Sadenička bobkového listu bol malý suvenír, ktorý som dostala ako darček od známeho z dovolenky v Grécku. Bolo to v časoch, keď som s pestovaním byliniek ešte len začínala a mala som malú zbierku v podobe bazalky, koriandra a tymiánu.
Bobkový list u nás bol ešte pomerne ťažko zohnateľný, a tak ma nový prírastok mojej bylinkovej rodiny veľmi potešil. Dnes je z neho metrový ker, ktorý mi robí radosť nielen chutnými lístkami, ale aj zaujímavým vzrastom.
Vavrín alebo bobkový list
Bobkový list je stálo zelený ker pôvodom z Malej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšíril do Stredomoria, kde rastie voľne v okolí ciest či v priekopách. Vo svojej domovine dosahuje pomerne veľké rozmery, rastie však pomaly. Starí Rimania a Gréci využívali vavrín najmä na dekoračné účely (známe vavrínové vence). V kuchyni, ako ho poznáme dnes, sa začal využívať až postupom času.

U nás sa v kuchyni využívajú najmä čerstvé alebo sušené listy bobkového listu, v Stredomorí sa zbierajú aj jeho plody, z ktorých sa lisuje olej.
Známy je aj svojou schopnosťou zlepšiť trávenie a uľaviť od nadúvania.
Ako pestovať bobkový list
Bobkový list nie je odolný voči mrazu, a preto sa v našich podmienkach zvykne pestovať v skleníkoch alebo kvetináčoch v interiéri. Rozmnožovanie bobkového listu je jednoduché. Rastlinu možno vypestovať zo semien aj sadeníc. Sadenica by mala mať dostatočne slnečné stanovisko a byť chránená pred prievanom.
Bobkový list je nenáročná rastlina, ktorá nevyžaduje špeciálny substrát ani náročnú starostlivosť. Základom je, aby spodok črepníka tvorila kvalitná drenáž.
Hnojenie bobkového listu je ideálne vykonávať raz za 14 dní od marca do augusta. V tomto období je vhodné rastlinu aj pravidelne zastrihávať, čo podporí jej hustejší rast.
Bobkový list je možné pestovať čisto len v interiéri, ale veľmi sa poteší letneniu. Pri pestovaní bobkového listu čisto v interiéri nevyžaduje výdatnú zálievku, no ak rastlinu letníte, najmä ak je vystavená priamemu slnku, nezabúdajte na pravidelné výdatné polievanie.

Tri kroky k pestovaniu
Pestovanie bobkového listu možno jednoducho zhrnúť do 3 základných krokov:
Prvý krok – výber sadenice
Pri kúpe sadenice vyberáme sadenicu, ktorá už má viacero výhonkov. Malá rastlina potrebuje dostatok svetla a bohatú zálievku. Pri dobrej starostlivosti podrastie aj o 5 centimetrov za mesiac. Prvé mesiace by mala byť sadenica bobkového listu držaná v miestnosti s konštantnou teplotou okolo 21 stupňov.
Druhý krok – tvorenie kmeňa
Spodné vetvičky zbavíme lístkov a zamotáme ich o seba. Jednotlivé prúty vďaka tomu postupom času zrastú a vytvoria kmeň s korunou.
Tretí krok – využívanie dopestovaných lístkov
Naobľúbenejší krok pri pestovaní bobkového listu je spracovanie dopestovaných lístkov. Pozbierané listy usušíme a skladujeme v suchu. Z listov bobkového listu je taktiež možné pripraviť aj liečivý olej.
Charakteristika rastliny – zhrnutie
Botanický názov: Laurus nobilis
Bežné názvy: vavrín, bobkový list
Druh: bylina
Výška: 7 metrov
Kvitnutie: leto
Farba kvetov: žltá
Typ listov: voňavé, vajcovité
Odolnosť: nie je odolný voči mrazu
Substrát: pôda bohatá na humus
Náročnosť pestovania: rastlina nie je náročná na starostlivosť
Svetlo: slnečné stanovisko, polotieň
Voda: má rád výdatnú zálievku
Rozmnožovanie: odrezkami, semenami
Hnojenie: okrem zimy
Tvarovanie: pravidelné tvarovanie
Využitie bobkového listu
Bobkový list má všestranné použitie, najobľúbenejší je však rozhodne ako prísada do mnohých jedál. Avšak rastlina je nie len chutná, ale aj pekná, takže rozhodne z nej bude aj výborný bytový doplnok.
Kuchyňa
Bobkový list dobre dopĺňa jedlá z paradajok, smotanové omáčky, rôzne polievky, cestoviny, sviečkovú, hodí sa k vareným rybám, divine, mäsovému ražniči, do marinád, aromatických octov, využíva sa aj pri zaváraní uhoriek alebo húb a pečení mäsa.
Listy z bobkového listu možno v kuchyni používať čerstvé, sušené alebo naložené vo vínnom octe.

Ľudové liečiteľstvo
Okrem výbornej chute, listy bobkového listu obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných látok. Rastlina pomáha pri problémoch s trávením a zmierňuje nadúvania. Kúpeľ z čerstvých listov bobkového listu sa odporúča pri problémoch s pohybovým aparátom. Kúpeľ uľaví od bolesti a uvoľní stuhnuté svalstvo.
Okrasný ker
Pri správnom, trpezlivom tvarovaní možno z bobkového listu vytvarovať malý stromček, ktorý bude okrasou interiéru. Základom je pravidelne odstrihávať spodné lístky, aby ker mohol tvoriť kmeň. Košatú korunu môžete tvarovať ľubovoľne podľa fantázie do rôznych tvarov.
Bobkový list, dekoratívny ker, ktorý k nám pricestoval zo Stredomoria. Hoci sa mu v našich podmienkach darí skôr pri pestovaní v interiéri, dopestovať si bobkový list z vlastnej záhradky, nie je až také náročné. Navyše, z rastliny možno hravo vytvarovať dekoratívny malý stromček, ktorý oživí každý interiér.
Komentáre (Bobkový list: Pestovanie v interiéri i na záhrade)
Pridaj komentár
Zázvor: Pestovanie a starostlivosť
Zázvor, liečivá rastlina, ktorej koreň má široké využitie – podporuje trávenie, využíva sa pri cukrovke, znižuje hladinu cholesterolu a krvného tlaku, pôsobí protizápalovo a antioxidačne. O zdraviu prospešných účinkoch zázvoru sa toho popísalo mnoho, no len málo ľudí vie, že rastlina je nenáročná na starostlivosť a pestovanie zázvoru je možné aj doma.

Zázvorový čaj v kombinácií s citrónom predstavuje môj obľúbený životabudič v boji s chrípkou. Zatiaľ ma nikdy nesklamal. Navyše, odkedy som minulý rok objavila jeho schopnosť tlmiť bolesť, nedám na neho dopustiť. Keďže pestovanie byliniek je moja vášeň, pridala som si do svojej zbierky najnovšie aj pestovanie zázvoru.
Hoci rastlina zázvoru neplní dekoračný účel, jeho pestovanie je čoraz obľúbenejšie aj u nás najmä vďaka jeho spomínaným liečivým účinkom. Pestovanie zázvoru v záhrade je u nás síce nemožné, avšak v skleníku alebo v interiéri sa mu bude dariť dobre.
Charakteristika rastliny
Zázvor, inak nazývaný aj ďumbier, je trvácna, teplomilná rastlina dorastajúca do výšky jedného metra. Typický je svojou dlhou stonkou, z ktorej vyrastajú úzke listy, podobné tráve. Púčiky, ktoré vyrastajú v skupinách, sú bielej alebo ružovej farby, kvety žltej. Dekoračný charakter však od nich nečakajte.

Krajina jeho pôvodu nie je presne známa, no predpokladá sa, že pochádza z Číny, odkiaľ sa postupne rozšíril do Indie, blízkeho východu a Stredomoria. Dnes sa zázvor pestuje vo väčšine subtropických regiónov. Za jeho najväčšieho producenta je považovaná India, ďalej nasledujú Čína, Nepál, Nigéria, Thajsko a Indonézia.
Rastlina patrí do rovnakej čeľade ako kurkuma, kardamón a galangal. Podobne ako spomínané koreniny aj zázvor sa pestuje kvôli svojej špecifickej chuti. Ostrú chuť zázvoru má na svedomí gingerov, ktorý svojím chemickým zložením pripomína kapsaicín, ktorý nájdeme v čili papričkách.
Základná charakteristika rastliny | |
---|---|
Botanický názov | Zingiber officinale |
Bežné názvy | ďumbier, zázvor |
Výška | až 1 meter |
Farba kvetov | ružovobiela alebo žltá |
Odolnosť | citlivá na chlad |
Zemina | ľahký substrát |

Zázvor pestovanie a starostlivosť
Sadenie zázvoru uskutočňujeme prostredníctvom odrezkov. Pestovať zázvor možno aj z odrezku zakúpeného v obchode, avšak pred jeho výsadbou je potrebné dať pozor, aby nebol vysušený.
Postup sadenia zázvoru je jednoduchý. Odrezok položíme na plocho do nádoby tak, aby očká smerovali hore a zasypeme zeminou. Nová rastlinka vyrastie o niekoľko týždňov. Rastlinu zalievajte každý deň, do misky odstátou vodou izbovej teploty. Zbierať úrodu (koreň) možno približne 10 mesiacov od výsadby.

Zázvor pestovanie | |
---|---|
Náročnosť pestovania | rastlina nie je náročná na starostlivosť |
Svetlo | svetlé miesto, no nie priame slnko |
Voda | vyžaduje pravidelné zalievanie, substrát nesmie vyschnúť |
Teplota | má radšej teplejšie miesta, kde je teplota okolo 23 stupňov |
Vlhkosť | obľubuje rosenie |
Rozmnožovanie | odrezky z koreňa |
Problémy pri pestovaní zázvoru
Zázvor je nenáročná rastlina a pri jeho pestovaní by ste nemali mať žiadny veľký problém.
Jediné, na čo je potrebné klásť dôraz je dostatočné teplo, pri pestovaní vonku pozor na nočné teploty pod 10 stupňov. Taktiež sa vyhnite priamemu slnečnému žiareniu, ktoré by rastlinu spálilo.
Liečivé účinky zázvoru
Odborníci považujú zázvor za skutočný poklad, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Medzi jeho najznámejšie účinky patria:
- posilnenie imunity,
- zlepšenie prekrvenia periférnych častí tela,
- podpora chuti do jedla, trávenia a tvorby slín,
- zmiernenie svalovej horúčky,
- tlmenie tehotenských nevoľností,
- zmiernenie bolestí hlavy a závratov,
- ochrana srdcovo-cievneho systému,
- zníženie cholesterolu,
- zlepšenie pamäti,
- zmiernenie bolestivosti menštruácie,
- protizápalové a analgetické účinky.

Zázvor možno využiť čerstvý, sušený, varený ale i nakladaný. Každý z uvedených spôsobov spracovania pôsobí priaznivo na ľudský organizmus. Čerstvý ďumbier skladujete zabalený v chladničke, aby sa nevysušil a nestuhol. Takto vydrží aj niekoľko týždňov. Sušený ďumbier skladujete na suchom, tmavom a chladnom mieste.
Zázvor predstavuje zázračnú rastlinu, ktorá má schopnosť pomôcť zmierniť rôzne zdravotné problémy. Jeho konzumácia je však odporúčaná len v obmedzenom množstve, max 4 g denne, a nie dlhodobo. Vypestovať si tento poklad doma, a mať ho po ruke vždy, keď ho budete aktuálne potrebovať, je preto najlepší spôsob, aký môžete vymyslieť.
Bobkový list mam vysoký asi 1 meter na balkone v kvetinači, rad bych ho dal do zahrady. Mam ho prekrit igelitovym pytlom aby nezamrzol, lebo ho celý obrat?