Ako na domáce chrumkavé sušené jablká

Čaro sušených jabĺk som prvýkrát objavila pár rokov dozadu, keď som aktívne športovanie dopĺňala zdravým jedálničkom. Pravidelne som si ich kupovala ako zdravé vyhrýzanie v robote k počítaču. Odtiaľ to bol už len krôčik k tomu, že som si postupne sušené jablká začala robiť sama doma v sušičke na ovocie.

Príprava

Aktuálne v záhrade začínajú padať prvé jablká, ktoré je už škoda vyhodiť, no zároveň nie sú vhodné na konzumáciu. Okrem ich spracovania na džem či koláč je možné ich vyskúšať aj sušiť. Sušiť možno všetky jablká, ktoré nie sú vhodné na priamu konzumáciu alebo skladovanie.

Ak sa rozhodnete sušiť popadané jabĺčka, presvedčte sa najskôr o tom, či sú už dostatočné zrelé – sladké. V opačnom prípade uprednostnite spracovanie jabĺk takým konzervačným spôsobom, pri ktorom sa pridáva aj cukor – džem, zavárané jablká alebo sterilizované strúhané jablká.

Popadané jablká sú ideálne na sušenie

Jabĺčka sušte až vtedy, keď už sú dostatočné sladké. Vtedy ich stačí sušiť aj bez dochutenia a vytvoriť si tak zdravé jablkové čipsy – ideálne vyhrýzanie na dlhé zimné večery.

Sušené jablká obsahujú množstvo vitamínov, vďaka čomu predstavujú ideálnu formu prísunu vitamínov v zime, kedy k nim už organizmus nemá taký jednoduchý prístup ako v lete. V sušených jablkách nájdeme rôzne vitamíny a minerály, hlavne železo, horčík, vápnik, vitamín C, vitamín B a vlákninu.

Okrem chuťového zážitku si tak znižujeme riziko rakoviny hrubého čreva, ale aj ďalších zdravotných ťažkostí tráviaceho systému a podporujeme činnosť mozgu. Jablkové čipsy možno kúpiť aj v obchode so zdravou výživou, ale domáce sú domáce. A navyše ich príprava vôbec nie je zložitá.

Sušené jablká možno využiť aj ako pohostenie pre hostí

Sušenie jabĺk

Jabĺčka možno sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu alebo v rúre na pečenie. Ak máte radi skôr prirodzenú chuť, stačí ich usušiť neochutené. Naopak, ak máte pahltnejší jazýček môžete ich ochutiť napríklad škoricou.

Jabĺčka zbavte stredu (ideálne vykrajovačom, tak aby jabĺčka ostali celé) a ošúpte ich. Ak je šupka len jemná, môžete ju na jabĺčkach aj nechať, všetko závisí od vašich preferencií. Šupka má po usušení trošku horkejšiu chuť ako zvyšok jabĺčok.

Jablká možno sušiť so šupkou aj bez

Očistené jablká nakrájajte na rovnako hrubé kolieska. Tenké kolieska cca 2 mm sa rýchlo usušia a po sušení budú tenučké a chrumkavé. Hrubšie kolieska 4 mm sa budú sušiť o niečo dlhšie a neostanú také tenké a chrumkavé.

Nakrájané jablká rýchlo hnednú. Predchádzať tomuto problému možno tak, že nakrájané jabĺčka namočíte vo vode s kyselinou citrónovou. Takto pripravené jablká už možno sušiť alebo ich ešte ochutiť a následne sušiť.

To, že je ovocie dobre vysušené, spoznáte podľa toho, že je celé rovnakej farby a štruktúry, to znamená rovnako je suché v strede aj na okrajoch.

Usušené jablká ešte teplé uskladnite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Následne si vždy naložte podľa chuti a nádobu opäť uzavrite. Vďaka tomuto spôsobu uskladnenia ostanú sušené jablká stále chutne chrumkavé. Sušené jablká možno skladovať až 2 roky.

Postupy

Jablká možno sušiť na voľnom vzduchu v izbe na radiátore, sušiaku na prádlo alebo na okne. Stačí nakrájané jablká uložiť na papier na pečenie alebo iný papier bez potlače (rozhodne nie noviny) a nechať sušiť. Tento spôsob sušenia je však veľmi zdĺhavý. Sušené jablká sú ideálne najskôr o 4 až 5 dní. Omnoho jednoduchšie a rýchlejšie je sušenie jabĺk v sušičke alebo rúre na pečenie.

Sušenie jabĺk v sušičke, krok za krokom

Sušenie jabĺk v sušičke predstavuje najrýchlejšiu možnosť ako ich sušiť. Hotové sušené jabĺčka máme už za pár minút sušenia.

Nakrájané jablká poukladajte do sušičky tak, aby sa neprekrývali. Teplotu nastavte na 55 stupňov a nechajte vysušiť.

Sušenie jabĺk v sušičke je najrýchlejšia možnosť ako pripraviť chrumkavé jablkové čipsy

Sušenie jabĺk v rúre

Sušenie jabĺk v rúre na pečenie aj s prestávkami trvá približne 1 až 2 dni.

Nakrájané jabĺčka poukladajte na plech vystlatý papierom na pečenie. Rúru na pečenie nastavte na 30 stupňov, vložte do nej plech s jabĺčkami, ale dvierka nechajte pootvorené. Keď sú jablká polosuché zvýšte teplotu na 75 stupňov a následne pred dokončením sušenia ju opäť znížte.

Ako využiť sušené jablká

Sušené jablká možno využiť ako zdravé vyhrýzanie ku televízoru, pohostenie pre hostí (náhrada čipsov), na pečenie či do rôznych kaší. Počas zimy a Vianoc ich môžete použiť aj ako voňavú dekoráciu.

Sušené jablká predstavujú ideálny spôsob, ako spracovať bohatú úrodu jabĺk. Ich príprava je nenáročná, najviac času zaberie čistenie a krájanie jabĺk. Spôsobov ako sušiť jablká je viacero, pričom každý z nich má svoje výhody. Či už sa rozhodnete pre lacnejšie prípravu sušených jabĺčok na voľnom vzduchu alebo investujete do sušičky ovocia, chrumkavá vitamínová bomba isto poteší celú rodinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Ako si pripraviť sušené hrušky

Príprava

Na prelome júla a augusta začína dozrievať úroda hrušiek, a preto je ideálny čas na spracovanie plodov, ktoré nestíhame spotrebovať. Zaváranie, varenie džemov, to je taká hrušková klasika, ale na rozdiel od známych jablkových čipsov, sú tie sušené hrušky rozšírené menej. A to je škoda, pretože hrušky sú nie len chutné, ale aj zdravé a dopriať si ich vitamíny aj počas tuhej zimy, to je výborný spôsob ako posilniť svoje zdravie.

V hruške nájdeme vitamíny ako sú vitamín B (hlavne pod šupkou), vitamín K, vitamínu C, stopové prvky vápnik, fosfor, meď, sodík, železo, draslík, mangán, rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, mastné kyseliny, aminokyseliny a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a stopových prvkov hrušky pomáhajú znižovať riziko vzniku cukrovky druhého typu, zmierniť problémy s močovými cestami, bojovať s vysokým cholesterolom a zlepšiť trávenie.

Ideálne na sušenie sú odrody hrušiek s pevnou dužinou a menším jadrovníkom. Zo 100 kg čerstvých hrušiek dostaneme približne 10 kg sušených. Ich príprava je veľmi podobná, ako sušenie jabĺk, ale predsa len tam nájdeme zopár rozdielov, na ktoré je potrebné dať pozor. Poďme teda na to.

Sušenie hrušiek

Hrušky môžme sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu, v rúre na pečenie, ale napríklad aj v mikrovlnnej rúre. Keďže zrelé hrušky sú prirodzene sladké, najlepšie chutia usušené neochutené.

Hrušky pred sušením zbavte stredu, ale nešúpte ich. Ich šupka obsahuje veľkú časť vitamínov, preto by bolo škoda sa ich zbaviť. Po sušení môže mať šupka o trošku horkejšiu chuť ako zvyšok hrušiek, ale pri sladkých hruškách ide naozaj o zanedbateľný rozdiel.

Najlepšie je sušiť hrušky aj so šupkou

Hrušky sú o niečo viac dužinaté ako jablká, preto ich môžeme nakrájať aj na tenšie. Ideálne na sušenie budú približne 2,5 mm hrubé plátky.

Podobne ako jabĺčka aj nakrájané hrušky rýchlo hnednú. Opäť pomôže namočenie vo vode s kyselinou citrónovou.

Sušené hrušky sú hotové, keď sú rovnako suché v strede aj na okrajoch. Usušené ovocie ešte teplé uzavrite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Z uzavretej nádoby si naložte vždy podľa chuti a opäť ju uzavrite. Takto vám hrušky aj iné sušené ovocie vydržia chrumkavé celú zimu.

Jednotlivé postupy sušenie hrušiek

Sušené hrušky možno pripraviť viacerými spôsobmi.

Sušenie hrušiek doma

Najjednoduchší spôsob sušenie hrušiek je doma na okne uložené na bielom (nie novinovom) papieri. Nakrájané hrušky poukladáme na papier a necháme voľne sušiť. Hotové budú približne za 2 dni. Ak sa vám zdá, že sa hrušky nesušia dobre, v polovici sušenia ich obráťte na druhú stranu.

Čím sú hrušky menšie, tým skôr sa usušia

Sušenie hrušiek na slnku

V prípade pekného počasia nemusíme hrušky sušiť v interiéri, ale vonku na slnku. Hrušky poukladáme na sito a prikryjeme tenkou gázou (ochrana pred hmyzom). Sušíme na slnku 2 dni. Následne ich ešte necháme pár hodín presušiť v interiéri a môžeme skladovať.

Sušenie hrušiek v sušičke

Sušenie v sušičke je jeden z najrýchleších spôsobov prípravy sušených hrušiek. Hotové sušené hrušky týmto spôsobom získame už za pár hodín. Prvú hodinu hrušky sušíme pri teplote 75-85 °C, následne teplotu znížime na 65 °C a hrušky postupne dosušíme.

Sušenie hrušiek v rúre alebo mikrovlnnej rúre

Sušenie hrušiek v mikrovlnnej rúre je jednoznačne najrýchlejšie, ale zároveň so sebou nesie aj najvyššie riziko zničenia hrušiek. Sušenie jedného taniera hrušiek trvá približne 2 až 5 minút. Závisí od výkonu mikrovlnnej rúry. Tanier s hruškami vložte do rúry a zapnite na výkon 200-300 wattov. Raz za pol minúty maximálne za minútu prerušte chod mikrovlnnej rúry a otvorte ju. Nechajte chvíľu vyvetrať a opäť spustite. Celý proces opakujte, až kým nebudú hrušky suché.

Ak nemáte čas pravidelne sledovať ovocie, zapnite mikrovlnku na režim odmrazovania. V tomto prípade bude sušenie trvať dlhšie, približne okolo pol hodiny, ale prerušiť sušenie stačí každých 5 až 7 minút.

Sušené hrušky možno použiť aj ako dekoratívnu prílohu k rôznym jedlám

Sušené hrušky sú veľmi sladké, ale zároveň majú mierny obsah kalórií, preto ide o ideálne vyhrýzanie aj v období chudnutia. Navyše povzbudzujú organizmus a už 5 kúskov hruškových čipsov vie pomôcť zvýšiť koncentráciu a duševnú aktivitu. Preto, ak máte doma nadbytok hrušiek, toto ľahko pripraviteľné maškrtné vyhrýzanie by nemalo chýbať ani vo vašej domácnosti.