Ako pestovať bazalku u vás doma v kuchyni

shutterstock

V záhradách sa bazalka v našich končinách pestuje ako jednoročná rastlina. Omnoho obľúbenejšie je jej pestovanie v kvetináči v interiéri, vďaka čomu si viete dopriať voňavé lístky bazalky aj v zime.

Druhy bazalky

Bazalky poznáme viacero druhov. Na Slovensku sa dajú bežne kúpiť semená minimálne desiatich druhov. Každý druh má svoje špecifiká a je vhodný na inú úpravu. Jeden chutí najlepšie v surovom neupravenom stave, ďalší je vhodný na prípravu pesta či kombináciu s kozím syrom.

Medzi najznámejšie a v našich podmienkach najviac pestované patria: Bazalka pravá, Bazalka červenolistá a Bazalka trpasličia.

pexels.com
Vhodný druh bazalky je potrebné vybrať podľa toho, na čo chcete jej listy v kuchyni využívať

Výsadba bazalky

Priesady bazalky kúpite takmer celoročne, no vhodnejším spôsobom pestovania je jej výsadba priamo zo semienok. V bytových podmienkach môžete bazalku zo semien vysádzať celoročne, pri pestovaní v záhrade sa výsadba odporúča po pominutí posledných mrazov, to je na prelome marca až apríla.

Semienka sadíme do nádoby naplnenej zmesou organického kompostu, trochou perlitu a substrátom zo záhradkárstva. Semienka sadíme s dostatočným rozostupom a nezatláčame hlboko, postačí jeden až jeden a pol centimetra. Bazalka obľubuje vzdušnú a výživnú pôdu. Ide o rastlinu, ktorá rýchlo klíči. Do mesiaca sa môžete tešiť na malé rastlinky, ktoré bude možné presadiť.

Rastliny presádzame, keď majú 4 až 6 listov, pričom dávame pozor, aby sme im nepoškodili korienky. Kvetináč na pestovanie bazalky by mal byť dostatočne hlboký. Dno nádoby vyložíme kamienkami, aby sme vytvorili drenáž. Následne kvetináč naplníme substrátom a bazalku zasadíme.

pexels.com
Bazalku možno pestovať na záhrade aj v kvetináči v interiéri

Vhodné podmienky na pestovanie bazalky

Bazalka vyžaduje slnečné stanovisko, teplo, dostatok vlahy a živín. Nemá rada preliatie, ale zároveň ani prílišné sucho. Umiestniť v byte bazalku môžete prakticky kdekoľvek, kde dopadá aspoň 6 hodín slnečné svetlo.

Najlepšie sa jej bude dariť na okne na východnej strane. Nespáli ju tam ostré popoludňajšie slnko a zároveň bude mať dostatok slnečných lúčov, ktoré sa prejavia na jej mohutnosti a bohatosti listov. V zimnom období sa bazalka nekamaráti s radiátorom, ktorý spôsobuje prílišné teplo a vysušuje vzduch.

Pri pestovaní v záhrade umiestnite bazalku na slnečné záveterné miesto. Nemá rada chlad, vietor a je extrémne citlivá na mráz. Počas dlhej zimy a vlhkého počasia trpí plesňami. Taktiež je dobré ju chrániť pred dažďom. Dažďové kvapky by mohli poškodiť listy a vytvoriť na nich čierne fľaky.

Polievanie bazalky

Správne polievanie bazalky je pri jej pestovaní nevyhnutnosťou. Má rada vlhkú pôdu s neutrálnym pH, preto je ju vhodné polievať ráno aj večer. Dôležité je, aby pôda nebola premočená. V takom prípade postupne bazalke začnú hniť korienky a vyhynie.

Vždy polievajte iba pôdu, nie celú rastlinku. Predídete tak znehodnoteniu listov čiernymi fľakmi.

pexels.com
Pri polievaní bazalky, dajte pozor až nezamočíte jej listy

Bazalkini kamaráti

Bazalka je vhodná aj na pestovanie v bylinkovej záhradke. Ideálne spolunažíva s paradajkami, petržlenovou vňaťou, oregánom či harmančekom.

Zber bazalky

Z bazalky sa v kuchyni využívajú jej voňavé lístky. Najsilnejšiu arómu majú tesne predtým, ako bazalka začne kvitnúť. V kuchyni sa používajú najmä čerstvé. Ak máte nadbytok bazalky, ktorý nestíhate spotrebovať, môžete jej listy vysušiť prípadne zamraziť.

Pozor. Listy nemrazíme samotné, stratili by tak živiny aj vôňu. Namiesto toho ich umiestnime do nádoby na ľad, zalejeme vodou a vytvoríme tak bazalkové kocky, ktoré je možno v kuchyni kedykoľvek použiť obdobne ako čerstvú bazalku.

pexels.com
Bazalka je neodmysliteľnou súčasťou talianskej kuchyne

Bazalka nie je obľúbená len v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve. Pomáha k odbúraniu stresu, zrýchľuje metabolizmus, zmierňuje bolesti hlavy či urýchľuje hojenie rán. Taktiež sa traduje že vie zbaviť človeka opitosti či pomôcť láske. Jej výrazná vôňa odháňa hmyz, takže poslúži taktiež ako výborný repelent proti komárom.

Ako pestovať koriander u vás doma v kuchyni

shutterstock

Koriander siaty je jednoročná bylina pochádzajúca zo Stredomoria a Blízkeho východu. Dnes sa pestuje po celom svete a dorastá až do výšky 70 centimetrov. Využíva sa ako bylinka – lístky, ale aj ako korenie – semená.

Výsadba koriandra

Na záhon sa rastlina vysieva v priebehu marca až začiatkom apríla. Semená sa vysievajú do hĺbky jedného centimetra, približne dva a pol centimetra od seba. Trvá im pomerne dlho kým vyklíčia – až okolo 25 dní. Počas tohto obdobia je koriander potrebné pravidelne zalievať, aby mal dostatok vlahy.

V byte je možné koriander vysádzať hocikedy v priebehu roka.

pexels.com
Koriander je podobný petržlenu

Vhodné podmienky na pestovanie

Koriander je náročný na dostatok živín. Obľubuje ľahkú, hlinitopiesočnatú pôdu so zásobami vápnika a fosforu. V záhrade vyžaduje slnečné stanovisko, znesie aj ostré slnko. Pozor, nie je vhodné ho pestovať v blízkosti ovocných stromov. Svojimi koreňmi vylučuje látky, ktoré vedú k odumieraniu stromov.

V interiéri mu bude najlepšie na nepriamom svetle v dostatočnej vzdialenosti od okna.

Starostlivosť o koriander

Pri pestovaní v interiéri treba dbať na pravidelné zalievanie a prísun živín. Zalieva sa odstátou vodou izbovej teploty priamo do misky. Treba dávať pozor, aby nedošlo k prílišnému preliatiu pôdy, nakoľko by to viedlo k hnilobe koreňov. Hnojíme ho raz za mesiac tekutým organickým hnojivom. Pozor, je veľmi citlivý na prehnojenie dusíkom.

Až do obdobia tvorby plodov je náročný na dostatok vlahy, preto aj pri pestovaní v záhrade, mu je potrebné v tomto období zabezpečiť dostatok vlahy.

pexels.com
Až do obdobia tvorby plodov potrebuje koriander dostatok vlahy

Zber koriandra

Začať zbierať koriandrovú vňať možno už keď sú rastliny vysoké 7 centimetrov. Čím častejšie sa vňať zbiera, o to rýchlejšie rastie nová. Listy koriandra sa využívajú do obdobia jeho kvitnutia.

Semená sa zbierajú až keď je už väčšina rastliny suchá, v priebehu augusta až septembra. Najlepšie je pokosiť celé súkvetia počas rannej rosy. Pozbieranú rastlinu zviazať do snopov a vysusiť. Semená tak samé vypadnú. Po usušení sa semená rozdrvia a preosejú. Nepríjemný pach sa postupne sušením zmení na príjemnú korenistú arómu.

Využitie koriandra

Koriander má bohaté využitie v čínskej kuchyni. Jeho mleté semená sú súčasťou známej kari koreninovej zmesi. V našich končinách sú známe ako prísada do perníkového korenia.

Mladé čerstvé listy sa využívajú do orientálnych pokrmov z duseného mäsa či do polievok a dusenej zeleniny. Aby sa tepelnou úpravou neznehodnotili ich cenné látky, pridávajú sa vždy až na konci tepelnej úpravy.

pexels.com
Koriander bohato využijete pri príprave orientálnych pokrmov

Účinky na ľudský organizmus

Okrem dodania špecifickej chuti je koriander obľúbený aj pre svoje blahodarné účinky na organizmus. Zvykne sa užívať pri funkčných ochoreniach tráviaceho traktu, nakoľko zlepšuje trávenie a dodáva chuť do jedla. Okrem toho má upokojujúce účinky na nervovú sústavu a pridáva sa do mastí určených na liečbu reumatických ochorení. Mamičky ho určite poznajú ako súčasť čajovej zmesi na podporu laktácie.

Nenáročný koriander sa pri správnom pestovaní odvďačí bohatou úrodou, ktorú využijete nielen v kuchyni, ale aj v ľudovom liečiteľstve.