Lahodnú krémovú tekvicovú hokkaido polievku si ľahko a jednoducho pripravíte aj vy doma. Chce to len ten správny recept. Inšpirujte sa tým našim.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vláknina |
---|---|---|---|---|---|
100 g | 152 kJ/36,33 kcal | 4 g | 5 g | 2 g | 1 g |
1 porcia (250 g) | 380 kJ/90,82 kcal | 10 g | 12 g | 5 g | 3 g |
Príprava najlepšej domácej tekvicovej hokkaido polievky
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Najskôr si pripravíme tekvicu, mrkvu a zemiaky, ktoré ošúpeme a nakrájame. Následne na olivovom oleji najskôr opražíme cibuľu s cesnakom. Potom pridáme aj tekvicu s mrkvou a zemiakmi a restujeme. Následne všetko zalejeme vodou, aby boli suroviny ponorené. Potom pridáme kurací bujón, korenie, soľ, bazalku a oregano. Následne varíme polievku 25 minút. Potom uvarenú polievku odstavíme a rozmixujeme. Následne pridáme smotanu, podľa potreby a hustoty rozriedime horúcim mliekom a všetko zamiešame.
Recepty na tekvicovú hokkaido polievku trochu inak
Hokkaido polievka bez smotany
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát vynecháme smotanu a použijeme len mlieko.
Hokkaido polievka bez mlieka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát vynecháme mlieko a použijeme len smotanu.
Hokkaido batatová polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks sladkých zemiakov batatov
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
200 ml smotany na šľahanie (30 – 33 %)
200 ml plnotučného mlieka
kurací bujón
morská soľ
mleté čierne korenie
bazalka
oregano
olivový olej
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát namiesto klasických zemiakov použijeme bataty.
Hokkaido cviklová polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1,5 ks cvikly
1,5 ks rajčín
3 strúčiky cesnaku
maslo
soľ
med
petržlen
bazalka
citrónová šťava
drvená rasca
Postup
Tekvicu, cviklu a rajčiny nakrájame, vložíme do hrnca, pridáme rascu a nalejeme vodu, aby boli suroviny ponorené. Následne varíme asi 30 minút domäkka. Následne pridáme cesnak, maslo, soľ, med, citrónovú šťavu, čerstvé bylinku a všetko rozmixujeme.
Hokkaido cuketová polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1 ks malej cukety
1 ks cibule
2 strúčiky cesnaku
soľ
bylinky
Postup
Vychádzame z predošlého receptu (hokkaido cviklovej polievky), no namiesto cvikly použijeme cuketu.
Diétna hokkaido polievka
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
1 ks cibule
soľ
čierne korenie
olivový olej
10 lístkov čerstvej bazalky
Postup
Na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme tekvicu a restujeme asi 5 minút. Následne tekvicu s cibuľou zalejeme vodou, tak, aby voda zakryla tekvicu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Následne varíme asi 20 minút. Nakoniec pridáme lístky čerstvej bazalky a všetko dohladka rozmixujeme. Polievku už netreba zahusťovať, má skvelú krémovitú konzistenciu aj bez zahusťovania.
Hokkaido polievka pre deti
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 40 minút
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 kg hokkaido tekvice
2 ks mrkvy
2 ks zemiakov
soľ
rasca
maslo
Postup
Vychádzame z pôvodného receptu, akurát použijeme len spomínané suroviny a na záver polievku rozmixujeme úplne najemno.
Recept na najlepšiu držkovú polievku
Držková polievka je u nás veľmi obľúbená. Ide o tradičný druh uhorskej polievky, ktorú si ľahko a jednoducho pripravíte aj vy doma. Stačí mať poruke tie správne ingrediencie a skvelý recept. Inšpirujte sa tým našim.
Hľadáte recept na chutnú držkovú polievku? Inšpirujte sa tým našim tradičným a určite si pochutíte. Držková polievka má špecifickú chuť a tá kvalitná je poriadne hustá. Pripravte si túto skvelú pochúťky aj vy doma.
Kalorická tabuľka | Energia | Bielkoviny | Sacharidy | Tuky | Vlákniny |
---|---|---|---|---|---|
100 ml | 373 kJ/89 kcal | 9 g | 8 g | 2 g | - |
1 porcia (250 ml) | 932 kJ/223 kcal | 23 g | 21 g | 4 g | - |
Príprava najlepšej držkovej polievky
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: ľahká
ingrediencie:
800 g predvarených držiek
1 lyžica bravčovej masti
1 ks veľkej cibule
5 strúčikov cesnaku
1 polievková lyžica hladkej múky
mletá červená paprika
bobkový list
mleté čierne korenie
celá rasca
sušený majorán
čili paprička
bylinky
vegeta
soľ
Postup
- Predvarené držky dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme a varíme 20 minút. Potom vodu precedíme.
- Cibuľu nakrájame nadrobno a na masti opražíme, následne stiahneme z ohňa, zasypeme mletou červenou paprikou a premiešame.
- Do paprikového základu pridáme precedené držky, bobkový list, mleté čierne korenie, celú rascu, vegetu a soľ a orestujeme asi 5 minút. Následne všetko zalejeme vodou a varíme asi 20 minút, kým držky nezmäknú.
- Pripravíme si zásmažku.Kopcovitú lyžicu hladkej múky rozmiešame v 2 dl vlažnej vody a za stále miešania vlejeme do polievky.
- Následne do polievky pridáme cesnak a sušený majorán a varíme asi 5 minút. Dochutíme a podávame s čerstvým chlebom.
Recepty na držkovú polievku trochu inak
Držková polievka s údeným mäsom
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 5 hodín
náročnosť: stredná
ingrediencie:
1 kg držiek
0,75 kg údeného mäsa
1 ks červenej kapie
1 ks zelenej kapie
1 ks väčšieho póru
1 ks cibule
5 ks sušených čili papričiek
1 ks paradajok v konzerve
3 ks bobkového listu
4 ks nového korenia
1 ks zemiaku
4 strúčiky cesnaku
bravčová masť
drvená rasca
majorán
Postup
- Najskôr si pripravíme držky, ktoré vložíme do vody a varíme 15 minút. Potom vymeníme vody a opäť varíme 15 minút. Zase vodu zlejeme a dáme do hrnca novú. Následne pridáme údeného mäso, bobkový list a nové korenie. Mäso varíme 2 hodiny.
- Na masti opražíme nakrájanú cibuľu. Pridáme nakrájanú kapiu, pór, zmes opražíme a pridáme nasekané čili papričky. Všetko podusíme 2-3 minúty. Následne pridáme paradajky z konzervy, posypeme rascou, premiešame a podlejeme vývarom, v ktorom sme pripravovali údené mäso. Následne to dusíme a priebežne podlievame a miešame. Zmes dusíme asi 1,5 hodiny.
- Potom pridáme do polievky držky, prilejeme zvyšok vývaru a lisovaný cesnak. Polievku zahustíme najemno nastrúhaným zemiakom. Na záver pridáme majorán. Polievku podávame s knedľou.
Držková polievka so slaninou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g držiek
20 g údenej slaniny
20 g hladkej múky
20 g krupice
1 ks cibule
1 polievková lyžica masti
soľ
Postup
- Najskôr si pripravíme držky, ktoré vložíme do vody a varíme 15 minút. Potom vymeníme vody a opäť varíme 15 minút. Zase vodu zlejeme a dáme do hrnca novú.
- Pokrájanú slaninu opražíme na masti, pridáme múku, posekanú cibuľu a opäť pražíme. Následne slaninu s cibuľou zalejeme vývarom z držiek, posolíme a varíme. Nakoniec pridáme krupicu. Držky medzičasom pokrájame na rezance a pridáme do vývaru.
Držková polievka so zeleninou
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 4 hodiny
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 držiek
40 g masti
40 g hladkej múky
100 g koreňovej zeleniny
1 ks cibule
1 polievková lyžica mletej červenej papriky
1 polievková lyžica oleja
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
majorán
soľ
Postup
- Držky umyjeme opakovane vo vode. Potrieme ich soľou a opäť umyjeme. Najskôr ich varíme 30 minút a vodu vylejeme. Opäť držky varíme v čistej vode, ktorú osolíme a keď voda vrie, varíme asi 2-3 hodiny domäkka.
- Očistíme cibuľu, ktorú následne nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme múku, opražíme a zalejeme trochou vývaru z držiek. Všetko riadne premiešame a necháme 10 minút variť. Následne pridáme zvyšný vývar.
- Držky varíme s koreňovou zeleninou a potom pridáme do vývaru. Pridáme aj mletú červenú papriku a mleté čierne korenie. Všetko spolu dovaríme. Polievku dochutíme majoránom a cesnakom.
Držková polievka s bielou fazuľou
počet porcií: 6
dĺžka prípravy: 4 hodiny
náročnosť: nízka
ingrediencie:
500 g držiek
1 šálka koreňovej zeleniny
2 ks zemiakov
50 g oravskej slaniny
2 ks cibule
1 ks čili papričky
2 strúčiky cesnaku
1 šálka bieleho suchého vína
1 šálka bielej fazule
1 liter hovädzieho vývaru
1 zväzok bouguet garni (kytička byliniek a korenín – petržlenová vňať, tymián, bobkový list
2 šálky paradajok v konzerve
1 polievková lyžica posekaných byliniek
2 polievkové lyžice olivového oleja
mleté čierne korenie
soľ
Postup
- Držky dôkladne umyjeme a varíme v čistej vode asi 15 minút. Následne ich preložíme do osolenej vriacej vody a varíme 2-3 hodiny domäkka. Mäkké držky vyberieme a pokrájame na rezance.
- Nakrájanú koreňovú zeleninu uvaríme v osolenej vode a potom ju vyberieme, vodu zachováme.
- Do vody z vývaru vložíme na kocky nakrájané zemiaky a uvaríme ako zeleninu. V hrnci na rozohriatom oleji opražíme nadrobno nakrájanú slaninu a potom pridáme cibuľu. Pridáme čili s cesnakom a zalejeme bielym vínom. Následne pridáme bielu fazuľu, ktorú sme nechali cez noc odstáť, zalejeme hovädzím vývarom, pridáme bouquet garni a varíme asi 25 minút.
- Primiešame držky, nakrájané paradajky a varíme Ďalších 10 minút. Nakoniec pridáme varenú zeleninu a posekané bylinky. Polievku ochutíme soľou a mletým korením. Držkovú polievku podávame s hriankou.
Držková polievka s hubami
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
3/4 kg hlivy
2 ks veľkej cibule
1/2 hlávky cesnaku
6 polievkových lyžíc hladkej múky
3 polievkové lyžíc masti
feferónová pasta alebo 1 čili paprička
2 ks bobkového listu
majorán
3 čajové lyžičky mletej sladkej červenej papriky
4 ks nového korenia
2 čajové lyžičky drvenej rasce
čierne korenie
soľ
Postup
- Na masti si pripravíme zásmažku s rascou, pridáme červenú papriku a čierne korenie, väčšinu prelisovaného cesnaku a nadrobno pokrájanú cibuľu. Všetko krátko opražíme, zalejeme vodou, osolíme a varíme, kým sa cibuľa nerozvarí.
- Pridáme na pásiky pokrájané huby, ktoré vyzerajú ako držky. Uvaríme domäkka a nakoniec pridáme zvyšok cesnaku, ochutíme majoránom a dosolíme.
Falošná držková polievka
počet porcií: 4
dĺžka prípravy: 1 hodina
náročnosť: nízka
ingrediencie:
1 balenie sójových plátkov
1 ks cibule
5 ks zemiakov
5 strúčikov cesnaku
1 kocka slepačieho bujónu
korenie
vegeta
olej
hladká múka
mletá červená paprika
mleté čierne korenie
majorán
soľ
Postup
- Polovicu balíka sójových plátkov dáme uvariť do hrnca spolu s polovicou cibule, 2 strúčikmi cesnaku, čiernym korením a vegetou. Všetko zalejeme 1 litrom vody.
- Medzitým si pripravíme zemiaky, ktoré očistíme a nadrobno nakrájame.
- Uvarené sójové plátky precedíme, vyžmýkame a pokrájame na tenšie plátky.
- Sójové plátky potom pridáme do hrnca k zemiakom, pridáme bujón, vegetu, korenie a varíme.
- Medzičasom na oleji opražíme druhú polovicu nadrobno nakrájanej cibule, pridáme hladkú múku a smažíme. Pridáme mletú červenú papriku a odstavíme. Vmiešame zásmažku do polievky. Následne pridáme 3 strúčiky cesnaku, chvíľu povaríme a na záver pridáme majorán.