Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni

Pamajorán obyčajný, alebo známejšie oregáno, je divoko rastúca bylinka, ktorá vás svojou vôňou prenesie do pravej talianskej pizzérie.

lenka škripková

Lenka Škripková

19. novembra 2018

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni
5 3 hodnotení

Poznali ho už v starom Egypte, kde bolo súčasťou náboženských rituálov. Starí Egypťania ho označovali za „radosť z hôr“ a spájali ho so šťastím a optimiznom.

Dnes je najviac rozšírené v oblasti Stredomoria. Dorastá až do výšky 50 – 60 centimetrov a svojím vzrastom pripomína menší krík. Vo svojej domovine voľne rastie na slnečných lúkach či v kroví. Na rozdiel od bazalky a podobných byliniek je trvalka.

Druhy oregána

Oregáno má viacero druhov. Na pestovanie na záhrade sú najvhodnejšie tzv. krétske alebo francúzske oregáno.

Na pestovanie v kvetináčoch sa odporúča Oregano compactum, ktoré vytvára malý krík, ktorý vyzerá pekne v kvetináčoch.

Špeciálny druh oregána možno pestovať aj v kvetináči

Vhodné podmienky na pestovanie

Ideálne stanovisko pre oregáno je v závetrí s dostatočným množstvom slnečných lúčov. Má radšej suchšiu piesočnú pôdu, vďaka čomu je vhodné na pestovanie na skalke. Pokiaľ bude mať pôda dostatok živín, najmä vápnika, bude vám rastlina bez zložitejšej starostlivosti robiť radosť niekoľko sezón.


V byte obľubuje slnečné stanovisko a teplotu okolo 18 až 20 stupňov. Pri vyššej teplote sa začne ťahať za slnkom, čo rastlinu zbytočne vysiľuje. Pri pestovaní v kvetináči je dobré zvoliť širšiu a hlbšiu nádobu. V byte je mimoriadne citlivé na prievan.

Rastlinu treba chrániť pred prievanom

Starostlivosť

Oregáno je nenáročná bylina, ktorá nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Dobre znáša aj obdobie sucha a nepotrpí si ani na hnojenie.

Základom starostlivosti je jeho pravidelné zastrihávanie, ktoré je kľúčové najmä pri pestovaní v záhrade. Bez zastrihávania by sa rastlina rýchlo nekontrolovateľne rozrástla.

Zber oregána

Najviac liečivých látok rastlina obsahuje 2 týždne pred kvitnutím. Najideálnejšie obdobie zberu je preto začiatkom leta. Ak chcete mať sušené oregáno v najvyššej kvalite, zbierajte ho v slnečné predpolunie, ideálne okolo 11 hodiny, kedy vylučuje najviac vonných silíc.

Pri zbere striháme celé stonky tesne nad drevnatou časťou.  Stonky sušíme zviazané. Po vysušení z nich stiahneme lístky. Následne skladujeme v suchých fľašiach na tmavom mieste.


Na priebežnú spotrebu možno lístky zbierať v priebehu celého roka. Vždy striháme nové lístky a vyhýbame sa strihaniu do drevnatých častí rastliny.

Najviac liečivých látok má pred obdobím kvitnutia

Liečivé účinky

Aj voňavé oregáno patrí medzi bylinky, ktoré majú bohaté priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie patria:

  • silné antibiotické a protizápalové účinky,
  • tlmenie kŕčov,
  • odhlieňovanie,
  • podpora trávenia,
  • podporovanie zrážanlivosti krvi,
  • podpora tvorby nových buniek,
  • tlmenie nespavosti.

Oregánový olej patrí k účinným prírodným antibiotikám a používa sa na boj proti plesniam a baktériám.

Oregáno v kuchyni

Okrem klasickej pizze, oregáno v kuchyni oceníte aj pri príprave ďalších pokrmov. Môžete ho využiť do šalátov, paradajkových pokrmov, mletého mäsa či zemiakov. Ideálne sa dopĺňa s cesnakom aj grilovanými pochúťkami.

Tvorí jednu zo zložiek známeho talianskeho provensálskeho korenia. Jeho použitie má len jedno pravidlo. Všetko s mierou. Vďaka jeho silnej aróme ho totiž stačí použiť v malom množstve.

Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni
5 3 hodnotení

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Ako pestovať žeruchu u vás doma v kuchyni

Rýchlosť a jednoduchosť pestovania žeruchy vyráža dych. Dobite sa vďaka nej vitamínmi aj vy.

lenka škripková

Lenka Škripková

Aktualizované
21. januára 2019

Kategórie
Záhrada

Ako pestovať žeruchu u vás doma v kuchyni
5 2 hodnotení

Žerucha je drobná pikantná bylinka, ktorá svojou chuťou pripomína reďkovku. Vďaka svojmu jednoduchému pestovaniu, predstavuje v zime ideálny prostriedok ako telo nabiť vitamínmi a chrániť sa pred chrípkou.

Druhy žeruchy

Poznáme až okolo 108 zástupcov rodu žeruchy. Sú to napríklad Žerucha chlumná, Žerucha hustokvetá, Vranožka podvojná, Žerucha rôznolistá, Žerucha širokolistá, Žerucha prerastená a Žerucha virginská.

Pestovať môžete vyskúšať žeruchu odrody Krause Kress. Ide o aromatickú odrodu, ktorú je možné zberať už po 2 – 3 týždňoch. Vyžaduje piesčitú pôdu bohatú na živiny a veľa vlhkosti.

Na celoročné pestovanie v kvetináčoch a miskách je vhodná Žerucha dánska, ktorá má pinkantnú chuť. Pestuje sa na vlhkom podloží či vate. Zberá sa už keď dosahuje výšku 5 centimetrov.

Na celoročné pestovanie je vhodná Žerucha dánska

Ako pestovať žeruchu

Vypestovať žeruchu je jednoduché a zvládne to naozaj každý. Pestovanie tejto byliny na záhone nie je moc vhodné, preto sa najčastejšie pestuje na okenných parapetoch. Rastlina sa môže vysievať v priebehu celého roka. Najobľúbenejšie je však jej pestovanie v zime, kedy je dostupných málo druhov čerstvej zeleniny či byliniek.


Semená sa vysievajú nahusto do kvetináča, prípadne misky naplnenou ľahkou hlinou, pieskom či pilinami. Taktiež je ju možné vysievať na vatu alebo papierové obrúsky.

Postup vysievania je jednoduchý. Na dno misky položte dobre navlhčenú vatu a nasypte na ňu nahusto semienka (pozor v miske nesmú plávať). Misku umiestnite v byte na teplé svetlé miesto. Vatu (substrát) udržiavajte stále vlhkú.  V čase klíčenia môže pomôcť udržať stabilnú vlhkosť prikrytie igelitovým vrecúškom. Rastlina začne klíčiť už 2 – 3 deň po výseve.

Žerucha vyklíči už 2 dni po výsadbe

Zber žeruchy

Prvý zber žeruchy možno uskutočniť už týždeň, maximálne dva, po jej výsadbe. V čase zberu by rastlinka mala byť vysoká približne 10 centimetrov. Pri zbere odstrihávame len vršky rastliny, ktoré opäť znova dorastú.

Liečivé účinky žeruchy

Rastlina obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok: živé enzýmy, chlorofyl, vitamíny A, B, C, E, B1, K, karotín, draslík, vápnik, meď, železo, horčík, jód, fosfor, horčík, chróm.

Nenáročná bylinka pôsobí pozitívne na ľudský organizmus vo viacerých smeroch:


  • prečisťuje krv, zbavuje telo toxínov a podporuje imunitu,
  • stimuluje činnosť pečene, pankreasu a žlčníka,
  • reguluje pocit nasýtenia
  • priaznivo pôsobí na látkovú premenu, podporuje trávenie
  • odstraňuje pocit únavy, zvyšuje vitalitu.
Konzumuje sa v surovom stave

Žerucha v kuchyni

Bylinka má špecifickú vôňu i chuť, ktorá je trochu štipľavá. Konzumuje sa výlučne v surovom stave, nakoľko len tak si uchová všetky zdraviu prospešné látky. Pridáva sa do šalátov, na obložené chlebíčky, do tvarohových a vajíčkových nátierok či do bylinkových omáčok a polievok.

Obľúbenou zdravou pochúťkou je pečivo natreté maslom, syrom alebo nátierkou a zasypané čerstvou žeruchou.