Zaváraná paprika: Jednoduchý návod na prípravu

Zaváranie papriky je klasika, s ktorou som sa každé leto stretávala už od malička. Nie je preto divu, že túto pochúťku, ktorú možno pripraviť na milión spôsobov, som si obľúbila a som jej verná do dnes.

Počas toľkých rokov som mala možnosť vyskúšať viacero receptov, pričom len zopár z nich sa stalo mojimi obľúbenými. Práve tieto moje obľúbené recepty na zaváranú papriku som si dnes pre vás pripravila.

Príprava

Hlavná papriková sezóna je v auguste a septembri, kedy sa aj ceny v obchode pohybujú na najnižšej úrovni. V tomto období sa môžeme papriky nielen dojesť do sýtosti, ale aj si nejaké to kilečko zavariť na neskoršie použitie. A to aj v prípade, ak nemáte možnosť dopestovať si papriku doma.

Zaváranie papriky sa totiž oplatí aj v prípade, že papriku na zaváranie budeme musieť kúpiť. A to nie len vďaka neporovnateľne lepšej chuti doma zaváranej papriky, ale aj nižších nákladoch v porovnaní s kupovaním zaváranej papriky počas nasledujúcich mesiacov.

Veď, kto by si rád nedoprial dobrôtky ako je lečo, plnená paprika, mäso pripravené na srbský spôsob či guláš aj mimo hlavnú paprikovú sezónu? Vďaka zaváranej paprike, to je všetko hračka trebárs aj v decembri.

Papriku možno zavárať aj v celku, nenakrájanú

Zaváranie papriky je pomerne jednoduché. Na základnú zaváranú papriku, použiteľnú takmer do hocijakého jedla, postačuje zásoba papriky, ocot, olej a prostriedky na konzervovanie.

Tradičný postup

Najčastejším spôsobom spracovania papriky pri zaváraní je nakladanie zelenej papriky prípadne kápie do sladkokyslého nálevu.

Zaváranie zelenej papriky

Ingrediencie:

  • voda
  • soľ
  • paprika

Nálev:

  • 1/2 ks bobkového listu
  • 0,3 l octu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1/3 lyžičky horčicových semienok
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 l vody
  • 30 g soli

Postup: 

Papriku očistíme, nakrájame podľa potreby (polky, štvrťky, pásiky…) a asi 5 minút povaríme v osolenej vode (10 g soli na 1 l vody). Kým sa paprika uvarí pripravíme si nálev. Uvarenú papriku poukladáme do zaváracích pohárov, zalejeme nálevom a sterilizujeme 20 až 30 minút pri teplote 80 stupňov.

Čo je pre Vás najdôležitejšie pri výbere dodávateľa produktov alebo služieb týkajúcich sa klimatizácie alebo vykurovania?

Uloženú papriku zalejeme pripraveným nálevom

Recepty

Zaváraná paprika v oleji

Najskôr si pripravíme nálev z 1 l octu, 4 l vody, 100 g soli a 350 g cukru. Najvhodnejšia na zaváranie týmto spôsobom je sladká hrubostenná paprika, ktorú nakrájame na plátky. Do spodok zaváraného pohára uložíme pár koliesok nakrájanej červenej cibule, celé čierne korenie, bobkový list a celé nové korenie.

Následne do zaváraninového pohára uložíme papriku a zalejeme pripraveným nálevom, približne 3 cm od vrchu. Do každého zaváraninového pohára pridáme ešte 2 PL lyžice oleja, zatvoríme a sterilizujeme približne 15 min pri teplote 80 stupňov.

Paprika v oleji bez sterilizácie

Papriku v oleji možno pripraviť jednoducho aj bez potreby sterilizácie. Do väčšieho hrnca nalejeme 1 l vody, 2 dcl oleja, 2 dcl octu a dochutíme 50 g kryštálového cukru a 20 g soli. Pripravený nálev vystačí na 1 kg papriky (kapie).

Keď nálev začne vrieť, pridáme do neho nakrájanú papriku a spoločne povaríme 5 minút. Po 5 minútach vyberieme papriku z nálevu a hneď ju umiestnime do zaváraninových pohárov. Zalejeme vriacim nálevom a dobre uzatvoríme. Zaváraninové poháre už nesterilizujeme, len necháme postupne vychladnúť.

Zavarené lečo

Lečo patrí medzi paprikovo-paradajkovú klasiku. Ľudia ho buď milujú alebo nenávidia. Nič medzi. Ak aj vy patríte medzi milovníkov leča, pripraviť si túto pochúťku môžete aj v zaváranej podobe. Nie je to nič zložité.

Nakrájate na krúžky pol kila cibule a speňte ju na oleji. Keď je cibuľa orestovaná, pridajte 2 kg nakrájanej papriky a 1 kg paradajok. Dochuťte podľa chuti a bez prikrytia poduste. Keď je zmes hotová, naplňte ju do zaváracích pohárov a sterilizujte pol hodiny pri 80 stupňoch.

Pixabay
Lečo, to je papriková klasika

Zásoby papriky nemusíte ukladať len v náleve, ale taktiež je možné pripraviť si sušenú alebo mrazenú papriku. Na sušenie sú najvhodnejšie odrody s tvrdou dužinou v čase svojej najväčšej zrelosti. Sušiť papriku možno ako celok alebo nakrájanú na plátky.

Na mrazenie je najvhodnejšia paprika, ktorá má špicaté široké plody, ktoré ľahko naukladáte na seba. Zamrazujú sa z praktických dôvodov najčastejšie celé plody očistené od jadierok. Pri používaní mrazenej papriky ju nenechávajte rozmraziť, ale pracujte s ňou ešte pokiaľ je zamrznutá.

Skúšali ste papriku sušiť? Aj to je jedna z možností jej spracovania

Zaváranie papriky patrí medzi jeden z najobľúbenejších spôsobov jej spracovania. Jej zaváranie je rýchle, možno ho spracovať na viacero spôsobov a najmä, zaváraná paprika je súčasťou mnohých receptov, takže jej miesto v kuchyni je nezastupiteľné.

Pri čistení väčšieho množstva papriky si dajte pozor na jej štípanie, najmä na jadierka. Počas čistenie jej vplyv na pokožku necítiť, no pokiaľ je paprika štipľavá, neskôr vás ruky prekvapia nepríjemných štípaním. Viem o čom hovorím.

Ako dieťa, som po jednom príjemnom zaváracom dni spala s mokrými látkovými rukavicami na rukách. Samozrejme, pri čistení som bola hrdinka a  neverila skúsenejším, ktorí mi kázali dať si rukavice. Načo, veď to predsa nepáli. Vtedy nepálilo. No ten pocit pálenia potom bol na nevydržanie. Od vtedy papriku nečistím inak ako v mikroténových rukaviciach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Správny čas na výmenu plynového kotla? 7 varovných signálov, že váš plynový kotol potrebuje výmenu

vaillant.sk

Životnosť a zdravie kotla si môžete tiež sami jednoducho vypočítať. Vďaka tejto kalkulačke zistíte, koľko by ste prípadnou výmenou zariadenia ušetrili na energiách.  

Vykurovanie prostredníctvom plynu je spoľahlivou, úspornou a veľmi obľúbenou formou kúrenia. Plynový kotol za normálnych okolností dokáže slúžiť roky a veľa ľudí drobným signálom starších zariadení nevenuje pozornosť. Závažná porucha a nefunkčnosť kotla je už, najmä v zimnom období, nepríjemným zážitkom. Náhle investície do jeho výmeny môžu nakoniec nepredvídateľne zasiahnuť do rodinného rozpočtu. Ako teda odhaliť dosluhujúci kotol a včas investovať do jeho výmeny?

Signálov naznačujúcich, že kotol nemusí byť v najlepšom stave a hrozí jeho kolabs je niekoľko. Poďme si zhrnúť najdôležitejšie:

1. Kotol má viac ako 15 rokov

Životnosť kotlov je v priemere do 20 rokov. Spozornieť by ste ale mali už skôr, pretože približne od 15. roku prevádzky sa začínajú čoraz častejšie hlásiť o slovo poruchy. Ak váš kotol patrí k “seniorom”, je dobré sa v tomto čase pomaly poobzerať po novom modernom zariadení.

DOBRÁ RADA

Overiť si zdravie vášho kotla si však môžete kedykoľvek aj sami, vďaka jednoduchej kalkulačke

Stačí, ak v dvoch krokoch vyplníte parametre svojho plynového kotla a vaše osobné údaje. Následne vám systém vygeneruje výskedok, ako na tom vaše zariadenie je.

Ak váš kotol bude mať stav ČERVENÁ, všetko nasvedčuje tomu, že jeho dni sú zrátané a vy by ste sa mali začať obzerať po náhrade. To nie je všetko! Kalkulačka vypočíta aj to, koľko po výmene za nový model ušetríte v intervale od 10 % – 30 %. To nie je zanedbateľné však? Vypočítajte si životnosť hneď teraz!

2. Prevádzka je hlučná a počujete zvláštne zvuky

Počujete poslednú dobu z útrob vášho kotla vychádzať neobvyklé zvuky? Škrípanie, rachotanie, pukanie a iné rušivé zvuky sú ďalším varovným signálom, že s vaším kotlom nie je všetko v poriadku. Nezvyklé zvukové signály spôsobuje opotrebovanie rôznych vnútorných častí, napríklad pumpy či ventilátora. 

Hučanie a dunivý zvuk môže byť znakom vážneho problému s emisiou plynu v kotli. Tento hluk je často spôsobený krátkym oneskorením počas procesu zapaľovania. 

Nikdy nečakajte s opravou a hneď ako nezvyčajné zvuky spozorujete, privolajte si na posúdenie profesionálov

3. Teplota v miestnostiach kolíše

Prestavujete termostat pravidelne, no stále neviete docieliť rovnomerne vykúrenú domácnosť? Starý kotol a menej účinný systém rozvodov môžu viesť k tomu, že niektoré miestnosti sú chladnejšie ako iné. A to aj napriek tomu, že teplota v domácnosti je nastavená rovnako. Samostatne nejde o tak vážny problém, ale ak sa pridružia ďalšie výstražné signály, pripravte sa na výmenu starého kotla.

4. Rastúce účty za energie a servis

S rastúcim vekom sa znižuje efektívnosť kotla. Ak ste si posledné roky všimli zvyšujúce sa účty energie, kúpu nového kotla neodkladajte. Rovnako neotáľajte, ak kvôli poruche voláte odborníka k vášmu kotlu častejšie ako raz do roka. Problémy sa objavujú najmä v prípadoch, ak v minulosti neprechádzal pravidelnou údržbou. Opravy vás následne môžu vyjsť poriadne draho a tak rozumnejšou investíciou je často kúpa úplne nového zariadenia. Ak náklady na opravu prevyšujú 50 % ceny nového kotla, nemáte na čo čakať!

5. Zmena farby plameňa

Správna farba horiaceho plameňa vo vnútri kotla je modrá a jemne žlté sfarbenie je možné spozorovať iba na jeho vrchu. Pokiaľ je však plameň takmer celý žltý, signalizuje to vážny problém, pretože kotol môže pri spaľovaní produkovať zvýšené množstvo jedovatého oxidu uhoľnatého. Jeho výskyt v zvýšenej koncentrácii v nevetraných miestnostiach je život ohrozujúci a pritom otravu oxidom uhoľnatým nie je často jednoduché rozpoznať. Prvotné príznaky totiž môžu byť podobné napríklad nastupujúcej viróze či vyčerpaniu. Uvoľňovanie nebezpečnej látky, okrem žltého plameňa, môžu naznačovať aj prítomnosť sadzí v okolí kotla, nadmerná vlhkosť na stenách či oknách alebo silné hrdzavenie komína a kovových rúrok.

6. Suchý vzduch

Registrujete doma povädlé rastliny, nadbytočné množstvo prachu a sadze? Tieto nečistoty sa obyčajne usádzajú v blízkosti vetracej mriežky, teda krytu vzduchového potrubia, ktorý reguluje prúdenie vzduchu v celom dome. Žiaľ ich prítomnosť je často sprevádzaná príliš suchým vzduchom v domácnosti, čo nemá dobrý vplyv nielen na vaše zdravie, ale ani na drevené vybavenie domácnosti a živé rastliny. Ak vás dráždi doma suchý vzduch a všimnete si v blízkosti kotla a vetracích otvorov prach a sadze, ide o ďalší znak dosluhujúceho kotla. Nečakajte a zvážte jeho výmenu.

7. Dlhý rozbeh kotla

To, že kotol má svoje dni zrátané, môže signalizovať aj zdĺhavý rozbeh vykurovania.  Kým nové plynové kotly začínajú vykurovať takmer okamžite po spustení, starším modelom to trvá podstatne dlhšie. Ide o varovný znak, že opotrebovaný kotol už nedokáže pracovať dostatočne efektívne, čo sa premietne aj v neprimerane vysokých  účtoch za energie.

Rada na záver

Rozhodne nečakajte, kým váš plynový kotol prestane slúžiť. Ako sme uviedli vyššie, nefunkčnosť rozhodne nie je jediným dôvodom, prečo by ste sa mali zamyslieť nad jeho výmenou. Významnú úlohu zohráva aj jeho efektívnosť, ktorá je u starých typov plynových kotlov výrazne nižšia ako u nových, moderných vykurovacích zariadení. 

Vďaka vyššej účinnosti môžete minimalizovať spotrebu, znížiť množstvo emisií a zároveň získať flexibilitu počas celého vykurovacieho obdobia. Nezabúdajte, že výmenou kotla by ste sa mali zaoberať ešte pred vykurovacou sezónou, najlepšie po ukončení tej existujúcej. Ak si nie ste pred ďalšou sezónou istý jeho výkonom a životnosťou, jednoduchá kalkulačka vám ukáže, či je vhodná jeho výmena.