Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni

Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni
5 3 hodnotení

Poznali ho už v starom Egypte, kde bolo súčasťou náboženských rituálov. Starí Egypťania ho označovali za „radosť z hôr“ a spájali ho so šťastím a optimiznom.

Dnes je najviac rozšírené v oblasti Stredomoria. Dorastá až do výšky 50 – 60 centimetrov a svojím vzrastom pripomína menší krík. Vo svojej domovine voľne rastie na slnečných lúkach či v kroví. Na rozdiel od bazalky a podobných byliniek je trvalka.

Druhy oregána

Oregáno má viacero druhov. Na pestovanie na záhrade sú najvhodnejšie tzv. krétske alebo francúzske oregáno.

Na pestovanie v kvetináčoch sa odporúča Oregano compactum, ktoré vytvára malý krík, ktorý vyzerá pekne v kvetináčoch.

Špeciálny druh oregána možno pestovať aj v kvetináči

Vhodné podmienky na pestovanie

Ideálne stanovisko pre oregáno je v závetrí s dostatočným množstvom slnečných lúčov. Má radšej suchšiu piesočnú pôdu, vďaka čomu je vhodné na pestovanie na skalke. Pokiaľ bude mať pôda dostatok živín, najmä vápnika, bude vám rastlina bez zložitejšej starostlivosti robiť radosť niekoľko sezón.

V byte obľubuje slnečné stanovisko a teplotu okolo 18 až 20 stupňov. Pri vyššej teplote sa začne ťahať za slnkom, čo rastlinu zbytočne vysiľuje. Pri pestovaní v kvetináči je dobré zvoliť širšiu a hlbšiu nádobu. V byte je mimoriadne citlivé na prievan.

Rastlinu treba chrániť pred prievanom

Starostlivosť

Oregáno je nenáročná bylina, ktorá nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Dobre znáša aj obdobie sucha a nepotrpí si ani na hnojenie.

Základom starostlivosti je jeho pravidelné zastrihávanie, ktoré je kľúčové najmä pri pestovaní v záhrade. Bez zastrihávania by sa rastlina rýchlo nekontrolovateľne rozrástla.

Zber oregána

Najviac liečivých látok rastlina obsahuje 2 týždne pred kvitnutím. Najideálnejšie obdobie zberu je preto začiatkom leta. Ak chcete mať sušené oregáno v najvyššej kvalite, zbierajte ho v slnečné predpolunie, ideálne okolo 11 hodiny, kedy vylučuje najviac vonných silíc.

Pri zbere striháme celé stonky tesne nad drevnatou časťou.  Stonky sušíme zviazané. Po vysušení z nich stiahneme lístky. Následne skladujeme v suchých fľašiach na tmavom mieste.

Na priebežnú spotrebu možno lístky zbierať v priebehu celého roka. Vždy striháme nové lístky a vyhýbame sa strihaniu do drevnatých častí rastliny.

Najviac liečivých látok má pred obdobím kvitnutia

Liečivé účinky

Aj voňavé oregáno patrí medzi bylinky, ktoré majú bohaté priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie patria:

  • silné antibiotické a protizápalové účinky,
  • tlmenie kŕčov,
  • odhlieňovanie,
  • podpora trávenia,
  • podporovanie zrážanlivosti krvi,
  • podpora tvorby nových buniek,
  • tlmenie nespavosti.

Oregánový olej patrí k účinným prírodným antibiotikám a používa sa na boj proti plesniam a baktériám.

Oregáno v kuchyni

Okrem klasickej pizze, oregáno v kuchyni oceníte aj pri príprave ďalších pokrmov. Môžete ho využiť do šalátov, paradajkových pokrmov, mletého mäsa či zemiakov. Ideálne sa dopĺňa s cesnakom aj grilovanými pochúťkami.

Tvorí jednu zo zložiek známeho talianskeho provensálskeho korenia. Jeho použitie má len jedno pravidlo. Všetko s mierou. Vďaka jeho silnej aróme ho totiž stačí použiť v malom množstve.

Ako pestovať šalviu u vás doma v kuchyni

Ako pestovať šalviu u vás doma v kuchyni
5 3 hodnotení

Názov rastlinky pochádza z latinského slova salvere, ktoré znamená – liečiť. Šalvia sa používala už v starovekom Egypte. V Ebers papyrus (1500 pnl) bola uvedená ako liek na svrbenie. Taktiež sa využíva na liečbu žalúdočných ťažkostí, bolesti zubov a astmy. Vďaka bohatým liečivým účinkom je táto voňavá trvalka obľúbená aj dnes.

Druhy šalvie

Šalvií existuje po celom svete až okolo 800 druhov a sfarbenie kvetov je rôzne: biele, fialové, modré či dokonca červené a pestrofarebné. Niektoré druhy sú jednoročné a niektoré trvalky. U nás najznámejšou je fialovo kvitnúca Šalvia lekárska.

Existuje až okolo 800 druhov šalvie

Výsadba šalvie

Najvhodnejšie je vypestovať šalviu priamo zo semien. Semená vysievame v polovici jari – v priebehu apríla, do hĺbky 1 až 2 centimetre, do riadkov vzdialených 40 až 60 centimetrov. Keď rastlinky dosiahnu 10 až 12 centimetrov, porast je potrebné poriadne preplevať.

Za účelom predpestovania priesad, semená vysievame v marci do teplého pareniska, do hĺbky 2 cm. Priesady  vysoké 10 centimetrov so štyrmi až šiestimi listami vysádzame od mája do júna do vlhkej pôdy.

Vhodné podmienky na pestovanie

Šalvia je teplomilná rastlina. V záhrade ju sadíme na miesto, ktoré má počas dňa dostatok slnečného svetla a zároveň poskytuje dostatočné závetrie. Pri výsadbe sa je potrebné vyhnúť stanovisku, kde by ju mohol poškodiť silný vietor alebo nízka teplota.

Obľubuje suchšiu hlinito – piesočnatú pôdu, ktorá má dobré zásoby vápnika a dusíka. Nevadí jej však ani suchšia čiastočne kamenistá pôda, no táto musí byť dostatočne zavlažovaná a zásobovaná živinami.

Prehnanú vlhkosť rastlina znáša ťažšie

Existujú však aj druhy,  napríklad japonská žltá šalvia, ktoré  uprednostňujú tieň a bohatú vlhkú pôdu. Pred pestovaním šalvie sa je preto vhodné oboznámiť s konkrétnymi podmienkami, ktoré vyžaduje daná odroda.

Šalvii sa dobre darí aj v črepníku. Stačí jej zabezpečiť vhodnú pôdu, svetlé, teplé miesto a bude vám robiť radosť niekoľko rokov.

Starostlivosť o šalviu

Šalvia je poloker a preto je potrebné jej ťažšie, drevnaté stonky každý rok na jar prerezávať, vďaka čomu sa na rastline vytvorí viac listov.  Po 4 až 5 rokoch je najlepšie rastlinky šalvie úplne vymeniť.

V záhrade chránime šalviu pred mrazmi prikrytím lístím, prípadne slamovým hnojom.

Pri pestovaní v kvetináči dbáme o pravidelnú zálievku, nie však prelievanie a rastlinku pravidelne hnojíme.

Zber šalvie

Z byliny sa zbierajú listy a nedrevnatá vňať, v období tesne pred kvitnutím – od mája do septembra. Listy sa zbierajú za suchého počasia okolo poludnia. Vňať zrezávame nad tretím až štvrtým listom, pričom hrúbka stonky nesmie presiahnuť pol centimetra. Rastlinu sa suší vo vzdušných, suchých priestoroch. Po vysušení skladujeme v dobre uzatvorených nádobách.

Zbierame listy a nedrevnatú vňať

Liečivé účinky šalvie

Šalvia sa využíva pri zápaloch dýchacích ciest, ochoreniach tráviaceho traktu, žlčových ciest, obličkových alebo močových kameňoch. Pomáha bojovať proti nadmernému poteniu, znižuje sekréciu mliečnych žliaz či reguluje hladinu cukru v krvi. Okrem toho sa používa na liečbu zle sa hojacich rán, ekzémov či infekciách ústnej dutiny.

Okrem liečiteľstva sa šalvia využíva aj v kuchyni

Šalvia v kuchyni

Okrem obľúbenosti v ľudovom liečiteľstve si našla šalvia svoje miesto aj v gastronómii. Pridáva sa pri pečení bravčového, husacieho či teľacieho mäsa. Čerstvé lístky sa využívajú aj ako prísada do polievok, omáčok a masiel.