Ako pestovať koriander u vás doma v kuchyni

Koriander, alebo čínsky petržlen, poznalo ľudstvo už neuveriteľných 5000 rokov pred naším letopočtom. Ide o bylinku, ktorá má svoju špecifickú intenzívnu chuť aj arómu. Pestovanie tejto zásobárne zdravia je jednoduché ako na záhrade, tak aj v byte.

Lenka Škripková

19. novembra 2018

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať koriander u vás doma v kuchyni
5 1 hodnotení

Koriander siaty je jednoročná bylina pochádzajúca zo Stredomoria a Blízkeho východu. Dnes sa pestuje po celom svete a dorastá až do výšky 70 centimetrov. Využíva sa ako bylinka – lístky, ale aj ako korenie – semená.

Výsadba koriandra

Na záhon sa rastlina vysieva v priebehu marca až začiatkom apríla. Semená sa vysievajú do hĺbky jedného centimetra, približne dva a pol centimetra od seba. Trvá im pomerne dlho kým vyklíčia – až okolo 25 dní. Počas tohto obdobia je koriander potrebné pravidelne zalievať, aby mal dostatok vlahy.

V byte je možné koriander vysádzať hocikedy v priebehu roka.

Koriander je podobný petržlenu

Vhodné podmienky na pestovanie

Koriander je náročný na dostatok živín. Obľubuje ľahkú, hlinitopiesočnatú pôdu so zásobami vápnika a fosforu. V záhrade vyžaduje slnečné stanovisko, znesie aj ostré slnko. Pozor, nie je vhodné ho pestovať v blízkosti ovocných stromov. Svojimi koreňmi vylučuje látky, ktoré vedú k odumieraniu stromov.

V interiéri mu bude najlepšie na nepriamom svetle v dostatočnej vzdialenosti od okna.


Starostlivosť o koriander

Pri pestovaní v interiéri treba dbať na pravidelné zalievanie a prísun živín. Zalieva sa odstátou vodou izbovej teploty priamo do misky. Treba dávať pozor, aby nedošlo k prílišnému preliatiu pôdy, nakoľko by to viedlo k hnilobe koreňov. Hnojíme ho raz za mesiac tekutým organickým hnojivom. Pozor, je veľmi citlivý na prehnojenie dusíkom.

Až do obdobia tvorby plodov je náročný na dostatok vlahy, preto aj pri pestovaní v záhrade, mu je potrebné v tomto období zabezpečiť dostatok vlahy.

Až do obdobia tvorby plodov potrebuje koriander dostatok vlahy

Zber koriandra

Začať zbierať koriandrovú vňať možno už keď sú rastliny vysoké 7 centimetrov. Čím častejšie sa vňať zbiera, o to rýchlejšie rastie nová. Listy koriandra sa využívajú do obdobia jeho kvitnutia.

Semená sa zbierajú až keď je už väčšina rastliny suchá, v priebehu augusta až septembra. Najlepšie je pokosiť celé súkvetia počas rannej rosy. Pozbieranú rastlinu zviazať do snopov a vysusiť. Semená tak samé vypadnú. Po usušení sa semená rozdrvia a preosejú. Nepríjemný pach sa postupne sušením zmení na príjemnú korenistú arómu.

Využitie koriandra

Koriander má bohaté využitie v čínskej kuchyni. Jeho mleté semená sú súčasťou známej kari koreninovej zmesi. V našich končinách sú známe ako prísada do perníkového korenia.


Mladé čerstvé listy sa využívajú do orientálnych pokrmov z duseného mäsa či do polievok a dusenej zeleniny. Aby sa tepelnou úpravou neznehodnotili ich cenné látky, pridávajú sa vždy až na konci tepelnej úpravy.

Koriander bohato využijete pri príprave orientálnych pokrmov

Účinky na ľudský organizmus

Okrem dodania špecifickej chuti je koriander obľúbený aj pre svoje blahodarné účinky na organizmus. Zvykne sa užívať pri funkčných ochoreniach tráviaceho traktu, nakoľko zlepšuje trávenie a dodáva chuť do jedla. Okrem toho má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a pridáva sa do mastí určených na liečbu reumatických ochorení. Mamičky ho určite poznajú ako súčasť čajovej zmesi na podporu laktácie.

Nenáročný koriander sa pri správnom pestovaní odvďačí bohatou úrodou, ktorú využijete nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve.

Ako pestovať koriander u vás doma v kuchyni
5 1 hodnotení

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako pestovať mätu u vás doma v kuchyni

Kto by sa cez leto nerád schladil osviežujúcim nápojom s mätou, či naopak cez zimu zahrial pri voňavom čajíku? Mätu zvládnete pestovať aj v kvetináči na okne, a tak ju môžete mať stále po ruke.

Lenka Škripková

Aktualizované
25. novembra 2018

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať mätu u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Voňavá Mäta prieporná patrí medzi najrozšírenejšie bylinky v záhradách Slovákov. Nielen, že krásne vonia, ale má aj liečivé účinky, vďaka čomu je obľúbená  v kulinárstve, potravinárstve, ale aj liečiteľstve.

Druhy mäty

Okrem najznámejšej Mäty priepornej poznáme viacero druhov. Napríklad samotné mochito, nie je len názov obľúbeného osviežujúceho nápoja, ale aj druhu mäty. Ďalšími druhmi sú : Mäta marocká, Mäta pomarančová či Mäta čokoládová.

Mochito nie je len obľúbený chladený nápoj, ale aj druh mäty

Výsadba mäty

Vysádzanie mäty sa odporúča zo sadeníc. Pri výsadbe semien sa častokrát stáva, že nevyklíčia kvalitné rastliny, či dokonca mäta nevyklíči vôbec.

Sadenice zakúpite v obchode alebo si ich viete vypestovať doma z obrezkov. Vysádzame ich do vlhkej pôdy, nakoľko rastlina neznáša sucho. Jednotlivé sadenice sadíme vo vzdialenosti aspoň 30 centimetrov.

Najvhodnejšie obdobie na vysádzanie mäty do záhrady je na jar, v priebehu marca až apríla. V byte ju môžete vysádzať kedykoľvek.


Vhodné podmienky na pestovanie

Rastlina obľubuje priepustnú, hlinito-piesočnú pôdu a stanovisko, ktoré je dostatočne chránené pred vetrom. Páčiť sa jej bude na mieste, kde dopadá ranné slniečko a poobede je tieň.

V záhrade ju nikdy nevysádzajte vedľa harmančeka. Tieto dve rastliny neznesú svoju spoločnosť a vyhynuli by.

V byte sa mäte bude páčiť v polotieni na severnom, západnom prípadne východnom okne. Pri vysádzaní do kvetináča je vhodné vytvoriť na jeho spodku drenáž. Kvetináč s mätou je potrebné držať v dostatočnej vzdialenosti od vykurovacích telies. Najviac jej vyhovuje teplota okolo 20 stupňov.

V byte sa mäta poteší polotieňu

Starostlivosť o mätu

Mäta obľubuje vlhko, preto si potrpí na pravidelnú zálievku. Pôda musí byť vlhká, no nie preliata. V opačnom prípade jej začnú hniť korene a postupne uhynie. Okrem vlhkosti rastlina obľubuje dostatočne výživnú pôdu, ideálne s pH 6 až 7, preto ocení pravidelné prihnojovanie v intervale dvoch týždňov. Dodať mäte dostatok živín je dôležité najmä ak pravidelne zberáme jej listy.

Rastlinu pravidelne zastriháme. Bude mať tak dostatok energie na tvorbu nových lístkov a bude sa pekne košatieť. Zastrihávanie je obzvlášť dôležité pri pestovaní v záhrade. Ľahko by sa mohlo stať, že mäta začne divočiť a nekontrolovateľne sa rozrastať.


Kvety, ktoré sa začnú objavovať začiatkom leta, taktiež zastrihávame. Rastlina tak bude mať silu vyháňať nové výhonky a predĺži sa sezóna jej zberu.

V záhrade sa rastlina rýchlo rozrastá

Zber mäty

Lístky mäty možno využiť v čerstvom stave alebo sušené. Najvhodnejší čas zberu je zarána počas rosy. Ideálne je sušiť mätu prirodzene. Pri sušení v sušičke dajte pozor, aby ste neprekročili teplotu 35 stupňov. Stratili by sa tak všetky jej liečivé účinky.

V kuchyni nikdy mätu nekombinujeme s inými bylinkami. Stratila by sa tak jej intenzívna vôňa a chuť.

Mäta je obľúbená najmä vďaka bohatým liečebným účinkom

Liečivé účinky mäty

Mäta má viacero priaznivých účinkov na ľudské telo. Medzi najdôležitejšie patria:

  • zmiernenie kŕčov v črevách,
  • tlmenie žalúdočnej nevoľnosti,
  • utíšenie koliky,
  • zlepšenie trávenia a nadúvania,
  • pomoc pri nachladnutí.