Ako na zavárané čučoriedky (recepty na kompót, lekvár, džem, sirup)

Čučoriedky sú považované za prírodný všeliek. Pomáhajú zlepšovať prekrvenie organizmu, chránia cievy pred poškodením, pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, pozitívne vplývajú na pružnosť ciev v mozgu aj v očiach. Sú zdrojom antioxidantov a ich pravidelnou konzumáciou sa chránime pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Znie to slušne, však?

Počas letnej sezóny máme to šťastie, že na mnohých miestach na Slovensku nájdeme bohatú úrodu čučoriedok. Ak na jednom z nich bývate, nemali by ste čakať, a hneď ako dozrú, nazbierať si dostatok pre vašu domácnosť. Pri zbere však nezabúdajte, že niektoré oblasti sú zákonom chránené a zaváranie vás tak môže stáť draho.

Príprava na zavárané čučoriedky

Základnou ingredienciou sú čučoriedky – malé bobuľky, ktoré si nazbierate (pekne ušetríte) alebo kúpite na trhu s ovocím či od podomových predajcov.

Pri kúpe dostanete čučoriedky, ktoré predčistili. Ak ste ich však zbierali pomocou česáka, tak ich budete musieť pretriediť na plechu od trávy, ihličia a drobných smetí.

Potom ich nasypte na väčšie sitko a následne čučoriedky prepláchnite 2 až 3-krát vodou. Kde-tu ešte nájdete smietku. Vyhoďte ju. Pri triedení povyberajte bobuľky, ktoré sú príliš prezreté (odložte ich na koláč) a popučené plody vyhoďte.

Ďalej budete potrebovať nálev, zaváracie poháre a viečka. Ich čistota je rozhodujúca pre výdrž zdravého kompótu, tak ju nepodceňte a poriadne ich umyte. Ak sa chcete poistiť, poháre môžete samostatne sterilizovať, ale nie je to potrebné.

Nálev na čučoriedky

Nálev si nachystajte osobitne. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • vodu / 1 liter,
  • 550 až 600 g kryštálového cukru.

Cukor varte, pokým sa úplne nerozpustí. Nálev je hotový. Aby ste správne odhadli jeho množstvo, urobte si na úvod jednu vzorovú fľašu aj s čučoriedkami aj s nálevom.

Postup na zaváranie čučoriedok

Očistené čučoriedky nasypte do pohárov a viackrát nimi potraste, aby sa vám v pohári uležali a zbytočne ste ich nezalievali poloprázdne. Čučoriedky následne zalejte nálevom a zatvorte viečkami. Pre zvýraznenie ich chuti odporúčame do fľašiek pridať aj čajovú lyžičku rumu.

Fľaše naukladajte do zaváracieho hrnca a zasterilizujte vo vodnom kúpeli pri teplote 90 °C 20 minút. Keď bude hotovo, poháre vyberte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Čučoriedkové kompóty uschovajte do chládku a tmy.

Spôsob, ako zavariť čučoriedky bez nálevu

Ak nechcete strácať čas s prípravou nálevu, využite postup, pri ktorom do pohárov po vrstvách sypete čučoriedky a striedate ich s cukrom. Na pohár s objemom 0,72 l budete potrebovať cca. 70 g kryštálového cukru. Pri tomto spôsobe si bude sterilizácia čučoriedok vyžadovať dlhší čas, 25 až 30 minút pri teplote 90 – 95 °C.

pixabay

Ďalšie recepty z čučoriedok, ktoré výborne chutia

Čučoriedkový lekvár

Bude vám chutiť po celý rok či na chlebíku s maslom, alebo v parených buchtách. Na prípravu čučoriedkového lekváru budete potrebovať:

  • 3 kg očistených čučoriedok,
  • 1 kg kryštálového cukru.

Čučoriedky nasypte do dostatočne veľkého hrnca a začnite ich variť. Po 15 minútach pridajte cukor a varte ďalej, pričom celú zmes pravidelne miešajte, aby vám neprihorela. Keď zhustne (približne po hodinke), skontrolujte jej konzistenciu. Stačí, ak ju odoberiete na lyžičku, ktorej obsah vložte do mrazničky – po chvíľke vychladne a vy zistíte či je váš lekvár dostatočne hustý a pripravený.

Ak áno, naložte ho do pripravených a už sterilizovaných pohárov, zatvorte a obráťte na 5 minút dnom hore. Nechajte vychladnúť a uskladnite. Ak chcete džemy skladovať dlho, poháre sterilizujte v klasickom vodnom kúpeli 5 minút pri teplote 90 °C.

Čučoriedkový džem

Rovnako dobre si môžete pochutnať aj na čučoriedkovom džeme. Pri 1 kg čučoriedok budete potrebovať:

  • želírovací cukor 2:1,
  • škorica celá,
  • celé klinčeky.

Čučoriedky si najprv očistite a nasypte ich do dostatočne veľkého hrnca alebo nádoby, v ktorej ich vopred popučte (na ruku si natiahnite ideálne chirurgickú rukavicu – pýtajte si v lekárni). Zmes potom postavte na oheň a rozvarte ju. Potom nasypte želírovací cukor a ďalej povarte. Hustotu džemu na záver otestujte rovnako ako pri lekvári.

Horúci džem môžete začať plniť do pohárov. Najprv ho naložte do polovice pohára, pridajte kúsok škorice a 3 klinčeky a po okraj pohára doložte zvyšok džemu. Zaviečkujte, otočte hore dnom a nechajte odstáť na utierke aspoň pol hodinu. Potom poháre obráťte späť, nechajte vychladnúť a uskladnite.

Taktiež ich môžete zasterilizovať pri teplote 90 °C 5 až 10 minút.

Čučoriedkový sirup

Ak sa vám podarilo čučoriedok nazbierať viac, vyskúšajte sirup podľa nasledovného receptu, na ktorý budete potrebovať:

  • 1 kg čučoriedok,
  • 1,75 l vody,
  • 1,4 g kryštálového cukru,
  • 1 a pol balíčka kyseliny citrónovej,
  • 1 a pol balíčka želírovacieho prípravku.

Umyté čučoriedky nasypte do veľkého hrnca spoločne s kyselinou citrónovou a povarte ich aspoň 2 minúty. Následne z nich prepasírujte šťavu cez plátno alebo gázu do hrnca a priveďte ju do varu, pridajte želírovací prípravok spoločne s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Zmes zamiešajte, povarte minútu a dosypte zvyšok cukru.

Sirup nechajte variť 5 minút, pričom ho neustále miešajte. Vypnite a nalejte do vyčistených fliaš, ktoré uskladnite v tme a chlade. Čučoriedkový sirup zarábajte s vodou podľa vašej chuti.

Zavárané čučoriedky, lekvár, džem aj sirup vám budú chutiť po celý rok rovnako dobre. Ak sa vám podarí nazbierať viac, čučoriedky si môžete usušiť v domácej sušičke alebo jednoducho zamraziť. Kombinácia zavárania, sušenia a zmrazenia čučoriedok bude pre vašu domácu kuchyňu, ale aj zdravie neoceniteľná.

Pri ich zbieraní si navyše užijete krásy našej slovenskej prírody. Len upozornenie na záver, na čučoriedkový výlet chodievajte v skupinkách a na známe miesta. Medvede ich totižto milujú tiež. Dobrú chuť!

Ako na zavárané čučoriedky (recepty na kompót, lekvár, džem, sirup)

Čučoriedky sú považované za prírodný všeliek. Pomáhajú zlepšovať prekrvenie organizmu, chránia cievy pred poškodením, pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi, pozitívne vplývajú na pružnosť ciev v mozgu aj v očiach. Sú zdrojom antioxidantov a ich pravidelnou konzumáciou sa chránime pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi. Znie to slušne, však?

Počas letnej sezóny máme to šťastie, že na mnohých miestach na Slovensku nájdeme bohatú úrodu čučoriedok. Ak na jednom z nich bývate, nemali by ste čakať, a hneď ako dozrú, nazbierať si dostatok pre vašu domácnosť. Pri zbere však nezabúdajte, že niektoré oblasti sú zákonom chránené a zaváranie vás tak môže stáť draho.

Príprava na zavárané čučoriedky

Základnou ingredienciou sú čučoriedky – malé bobuľky, ktoré si nazbierate (pekne ušetríte) alebo kúpite na trhu s ovocím či od podomových predajcov.

Pri kúpe dostanete čučoriedky, ktoré predčistili. Ak ste ich však zbierali pomocou česáka, tak ich budete musieť pretriediť na plechu od trávy, ihličia a drobných smetí.

Potom ich nasypte na väčšie sitko a následne čučoriedky prepláchnite 2 až 3-krát vodou. Kde-tu ešte nájdete smietku. Vyhoďte ju. Pri triedení povyberajte bobuľky, ktoré sú príliš prezreté (odložte ich na koláč) a popučené plody vyhoďte.

Ďalej budete potrebovať nálev, zaváracie poháre a viečka. Ich čistota je rozhodujúca pre výdrž zdravého kompótu, tak ju nepodceňte a poriadne ich umyte. Ak sa chcete poistiť, poháre môžete samostatne sterilizovať, ale nie je to potrebné.

Nálev na čučoriedky

Nálev si nachystajte osobitne. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • vodu / 1 liter,
  • 550 až 600 g kryštálového cukru.

Cukor varte, pokým sa úplne nerozpustí. Nálev je hotový. Aby ste správne odhadli jeho množstvo, urobte si na úvod jednu vzorovú fľašu aj s čučoriedkami aj s nálevom.

Postup na zaváranie čučoriedok

Očistené čučoriedky nasypte do pohárov a viackrát nimi potraste, aby sa vám v pohári uležali a zbytočne ste ich nezalievali poloprázdne. Čučoriedky následne zalejte nálevom a zatvorte viečkami. Pre zvýraznenie ich chuti odporúčame do fľašiek pridať aj čajovú lyžičku rumu.

Fľaše naukladajte do zaváracieho hrnca a zasterilizujte vo vodnom kúpeli pri teplote 90 °C 20 minút. Keď bude hotovo, poháre vyberte, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Čučoriedkové kompóty uschovajte do chládku a tmy.

Spôsob, ako zavariť čučoriedky bez nálevu

Ak nechcete strácať čas s prípravou nálevu, využite postup, pri ktorom do pohárov po vrstvách sypete čučoriedky a striedate ich s cukrom. Na pohár s objemom 0,72 l budete potrebovať cca. 70 g kryštálového cukru. Pri tomto spôsobe si bude sterilizácia čučoriedok vyžadovať dlhší čas, 25 až 30 minút pri teplote 90 – 95 °C.

pixabay

Ďalšie recepty z čučoriedok, ktoré výborne chutia

Čučoriedkový lekvár

Bude vám chutiť po celý rok či na chlebíku s maslom, alebo v parených buchtách. Na prípravu čučoriedkového lekváru budete potrebovať:

  • 3 kg očistených čučoriedok,
  • 1 kg kryštálového cukru.

Čučoriedky nasypte do dostatočne veľkého hrnca a začnite ich variť. Po 15 minútach pridajte cukor a varte ďalej, pričom celú zmes pravidelne miešajte, aby vám neprihorela. Keď zhustne (približne po hodinke), skontrolujte jej konzistenciu. Stačí, ak ju odoberiete na lyžičku, ktorej obsah vložte do mrazničky – po chvíľke vychladne a vy zistíte či je váš lekvár dostatočne hustý a pripravený.

Ak áno, naložte ho do pripravených a už sterilizovaných pohárov, zatvorte a obráťte na 5 minút dnom hore. Nechajte vychladnúť a uskladnite. Ak chcete džemy skladovať dlho, poháre sterilizujte v klasickom vodnom kúpeli 5 minút pri teplote 90 °C.

Čučoriedkový džem

Rovnako dobre si môžete pochutnať aj na čučoriedkovom džeme. Pri 1 kg čučoriedok budete potrebovať:

  • želírovací cukor 2:1,
  • škorica celá,
  • celé klinčeky.

Čučoriedky si najprv očistite a nasypte ich do dostatočne veľkého hrnca alebo nádoby, v ktorej ich vopred popučte (na ruku si natiahnite ideálne chirurgickú rukavicu – pýtajte si v lekárni). Zmes potom postavte na oheň a rozvarte ju. Potom nasypte želírovací cukor a ďalej povarte. Hustotu džemu na záver otestujte rovnako ako pri lekvári.

Horúci džem môžete začať plniť do pohárov. Najprv ho naložte do polovice pohára, pridajte kúsok škorice a 3 klinčeky a po okraj pohára doložte zvyšok džemu. Zaviečkujte, otočte hore dnom a nechajte odstáť na utierke aspoň pol hodinu. Potom poháre obráťte späť, nechajte vychladnúť a uskladnite.

Taktiež ich môžete zasterilizovať pri teplote 90 °C 5 až 10 minút.

Čučoriedkový sirup

Ak sa vám podarilo čučoriedok nazbierať viac, vyskúšajte sirup podľa nasledovného receptu, na ktorý budete potrebovať:

  • 1 kg čučoriedok,
  • 1,75 l vody,
  • 1,4 g kryštálového cukru,
  • 1 a pol balíčka kyseliny citrónovej,
  • 1 a pol balíčka želírovacieho prípravku.

Umyté čučoriedky nasypte do veľkého hrnca spoločne s kyselinou citrónovou a povarte ich aspoň 2 minúty. Následne z nich prepasírujte šťavu cez plátno alebo gázu do hrnca a priveďte ju do varu, pridajte želírovací prípravok spoločne s dvoma polievkovými lyžicami cukru. Zmes zamiešajte, povarte minútu a dosypte zvyšok cukru.

Sirup nechajte variť 5 minút, pričom ho neustále miešajte. Vypnite a nalejte do vyčistených fliaš, ktoré uskladnite v tme a chlade. Čučoriedkový sirup zarábajte s vodou podľa vašej chuti.

Zavárané čučoriedky, lekvár, džem aj sirup vám budú chutiť po celý rok rovnako dobre. Ak sa vám podarí nazbierať viac, čučoriedky si môžete usušiť v domácej sušičke alebo jednoducho zamraziť. Kombinácia zavárania, sušenia a zmrazenia čučoriedok bude pre vašu domácu kuchyňu, ale aj zdravie neoceniteľná.

Pri ich zbieraní si navyše užijete krásy našej slovenskej prírody. Len upozornenie na záver, na čučoriedkový výlet chodievajte v skupinkách a na známe miesta. Medvede ich totižto milujú tiež. Dobrú chuť!