Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni

shutterstock

Poznali ho už v starom Egypte, kde bolo súčasťou náboženských rituálov. Starí Egypťania ho označovali za “radosť z hôr” a spájali ho so šťastím a optimiznom.

Dnes je najviac rozšírené v oblasti Stredomoria. Dorastá až do výšky 50 – 60 centimetrov a svojím vzrastom pripomína menší krík. Vo svojej domovine voľne rastie na slnečných lúkach či v kroví. Na rozdiel od bazalky a podobných byliniek je trvalka.

Druhy oregána

Oregáno má viacero druhov. Na pestovanie na záhrade sú najvhodnejšie tzv. krétske alebo francúzske oregáno.

Na pestovanie v kvetináčoch sa odporúča Oregano compactum, ktoré vytvára malý krík, ktorý vyzerá pekne v kvetináčoch.

pexels.com
Špeciálny druh oregána možno pestovať aj v kvetináči

Vhodné podmienky na pestovanie

Ideálne stanovisko pre oregáno je v závetrí s dostatočným množstvom slnečných lúčov. Má radšej suchšiu piesočnú pôdu, vďaka čomu je vhodné na pestovanie na skalke. Pokiaľ bude mať pôda dostatok živín, najmä vápnika, bude vám rastlina bez zložitejšej starostlivosti robiť radosť niekoľko sezón.

V byte obľubuje slnečné stanovisko a teplotu okolo 18 až 20 stupňov. Pri vyššej teplote sa začne ťahať za slnkom, čo rastlinu zbytočne vysiľuje. Pri pestovaní v kvetináči je dobré zvoliť širšiu a hlbšiu nádobu. V byte je mimoriadne citlivé na prievan.

pexels.com
Rastlinu treba chrániť pred prievanom

Starostlivosť

Oregáno je nenáročná bylina, ktorá nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Dobre znáša aj obdobie sucha a nepotrpí si ani na hnojenie.

Základom starostlivosti je jeho pravidelné zastrihávanie, ktoré je kľúčové najmä pri pestovaní v záhrade. Bez zastrihávania by sa rastlina rýchlo nekontrolovateľne rozrástla.

Zber oregána

Najviac liečivých látok rastlina obsahuje 2 týždne pred kvitnutím. Najideálnejšie obdobie zberu je preto začiatkom leta. Ak chcete mať sušené oregáno v najvyššej kvalite, zbierajte ho v slnečné predpolunie, ideálne okolo 11 hodiny, kedy vylučuje najviac vonných silíc.

Pri zbere striháme celé stonky tesne nad drevnatou časťou.  Stonky sušíme zviazané. Po vysušení z nich stiahneme lístky. Následne skladujeme v suchých fľašiach na tmavom mieste.

Na priebežnú spotrebu možno lístky zbierať v priebehu celého roka. Vždy striháme nové lístky a vyhýbame sa strihaniu do drevnatých častí rastliny.

pexels.com
Najviac liečivých látok má pred obdobím kvitnutia

Liečivé účinky

Aj voňavé oregáno patrí medzi bylinky, ktoré majú bohaté priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie patria:

  • silné antibiotické a protizápalové účinky,
  • tlmenie kŕčov,
  • odhlieňovanie,
  • podpora trávenia,
  • podporovanie zrážanlivosti krvi,
  • podpora tvorby nových buniek,
  • tlmenie nespavosti.

Oregánový olej patrí k účinným prírodným antibiotikám a používa sa na boj proti plesniam a baktériám.

Oregáno v kuchyni

Okrem klasickej pizze, oregáno v kuchyni oceníte aj pri príprave ďalších pokrmov. Môžete ho využiť do šalátov, paradajkových pokrmov, mletého mäsa či zemiakov. Ideálne sa dopĺňa s cesnakom aj grilovanými pochúťkami.

Tvorí jednu zo zložiek známeho talianskeho provensálskeho korenia. Jeho použitie má len jedno pravidlo. Všetko s mierou. Vďaka jeho silnej aróme ho totiž stačí použiť v malom množstve.

Ako pestovať oregáno u vás doma v kuchyni

shutterstock

Poznali ho už v starom Egypte, kde bolo súčasťou náboženských rituálov. Starí Egypťania ho označovali za “radosť z hôr” a spájali ho so šťastím a optimiznom.

Dnes je najviac rozšírené v oblasti Stredomoria. Dorastá až do výšky 50 – 60 centimetrov a svojím vzrastom pripomína menší krík. Vo svojej domovine voľne rastie na slnečných lúkach či v kroví. Na rozdiel od bazalky a podobných byliniek je trvalka.

Druhy oregána

Oregáno má viacero druhov. Na pestovanie na záhrade sú najvhodnejšie tzv. krétske alebo francúzske oregáno.

Na pestovanie v kvetináčoch sa odporúča Oregano compactum, ktoré vytvára malý krík, ktorý vyzerá pekne v kvetináčoch.

pexels.com
Špeciálny druh oregána možno pestovať aj v kvetináči

Vhodné podmienky na pestovanie

Ideálne stanovisko pre oregáno je v závetrí s dostatočným množstvom slnečných lúčov. Má radšej suchšiu piesočnú pôdu, vďaka čomu je vhodné na pestovanie na skalke. Pokiaľ bude mať pôda dostatok živín, najmä vápnika, bude vám rastlina bez zložitejšej starostlivosti robiť radosť niekoľko sezón.

V byte obľubuje slnečné stanovisko a teplotu okolo 18 až 20 stupňov. Pri vyššej teplote sa začne ťahať za slnkom, čo rastlinu zbytočne vysiľuje. Pri pestovaní v kvetináči je dobré zvoliť širšiu a hlbšiu nádobu. V byte je mimoriadne citlivé na prievan.

pexels.com
Rastlinu treba chrániť pred prievanom

Starostlivosť

Oregáno je nenáročná bylina, ktorá nevyžaduje špeciálnu starostlivosť. Dobre znáša aj obdobie sucha a nepotrpí si ani na hnojenie.

Základom starostlivosti je jeho pravidelné zastrihávanie, ktoré je kľúčové najmä pri pestovaní v záhrade. Bez zastrihávania by sa rastlina rýchlo nekontrolovateľne rozrástla.

Zber oregána

Najviac liečivých látok rastlina obsahuje 2 týždne pred kvitnutím. Najideálnejšie obdobie zberu je preto začiatkom leta. Ak chcete mať sušené oregáno v najvyššej kvalite, zbierajte ho v slnečné predpolunie, ideálne okolo 11 hodiny, kedy vylučuje najviac vonných silíc.

Pri zbere striháme celé stonky tesne nad drevnatou časťou.  Stonky sušíme zviazané. Po vysušení z nich stiahneme lístky. Následne skladujeme v suchých fľašiach na tmavom mieste.

Na priebežnú spotrebu možno lístky zbierať v priebehu celého roka. Vždy striháme nové lístky a vyhýbame sa strihaniu do drevnatých častí rastliny.

pexels.com
Najviac liečivých látok má pred obdobím kvitnutia

Liečivé účinky

Aj voňavé oregáno patrí medzi bylinky, ktoré majú bohaté priaznivé účinky na ľudský organizmus. Medzi najdôležitejšie patria:

  • silné antibiotické a protizápalové účinky,
  • tlmenie kŕčov,
  • odhlieňovanie,
  • podpora trávenia,
  • podporovanie zrážanlivosti krvi,
  • podpora tvorby nových buniek,
  • tlmenie nespavosti.

Oregánový olej patrí k účinným prírodným antibiotikám a používa sa na boj proti plesniam a baktériám.

Oregáno v kuchyni

Okrem klasickej pizze, oregáno v kuchyni oceníte aj pri príprave ďalších pokrmov. Môžete ho využiť do šalátov, paradajkových pokrmov, mletého mäsa či zemiakov. Ideálne sa dopĺňa s cesnakom aj grilovanými pochúťkami.

Tvorí jednu zo zložiek známeho talianskeho provensálskeho korenia. Jeho použitie má len jedno pravidlo. Všetko s mierou. Vďaka jeho silnej aróme ho totiž stačí použiť v malom množstve.