Ako pripraviť zavárané hrušky. Chutia po celý rok

Okrem toho, že chuť hrušiek je neopakovateľná, výborne dopĺňa rôzne druhy jedál, samotné hrušky sú veľkým zdrojom vitamínov pre naše telo. Poznáme ich aj ako ovocie bohov. Náš organizmus ich dokáže ľahko stráviť, neobsahujú veľa kalórií a sú hypoalergénne.

Obsahujú veľa vlákniny, dokonca viac ako jablká, pomerne vysoké zastúpenie vitamínu B a K a v menšom množstve aj vitamín C, fosfor, vápnik, železo a ďalšie látky. Ich konzumácia napomáha znižovaniu rizika rakoviny, prináša do tela protizápalové účinky, detoxikuje organizmus, chráni pred srdcovými ochoreniami a upravuje trávenie.

Príprava na zavárané hrušky

Ako pri každom zaváraní by ste si vopred mali pripraviť zaváracie poháre. Na hruškový kompót sú ideálne klasické sedmičky (objem 0,72 l). Aby ste sa vyhli prípadným komplikáciám, použite nové viečka. Ak by ste predsa len chceli ušetriť, staré viečka poriadne vyumývajte. Zbavíte ich tak nečistôt a pachu po inej zelenine či ovocí.

Ako vyberať hrušky?

Hutnosť zavarených hrušiek bude závisieť od vášho výberu jednotlivých plodov. Ak máte doma záhradu, na zaváranie vyberajte hrušky, ktoré nebudete môcť uskladniť. Ovocie by malo byť zrelé, no zároveň dostatočne tvrdé. Na test, do jeho kože zaryte silnejšie prsty. Ak bude príliš mäkké, radšej ho zjedzte alebo nechajte na výrobu džemu či lekváru.

Hrušky očistite od kože. Pomôžte si klasickou škrabkou na zemiaky. Zbavte ich stopky, okvetia a prekrojte na štvrtiny. Jednotlivé časti zbavte všetkých jadierok a tvrdého stredu. Dužina má tendenciu zhnednúť. Preto nakrájané hrušky hneď namočte do vody s trochou soli, ktorá hnednutiu zabráni. Rovnako zafunguje troška octu aj kyseliny citrónovej.

Recept na hruškový kompót

Zavárať môžete v zaváracom hrnci s teplomerom, v trúbe, mikrovlnke či umývačke. Na celý proces si vyhraďte potrebný čas a miesto na kuchynskej linke, na ktorú si uložte umyté poháre a viečka. Hrušky do nich naukladajte tak, aby sa vám ich čo najviac zmestilo.

Najprv ich začnite ukladať na stojato a potom na ležato. Do jedného pohára sa vám môže zmestiť plus mínus 10 až 14 kúskov. Všetko závisí od veľkosti ovocia.

Aby bolo zaváranie možné, nesmie chýbať nálev. Ten si pripravíte v ďalšom hrnci na ohni. Aby ste vedeli odhadnúť jeho potrebné množstvo, môžete do jednej z fliaš naliať vodu a podľa toho ho priamo úmerne vypočítať.

Na 1 liter sladkého nálevu budete potrebovať:

  • 350 g kryštálového cukru,
  • kúsok škorice,
  • 3 klinčeky.

Vodu s cukrom, škoricou a klinčekmi prevaríte. Cukor by mal byť úplne roztopený. Následne roztok nalejte do fliaš tak, aby boli hrušky úplne zakryté a zatvorte viečkami. Fľaše vložte do hrnca s vodou a sterilizujte 25 minút pri 85 °C alebo 30 minút pri 80 °C. Po uplynutí času poháre vyberte a hore dnom poukladajte na utierku. Keď vychladnú, môžete ich uskladniť.

Zaváranie hrušiek v trúbe

Poháre môžete sterilizovať aj v trúbe. Ak máte teplovzdušnú, vložte do nej plech, na ktorý nalejte 2 až 3 cm vody. Trúbu nastavte na prúdenie vzduchu zhora a zdola na 250 °C. Keď sa vyhreje, poháre vložte na plech, pričom dodržiavajte dostatočné rozostupy, aby vzduch na ne prúdil zo všetkých strán. Kompóty sterilizujte 10 až 12 minút. Menšie poháre 8 minút.

V elektrickej trúbe môžete sterilizovať tak ako v hrnci. Celý postup si môžete vyskúšať na jednej fľaši, aby ste zistili správny čas pre tento typ trúby.

Zaváranie hrušiek v umývačke riadu

Pri tomto spôsobe fľaše uložte hore viečkom do košov tak, aby sa vám ich zmestilo, čo najviac, prípadne aj s riadom na umytie. Následne umývačku zapnite na program s najvyššou teplotou, aspoň 80 °C. Po jeho skončení poháre vyberte a nechajte hore dnom vychladnúť.

Zaváranie hrušiek v mikrovlnke

Mikrovlnka je praktickým riešením pre zaváranie v malom množstve. Do jednej várky by sa vám mali zmestiť štyri sedmičky, ktoré sterilizujte 10 minút na 70 W a 10 minút na 100 W.

Ďalšie chutné recepty z hrušiek

Ak máte doma veľa mäkkých hrušiek, alebo ste so zaváraním otáľali, zúžitkujte ich na chutný lekvár alebo džem.

Hruškový džem

Džem si pripravíte z:

  • 1 kg tvrdých hrušiek,
  • 3 kg mäkkých hrušiek,
  • 1,5 kg krupicového cukru,
  • 3 želírovacie prípravky.

Všetky hrušky premyjte vodou, tvrdé si očistite e od kože, odstráňte stredy a jadierka a nakrájajte na drobno. Mäkké hrušky rozkrojte na štvrtiny, vyberte stred, všetky jadierka a pomeľte ich na mlynčeku na mäsu na mäkkú masu, ktorú vložte do hrnca a prevarte 5 minút. Postupne pridajte cukor, želírovacie prípravky a zvyšok hrušiek. Miešajte a varte dovtedy, kým cukor nebude rozpustený. Potom povarte ešte 3 až 5 minút . Džem nadávkujte do menších pohárov a nechajte prejsť sterilizáciou pri 85 °C.

Hruškový lekvár

Ak si chcete pochutnať na lekvári z hrušiek, nachystajte si:

  • 5 kg hrušiek,
  • 850 g cukru,
  • 2 dcl octu.

Hrušky umyte vodou, odstráňte stopky, stredy a jadierka, zomeľte ich na mlynčeku na mäso a dužinu zmiešajte s octom a cukrom. Nádobu so zmesou nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň zmes naložte na plech (pri danom množstve 2 plechy) a vložte do trúby, kde ju nechajte dusiť, pokým sa zmes zhutní a vyparí sa z nej voda. Pripravte si menšie fľašky, ktoré s viečkami vysterilizujte, lekvár do nich naložte a zatvorte. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Ak doma máte záhradu plnú hrušiek, máte vyhraté. Zaváraním si ľahko pripraviť lahôdky, ktoré vám i vášmu zdraviu budú chutiť po celý rok. Pokiaľ ju nemáte, nezúfajte, v letnej a jesennej sezóne si hrušky môžete kúpiť od domácich ovocinárov za lepší peniaz.

Komentáre (Ako pripraviť zavárané hrušky. Chutia po celý rok)

  1. Vynikajúce recepty veľmi mi to pomohlo som veľmi spokojná za všetky recepty na hrušky dávno som hrušky nerobila a toto mi pomohlo. Ďakujem 🥰

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Správny čas na výmenu plynového kotla? 7 varovných signálov, že váš plynový kotol potrebuje výmenu

vaillant.sk

Životnosť a zdravie kotla si môžete tiež sami jednoducho vypočítať. Vďaka tejto kalkulačke zistíte, koľko by ste prípadnou výmenou zariadenia ušetrili na energiách.  

Vykurovanie prostredníctvom plynu je spoľahlivou, úspornou a veľmi obľúbenou formou kúrenia. Plynový kotol za normálnych okolností dokáže slúžiť roky a veľa ľudí drobným signálom starších zariadení nevenuje pozornosť. Závažná porucha a nefunkčnosť kotla je už, najmä v zimnom období, nepríjemným zážitkom. Náhle investície do jeho výmeny môžu nakoniec nepredvídateľne zasiahnuť do rodinného rozpočtu. Ako teda odhaliť dosluhujúci kotol a včas investovať do jeho výmeny?

Signálov naznačujúcich, že kotol nemusí byť v najlepšom stave a hrozí jeho kolabs je niekoľko. Poďme si zhrnúť najdôležitejšie:

1. Kotol má viac ako 15 rokov

Životnosť kotlov je v priemere do 20 rokov. Spozornieť by ste ale mali už skôr, pretože približne od 15. roku prevádzky sa začínajú čoraz častejšie hlásiť o slovo poruchy. Ak váš kotol patrí k “seniorom”, je dobré sa v tomto čase pomaly poobzerať po novom modernom zariadení.

DOBRÁ RADA

Overiť si zdravie vášho kotla si však môžete kedykoľvek aj sami, vďaka jednoduchej kalkulačke

Stačí, ak v dvoch krokoch vyplníte parametre svojho plynového kotla a vaše osobné údaje. Následne vám systém vygeneruje výskedok, ako na tom vaše zariadenie je.

Ak váš kotol bude mať stav ČERVENÁ, všetko nasvedčuje tomu, že jeho dni sú zrátané a vy by ste sa mali začať obzerať po náhrade. To nie je všetko! Kalkulačka vypočíta aj to, koľko po výmene za nový model ušetríte v intervale od 10 % – 30 %. To nie je zanedbateľné však? Vypočítajte si životnosť hneď teraz!

2. Prevádzka je hlučná a počujete zvláštne zvuky

Počujete poslednú dobu z útrob vášho kotla vychádzať neobvyklé zvuky? Škrípanie, rachotanie, pukanie a iné rušivé zvuky sú ďalším varovným signálom, že s vaším kotlom nie je všetko v poriadku. Nezvyklé zvukové signály spôsobuje opotrebovanie rôznych vnútorných častí, napríklad pumpy či ventilátora. 

Hučanie a dunivý zvuk môže byť znakom vážneho problému s emisiou plynu v kotli. Tento hluk je často spôsobený krátkym oneskorením počas procesu zapaľovania. 

Nikdy nečakajte s opravou a hneď ako nezvyčajné zvuky spozorujete, privolajte si na posúdenie profesionálov

3. Teplota v miestnostiach kolíše

Prestavujete termostat pravidelne, no stále neviete docieliť rovnomerne vykúrenú domácnosť? Starý kotol a menej účinný systém rozvodov môžu viesť k tomu, že niektoré miestnosti sú chladnejšie ako iné. A to aj napriek tomu, že teplota v domácnosti je nastavená rovnako. Samostatne nejde o tak vážny problém, ale ak sa pridružia ďalšie výstražné signály, pripravte sa na výmenu starého kotla.

4. Rastúce účty za energie a servis

S rastúcim vekom sa znižuje efektívnosť kotla. Ak ste si posledné roky všimli zvyšujúce sa účty energie, kúpu nového kotla neodkladajte. Rovnako neotáľajte, ak kvôli poruche voláte odborníka k vášmu kotlu častejšie ako raz do roka. Problémy sa objavujú najmä v prípadoch, ak v minulosti neprechádzal pravidelnou údržbou. Opravy vás následne môžu vyjsť poriadne draho a tak rozumnejšou investíciou je často kúpa úplne nového zariadenia. Ak náklady na opravu prevyšujú 50 % ceny nového kotla, nemáte na čo čakať!

5. Zmena farby plameňa

Správna farba horiaceho plameňa vo vnútri kotla je modrá a jemne žlté sfarbenie je možné spozorovať iba na jeho vrchu. Pokiaľ je však plameň takmer celý žltý, signalizuje to vážny problém, pretože kotol môže pri spaľovaní produkovať zvýšené množstvo jedovatého oxidu uhoľnatého. Jeho výskyt v zvýšenej koncentrácii v nevetraných miestnostiach je život ohrozujúci a pritom otravu oxidom uhoľnatým nie je často jednoduché rozpoznať. Prvotné príznaky totiž môžu byť podobné napríklad nastupujúcej viróze či vyčerpaniu. Uvoľňovanie nebezpečnej látky, okrem žltého plameňa, môžu naznačovať aj prítomnosť sadzí v okolí kotla, nadmerná vlhkosť na stenách či oknách alebo silné hrdzavenie komína a kovových rúrok.

6. Suchý vzduch

Registrujete doma povädlé rastliny, nadbytočné množstvo prachu a sadze? Tieto nečistoty sa obyčajne usádzajú v blízkosti vetracej mriežky, teda krytu vzduchového potrubia, ktorý reguluje prúdenie vzduchu v celom dome. Žiaľ ich prítomnosť je často sprevádzaná príliš suchým vzduchom v domácnosti, čo nemá dobrý vplyv nielen na vaše zdravie, ale ani na drevené vybavenie domácnosti a živé rastliny. Ak vás dráždi doma suchý vzduch a všimnete si v blízkosti kotla a vetracích otvorov prach a sadze, ide o ďalší znak dosluhujúceho kotla. Nečakajte a zvážte jeho výmenu.

7. Dlhý rozbeh kotla

To, že kotol má svoje dni zrátané, môže signalizovať aj zdĺhavý rozbeh vykurovania.  Kým nové plynové kotly začínajú vykurovať takmer okamžite po spustení, starším modelom to trvá podstatne dlhšie. Ide o varovný znak, že opotrebovaný kotol už nedokáže pracovať dostatočne efektívne, čo sa premietne aj v neprimerane vysokých  účtoch za energie.

Rada na záver

Rozhodne nečakajte, kým váš plynový kotol prestane slúžiť. Ako sme uviedli vyššie, nefunkčnosť rozhodne nie je jediným dôvodom, prečo by ste sa mali zamyslieť nad jeho výmenou. Významnú úlohu zohráva aj jeho efektívnosť, ktorá je u starých typov plynových kotlov výrazne nižšia ako u nových, moderných vykurovacích zariadení. 

Vďaka vyššej účinnosti môžete minimalizovať spotrebu, znížiť množstvo emisií a zároveň získať flexibilitu počas celého vykurovacieho obdobia. Nezabúdajte, že výmenou kotla by ste sa mali zaoberať ešte pred vykurovacou sezónou, najlepšie po ukončení tej existujúcej. Ak si nie ste pred ďalšou sezónou istý jeho výkonom a životnosťou, jednoduchá kalkulačka vám ukáže, či je vhodná jeho výmena.