Čaro sušených jabĺk som prvýkrát objavila pár rokov dozadu, keď som aktívne športovanie dopĺňala zdravým jedálničkom. Pravidelne som si ich kupovala ako zdravé vyhrýzanie v robote k počítaču. Odtiaľ to bol už len krôčik k tomu, že som si postupne sušené jablká začala robiť sama doma v sušičke na ovocie.
Príprava
Aktuálne v záhrade začínajú padať prvé jablká, ktoré je už škoda vyhodiť, no zároveň nie sú vhodné na konzumáciu. Okrem ich spracovania na džem či koláč je možné ich vyskúšať aj sušiť. Sušiť možno všetky jablká, ktoré nie sú vhodné na priamu konzumáciu alebo skladovanie.
Ak sa rozhodnete sušiť popadané jabĺčka, presvedčte sa najskôr o tom, či sú už dostatočné zrelé – sladké. V opačnom prípade uprednostnite spracovanie jabĺk takým konzervačným spôsobom, pri ktorom sa pridáva aj cukor – džem, zavárané jablká alebo sterilizované strúhané jablká.
Jabĺčka sušte až vtedy, keď už sú dostatočné sladké. Vtedy ich stačí sušiť aj bez dochutenia a vytvoriť si tak zdravé jablkové čipsy – ideálne vyhrýzanie na dlhé zimné večery.
Sušené jablká obsahujú množstvo vitamínov, vďaka čomu predstavujú ideálnu formu prísunu vitamínov v zime, kedy k nim už organizmus nemá taký jednoduchý prístup ako v lete. V sušených jablkách nájdeme rôzne vitamíny a minerály, hlavne železo, horčík, vápnik, vitamín C, vitamín B a vlákninu.
Okrem chuťového zážitku si tak znižujeme riziko rakoviny hrubého čreva, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí tráviaceho systému a podporujeme činnosť mozgu. Jablkové čipsy možno kúpiť aj v obchode so zdravou výživou, ale domáce sú domáce. A navyše ich príprava vôbec nie je zložitá.
Sušenie jabĺk
Jabĺčka možno sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu alebo v rúre na pečenie. Ak máte radi skôr prirodzenú chuť, stačí ich usušiť neochutené. Naopak, ak máte pahltnejší jazýček môžete ich ochutiť napríklad škoricou.
Jabĺčka zbavte stredu (ideálne vykrajovačom, tak aby jabĺčka ostali celé) a ošúpte ich. Ak je šupka len jemná, môžete ju na jabĺčkach aj nechať, všetko závisí od vašich preferencií. Šupka má po usušení trošku horkejšiu chuť ako zvyšok jabĺčok.
Očistené jablká nakrájajte na rovnako hrubé kolieska. Tenké kolieska cca 2 mm sa rýchlo usušia a po sušení budú tenučké a chrumkavé. Hrubšie kolieska 4 mm sa budú sušiť o niečo dlhšie a neostanú také tenké a chrumkavé.
Nakrájané jablká rýchlo hnednú. Predchádzať tomuto problému možno tak, že nakrájané jabĺčka namočíte vo vode s kyselinou citrónovou. Takto pripravené jablká už možno sušiť alebo ich ešte ochutiť a následne sušiť.
To, že je ovocie dobre vysušené, spoznáte podľa toho, že je celé rovnakej farby a štruktúry, to znamená rovnako je suché v strede aj na okrajoch.
Usušené jablká ešte teplé uskladnite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Následne si vždy naložte podľa chuti a nádobu opäť uzavrite. Vďaka tomuto spôsobu uskladnenia ostanú sušené jablká stále chutne chrumkavé. Sušené jablká možno skladovať až 2 roky.
Postupy
Jablká možno sušiť na voľnom vzduchu v izbe na radiátore, sušiaku na prádlo alebo na okne. Stačí nakrájané jablká uložiť na papier na pečenie alebo iný papier bez potlače (rozhodne nie noviny) a nechať sušiť. Tento spôsob sušenia je však veľmi zdĺhavý. Sušené jablká sú ideálne najskôr o 4 až 5 dní. Omnoho jednoduchšie a rýchlejšie je sušenie jabĺk v sušičke alebo rúre na pečenie.
Sušenie jabĺk v sušičke, krok za krokom
Sušenie jabĺk v sušičke predstavuje najrýchlejšiu možnosť ako ich sušiť. Hotové sušené jabĺčka máme už za pár minút sušenia.
Nakrájané jablká poukladajte do sušičky tak, aby sa neprekrývali. Teplotu nastavte na 55 stupňov a nechajte vysušiť.
Sušenie jabĺk v rúre
Sušenie jabĺk v rúre na pečenie aj s prestávkami trvá približne 1 až 2 dni.
Nakrájané jabĺčka poukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie. Rúru na pečenie nastavte na 30 stupňov, vložte do nej plech s jabĺčkami, ale dvierka nechajte pootvorené. Keď sú jablká polosuché zvýšte teplotu na 75 stupňov a následne pred dokončením sušenia ju opäť znížte.
Ako využiť sušené jablká
Sušené jablká možno využiť ako zdravé vyhrýzanie ku televízoru, pohostenie pre hostí (náhrada čipsov), na pečenie či do rôznych kaší. Počas zimy a Vianoc ich môžete použiť aj ako voňavú dekoráciu.
Sušené jablká predstavujú ideálny spôsob, ako spracovať bohatú úrodu jabĺk. Ich príprava je nenáročná, najviac času zaberie čistenie a krájanie jabĺk. Spôsobov ako sušiť jablká je viacero, pričom každý z nich má svoje výhody. Či už sa rozhodnete pre lacnejšie prípravu sušených jabĺčok na voľnom vzduchu alebo investujete do sušičky ovocia, chrumkavá vitamínová bomba isto poteší celú rodinu.
Ako na domáce chrumkavé sušené jablká
Zdravé vyhrýzanie na zimné večery? Presne tak možno nazvať jablkové čipsy – sušené jablká. Pripraviť si ich možno aj doma, preto ak máte množstvo popadaných jabĺk, či bohatú úrodu, rozhodne okrem varenia džemu, zavárania, prípravy muštu a ďalších rôznych známych jablkových vychytávok vyskúšajte aj sušené jablká.
Čaro sušených jabĺk som prvýkrát objavila pár rokov dozadu, keď som aktívne športovanie dopĺňala zdravým jedálničkom. Pravidelne som si ich kupovala ako zdravé vyhrýzanie v robote k počítaču. Odtiaľ to bol už len krôčik k tomu, že som si postupne sušené jablká začala robiť sama doma v sušičke na ovocie.
Príprava
Aktuálne v záhrade začínajú padať prvé jablká, ktoré je už škoda vyhodiť, no zároveň nie sú vhodné na konzumáciu. Okrem ich spracovania na džem či koláč je možné ich vyskúšať aj sušiť. Sušiť možno všetky jablká, ktoré nie sú vhodné na priamu konzumáciu alebo skladovanie.
Ak sa rozhodnete sušiť popadané jabĺčka, presvedčte sa najskôr o tom, či sú už dostatočné zrelé – sladké. V opačnom prípade uprednostnite spracovanie jabĺk takým konzervačným spôsobom, pri ktorom sa pridáva aj cukor – džem, zavárané jablká alebo sterilizované strúhané jablká.
Jabĺčka sušte až vtedy, keď už sú dostatočné sladké. Vtedy ich stačí sušiť aj bez dochutenia a vytvoriť si tak zdravé jablkové čipsy – ideálne vyhrýzanie na dlhé zimné večery.
Sušené jablká obsahujú množstvo vitamínov, vďaka čomu predstavujú ideálnu formu prísunu vitamínov v zime, kedy k nim už organizmus nemá taký jednoduchý prístup ako v lete. V sušených jablkách nájdeme rôzne vitamíny a minerály, hlavne železo, horčík, vápnik, vitamín C, vitamín B a vlákninu.
Okrem chuťového zážitku si tak znižujeme riziko rakoviny hrubého čreva, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí tráviaceho systému a podporujeme činnosť mozgu. Jablkové čipsy možno kúpiť aj v obchode so zdravou výživou, ale domáce sú domáce. A navyše ich príprava vôbec nie je zložitá.
Sušenie jabĺk
Jabĺčka možno sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu alebo v rúre na pečenie. Ak máte radi skôr prirodzenú chuť, stačí ich usušiť neochutené. Naopak, ak máte pahltnejší jazýček môžete ich ochutiť napríklad škoricou.
Jabĺčka zbavte stredu (ideálne vykrajovačom, tak aby jabĺčka ostali celé) a ošúpte ich. Ak je šupka len jemná, môžete ju na jabĺčkach aj nechať, všetko závisí od vašich preferencií. Šupka má po usušení trošku horkejšiu chuť ako zvyšok jabĺčok.
Očistené jablká nakrájajte na rovnako hrubé kolieska. Tenké kolieska cca 2 mm sa rýchlo usušia a po sušení budú tenučké a chrumkavé. Hrubšie kolieska 4 mm sa budú sušiť o niečo dlhšie a neostanú také tenké a chrumkavé.
Nakrájané jablká rýchlo hnednú. Predchádzať tomuto problému možno tak, že nakrájané jabĺčka namočíte vo vode s kyselinou citrónovou. Takto pripravené jablká už možno sušiť alebo ich ešte ochutiť a následne sušiť.
To, že je ovocie dobre vysušené, spoznáte podľa toho, že je celé rovnakej farby a štruktúry, to znamená rovnako je suché v strede aj na okrajoch.
Usušené jablká ešte teplé uskladnite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Následne si vždy naložte podľa chuti a nádobu opäť uzavrite. Vďaka tomuto spôsobu uskladnenia ostanú sušené jablká stále chutne chrumkavé. Sušené jablká možno skladovať až 2 roky.
Postupy
Jablká možno sušiť na voľnom vzduchu v izbe na radiátore, sušiaku na prádlo alebo na okne. Stačí nakrájané jablká uložiť na papier na pečenie alebo iný papier bez potlače (rozhodne nie noviny) a nechať sušiť. Tento spôsob sušenia je však veľmi zdĺhavý. Sušené jablká sú ideálne najskôr o 4 až 5 dní. Omnoho jednoduchšie a rýchlejšie je sušenie jabĺk v sušičke alebo rúre na pečenie.
Sušenie jabĺk v sušičke, krok za krokom
Sušenie jabĺk v sušičke predstavuje najrýchlejšiu možnosť ako ich sušiť. Hotové sušené jabĺčka máme už za pár minút sušenia.
Nakrájané jablká poukladajte do sušičky tak, aby sa neprekrývali. Teplotu nastavte na 55 stupňov a nechajte vysušiť.
Sušenie jabĺk v rúre
Sušenie jabĺk v rúre na pečenie aj s prestávkami trvá približne 1 až 2 dni.
Nakrájané jabĺčka poukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie. Rúru na pečenie nastavte na 30 stupňov, vložte do nej plech s jabĺčkami, ale dvierka nechajte pootvorené. Keď sú jablká polosuché zvýšte teplotu na 75 stupňov a následne pred dokončením sušenia ju opäť znížte.
Ako využiť sušené jablká
Sušené jablká možno využiť ako zdravé vyhrýzanie ku televízoru, pohostenie pre hostí (náhrada čipsov), na pečenie či do rôznych kaší. Počas zimy a Vianoc ich môžete použiť aj ako voňavú dekoráciu.
Sušené jablká predstavujú ideálny spôsob, ako spracovať bohatú úrodu jabĺk. Ich príprava je nenáročná, najviac času zaberie čistenie a krájanie jabĺk. Spôsobov ako sušiť jablká je viacero, pričom každý z nich má svoje výhody. Či už sa rozhodnete pre lacnejšie prípravu sušených jabĺčok na voľnom vzduchu alebo investujete do sušičky ovocia, chrumkavá vitamínová bomba isto poteší celú rodinu.