Jednoduchý návod na nakladanie kapusty a ďalšie chutné recepty

Kapusta kedysi patrila k základným potravinám našich predkov. Univerzálna pre prípravu jedál, bohatá na vitamíny a zdraviu prospešné látky, nenáročná na pestovanie, jednoduchá na spracovanie a výborná pre chuť.

Ak cítite, že váš imunitný systém dostáva na frak a nalepí sa na vás každý bacil, ktorý preletí okolo, mali by ste seriózne zvážiť jej zaradenie do vášho jedálnička. Kapusta výborne podporí vašu imunitu, pozitívne zapôsobí na zdravie a doplní lahodné chute do vašej rodinnej kuchyne.

Príprava na nakladanie kapusty

Kyslá kapusta a jej účinky na zdravie

Surová kapusta je sama o sebe bohatým zdrojom vitamínov, o ktoré sa jej tepelnou úpravou oberieme. Konzumácia kyslej nakladanej kapusty je tak skvelým spôsobom, ako hlávkovú zeleninu uskladniť na dlhé obdobie bez straty na jej zdravom obsahu. Navyše, kvasenie kapusty podporí a zvýši obsah jej cenných látok.

V jednom klasickom hrnčeku kyslej kapusty nájdete 10 % dennej dávky vitamínu C, 11 % odporučenej dennej dávky vitamínu K a po 5 % dennej dávky vitamínu B6 a kyseliny listovej. Okrem toho jej konzumáciou vaše telo získa sodík, železo, mangán, draslík, proteíny a veľmi cenné probiotiká. Vďaka tejto kombinácii kapusta pozitívne vplýva na ľudský organizmus vrátane jeho nervovej sústavy. Významne napomáha aj správnemu fungovaniu čriev a tráveniu. Bojuje proti nadúvaniu, zápche, únave, problémom s pokožkou a zároveň reguluje hladinu cholesterolu v tele. Je dobrým prírodným riešením pre prinavrátenie zdravých baktérií po dlhom užívaní antibiotík a aj má pozitívne účinky proti bujneniu rakoviny.

Aká kapusta je vhodná pre nakladanie

Na nakladanie kapusty sú vhodné neskoré a poloneskoré odrody. Ich znakom sú tvrdé hlávky so slabou žilnatinou. Vydržia dlhšie a sú pekne chrumkavé, na rozdiel od letných odrôd, ktorým by ste sa pri nakladaní mali zďaleka vyhnúť.

Nakladanie kapusty

Základné ingrediencie

Recept na kyslú kapustu si bude vyžadovať aj ďalšie prísady: soľ, zelené jabĺčka, rascu, horčičné semienko či koriander. Okrem soli sú ostatné prísady voliteľné. No ich pridaním nemôžete nič pokaziť.

Recept na kyslú kapustu

  • 10 kg hlávkovej kapusty,
  • 200 g soli,
  • 1 balenie rasce,
  • 1 kúsok chrenu,
  • bobkový list,
  • 1 hlavičku kôpru.
  • 150 g cibule,
  • 4 až 6 strúčikov cesnaku.

Základné pomôcky a nástroje

Aby vám práca išla od ruky, nezaobídete sa bez rezačky/strúhadla na kapustu. Ak ju doma nemáte, môžete si ju kúpiť (dobrá investícia na každú sezónu) alebo požičať od susedov, tak ako je tomu zvykom na dedinách. Miešanie vám uľahčí veľká drevená varecha alebo jednoducho použijete ruky.

Nakladanie kapusty sa taktiež nezaobíde bez vaničky, do ktorej budete kapustu strúhať a tlačiť. Na uskladnenie kapusty budete potrebovať ideálne 10-litrový kameninový súdok. K naloženiu budete potrebovať aj ploský kameň či vodou naplnený zavárací pohár s viečkom. Ak nebudete mať vaničku, kapustu môžete strúhať aj do čistej plachty, ktorú si uviažete na obe strany stoličiek, na ktorých budete mať položenú rezačku.

Postup, ako pripraviť kyslú kapustu

Aby sa vám kapusta nepokazila a vydržala dlho, musíte dbať na čistotu samotnej zeleniny a nádoby, v ktorej ju uskladníte. Na začiatku kapuste otrhajte vrchné špinavé listy, vložte ju do vaničky, v ktorej je napustená voda a umyte ju či poriadne vysprchujte. Vodu vylejte a nechajte hlávky odkvapkať a obschnúť.

Ak máte dlhú rezačku, môžete si ju položiť na stoličky (každá na jednom konci) a medzi ne položiť vaničku a môžete začať strúhať. Hlávku kapusty si prekrojte na polovice a postupne ich začnite strúhať. Postupne môžete k nastrúhanej kapuste prisypať soľ, kmín a na striedačku strúhať cibuľu. Množstvo soli zistíte podľa váhy kapusty, ktorú ste kúpili. Ak išlo o domácu výrobu, odvážte si zopár hlávok a vypočítajte ich priemernú hmotnosť na kus. Potom ju vynásobte celkovým počtom hlávok.

Keď máte nastrúhané, kapustu bude treba tlačiť. Môžete tak robiť priamo vo vaničke alebo v súdku na kapustu. Buď použitím rúk (ak máte malý súdok) alebo nôh. Šlapanie kapusty už v minulosti patrilo k tradičným domácim zvykom. Nesmiete však zabudnúť na hygienu a dôkladnú čistotu vašich nôh.

Nakladanie kapusty v sude

Keď kapusta pustí šťavu môžete ju naložiť do súdku. Na jeho dno položte čisté kapustové listy a začnite nakladať dobre premiešanú zmes z vaničky. Striedavo do nej vkladajte strúčiky cesnaku a plátky očisteného chrenu. Kapustu poriadne do súdka zatláčajte a šťavu odčerpávajte. Od vrchu súdku nechajte medzeru (mala by byť dostatočne veľká pre pomôcku na zaťaženie) a na povrch kapusty dajte bobkový list a kôpor. Na záver ju zaťažte ploským kameňom, alebo pohárom s vodou a súdok zatvorte.

Aby kvasenie kapusty prebehlo správne, mali by ste ju nasledujúce 4 až 6 týždne skladovať pri teplote 12 – 25 °C. Počas kvasenia je dôležité, aby na vrchu kapusty ostávala voda. Pokiaľ tomu tak nebude, tak ju budete musieť urobiť. Uvaríte si 2 %-tný (20 g soli/1 l vody) soľný roztok a po vychladnutí ho na vrch vlejete. Keď prejde procesom kvasenia, súdok nechajte uskladnený v chládku a tme.

Vyskúšajte aj tieto recepty

Nakladaná kapusta v sklenených pohároch

Na nakladanie môžete použite poháre s objemom 3 l alebo 5 l. Vytlačenú kapustu so soľou naplňte do sklenených pohárov. Od hrdla nechajte dvojcentimetrovú medzeru. Kapusta by mala byť zakrytá vlastnou šťavou, takže šťavu, ktorú vám počas jej šlapania vznikne nevyhadzujte, ale použite na zálievku.

Poháre zatvorte viečkom, položte na plech na teplé miesto a nechajte kvasiť. Nebojte sa, ak sa viečka vydujú a bude z nich tiecť, je to normálne. Po čase to prestane a viečka sa naopak prehnú. Malo by to trvať 2 až 3 týždne, po ktorých poháre s kvasenou kapustou môžete uložiť do chládku a tmy. Na 4-tý týždeň môžete konzumovať. Kapusta by mala byť chrumkavá a lahodne kyslá.

Nakladaná červená kapusta

Rovnako ako bielu, môžete naložiť aj červenú kapustu. Jej chuť je iná, no výborne sa hodí ku kačke, husacine, ale i divine.

Červenú kapustu môžete nakladajte do pohárov (0,720 l) a zasterilizujte ich. Na prípravu pri 5 kg kapusty budete potrebovať:

  • 1 cibuľu,
  • 1 na kocky pokrájané zelené jablko,
  • 1 lyžičku horčičného semienka,
  • 1 lyžičku rasce.

Sladkokyslý nálev na kapustu:

  • 200 g kryštálového cukru,
  • 70 g soli,
  • 2 l vody,
  • 0,5 l 8%-ného octu.

Najprv si nastrúhajte červenú kapustu a prelejte ju vriacou slanou vodou. Potom do zmesi pridajte pokrájané jablko, horčičné semienko, rascu a premiešajte. Z vody, cukru, soli a octu si uvarte nálev. Ešte teplý ho nalejte do kapusty, premiešajte a naplňte do vopred očistených pohárov, ktoré sterilizujte 40 minút pri teplote 95 °C.

Sterilizovaná kapusta v sladkokyslom náleve

Nastrúhanú bielu kapustu prelejete horúcim slaným roztokom (20 g soli/1 l vody). Do kapusty rovnako, ako v prípade červenej pridajte nakrájané jablko, plátky cibule, rascu a zamiešajte.  Pripravte si sladkokyslý nálev a spoločne ho dávkujte so zeleninou do zaváracích pohárov a sterilizujte.

Čalamáda

Kapusta je rovnako skvelou hlavnou prísadou pre prípravu obľúbenej prílohy k jedlám – čalamády. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 4 kg kapusty,
  • 1 kg papriky,
  • 0,5 kg mrkvy,
  • 0,3 kg kryštálového cukru,
  • 0,5 l octu,
  • 4 dcl oleja,
  • 1 Deko.

Kapustu, papriku a mrkvu očistite a nastrúhajte na tenké rezance. Zmiešajte s ostatnými surovinami a poriadne ju postláčajte. Zmes môžete nechať chvíľu odležať a potom ju naložiť do čistých pohárov, ktoré zatvorte viečkami a sterilizujte dobrých 10 minút pri teplote 100 °C.

Aj toto sú možnosti, ako využiť nakladanú kapustu v kuchyni

Ako chutný kapustový šalát

Počas zimných dní si vďaka šalátu z kvasenej kapusty dodáte potrebnú dávku vitamínov vo forme ľahkého šalátu. Môžete si ho pripraviť podľa tohto receptu:

  • 250 g nakladanej kapusty,
  • 1 na rezance nastrúhaná mrkva,
  • 1 jablko nakrájané na kocky,
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku,
  • 2 až 3 lyžice smotany.

Všetky prísady spoločne premiešajte a môžete servírovať. Šalát si môžete pripraviť aj bez smotany.

Ako príloha

Kvasená kapusta je skvelá príloha k pečenému alebo údenému bravčovému mäsu. Rovnako ju môžete servírovať aj k hydine, napríklad k chrumkavému kuraťu. Červená nakladaná kapusta je zase veľmi obľúbenou a takpovediac ikonickou prílohou k pečenej kačke.

Ako polievka – Kapustnica

Dobre známou a tradičnou vianočnou pochúťkou je aj kapustnica. Pripravuje sa s kvasenej kapusty a šťavy – kapustnice. Na jej prípravu potrebujete:

  • 1 veľkú cibuľu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 500 g kyslej kapusty,
  • 1 l kapustnice,
  • 1 l vody,
  • sušené hríby,
  • čierne korenie a soľ,
  • klobásku, údené alebo bravčové mäso.

Pri príprave kapustnice si môžete množstvo ingrediencií, kyslosť, slanosť prispôsobiť podľa seba. Najprv na oleji do sklovita osmažte na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a mäso, ktoré nechajte taktiež podusiť vo vlastnej šťave. Potom pridajte kapustu a duste. Po chvíli zalejte kapustnicou a varte. Na záver prilejte vodu, ktorou skorigujete kyslosť a pridajte predom namočené sušené hríby. Na dochutenie pridajte korenie, soľ, prípadne štipku vegety.

Na záver

Keď ju začnete jesť, nebudete chcieť prestať. Domáce nakladanie kapusty bude mať pre vás omnoho väčšiu hodnotu. Nutričnú aj osobnú. Dajte mu zelenú a dáte ju aj svojej imunite a domácemu zdraviu. Želáme dobrú chuť.

Návod: Ako na zaváranie marhúľ ľavou zadnou

Zavárané marhule sú výbornou pochúťkou. Hodia sa nielen na prípravu koláčov, ale aj do zmrzliny, šľahačky, pudingu či kuraciemu mäsu. Hoci si ich dnes kúpite v každom obchode, pri domácom zaváraní máte však pod kontrolou všetky suroviny, celý proces a chuť, ktorá vám vyhovuje. Viac sladkú či menej kyslú, alebo naopak.

Počas letnej sezóny si navyše marhule od pestovateľov zadovážite za celkom dobrý peniaz. Vytvoríte si tak poctivé zásoby kompótov či džemu, za ktorý by ste obchode zaplatili viac na celý rok.

Postup na marhuľový kompót

Na zavarenie dobrého marhuľového kompótu budete potrebovať nálev. Menej alebo viac sladký.
Príprava nálevu si bude vyžadovať:

  • kryštálový cukor – 500 g na 1 liter vody – marhule budú kyslejšie,
  • kryštálový cukor – 700 g až 800 g na 1 liter vody – kompót bude sladší,
  • protiplesňový prípravok – nie je povinný, do nálevu ho pridávajte podľa dávkovania na obale.

Nálev môžete do fliaš dávkovať teplý aj studený. S teplým nálevom sa k sterilizácii dostanete rýchlejšie. Keď máte nálev hotový, môžete do pripravených fliaš začať ukladať nakrájané ovocie.

Postupujte tak, aby ste ich vždy vkladali reznou plochou smerom k dnu fľaše a klobúčikom hore na seba. Takto sa vám ich do fľaše zmestí omnoho viac.

Marh­ule naložte do 80 % výšky fľaše a zalejte s nálevom, ktorý by mal byť od okraja hrdla fľaše 1 až 1,5 cm a mal by vložené ovocie úplne zakrývať. Do jednej sedmičky fľaše sa takto zmestí 200 až 250 ml nálevu.

Poháre dôkladne a pevne zavrite viečkom a vložte ich do hrnca, v ktorom ich nechajte variť. Teplotu vody v zaváracom hrnci musíte neustále kontrolovať. Keď dosiahne výšku  80-85 °C, kompóty sterilizujte 15 až 20 minút a fľaše hneď vyberte. Uložte ich na utierku viečkom dole a nechajte vychladnúť.

Všetky fľaše na záver skontrolujte, či sa v nich náhodou nenachádzajú vzduchové bubliny alebo nevytekajú. Nezľaknite sa, ak zavárané marhule nebudú hneď sýto oranžové. Svoj typický nádych získavajú postupne s vychladnutím.

Pripravte si chutný marhuľový džem

Vianočka s čerstvým maslom a marhuľovým džemom je ideálnou kombináciou ku rannej kávičke. Na jeho prípravu budete potrebovať zrelé až prezreté marhule. Dužina by mala byť mäkká a ich farba pekne oranžovo-žltá.

Pomer potrebných ingrediencií:

  • 1 kg marhúľ,
  • ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej,
  • 800 g cukru.

Umyté a pokrájané marhule dajte do hrnca a začnite ich variť. Nepridávajte žiadnu vodu, plody sami pustia šťavu. Marhule musíte však stále miešať, aby sa vám neprichytili a šťavu z nich postupne odoberať do osobitnej misky.

Keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich do hladka a opäť postavte na oheň pričom nezabúdajte zbierať penu, ktorá sa bude tvoriť. Postupne do nich pridajte cukor a kyselinu citrónovú, pokým sa cukor neroztopí.

Pripravte si malé poháre, ktoré je potrebné vopred sterilizovať a džem do nich po uvarení nadávkujte. Zatvorte ich a nechajte odstáť. Po vychladnutí ich uschovajte na chladnejšom mieste.

Marhuľový sirup, ktorý osvieži

Na výrobu domáceho sirupu z budete potrebovať podobné ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ,
  • ½ l vody,
  • 1 kg cukru.

Očistené a narezané marhule s vodou dajte variť na 10 – 20 minút. Miešajte ich, aby sa nepripálili a po uplynutí doby dajte vychladnúť. Potom do nich pridajte cukor a nechajte odstáť cez noc.

Na druhý deň zo zmesi pretlačte pomocou sitka šťavu do hrnca, ktorú ešte povarte aspoň 3 až 5 minút. Potom ju nalejte do už zasterilizovaných fliaš, zatvorte ich a nechajte vychladnúť. Uskladnite pre ďalšie použitie. Myslite na to, že otvorený sirup je potrebné, čo najskôr spotrebovať.

Marhule sú nielen chutné, ale aj zdravé. Podporujú zdravé trávenie, majú pozitívny efekt pri prevencii pred rakovinou, znižujú cholesterol a pomáhajú aj pri chudnutí. Ich konzumáciou za čerstva robíte pre svoje telo zázraky. Bohužiaľ, letná sezóna končí a s nimi aj čerstvé marhule. Tento chutný poklad si však môžete dopriať vďaka zaváraniu po celý rok.

Domáce sušené marhule

Na domáce vysušenie v sušičke ovocia marhúľ budete potrebovať 95 °C až 100 °C, ktoré pri konci znížite na 60 °C. Čas sušenia sa pohybuje do 5 hodín. Samozrejme, marhule sušíte bez kôstiek a pred prípravou si ich rovnako umyte.

Marhule môžete sušiť aj na slnku, napríklad na balkóne alebo terase. Sušenie vám zaberie 5 až 7 dní. Po jeho úspešnom absolvovaní, marhule uskladnite v uzatvorenej nádobe alebo vrecku.