Ako na domáce chrumkavé sušené jablká

Čaro sušených jabĺk som prvýkrát objavila pár rokov dozadu, keď som aktívne športovanie dopĺňala zdravým jedálničkom. Pravidelne som si ich kupovala ako zdravé vyhrýzanie v robote k počítaču. Odtiaľ to bol už len krôčik k tomu, že som si postupne sušené jablká začala robiť sama doma v sušičke na ovocie.

Príprava

Aktuálne v záhrade začínajú padať prvé jablká, ktoré je už škoda vyhodiť, no zároveň nie sú vhodné na konzumáciu. Okrem ich spracovania na džem či koláč je možné ich vyskúšať aj sušiť. Sušiť možno všetky jablká, ktoré nie sú vhodné na priamu konzumáciu alebo skladovanie.

Ak sa rozhodnete sušiť popadané jabĺčka, presvedčte sa najskôr o tom, či sú už dostatočné zrelé – sladké. V opačnom prípade uprednostnite spracovanie jabĺk takým konzervačným spôsobom, pri ktorom sa pridáva aj cukor – džem, zavárané jablká alebo sterilizované strúhané jablká.

Popadané jablká sú ideálne na sušenie

Jabĺčka sušte až vtedy, keď už sú dostatočné sladké. Vtedy ich stačí sušiť aj bez dochutenia a vytvoriť si tak zdravé jablkové čipsy – ideálne vyhrýzanie na dlhé zimné večery.

Sušené jablká obsahujú množstvo vitamínov, vďaka čomu predstavujú ideálnu formu prísunu vitamínov v zime, kedy k nim už organizmus nemá taký jednoduchý prístup ako v lete. V sušených jablkách nájdeme rôzne vitamíny a minerály, hlavne železo, horčík, vápnik, vitamín C, vitamín B a vlákninu.

Okrem chuťového zážitku si tak znižujeme riziko rakoviny hrubého čreva, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí tráviaceho systému a podporujeme činnosť mozgu. Jablkové čipsy možno kúpiť aj v obchode so zdravou výživou, ale domáce sú domáce. A navyše ich príprava vôbec nie je zložitá.

Sušené jablká možno využiť aj ako pohostenie pre hostí

Sušenie jabĺk

Jabĺčka možno sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu alebo v rúre na pečenie. Ak máte radi skôr prirodzenú chuť, stačí ich usušiť neochutené. Naopak, ak máte pahltnejší jazýček môžete ich ochutiť napríklad škoricou.

Jabĺčka zbavte stredu (ideálne vykrajovačom, tak aby jabĺčka ostali celé) a ošúpte ich. Ak je šupka len jemná, môžete ju na jabĺčkach aj nechať, všetko závisí od vašich preferencií. Šupka má po usušení trošku horkejšiu chuť ako zvyšok jabĺčok.

Jablká možno sušiť so šupkou aj bez

Očistené jablká nakrájajte na rovnako hrubé kolieska. Tenké kolieska cca 2 mm sa rýchlo usušia a po sušení budú tenučké a chrumkavé. Hrubšie kolieska 4 mm sa budú sušiť o niečo dlhšie a neostanú také tenké a chrumkavé.

Nakrájané jablká rýchlo hnednú. Predchádzať tomuto problému možno tak, že nakrájané jabĺčka namočíte vo vode s kyselinou citrónovou. Takto pripravené jablká už možno sušiť alebo ich ešte ochutiť a následne sušiť.

To, že je ovocie dobre vysušené, spoznáte podľa toho, že je celé rovnakej farby a štruktúry, to znamená rovnako je suché v strede aj na okrajoch.

Usušené jablká ešte teplé uskladnite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Následne si vždy naložte podľa chuti a nádobu opäť uzavrite. Vďaka tomuto spôsobu uskladnenia ostanú sušené jablká stále chutne chrumkavé. Sušené jablká možno skladovať až 2 roky.

Postupy

Jablká možno sušiť na voľnom vzduchu v izbe na radiátore, sušiaku na prádlo alebo na okne. Stačí nakrájané jablká uložiť na papier na pečenie alebo iný papier bez potlače (rozhodne nie noviny) a nechať sušiť. Tento spôsob sušenia je však veľmi zdĺhavý. Sušené jablká sú ideálne najskôr o 4 až 5 dní. Omnoho jednoduchšie a rýchlejšie je sušenie jabĺk v sušičke alebo rúre na pečenie.

Sušenie jabĺk v sušičke, krok za krokom

Sušenie jabĺk v sušičke predstavuje najrýchlejšiu možnosť ako ich sušiť. Hotové sušené jabĺčka máme už za pár minút sušenia.

Nakrájané jablká poukladajte do sušičky tak, aby sa neprekrývali. Teplotu nastavte na 55 stupňov a nechajte vysušiť.

Sušenie jabĺk v sušičke je najrýchlejšia možnosť ako pripraviť chrumkavé jablkové čipsy

Sušenie jabĺk v rúre

Sušenie jabĺk v rúre na pečenie aj s prestávkami trvá približne 1 až 2 dni.

Nakrájané jabĺčka poukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie. Rúru na pečenie nastavte na 30 stupňov, vložte do nej plech s jabĺčkami, ale dvierka nechajte pootvorené. Keď sú jablká polosuché zvýšte teplotu na 75 stupňov a následne pred dokončením sušenia ju opäť znížte.

Ako využiť sušené jablká

Sušené jablká možno využiť ako zdravé vyhrýzanie ku televízoru, pohostenie pre hostí (náhrada čipsov), na pečenie či do rôznych kaší. Počas zimy a Vianoc ich môžete použiť aj ako voňavú dekoráciu.

Sušené jablká predstavujú ideálny spôsob, ako spracovať bohatú úrodu jabĺk. Ich príprava je nenáročná, najviac času zaberie čistenie a krájanie jabĺk. Spôsobov ako sušiť jablká je viacero, pričom každý z nich má svoje výhody. Či už sa rozhodnete pre lacnejšie prípravu sušených jabĺčok na voľnom vzduchu alebo investujete do sušičky ovocia, chrumkavá vitamínová bomba isto poteší celú rodinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návod: Ako na zaváranie marhúľ (kompót, džem, sirup + ako ich sušiť)

Zavárané marhule sú výbornou pochúťkou. Hodia sa nielen na prípravu koláčov, ale aj do zmrzliny, šľahačky, pudingu či kuraciemu mäsu. Hoci si ich dnes kúpite v každom obchode, pri domácom zaváraní máte však pod kontrolou všetky suroviny, celý proces a chuť, ktorá vám vyhovuje. Viac sladkú či menej kyslú, alebo naopak.

Počas letnej sezóny si navyše marhule od pestovateľov zadovážite za celkom dobrý peniaz. Vytvoríte si tak poctivé zásoby kompótov či džemu, za ktorý by ste obchode zaplatili viac na celý rok.

Postup na marhuľový kompót

Na zavarenie dobrého marhuľového kompótu budete potrebovať nálev. Menej alebo viac sladký.
Príprava nálevu si bude vyžadovať:

  • kryštálový cukor – 500 g na 1 liter vody – marhule budú kyslejšie,
  • kryštálový cukor – 700 g až 800 g na 1 liter vody – kompót bude sladší,
  • protiplesňový prípravok – nie je povinný, do nálevu ho pridávajte podľa dávkovania na obale.

Nálev môžete do fliaš dávkovať teplý aj studený. S teplým nálevom sa k sterilizácii dostanete rýchlejšie. Keď máte nálev hotový, môžete do pripravených fliaš začať ukladať nakrájané ovocie.

Postupujte tak, aby ste ich vždy vkladali reznou plochou smerom k dnu fľaše a klobúčikom hore na seba. Takto sa vám ich do fľaše zmestí omnoho viac.

Marh­ule naložte do 80 % výšky fľaše a zalejte s nálevom, ktorý by mal byť od okraja hrdla fľaše 1 až 1,5 cm a mal by vložené ovocie úplne zakrývať. Do jednej sedmičky fľaše sa takto zmestí 200 až 250 ml nálevu.

Poháre dôkladne a pevne zavrite viečkom a vložte ich do hrnca, v ktorom ich nechajte variť. Teplotu vody v zaváracom hrnci musíte neustále kontrolovať. Keď dosiahne výšku  80-85 °C, kompóty sterilizujte 15 až 20 minút a fľaše hneď vyberte. Uložte ich na utierku viečkom dole a nechajte vychladnúť.

Všetky fľaše na záver skontrolujte, či sa v nich náhodou nenachádzajú vzduchové bubliny alebo nevytekajú. Nezľaknite sa, ak zavárané marhule nebudú hneď sýto oranžové. Svoj typický nádych získavajú postupne s vychladnutím.

Pripravte si chutný marhuľový džem

Vianočka s čerstvým maslom a marhuľovým džemom je ideálnou kombináciou ku rannej kávičke. Na jeho prípravu budete potrebovať zrelé až prezreté marhule. Dužina by mala byť mäkká a ich farba pekne oranžovo-žltá.

Pomer potrebných ingrediencií:

  • 1 kg marhúľ,
  • ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej,
  • 800 g cukru.

Umyté a pokrájané marhule dajte do hrnca a začnite ich variť. Nepridávajte žiadnu vodu, plody sami pustia šťavu. Marhule musíte však stále miešať, aby sa vám neprichytili a šťavu z nich postupne odoberať do osobitnej misky.

Keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich do hladka a opäť postavte na oheň pričom nezabúdajte zbierať penu, ktorá sa bude tvoriť. Postupne do nich pridajte cukor a kyselinu citrónovú, pokým sa cukor neroztopí.

Pripravte si malé poháre, ktoré je potrebné vopred sterilizovať a džem do nich po uvarení nadávkujte. Zatvorte ich a nechajte odstáť. Po vychladnutí ich uschovajte na chladnejšom mieste.

Marhuľový sirup, ktorý osvieži

Na výrobu domáceho sirupu z budete potrebovať podobné ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ,
  • ½ l vody,
  • 1 kg cukru.

Očistené a narezané marhule s vodou dajte variť na 10 – 20 minút. Miešajte ich, aby sa nepripálili a po uplynutí doby dajte vychladnúť. Potom do nich pridajte cukor a nechajte odstáť cez noc.

Na druhý deň zo zmesi pretlačte pomocou sitka šťavu do hrnca, ktorú ešte povarte aspoň 3 až 5 minút. Potom ju nalejte do už zasterilizovaných fliaš, zatvorte ich a nechajte vychladnúť. Uskladnite pre ďalšie použitie. Myslite na to, že otvorený sirup je potrebné, čo najskôr spotrebovať.

Marhule sú nielen chutné, ale aj zdravé. Podporujú zdravé trávenie, majú pozitívny efekt pri prevencii pred rakovinou, znižujú cholesterol a pomáhajú aj pri chudnutí. Ich konzumáciou za čerstva robíte pre svoje telo zázraky. Bohužiaľ, letná sezóna končí a s nimi aj čerstvé marhule. Tento chutný poklad si však môžete dopriať vďaka zaváraniu po celý rok.

Domáce sušené marhule

Na domáce vysušenie v sušičke ovocia marhúľ budete potrebovať 95 °C až 100 °C, ktoré pri konci znížite na 60 °C. Čas sušenia sa pohybuje do 5 hodín. Samozrejme, marhule sušíte bez kôstiek a pred prípravou si ich rovnako umyte.

Marhule môžete sušiť aj na slnku, napríklad na balkóne alebo terase. Sušenie vám zaberie 5 až 7 dní. Po jeho úspešnom absolvovaní, marhule uskladnite v uzatvorenej nádobe alebo vrecku.