Ako pestovať koriander u vás doma v kuchyni

shutterstock

Koriander siaty je jednoročná bylina pochádzajúca zo Stredomoria a Blízkeho východu. Dnes sa pestuje po celom svete a dorastá až do výšky 70 centimetrov. Využíva sa ako bylinka – lístky, ale aj ako korenie – semená.

Výsadba koriandra

Na záhon sa rastlina vysieva v priebehu marca až začiatkom apríla. Semená sa vysievajú do hĺbky jedného centimetra, približne dva a pol centimetra od seba. Trvá im pomerne dlho kým vyklíčia – až okolo 25 dní. Počas tohto obdobia je koriander potrebné pravidelne zalievať, aby mal dostatok vlahy.

V byte je možné koriander vysádzať hocikedy v priebehu roka.

pexels.com
Koriander je podobný petržlenu

Vhodné podmienky na pestovanie

Koriander je náročný na dostatok živín. Obľubuje ľahkú, hlinitopiesočnatú pôdu so zásobami vápnika a fosforu. V záhrade vyžaduje slnečné stanovisko, znesie aj ostré slnko. Pozor, nie je vhodné ho pestovať v blízkosti ovocných stromov. Svojimi koreňmi vylučuje látky, ktoré vedú k odumieraniu stromov.

V interiéri mu bude najlepšie na nepriamom svetle v dostatočnej vzdialenosti od okna.

Starostlivosť o koriander

Pri pestovaní v interiéri treba dbať na pravidelné zalievanie a prísun živín. Zalieva sa odstátou vodou izbovej teploty priamo do misky. Treba dávať pozor, aby nedošlo k prílišnému preliatiu pôdy, nakoľko by to viedlo k hnilobe koreňov. Hnojíme ho raz za mesiac tekutým organickým hnojivom. Pozor, je veľmi citlivý na prehnojenie dusíkom.

Až do obdobia tvorby plodov je náročný na dostatok vlahy, preto aj pri pestovaní v záhrade, mu je potrebné v tomto období zabezpečiť dostatok vlahy.

pexels.com
Až do obdobia tvorby plodov potrebuje koriander dostatok vlahy

Zber koriandra

Začať zbierať koriandrovú vňať možno už keď sú rastliny vysoké 7 centimetrov. Čím častejšie sa vňať zbiera, o to rýchlejšie rastie nová. Listy koriandra sa využívajú do obdobia jeho kvitnutia.

Semená sa zbierajú až keď je už väčšina rastliny suchá, v priebehu augusta až septembra. Najlepšie je pokosiť celé súkvetia počas rannej rosy. Pozbieranú rastlinu zviazať do snopov a vysusiť. Semená tak samé vypadnú. Po usušení sa semená rozdrvia a preosejú. Nepríjemný pach sa postupne sušením zmení na príjemnú korenistú arómu.

Využitie koriandra

Koriander má bohaté využitie v čínskej kuchyni. Jeho mleté semená sú súčasťou známej kari koreninovej zmesi. V našich končinách sú známe ako prísada do perníkového korenia.

Mladé čerstvé listy sa využívajú do orientálnych pokrmov z duseného mäsa či do polievok a dusenej zeleniny. Aby sa tepelnou úpravou neznehodnotili ich cenné látky, pridávajú sa vždy až na konci tepelnej úpravy.

pexels.com
Koriander bohato využijete pri príprave orientálnych pokrmov

Účinky na ľudský organizmus

Okrem dodania špecifickej chuti je koriander obľúbený aj pre svoje blahodarné účinky na organizmus. Zvykne sa užívať pri funkčných ochoreniach tráviaceho traktu, nakoľko zlepšuje trávenie a dodáva chuť do jedla. Okrem toho má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a pridáva sa do mastí určených na liečbu reumatických ochorení. Mamičky ho určite poznajú ako súčasť čajovej zmesi na podporu laktácie.

Nenáročný koriander sa pri správnom pestovaní odvďačí bohatou úrodou, ktorú využijete nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve.

Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni

shutterstock

Poznali ho už v starom Egypte, kde bolo súčasťou náboženských rituálov. Starí Egypťania ho označovali za “radosť z hôr” a spájali ho so šťastím a optimiznom.

Dnes je najviac rozšírené v oblasti Stredomoria. Dorastá až do výšky 50 – 60 centimetrov a svojím vzrastom pripomína menší krík. Vo svojej domovine voľne rastie na slnečných lúkach či v kroví. Na rozdiel od bazalky a podobných byliniek je trvalka.

Druhy oregána

Oregáno má viacero druhov. Na pestovanie na záhrade sú najvhodnejšie tzv. krétske alebo francúzske oregáno.

Na pestovanie v kvetináčoch sa odporúča Oregano compactum, ktoré vytvára malý krík, ktorý vyzerá pekne v kvetináčoch.

pexels.com
Špeciálny druh oregána možno pestovať aj v kvetináči

Vhodné podmienky na pestovanie

Ideálne stanovisko pre oregáno je v závetrí s dostatočným množstvom slnečných lúčov. Má radšej suchšiu piesočnú pôdu, vďaka čomu je vhodné na pestovanie na skalke. Pokiaľ bude mať pôda dostatok živín, najmä vápnika, bude vám rastlina bez zložitejšej starostlivosti robiť radosť niekoľko sezón.

V byte obľubuje slnečné stanovisko a teplotu okolo 18 až 20 stupňov. Pri vyššej teplote sa začne ťahať za slnkom, čo rastlinu zbytočne vysiľuje. Pri pestovaní v kvetináči je dobré zvoliť širšiu a hlbšiu nádobu. V byte je mimoriadne citlivé na prievan.

pexels.com
Rastlinu treba chrániť pred prievanom

Starostlivosť

Oregáno je nenáročná bylina, ktorá nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Dobre znáša aj obdobie sucha a nepotrpí si ani na hnojenie.

Základom starostlivosti je jeho pravidelné zastrihávanie, ktoré je kľúčové najmä pri pestovaní v záhrade. Bez zastrihávania by sa rastlina rýchlo nekontrolovateľne rozrástla.

Zber oregána

Najviac liečivých látok rastlina obsahuje 2 týždne pred kvitnutím. Najideálnejšie obdobie zberu je preto začiatkom leta. Ak chcete mať sušené oregáno v najvyššej kvalite, zbierajte ho v slnečné predpolunie, ideálne okolo 11 hodiny, kedy vylučuje najviac vonných silíc.

Pri zbere striháme celé stonky tesne nad drevnatou časťou.  Stonky sušíme zviazané. Po vysušení z nich stiahneme lístky. Následne skladujeme v suchých fľašiach na tmavom mieste.

Na priebežnú spotrebu možno lístky zbierať v priebehu celého roka. Vždy striháme nové lístky a vyhýbame sa strihaniu do drevnatých častí rastliny.

pexels.com
Najviac liečivých látok má pred obdobím kvitnutia

Liečivé účinky

Aj voňavé oregáno patrí medzi bylinky, ktoré majú bohaté priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie patria:

  • silné antibiotické a protizápalové účinky,
  • tlmenie kŕčov,
  • odhlieňovanie,
  • podpora trávenia,
  • podporovanie zrážanlivosti krvi,
  • podpora tvorby nových buniek,
  • tlmenie nespavosti.

Oregánový olej patrí k účinným prírodným antibiotikám a používa sa na boj proti plesniam a baktériám.

Oregáno v kuchyni

Okrem klasickej pizze, oregáno v kuchyni oceníte aj pri príprave ďalších pokrmov. Môžete ho využiť do šalátov, paradajkových pokrmov, mletého mäsa či zemiakov. Ideálne sa dopĺňa s cesnakom aj grilovanými pochúťkami.

Tvorí jednu zo zložiek známeho talianskeho provensálskeho korenia. Jeho použitie má len jedno pravidlo. Všetko s mierou. Vďaka jeho silnej aróme ho totiž stačí použiť v malom množstve.