Jednoduchý návod na nakladanie kapusty a ďalšie chutné recepty

Kapusta kedysi patrila k základným potravinám našich predkov. Univerzálna pre prípravu jedál, bohatá na vitamíny a zdraviu prospešné látky, nenáročná na pestovanie, jednoduchá na spracovanie a výborná pre chuť.

Ak cítite, že váš imunitný systém dostáva na frak a nalepí sa na vás každý bacil, ktorý preletí okolo, mali by ste seriózne zvážiť jej zaradenie do vášho jedálnička. Kapusta výborne podporí vašu imunitu, pozitívne zapôsobí na zdravie a doplní lahodné chute do vašej rodinnej kuchyne.

Príprava na nakladanie kapusty

Kyslá kapusta a jej účinky na zdravie

Surová kapusta je sama o sebe bohatým zdrojom vitamínov, o ktoré sa jej tepelnou úpravou oberieme. Konzumácia kyslej nakladanej kapusty je tak skvelým spôsobom, ako hlávkovú zeleninu uskladniť na dlhé obdobie bez straty na jej zdravom obsahu. Navyše, kvasenie kapusty podporí a zvýši obsah jej cenných látok.

V jednom klasickom hrnčeku kyslej kapusty nájdete 10 % dennej dávky vitamínu C, 11 % odporučenej dennej dávky vitamínu K a po 5 % dennej dávky vitamínu B6 a kyseliny listovej. Okrem toho jej konzumáciou vaše telo získa sodík, železo, mangán, draslík, proteíny a veľmi cenné probiotiká. Vďaka tejto kombinácii kapusta pozitívne vplýva na ľudský organizmus vrátane jeho nervovej sústavy. Významne napomáha aj správnemu fungovaniu čriev a tráveniu. Bojuje proti nadúvaniu, zápche, únave, problémom s pokožkou a zároveň reguluje hladinu cholesterolu v tele. Je dobrým prírodným riešením pre prinavrátenie zdravých baktérií po dlhom užívaní antibiotík a aj má pozitívne účinky proti bujneniu rakoviny.

Aká kapusta je vhodná pre nakladanie

Na nakladanie kapusty sú vhodné neskoré a poloneskoré odrody. Ich znakom sú tvrdé hlávky so slabou žilnatinou. Vydržia dlhšie a sú pekne chrumkavé, na rozdiel od letných odrôd, ktorým by ste sa pri nakladaní mali zďaleka vyhnúť.

Nakladanie kapusty

Základné ingrediencie

Recept na kyslú kapustu si bude vyžadovať aj ďalšie prísady: soľ, zelené jabĺčka, rascu, horčičné semienko či koriander. Okrem soli sú ostatné prísady voliteľné. No ich pridaním nemôžete nič pokaziť.

Recept na kyslú kapustu

  • 10 kg hlávkovej kapusty,
  • 200 g soli,
  • 1 balenie rasce,
  • 1 kúsok chrenu,
  • bobkový list,
  • 1 hlavičku kôpru.
  • 150 g cibule,
  • 4 až 6 strúčikov cesnaku.

Základné pomôcky a nástroje

Aby vám práca išla od ruky, nezaobídete sa bez rezačky/strúhadla na kapustu. Ak ju doma nemáte, môžete si ju kúpiť (dobrá investícia na každú sezónu) alebo požičať od susedov, tak ako je tomu zvykom na dedinách. Miešanie vám uľahčí veľká drevená varecha alebo jednoducho použijete ruky.

Nakladanie kapusty sa taktiež nezaobíde bez vaničky, do ktorej budete kapustu strúhať a tlačiť. Na uskladnenie kapusty budete potrebovať ideálne 10-litrový kameninový súdok. K naloženiu budete potrebovať aj ploský kameň či vodou naplnený zavárací pohár s viečkom. Ak nebudete mať vaničku, kapustu môžete strúhať aj do čistej plachty, ktorú si uviažete na obe strany stoličiek, na ktorých budete mať položenú rezačku.

Postup, ako pripraviť kyslú kapustu

Aby sa vám kapusta nepokazila a vydržala dlho, musíte dbať na čistotu samotnej zeleniny a nádoby, v ktorej ju uskladníte. Na začiatku kapuste otrhajte vrchné špinavé listy, vložte ju do vaničky, v ktorej je napustená voda a umyte ju či poriadne vysprchujte. Vodu vylejte a nechajte hlávky odkvapkať a obschnúť.

Ak máte dlhú rezačku, môžete si ju položiť na stoličky (každá na jednom konci) a medzi ne položiť vaničku a môžete začať strúhať. Hlávku kapusty si prekrojte na polovice a postupne ich začnite strúhať. Postupne môžete k nastrúhanej kapuste prisypať soľ, kmín a na striedačku strúhať cibuľu. Množstvo soli zistíte podľa váhy kapusty, ktorú ste kúpili. Ak išlo o domácu výrobu, odvážte si zopár hlávok a vypočítajte ich priemernú hmotnosť na kus. Potom ju vynásobte celkovým počtom hlávok.

Keď máte nastrúhané, kapustu bude treba tlačiť. Môžete tak robiť priamo vo vaničke alebo v súdku na kapustu. Buď použitím rúk (ak máte malý súdok) alebo nôh. Šlapanie kapusty už v minulosti patrilo k tradičným domácim zvykom. Nesmiete však zabudnúť na hygienu a dôkladnú čistotu vašich nôh.

Nakladanie kapusty v sude

Keď kapusta pustí šťavu môžete ju naložiť do súdku. Na jeho dno položte čisté kapustové listy a začnite nakladať dobre premiešanú zmes z vaničky. Striedavo do nej vkladajte strúčiky cesnaku a plátky očisteného chrenu. Kapustu poriadne do súdka zatláčajte a šťavu odčerpávajte. Od vrchu súdku nechajte medzeru (mala by byť dostatočne veľká pre pomôcku na zaťaženie) a na povrch kapusty dajte bobkový list a kôpor. Na záver ju zaťažte ploským kameňom, alebo pohárom s vodou a súdok zatvorte.

Aby kvasenie kapusty prebehlo správne, mali by ste ju nasledujúce 4 až 6 týždne skladovať pri teplote 12 – 25 °C. Počas kvasenia je dôležité, aby na vrchu kapusty ostávala voda. Pokiaľ tomu tak nebude, tak ju budete musieť urobiť. Uvaríte si 2 %-tný (20 g soli/1 l vody) soľný roztok a po vychladnutí ho na vrch vlejete. Keď prejde procesom kvasenia, súdok nechajte uskladnený v chládku a tme.

Vyskúšajte aj tieto recepty

Nakladaná kapusta v sklenených pohároch

Na nakladanie môžete použite poháre s objemom 3 l alebo 5 l. Vytlačenú kapustu so soľou naplňte do sklenených pohárov. Od hrdla nechajte dvojcentimetrovú medzeru. Kapusta by mala byť zakrytá vlastnou šťavou, takže šťavu, ktorú vám počas jej šlapania vznikne nevyhadzujte, ale použite na zálievku.

Poháre zatvorte viečkom, položte na plech na teplé miesto a nechajte kvasiť. Nebojte sa, ak sa viečka vydujú a bude z nich tiecť, je to normálne. Po čase to prestane a viečka sa naopak prehnú. Malo by to trvať 2 až 3 týždne, po ktorých poháre s kvasenou kapustou môžete uložiť do chládku a tmy. Na 4-tý týždeň môžete konzumovať. Kapusta by mala byť chrumkavá a lahodne kyslá.

Nakladaná červená kapusta

Rovnako ako bielu, môžete naložiť aj červenú kapustu. Jej chuť je iná, no výborne sa hodí ku kačke, husacine, ale i divine.

Červenú kapustu môžete nakladajte do pohárov (0,720 l) a zasterilizujte ich. Na prípravu pri 5 kg kapusty budete potrebovať:

  • 1 cibuľu,
  • 1 na kocky pokrájané zelené jablko,
  • 1 lyžičku horčičného semienka,
  • 1 lyžičku rasce.

Sladkokyslý nálev na kapustu:

  • 200 g kryštálového cukru,
  • 70 g soli,
  • 2 l vody,
  • 0,5 l 8%-ného octu.

Najprv si nastrúhajte červenú kapustu a prelejte ju vriacou slanou vodou. Potom do zmesi pridajte pokrájané jablko, horčičné semienko, rascu a premiešajte. Z vody, cukru, soli a octu si uvarte nálev. Ešte teplý ho nalejte do kapusty, premiešajte a naplňte do vopred očistených pohárov, ktoré sterilizujte 40 minút pri teplote 95 °C.

Sterilizovaná kapusta v sladkokyslom náleve

Nastrúhanú bielu kapustu prelejete horúcim slaným roztokom (20 g soli/1 l vody). Do kapusty rovnako, ako v prípade červenej pridajte nakrájané jablko, plátky cibule, rascu a zamiešajte.  Pripravte si sladkokyslý nálev a spoločne ho dávkujte so zeleninou do zaváracích pohárov a sterilizujte.

Čalamáda

Kapusta je rovnako skvelou hlavnou prísadou pre prípravu obľúbenej prílohy k jedlám – čalamády. Na jej prípravu budete potrebovať:

  • 4 kg kapusty,
  • 1 kg papriky,
  • 0,5 kg mrkvy,
  • 0,3 kg kryštálového cukru,
  • 0,5 l octu,
  • 4 dcl oleja,
  • 1 Deko.

Kapustu, papriku a mrkvu očistite a nastrúhajte na tenké rezance. Zmiešajte s ostatnými surovinami a poriadne ju postláčajte. Zmes môžete nechať chvíľu odležať a potom ju naložiť do čistých pohárov, ktoré zatvorte viečkami a sterilizujte dobrých 10 minút pri teplote 100 °C.

Aj toto sú možnosti, ako využiť nakladanú kapustu v kuchyni

Ako chutný kapustový šalát

Počas zimných dní si vďaka šalátu z kvasenej kapusty dodáte potrebnú dávku vitamínov vo forme ľahkého šalátu. Môžete si ho pripraviť podľa tohto receptu:

  • 250 g nakladanej kapusty,
  • 1 na rezance nastrúhaná mrkva,
  • 1 jablko nakrájané na kocky,
  • 2 roztlačené strúčiky cesnaku,
  • 2 až 3 lyžice smotany.

Všetky prísady spoločne premiešajte a môžete servírovať. Šalát si môžete pripraviť aj bez smotany.

Ako príloha

Kvasená kapusta je skvelá príloha k pečenému alebo údenému bravčovému mäsu. Rovnako ju môžete servírovať aj k hydine, napríklad k chrumkavému kuraťu. Červená nakladaná kapusta je zase veľmi obľúbenou a takpovediac ikonickou prílohou k pečenej kačke.

Ako polievka – Kapustnica

Dobre známou a tradičnou vianočnou pochúťkou je aj kapustnica. Pripravuje sa s kvasenej kapusty a šťavy – kapustnice. Na jej prípravu potrebujete:

  • 1 veľkú cibuľu,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 500 g kyslej kapusty,
  • 1 l kapustnice,
  • 1 l vody,
  • sušené hríby,
  • čierne korenie a soľ,
  • klobásku, údené alebo bravčové mäso.

Pri príprave kapustnice si môžete množstvo ingrediencií, kyslosť, slanosť prispôsobiť podľa seba. Najprv na oleji do sklovita osmažte na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a mäso, ktoré nechajte taktiež podusiť vo vlastnej šťave. Potom pridajte kapustu a duste. Po chvíli zalejte kapustnicou a varte. Na záver prilejte vodu, ktorou skorigujete kyslosť a pridajte predom namočené sušené hríby. Na dochutenie pridajte korenie, soľ, prípadne štipku vegety.

Na záver

Keď ju začnete jesť, nebudete chcieť prestať. Domáce nakladanie kapusty bude mať pre vás omnoho väčšiu hodnotu. Nutričnú aj osobnú. Dajte mu zelenú a dáte ju aj svojej imunite a domácemu zdraviu. Želáme dobrú chuť.

Zaváraná paprika: Jednoduchý návod na prípravu

Zaváranie papriky je klasika, s ktorou som sa každé leto stretávala už od malička. Nie je preto divu, že túto pochúťku, ktorú možno pripraviť na milión spôsobov, som si obľúbila a som jej verná do dnes.

Počas toľkých rokov som mala možnosť vyskúšať viacero receptov, pričom len zopár z nich sa stalo mojimi obľúbenými. Práve tieto moje obľúbené recepty na zaváranú papriku som si dnes pre vás pripravila.

Príprava

Hlavná papriková sezóna je v auguste a septembri, kedy sa aj ceny v obchode pohybujú na najnižšej úrovni. V tomto období sa môžeme papriky nielen dojesť do sýtosti, ale aj si nejaké to kilečko zavariť na neskoršie použitie. A to aj v prípade, ak nemáte možnosť dopestovať si papriku doma.

Zaváranie papriky sa totiž oplatí aj v prípade, že papriku na zaváranie budeme musieť kúpiť. A to nie len vďaka neporovnateľne lepšej chuti doma zaváranej papriky, ale aj nižších nákladoch v porovnaní s kupovaním zaváranej papriky počas nasledujúcich mesiacov.

Veď, kto by si rád nedoprial dobrôtky ako je lečo, plnená paprika, mäso pripravené na srbský spôsob či guláš aj mimo hlavnú paprikovú sezónu? Vďaka zaváranej paprike, to je všetko hračka trebárs aj v decembri.

Papriku možno zavárať aj v celku, nenakrájanú

Zaváranie papriky je pomerne jednoduché. Na základnú zaváranú papriku, použiteľnú takmer do hocijakého jedla, postačuje zásoba papriky, ocot, olej a prostriedky na konzervovanie.

Tradičný postup

Najčastejším spôsobom spracovania papriky pri zaváraní je nakladanie zelenej papriky prípadne kápie do sladkokyslého nálevu.

Zaváranie zelenej papriky

Ingrediencie:

  • voda
  • soľ
  • paprika

Nálev:

  • 1/2 ks bobkového listu
  • 0,3 l octu
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1/3 lyžičky horčicových semienok
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 l vody
  • 30 g soli

Postup: 

Papriku očistíme, nakrájame podľa potreby (polky, štvrťky, pásiky…) a asi 5 minút povaríme v osolenej vode (10 g soli na 1 l vody). Kým sa paprika uvarí pripravíme si nálev. Uvarenú papriku poukladáme do zaváracích pohárov, zalejeme nálevom a sterilizujeme 20 až 30 minút pri teplote 80 stupňov.

[poll id=”4″]

Uloženú papriku zalejeme pripraveným nálevom

Recepty

Zaváraná paprika v oleji

Najskôr si pripravíme nálev z 1 l octu, 4 l vody, 100 g soli a 350 g cukru. Najvhodnejšia na zaváranie týmto spôsobom je sladká hrubostenná paprika, ktorú nakrájame na plátky. Do spodok zaváraného pohára uložíme pár koliesok nakrájanej červenej cibule, celé čierne korenie, bobkový list a celé nové korenie.

Následne do zaváraninového pohára uložíme papriku a zalejeme pripraveným nálevom, približne 3 cm od vrchu. Do každého zaváraninového pohára pridáme ešte 2 PL lyžice oleja, zatvoríme a sterilizujeme približne 15 min pri teplote 80 stupňov.

Paprika v oleji bez sterilizácie

Papriku v oleji možno pripraviť jednoducho aj bez potreby sterilizácie. Do väčšieho hrnca nalejeme 1 l vody, 2 dcl oleja, 2 dcl octu a dochutíme 50 g kryštálového cukru a 20 g soli. Pripravený nálev vystačí na 1 kg papriky (kapie).

Keď nálev začne vrieť, pridáme do neho nakrájanú papriku a spoločne povaríme 5 minút. Po 5 minútach vyberieme papriku z nálevu a hneď ju umiestnime do zaváraninových pohárov. Zalejeme vriacim nálevom a dobre uzatvoríme. Zaváraninové poháre už nesterilizujeme, len necháme postupne vychladnúť.

Zavarené lečo

Lečo patrí medzi paprikovo-paradajkovú klasiku. Ľudia ho buď milujú alebo nenávidia. Nič medzi. Ak aj vy patríte medzi milovníkov leča, pripraviť si túto pochúťku môžete aj v zaváranej podobe. Nie je to nič zložité.

Nakrájate na krúžky pol kila cibule a speňte ju na oleji. Keď je cibuľa orestovaná, pridajte 2 kg nakrájanej papriky a 1 kg paradajok. Dochuťte podľa chuti a bez prikrytia poduste. Keď je zmes hotová, naplňte ju do zaváracích pohárov a sterilizujte pol hodiny pri 80 stupňoch.

Pixabay
Lečo, to je papriková klasika

Zásoby papriky nemusíte ukladať len v náleve, ale taktiež je možné pripraviť si sušenú alebo mrazenú papriku. Na sušenie sú najvhodnejšie odrody s tvrdou dužinou v čase svojej najväčšej zrelosti. Sušiť papriku možno ako celok alebo nakrájanú na plátky.

Na mrazenie je najvhodnejšia paprika, ktorá má špicaté široké plody, ktoré ľahko naukladáte na seba. Zamrazujú sa z praktických dôvodov najčastejšie celé plody očistené od jadierok. Pri používaní mrazenej papriky ju nenechávajte rozmraziť, ale pracujte s ňou ešte pokiaľ je zamrznutá.

Skúšali ste papriku sušiť? Aj to je jedna z možností jej spracovania

Zaváranie papriky patrí medzi jeden z najobľúbenejších spôsobov jej spracovania. Jej zaváranie je rýchle, možno ho spracovať na viacero spôsobov a najmä, zaváraná paprika je súčasťou mnohých receptov, takže jej miesto v kuchyni je nezastupiteľné.

Pri čistení väčšieho množstva papriky si dajte pozor na jej štípanie, najmä na jadierka. Počas čistenie jej vplyv na pokožku necítiť, no pokiaľ je paprika štipľavá, neskôr vás ruky prekvapia nepríjemných štípaním. Viem o čom hovorím.

Ako dieťa, som po jednom príjemnom zaváracom dni spala s mokrými látkovými rukavicami na rukách. Samozrejme, pri čistení som bola hrdinka a  neverila skúsenejším, ktorí mi kázali dať si rukavice. Načo, veď to predsa nepáli. Vtedy nepálilo. No ten pocit pálenia potom bol na nevydržanie. Od vtedy papriku nečistím inak ako v mikroténových rukaviciach.