Zaváraná paprika: Jednoduchý návod na prípravu

Zaváranie papriky je klasika, s ktorou som sa každé leto stretávala už od malička. Nie je preto divu, že túto pochúťku, ktorú možno pripraviť na milión spôsobov, som si obľúbila a som jej verná do dnes.

Počas toľkých rokov som mala možnosť vyskúšať viacero receptov, pričom len zopár z nich sa stalo mojimi obľúbenými. Práve tieto moje obľúbené recepty na zaváranú papriku som si dnes pre vás pripravila.

Príprava

Hlavná papriková sezóna je v auguste a septembri, kedy sa aj ceny v obchode pohybujú na najnižšej úrovni. V tomto období sa môžeme papriky nielen dojesť do sýtosti, ale aj si nejaké to kilečko zavariť na neskoršie použitie. A to aj v prípade, ak nemáte možnosť dopestovať si papriku doma.

Zaváranie papriky sa totiž oplatí aj v prípade, že papriku na zaváranie budeme musieť kúpiť. A to nie len vďaka neporovnateľne lepšej chuti doma zaváranej papriky, ale aj nižších nákladoch v porovnaní s kupovaním zaváranej papriky počas nasledujúcich mesiacov.

Veď, kto by si rád nedoprial dobrôtky ako je lečo, plnená paprika, mäso pripravené na srbský spôsob či guláš aj mimo hlavnú paprikovú sezónu? Vďaka zaváranej paprike, to je všetko hračka trebárs aj v decembri.

Papriku možno zavárať aj v celku, nenakrájanú

Zaváranie papriky je pomerne jednoduché. Na základnú zaváranú papriku, použiteľnú takmer do hocijakého jedla, postačuje zásoba papriky, ocot, olej a prostriedky na konzervovanie.

Tradičný postup

Najčastejším spôsobom spracovania papriky pri zaváraní je nakladanie zelenej papriky prípadne kápie do sladkokyslého nálevu.

Zaváranie zelenej papriky

Ingrediencie:

  • voda
  • soľ
  • paprika

Nálev:

  • 1/2 ks bobkového listu
  • 0,3 l octu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1/3 lyžičky horčicových semienok
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 l vody
  • 30 g soli

Postup: 

Papriku očistíme, nakrájame podľa potreby (polky, štvrťky, pásiky…) a asi 5 minút povaríme v osolenej vode (10 g soli na 1 l vody). Kým sa paprika uvarí pripravíme si nálev. Uvarenú papriku poukladáme do zaváracích pohárov, zalejeme nálevom a sterilizujeme 20 až 30 minút pri teplote 80 stupňov.

Uloženú papriku zalejeme pripraveným nálevom

Recepty

Zaváraná paprika v oleji

Najskôr si pripravíme nálev z 1 l octu, 4 l vody, 100 g soli a 350 g cukru. Najvhodnejšia na zaváranie týmto spôsobom je sladká hrubostenná paprika, ktorú nakrájame na plátky. Do spodok zaváraného pohára uložíme pár koliesok nakrájanej červenej cibule, celé čierne korenie, bobkový list a celé nové korenie.

Následne do zaváraninového pohára uložíme papriku a zalejeme pripraveným nálevom, približne 3 cm od vrchu. Do každého zaváraninového pohára pridáme ešte 2 PL lyžice oleja, zatvoríme a sterilizujeme približne 15 min pri teplote 80 stupňov.

Paprika v oleji bez sterilizácie

Papriku v oleji možno pripraviť jednoducho aj bez potreby sterilizácie. Do väčšieho hrnca nalejeme 1 l vody, 2 dcl oleja, 2 dcl octu a dochutíme 50 g kryštálového cukru a 20 g soli. Pripravený nálev vystačí na 1 kg papriky (kapie).

Keď nálev začne vrieť, pridáme do neho nakrájanú papriku a spoločne povaríme 5 minút. Po 5 minútach vyberieme papriku z nálevu a hneď ju umiestnime do zaváraninových pohárov. Zalejeme vriacim nálevom a dobre uzatvoríme. Zaváraninové poháre už nesterilizujeme, len necháme postupne vychladnúť.

Zavarené lečo

Lečo patrí medzi paprikovo-paradajkovú klasiku. Ľudia ho buď milujú alebo nenávidia. Nič medzi. Ak aj vy patríte medzi milovníkov leča, pripraviť si túto pochúťku môžete aj v zaváranej podobe. Nie je to nič zložité.

Nakrájate na krúžky pol kila cibule a speňte ju na oleji. Keď je cibuľa orestovaná, pridajte 2 kg nakrájanej papriky a 1 kg paradajok. Dochuťte podľa chuti a bez prikrytia poduste. Keď je zmes hotová, naplňte ju do zaváracích pohárov a sterilizujte pol hodiny pri 80 stupňoch.

Pixabay
Lečo, to je papriková klasika

Zásoby papriky nemusíte ukladať len v náleve, ale taktiež je možné pripraviť si sušenú alebo mrazenú papriku. Na sušenie sú najvhodnejšie odrody s tvrdou dužinou v čase svojej najväčšej zrelosti. Sušiť papriku možno ako celok alebo nakrájanú na plátky.

Na mrazenie je najvhodnejšia paprika, ktorá má špicaté široké plody, ktoré ľahko naukladáte na seba. Zamrazujú sa z praktických dôvodov najčastejšie celé plody očistené od jadierok. Pri používaní mrazenej papriky ju nenechávajte rozmraziť, ale pracujte s ňou ešte pokiaľ je zamrznutá.

Skúšali ste papriku sušiť? Aj to je jedna z možností jej spracovania

Zaváranie papriky patrí medzi jeden z najobľúbenejších spôsobov jej spracovania. Jej zaváranie je rýchle, možno ho spracovať na viacero spôsobov a najmä, zaváraná paprika je súčasťou mnohých receptov, takže jej miesto v kuchyni je nezastupiteľné.

Pri čistení väčšieho množstva papriky si dajte pozor na jej štípanie, najmä na jadierka. Počas čistenie jej vplyv na pokožku necítiť, no pokiaľ je paprika štipľavá, neskôr vás ruky prekvapia nepríjemných štípaním. Viem o čom hovorím.

Ako dieťa, som po jednom príjemnom zaváracom dni spala s mokrými látkovými rukavicami na rukách. Samozrejme, pri čistení som bola hrdinka a  neverila skúsenejším, ktorí mi kázali dať si rukavice. Načo, veď to predsa nepáli. Vtedy nepálilo. No ten pocit pálenia potom bol na nevydržanie. Od vtedy papriku nečistím inak ako v mikroténových rukaviciach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návod: Ako na zaváranie marhúľ (kompót, džem, sirup + ako ich sušiť)

Zavárané marhule sú výbornou pochúťkou. Hodia sa nielen na prípravu koláčov, ale aj do zmrzliny, šľahačky, pudingu či kuraciemu mäsu. Hoci si ich dnes kúpite v každom obchode, pri domácom zaváraní máte však pod kontrolou všetky suroviny, celý proces a chuť, ktorá vám vyhovuje. Viac sladkú či menej kyslú, alebo naopak.

Počas letnej sezóny si navyše marhule od pestovateľov zadovážite za celkom dobrý peniaz. Vytvoríte si tak poctivé zásoby kompótov či džemu, za ktorý by ste obchode zaplatili viac na celý rok.

Postup na marhuľový kompót

Na zavarenie dobrého marhuľového kompótu budete potrebovať nálev. Menej alebo viac sladký.
Príprava nálevu si bude vyžadovať:

  • kryštálový cukor – 500 g na 1 liter vody – marhule budú kyslejšie,
  • kryštálový cukor – 700 g až 800 g na 1 liter vody – kompót bude sladší,
  • protiplesňový prípravok – nie je povinný, do nálevu ho pridávajte podľa dávkovania na obale.

Nálev môžete do fliaš dávkovať teplý aj studený. S teplým nálevom sa k sterilizácii dostanete rýchlejšie. Keď máte nálev hotový, môžete do pripravených fliaš začať ukladať nakrájané ovocie.

Postupujte tak, aby ste ich vždy vkladali reznou plochou smerom k dnu fľaše a klobúčikom hore na seba. Takto sa vám ich do fľaše zmestí omnoho viac.

Marh­ule naložte do 80 % výšky fľaše a zalejte s nálevom, ktorý by mal byť od okraja hrdla fľaše 1 až 1,5 cm a mal by vložené ovocie úplne zakrývať. Do jednej sedmičky fľaše sa takto zmestí 200 až 250 ml nálevu.

Poháre dôkladne a pevne zavrite viečkom a vložte ich do hrnca, v ktorom ich nechajte variť. Teplotu vody v zaváracom hrnci musíte neustále kontrolovať. Keď dosiahne výšku  80-85 °C, kompóty sterilizujte 15 až 20 minút a fľaše hneď vyberte. Uložte ich na utierku viečkom dole a nechajte vychladnúť.

Všetky fľaše na záver skontrolujte, či sa v nich náhodou nenachádzajú vzduchové bubliny alebo nevytekajú. Nezľaknite sa, ak zavárané marhule nebudú hneď sýto oranžové. Svoj typický nádych získavajú postupne s vychladnutím.

Pripravte si chutný marhuľový džem

Vianočka s čerstvým maslom a marhuľovým džemom je ideálnou kombináciou ku rannej kávičke. Na jeho prípravu budete potrebovať zrelé až prezreté marhule. Dužina by mala byť mäkká a ich farba pekne oranžovo-žltá.

Pomer potrebných ingrediencií:

  • 1 kg marhúľ,
  • ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej,
  • 800 g cukru.

Umyté a pokrájané marhule dajte do hrnca a začnite ich variť. Nepridávajte žiadnu vodu, plody sami pustia šťavu. Marhule musíte však stále miešať, aby sa vám neprichytili a šťavu z nich postupne odoberať do osobitnej misky.

Keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich do hladka a opäť postavte na oheň pričom nezabúdajte zbierať penu, ktorá sa bude tvoriť. Postupne do nich pridajte cukor a kyselinu citrónovú, pokým sa cukor neroztopí.

Pripravte si malé poháre, ktoré je potrebné vopred sterilizovať a džem do nich po uvarení nadávkujte. Zatvorte ich a nechajte odstáť. Po vychladnutí ich uschovajte na chladnejšom mieste.

Marhuľový sirup, ktorý osvieži

Na výrobu domáceho sirupu z budete potrebovať podobné ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ,
  • ½ l vody,
  • 1 kg cukru.

Očistené a narezané marhule s vodou dajte variť na 10 – 20 minút. Miešajte ich, aby sa nepripálili a po uplynutí doby dajte vychladnúť. Potom do nich pridajte cukor a nechajte odstáť cez noc.

Na druhý deň zo zmesi pretlačte pomocou sitka šťavu do hrnca, ktorú ešte povarte aspoň 3 až 5 minút. Potom ju nalejte do už zasterilizovaných fliaš, zatvorte ich a nechajte vychladnúť. Uskladnite pre ďalšie použitie. Myslite na to, že otvorený sirup je potrebné, čo najskôr spotrebovať.

Marhule sú nielen chutné, ale aj zdravé. Podporujú zdravé trávenie, majú pozitívny efekt pri prevencii pred rakovinou, znižujú cholesterol a pomáhajú aj pri chudnutí. Ich konzumáciou za čerstva robíte pre svoje telo zázraky. Bohužiaľ, letná sezóna končí a s nimi aj čerstvé marhule. Tento chutný poklad si však môžete dopriať vďaka zaváraniu po celý rok.

Domáce sušené marhule

Na domáce vysušenie v sušičke ovocia marhúľ budete potrebovať 95 °C až 100 °C, ktoré pri konci znížite na 60 °C. Čas sušenia sa pohybuje do 5 hodín. Samozrejme, marhule sušíte bez kôstiek a pred prípravou si ich rovnako umyte.

Marhule môžete sušiť aj na slnku, napríklad na balkóne alebo terase. Sušenie vám zaberie 5 až 7 dní. Po jeho úspešnom absolvovaní, marhule uskladnite v uzatvorenej nádobe alebo vrecku.