Ako si dobre vybrať obklady do kuchyne?

pexels.com
Ako si dobre vybrať obklady do kuchyne?
4.5 4 hodnotení

Estetická funkcia obkladu je v kuchyni nepopierateľne prvoradá. Hneď pri vstupe do nej podvedome hodnotíte. Pekný, či gýčový? Netreba však zabudnúť že obklady do kuchyne majú mať aj úlohu praktickú.

Každá gazdiná chce, aby z jej kuchyne vyžaroval súlad. Množstvo spôsobov, technických riešení, bohaté spektrum farieb a materiálov privádza, nás viacerých, do šialenstva. Čo napríklad s tým hluchým miestom v oblasti kuchynskej linky. Áno, presne to pod hornými skrinkami a spodnými. Rozhodne to miesto nenechajte len tak. Nie len preto, že by to pôsobilo veľmi fádne, ale aj kvôli tomu, že v kuchyni sa už nejaká tá „nehoda pri varení“ môže pritrafiť. Cviklová šťava na stene rozhodne nie je najvhodnejšie riešenie vidieckeho štýlu.

Obklad vašu kuchyňu dotvorí a vdýchne jej šmrnc

Zvoľte správny štýl

Čo myslíme pod pojmom štýl? Predstavte si retro linku zo 70. rokov vo výraznej červenej farbe s bielym veľkoformátovým obkladom, po ktorom sú rozsiate fialové ľalie z provensálskeho štýlu. Dobre si rozmyslite váš domáci projekt a nechajte sa inšpirovať. Predstavte si štýl ako sprievodcu vašou fantáziou a súčasnými možnosťami na trhu. Zostaňte v tých správnych hraniciach a vytvorte si váš kuchynský priestor ako kompaktnú a celistvú jednotu. Nasledujúcimi otázkami vám chceme vnuknúť, ktorým smerom sa vydať.

Prísna farebná kombinácia či kreatívne tónovanie?

Tradičnou kombináciu, a to nie len vo farbe, býva v kuchyni kombinácia obklad a dlažba. Dbajte preto vo  vami zvolenom štýle na dobrú harmóniu farby dlažby pred kuchynskou linkou a v medzilinkovom priestore, kam patria obklady do kuchyne.

Obklady do kuchyne by mali ladiť s dlažbou

Akú zvoliť veľkosť obkladu do kuchyne?

Dá sa povedať, že prakticky môžeme vytvoriť tri skupiny veľkostí obkladačiek. Najmenšie sú tzv. mozaiky, ktoré sú nadčasovým a kreatívnym riešením, a to nie len v experimentálnom štýle. Potom máme klasické rozmery, štvorcovej plochy s dĺžkou strany 10, 15 a 20 cm. Tie sa celkom hodia k štýlom konzervatívnym, kde je plocha členená. Napokon, v moderných štýloch, kde je dôraz na veľké a celistvé plochy, sa používajú obklady obdĺžnikového tvaru (20×60 cm, 30×60 cm) s čo najmenším využitím špárovania.

Aké môžete dať špárovanie?

Opäť treba zdôrazniť polaritu estetickej a funkčnej potreby. Špárovacia hmota sa vtiera do špár medzi obkladom a môžete ju zohnať v akejkoľvek farbe. Dôležité je však zvoliť správnu kvalitu. V kuchyni, kde, ako sme už spomínali, môže dôjsť k nehodám, sa nevyhnete umývaniu obkladu. Postupom času špárovačka stratí svoju pôvodnú farbu. Ak nechcete aby sa to stalo zvoľte typ, ktorý nemá saciu schopnosť. Farba špárovačky môže zdôrazniť hravú farebnosť, ak ju použijete v inej farbe ako obklad.

Pri obkladoch do kuchyne nepodceňte špárovanie

Aké sú materiály pre obklady do kuchyne?

Pýtate sa, či musíte použiť kameň? Správna otázka pre milovníkov moderných či experimentálnych štýlov. Z materiálov, ktoré nie sú zatiaľ veľmi tradičné možno použiť napríklad nerez. Vďaka svojej chladnej lesklosti pôsobí luxusne, má však jednu obrovskú nevýhodu, a to je práve jeho nablýskanosť, ktorú stratí veľmi ľahko.

Ešte nie veľmi udomácneným trendom v našich kuchyniach je obklad do kuchyne z kaleného skla, v ktorom môže byť zaliaty obraz, či látka so vzorom. Povrch sa dobre umýva, je nerozbitný a odolá teplotám do 200 stupňov. Často využívanou možnosťou je použitie laminátovej dosky ako obkladu. Najmä kvôli pohodlnej údržbe a jednoduchej výmeny.

Ako vhodný obklad do kuchyne poslúži aj kameň

Kuchyňa je vaša, vy v nej budete variť, vy v nej budete žiť. Nech vám už ktokoľvek bude radiť, či odborník alebo priateľ s výborným vkusom, alebo si rozhodne chcete v tomto projekte pomôcť výlučne sami, vtedy si odpovedzte na otázky, ktoré vám teraz zhrnieme:

  • kuchyňa by mala byť jeden štýlový celok, nemixujte v jednom celku viac štýlov
  • farba kuchynského obkladu by mala byť skombinovaná s farbou podlahy v kuchyni
  • ak využijete veľkoformátové obklady, nechajte vyniknúť celistvosť priestoru, preto by ste mali využiť rovnakú farbu špárovačky ako obkladu
  • ak siahnete po modernom štýle, nebojte sa využiť „grafosklo“ ako obklad do vašej kuchyne

Ako správne čistiť kuchynské spotrebiče a zákutia?

Ako správne čistiť kuchynské spotrebiče a zákutia?
5 7 hodnotení

Čistota je pol zdravia. Toto platí pre kuchyne a spotrebiče v nej dvojnásobne. V našich kuchyniach sa zabývalo veľké množstvo spotrebičov, bez ktorých si varenia už nedokážeme ani predstaviť. Viete ale, ako sa o vašich pomocníkov správne starať a ako kuchyňu ako takú udržiavať v tom najlepšom stave?

Zoznámte sa s niekoľkými tipy, ktoré vám pomôžu udržiavať spotrebiče stále čisté a v najlepšej kondícii a dozviete sa niekoľko tipov na upratovanie celej kuchyne.

Pripravte sa na upratovanie kuchyne!

Pred samotným upratovaním si nezabudnite pripraviť všetko, čo by ste mohli neskôr potrebovať. Nezabúdajte ani na ochranné pomôcky, vďaka ktorým si šetríte zdravie.

Čistiace prostriedky všeobecne: s chlórom (Savo), tekutý piesok, utierky z mikrovlákna, hubka, teplá voda, ochranné rukavice, metlička a lopatku

Ekologické čistiace prostriedky: ocot, citrón, sóda, kyselina citrónová

Upratovanie kuchyne od A po Z

Aby bola kuchyňa skutočne čistá, je rozhodujúca pravidelnosť upratovania. Staré nečistoty sa veľmi zle čistia a preto na pravidelné upratovanie rozhodne dbajte.

  • Obklady kuchynskej linky čistite utierkami z mikrovlákna, ostré predmety ich môžu poškodiť. Na zašednuté škáry medzi kachličkami použite prostriedky s chlórom, napríklad Savo, ktoré im vráti pôvodnú svetlosť.
  • Dvierka kuchynskej linky často pokrýva mastný filter, obzvlášť v okolí sporáka a digestora, tiež na ich čistenie použite utierky z mikrovlákna a predídete prípadným škrabancom. Vždy čistite celú plochu pravidelnými ťahmi tak, aby na povrchu nevznikali šmuhy.
  • Nezabúdajte na úchyty. Ide o jedno z najčastejšie používaných a teda ochytaných, špinavých miest. Pre úchytky skriniek určite použite prostriedky s chlórom, aby ste tak docielili čo najlepšiu hygienu.
  • Na batérie nikdy nepoužívajte prípravky s obsahom chlóru, ktoré povrch rozleptajú, v každej drogérii nájdete množstvo prípravkov, prípadne je možné použiť slabý octový roztok.

Sklokeramická doska

Hladký povrch dosky je možné jednoducho čistiť pomocou hubky namočenú vo vode, prípadne k zotretiu nečistôt použite vlhčený obrúsok. V prípade, že voda nestačí, možno použiť niektorú zo špeciálnych škrabiek na sklokeramické platne, ktorá hrubé nečistoty spoľahlivo odstráni. Pri čistení sa vyvarujte použitia ostrých predmetov, či drôtenky. Týmito nástrojmi sklokeramickú dosku poškriabete a aj v mikroskopických ryhách sa budú usadzovať všetky nečistoty.

Praktický tip: Ak nemáte tekutý piesok, použite na hrubé nečistoty jedlú sódu, jej účinky vás milo prekvapia.

Sporáky

Sporáky sú najčastejšie používanými spotrebičmi v kuchyni. Pripečená mastnota a zvyšky jedla na sporáku sú nešvárom, s ktorým sa v kuchyni stretávame denne. Ani pri sebeväčšej pozornosti sa nedá znečisteniu stopercentne vyvarovať. Predísť neskoršiemu komplikovanému čisteniu možno iba bezprostredným upratovaním sporáku po varení, kedy je možné nečistoty zotrieť vlhkou handričkou. V tomto prípade je však dôležité maximálne dbať na bezpečnosť.

mora-sporak

Nerezové povrchy čistite obozretne

Na inak veľmi lesklom povrchu je vidieť doslova každý odtlačok prsta. Nerez je tiež veľmi náchylný na poškriabanie, takže použitie hrubých hubiek a tekutých pieskov sa rozhodne neodporúča. Oveľa vhodnejšie sú jemné utierky z mikrovlákna, ktoré nezanechajú typické šmuhy, ani nepoškodia lesklý povrch.

Chladničky a mrazničky

Odborníci odporúčajú čistiť chladničku aspoň raz za mesiac a to aj v prípade samoodmrazujúcích modelov. Vlhkosť v chladničke je totiž ideálnym prostredím pre tvorbu plesní a baktérií. Aj preto je dobré v chladničke skladovať potraviny zabalené. Tiež nie je dobré skladovať niektoré potraviny pri sebe, napríklad oddelenie surových a varených potravín znižuje možné riziko kontaminácie. Na čistenie použite antibakteriálne prípravky (napríklad Savo), prípadne vytrite chladničku octom, ktorý perfektne pohltí všetky zápachy. Pokiaľ do chladničky umiestnite misku s rozsypanou jedlou sódou, predídete budúcim zápachom.

Tip: Ak vyberáte do vašej kuchyne chladničku, určite sa pozrite na článok: Ako vybrať chladničku

Umývačky riadu

Umývačka riadu je dnes už bežnou súčasťou výbavy väčšiny domácností. O umývačku riadu je však potrebné dôkladne starať a čistiť ju aspoň každý mesiac. Veľkú úlohu v tomto prípade hrá kvalita vody, tvrdá voda môže zanechávať na stenách umývačky tmavé povlaky a odporúča sa použiť zmäkčovač. Tiež je vhodné pravidelne čistiť filtre, ktoré zachytávajú väčšie kusy špiny a ich rozkladanie často spôsobuje zápach.

Praktický tip: Ocot čistí, dezinfikuje a bojuje s vodným kameňom. Nalejte malé množstvo do nádržky saponátu, zapnite umývačku na vysokú teplotu a budete prekvapení výsledkom.

Mikrovlnné rúry

Mikrovlnné rúry nie je potrebné čistiť tak často, ako rúry klasické. Vďaka charakter potravín, ktoré v nich pripravujeme a pri použití poklopu na samotný tanierik, môže byť čistenie mikrovlnnej rúry naozaj hračkou. Povrch jednoducho zotrite navlhčenou handričkou, prípadne použite vodu so saponátom, či niekoľkými kvapkami octu, ktorý pohltí prípadný zápach jedla.

Praktický tip: Pokiaľ dôjde k väčšiemu znečisteniu a zvyšky jedla zaschnú, do mikrovlnnej rúry na noc vložte misku s vodou a plátkami citróna. Zaschnuté nečistoty vďaka vlhkosti vody a kyslosti citróna pôjdu druhý deň lepšie vyčistiť.

Odsávače pár

Odsávače pár sú v kuchyniach miestom, na ktorom z pochopiteľných dôvodov lipne najviac mastnoty. Preto je potrebné digestor najprv dôkladne odmastiť kvalitným odmasťovačom a až potom vyčistiť samotné filtre.

digestor

Uhlíkový filter je vhodné čistiť aspoň každé dva mesiace, buď ručne v teplej vode, alebo v umývačke riadu. Teplota vody, pri ktorej je možné uhlíkový filter umývať, by nemala presiahnuť 65 ° C.

Tukový filter je potrebné umývať aspoň raz mesačne. Najlepšie ručne, s pomocou jemného umývacieho prostriedku, prípadne v umývačke na nižšiu teplotu. Všetky informácie o typoch a umiestnení filtrov vo vašej digestore nájdete v manuáli.

Užitočná rada: Vytvorte si ekologický domáci odmasťovač tak, že zmiešate dve lyžice octu a dve lyžice jedlej sódy. Na mastné miesta ho nanášajte jemnou navlhčenou handričkou.

Rýchlovarné kanvice

V prípade rýchlovarnej kanvice nemusíme zápasiť s čistením vonkajšieho povrchu, ktorý ide ľahko zotrieť, náš najväčší problém totiž bude inde. Vodný kameň je nepriateľom všetkých prístrojov ktoré pracujú s vodou a varná kanvica rozhodne nie je výnimkou. Na vzniknuté usadeniny je najlepším pomocníkom odvápňovač, ktorý je dostupný v každej drogérii. Jeho použitie je individuálne podľa typu a konkrétne informácie nájdete vždy na obale zakúpeného výrobku.

Praktický tip: Ak sa chcete zbaviť vodného kameňa, kúpte si kyselinu citrónovú a niekoľko lyžičiek nechajte spolu s vodou niekoľkokrát prejsť varom. Kanvicu potom dôkladne prepláchnite.

Predchádzajte špine

Základným predpokladom k neskoršiemu praktickému upratovaniu, je vhodný výber samotnej kuchyne. Predpokladom rýchleho upratovania sú jednoducho otierateľné plochy z nenasiakavých materiálov. Niektorým atraktívnym lesklým prvkom sa doporučujeme vyvarovať, pre ich zlú údržbu. Vysoko lesklý povrch je síce atraktívny, ale akékoľvek šmuhy, alebo odtlačky rúk, pokazia vzhľad celej vašej kuchyne.

Tiež povrch pracovnej dosky je veľmi dôležitý, ideálne sú akrylátové povrchy, ktoré sú odolné voči poškriabaniu a tiež ľahko umývateľné. Veľmi dôležité je mať dobre utesnený priestor medzi kuchynskou doskou a stenou. Zlé utesnenie, pod ktoré sa dostávajú tekutiny a zvyšky jedla, je najčastejším dôvodom plesní v kuchyni.

Myslite aj na prakticky riešené šuplíky, ktoré pri upratovaní ľahko vyberiete.