Ako pestovať, polievať a starať sa o medvedí cesnak?

shutterstock

Medvedí cesnak je naša domáca rastlina. Bežne tvorí zelené koberce pri potokoch v listnatých lesoch. Má lesklé, kopijovité listy, ktoré vyrastajú z podlhovlastej cibule, ukrytej hlboko v zemi. Na pohľad si možno jeho listy pomýliť s jedovatou konvalinkou, no len do chvíle, kým ho prezradí jeho špecifická, silná cibuľovitá vôňa.

Kvitne začiatkom mája v súkvetiami zložených z drobných, bielych hviezdicovitých kvetov. Za svoj názov vďačí medveďom. Ide údajne o prvú rastlinu, po ktorej siahnu, keď sa prebúdzajú zo zimného spánku.

pexels.com
V listnatých lesoch tvorí medvedí cenak zelený koberec.

Vhodné podmienky

Pestovanie medvedieho cesnaku je jednoduché a nenáročné. Ak má vyhovujúce prostredie, rozmnožuje sa rýchlo a nepotrebuje žiadnu špeciálnu starostlivosť. V záhrade má rád tienisté, vlhké miesta na severnej strane.

Najlepšie sa mu bude dariť v spoločnosti opadavých krov alebo stromov. Obľubuje kyslú, piesočnatú až ílovitú pôdu. V prípade suchého počasia si potrpí na dostatočnú závlahu. Hnojenie nie je potrebné.

Aby cesnak pekne rástol, nesaďte ho do pôdy, v ktorej ste predtým pestovali cibuľu.

Medvedí cesnak možno pestovať aj v črepníku. V tomto prípade je potrebné použiť kvalitný substrát a pravidelne mu zabezpečovať dostatočnú zálievku.

pexels.com
V záhrade obľubuje medvedí cesnak spoločnosť listnatých stromov.

Výsadba a rozmnožovanie

Medvedí cesnak možno pestovať zo semienok aj z cibuliek.

Výsadbu zo semienok realizujeme neskoro na jeseň, no úrodu cesnaku bude možné zbierať až nasledujúci rok. Semienka vysejeme približne 1 centimeter do zeme. Je potrebné ich sadiť po viac kusov dohromady (5 – 10ks).  Semienka vyklíčia na jar.

Cibuľky medvedieho cesnaku vysádzame na jar, približne 5 až 10 centimetrov hlboko. Pri vysádzaní cibuliek je potrebné zarovnať korene na dĺžku 3 centimetrov. Tak ako aj semienka, aj cibuľky vysádzame viac kusov spoločne. Jednotlivé trsy medvedieho cesnaku sadíme v 20 centimetrových rozostupoch.

Pri výsadbe medvedieho cesnaku je potrebné pamätať na to, že rastlina sa rýchlo rozmnožuje a značne rozpína. Dávajte preto pozor, aby ste ho pravidelne dostatočne zastrihávali a v záhrade sa nepremnožil. Mohol by tak postupne vydusiť iné rastliny.

pexels.com
Medvedí cesnak sa rýchlo rozmnožuje. Treba ho pravidelne zastrihávať, aby nevydusil iné rastlinky.

Zber listov

Listy medvedieho cesnaku zbierame od marca do mája, kedy rastlina začína zakvitať. Po zakvitnutí už listy medvedieho cesnaku netrhajte, ale nechajte rastlinu odkvitnúť. Po odkvitnutí jeho listy zvädnú a stiahnu sa do zeme. Rastlina tak prezimuje a vyrastie opäť nasledujúci rok.

Listy sa konzumujú čerstvé, prípadne je ich možné zamraziť. Nie sú vhodné na sušenie, nakoľko tak strácajú svoje liečivé účinky.

Do kuchyne aj do lekárničky

Medvedí cesnak je bohatý na vitamín C a je výbornou voľbou na jarné prečistenie organizmu. Reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity.

Je tiež vhodný na znižovanie krvného tlaku, účinkuje proti nespavosti, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi, pomáha pri chronických ochoreniach kože. Najčastejšie sa používajú jeho čerstvé listy, z ktorých sa tvoria rôzne liečivé tinktúry, či dokonca cesnakové víno.

pexels.com
Nátierkam dodá medvedí cesnak neodolateľnú chuť a arómu.

V kuchyni sa listy medvedieho cesnaku používajú do šalátov, na dochutenie polievok, zemiakov či nátierok. Tepelná úprava ich oberá o živiny, preto s používajú najmä v nespracovanom stave. Okrem listov sa v kuchyni používajú aj cibule medvedieho cesnaku, ktoré možno použiť ako náhradu strúčikov klasického cesnaku.

Ako pestovať, polievať a starať sa o levanduľu?

shutterstock

Levandule existuje takmer 40 druhov. Okrem typickej rastliny s modrofialovými kvetmi, ktorú si väčšina predstaví pri slove levanduľa, existujú aj druhy kvitnúce v odtieňoch ružovej či bielej.

pexels.com
Levanduľa lekárska, je vďaka svojím pozitívnym účinkom na zdravie, najznámejším druhom levandule.

Ideálne podmienky na pestovanie

Levanduľa obľubuje ľahkú, suchšiu pieskovitú pôdu. Preto je pred jej výsadbou, či už do kvetináča alebo do záhrady, potrebné zabezpečiť drenáž pôdy. Okrem sucha uvíta slniečko a dostatok vápna v pôde. Čo sa týka ďalších špeciálnych podmienok na pestovanie, ide o pomerne skromnú rastlinu. Nepotrpí si na prihnojovanie a na rast nevyžaduje veľa priestoru.

Čím viac bude rozmaznávaná slnečnými lúčmi, o to viac vás bude tešiť svojou vôňou. Nemusíte sa báť, že pobyt na slnku a horúce letné teploty rastlinu príliš vysušia. Nakoľko obľubuje sucho, ani počas najsilnejších letných horúčav, nevyžaduje veľa vody. Pri jej zalievaní jednoznačne platí, menej je viac. Pri prehnanej zálievke začne rastlina postupne odhníjať.

Levandule sú mrazuvzdorné, no mladé rastliny sa odporúča pred mrazom chrániť prikrytím čečinou.

pexels.com
Suchomilná levanduľa vytvorí dominatu skalky.

Výsadba a rozmnožovanie levandule

Najjednoduchšie je vysadiť levanduľu zo sadeníc, ktoré sa predávajú celoročne. Ďalší, ale o dosť zdĺhavejší spôsob, ako si zaobstarať levanduľu, je vypestovať ju svojpomocne zo semienok.

Na vonkajšie záhony vysievame semená na jeseň, približne 1 centimeter hlboko. Potom, ako rastliny dosiahnu približne 20 centimetrov, ich o polovicu zostrihneme.  Zabezpečíme tým ich rozvetvenie.

Do kvetináčov v interiéri môžeme levanduľu vysádzať v akomkoľvek ročnom období. Rozrastie sa približne po 4 týždňoch. Prvé 2 roky rastie veľmi pomaly. Veľké, košaté rastliny z nej vyniknú približne po 4 rokoch.

Posledný spôsob, ako vypestovať levanduľu, je na základe odrezkov. Sadia sa približne 20 centimetrové odrezky, ktoré majú aspoň 5 párov listov. Pred výsadbou ich namočíme do koreňového simulátora a následne zasadíme približne 5 cm hlboko do rozmnožovacieho substrátu. K zakoreneniu dôjde približne o 3-4 týždne. Urýchliť tento proces je možné vďaka zakrytiu igelitovým vrecúškom. Po tomto období sa môžu zakorenené rastliny presadiť do samostatného kvetináča či do záhrady.

pexels.com
Levanduľu možno pestovať v kvetináči aj v záhone.

Liečivé účinky levandule a jej zber

Okrem dekoračných účinkov sa levanduľa vo veľkej miere pestuje pre jej pozitívne účinky na ľudský organizmus. V kuchyni má využitie ako korenie k mäsu, rybám či hubám. Okrem kuchyne je obľúbená aj v ľudovom liečiteľstve.

Používa sa ako prírodný boj proti baktériám, na odvodnenie organizmu či ako sedatívum. Priaznivo pôsobí na psychiku, ukľudňuje organizmus, pomáha pri hojení infekčných rán, reume či tlmení migrén. Možno ju využívať na tvorbu olejov, čajov či ako prídavok do kúpeľa. Ide naozaj o všestranného bojovníka, ktorý pomáha vyriešiť nejeden zdravotný problém.

pexels.com
Levanduľa pomôže vyriešiť nejeden zdravotný problém.

Zber levandule sa robí v období kvitnutia za suchého počasia. Následne sa rastlina najčastejšie uchováva sušením alebo sa použije ako prídavok do tinktúr. Levanduľu je ideálne sušiť zavesenú v trsoch smerom kvetmi nadol. Urýchliť sušenie možno aj použitím sušičky, avšak nie s vyššou teplotou ako 40 stupňov.

Usušenú levanduľu možno uchovávať v látkových či papierových vreckách, prípadne v plechových dózach na čaj, v suchom prostredí aj niekoľko rokov.