nekvalitnej izolácie a odstraňovanie vyššie spomenutých chýb je zbytočne komplikované a nákladné. Do 9. októbra 2023 môžete tiež požiadať o príspevok na obnovu rodinného domu z Plánu obnovy a preplatiť si tak až 75 % z celkových oprávnených výdavkov.