Návod: Ako na zavárané paradajky

Bez mučenia sa priznám, že čerstvé paradajky a ja nie sme kamaráti. Jediný spôsob, akým som ochotná akceptovať túto zeleninu, je po jej tepelnom spracovaní. Keďže ju iným spôsobom v kuchyni ani nevyužívam, sterilizované paradajky a paradajkové polotovary vždy pre mňa predstavovali voľbu číslo jeden v porovnaní s nákupom čerstvých paradajok. A to bol aj ten hlavný dôvod, prečo som sa zoznámila s možnosťou ich domáceho zavárania.  

Príprava

Pri paradajkách je veľmi dôležité poznať správne obdobie, kedy ich zbierať. Nezrelé plody paradajok totiž môžu pri konzumácií väčšieho množstva spôsobiť až otravu.

Paradajky preto vždy zbierajte, keď sú už celé sfarbené, ale ešte stále pevné. Správny čas najlepšie odhadnete tak, že paradajku chytíte smerom odhora dole. Ak je paradajka dostatočne zrelá, bez toho aby ste za ňu museli silno ťahať vám ostane v ruke.

Čerstvá paradajka pri trhaní ostane v ruke takmer sama

Paradajky možno spracovať rôznymi spôsobmi, možno ich sušiť, zavárať alebo z nich pripraviť chutné omáčky a šťavy.

Zaváranie paradajok je nenáročné. Postačí vám k tomu väčší hrniec, zaváraninové poháre, viečka, paradajky a ostatné suroviny podľa konkrétneho receptu.

Zaváranie paradajok

Najjednoduchší spôsob zavárania paradajok je ich zavarenie bez ďalších prísad a nálevu. Takéto zavárané paradajky môžete následne použiť do akéhokoľvek receptu.

Zavárané paradajky vo vlastnej šťave

Väčšie paradajky prekrojte na polky alebo štvrťky a uložte ich do zaváraninového pohára. Pokojne ich môžete uložiť dosť natesno, nakoľko sa ešte trošku stiahnu. Naplnené poháre dobre uzavrite. Na spodok veľkého hrnca položte utierku, na ktorú naukladajte zaváraninové poháre. Dolejte vodou a sterilizujte približne pol hodinu pri teplote 80 stupňov.

Paradajky do pohára ukladajte natesno

Recepty

Možností, ako spracovať a sterilizovať paradajky, je však omnoho viac. Výber konkrétneho spôsobu spracovania závisí najmä od toho, akým spôsobom chcete následne paradajky v kuchyni využiť.

Zavárané cherry paradajky

200 ml octu, 200 ml vody, kávovú lyžičku soli, kávovú lyžičku octu a hrsť drvenej bazalky priveďte k varu a nechajte variť približne 10 minút. Cherry paradajky a pár lístkov čerstvej bazalky poukladajte do zaváraninových pohárov a zalejte pripraveným nálevom.

Poháre dobre uzavrite a sterilizujte približne pol hodiny pri teplote 90 stupňov. Nakladané paradajky nechajte pomaly vychladnúť hore dnom a skladujte na tmavom mieste.

Paradajkový pretlak alebo „Passata“

Rýchlo sparte 1 kg paradajok, ošúpte ich a odstráňte z nich semienka a nakrájajte ich na drobné kocky. Paradajky povarte spolu s olivovým olejom, bazalkou, troškou čili a čierneho korenia približne 10 minút. Počas varenia pravidelne miešajte.

Hotovú zmes rozmixujte a naplňte do zaváraninových pohárov. Sterilizujte približne hodinu pri teplote 80 stupňov.

Z paradajok možno pripraviť rôzne omáčky a pretlaky

Sterilizované paradajky s bazalkou

Paradajky nakrájajte na kocky a spolu s pár lístkami bazalky a kávovou lyžičkou soli natesno naukladajte do zaváraninových pohárov. Do každého pohára môžete pridať aj trošku šťavy, ktorá ostala v mise po nakrájaných paradajkách. Zaváraninové poháre dobre uzavrite a sterilizujte podobne ako pri prvom recepte v hrnci s utierkou na dne, približne 20 až 30 minút.

Paradajková šťava

Nakrájané paradajky umiestnite do hrnca a za stáleho miešania varte, kým nepustia dostatok šťavy. Hotovú zmes rozmixujte a prepasírujte cez sitko. Čistú paradajkovú šťavu prelejte do zaváraninových pohárov a sterilizujte pol hodiny pri teplote 90 stupňov.

Zavárané sušené paradajky

Zrelé, ale nie moc mäkké paradajky nakrájate na polovičky, posypte ich soľou a nechajte odstáť približne hodinu. Z každej paradajky následne vytlačte semienkový stred a uložte ju do sušičky. Sušte do sucha, ale tak, aby paradajky neboli úplne zoschnuté.

Usušené paradajky zmiešajte s trochou olivového oleja, kapari a nakrájaným cesnakom, soľou, troškou trstinového cukru a zalejte nálevom z kapár a trochou citrónovej šťavy.

Sušené paradajky vložte do zaváraninového pohára, zalejte približne do polovice olivovým olejom, potlačte a ešte doplňte voľné miesto paradajkami. Poháre dobre uzavrite a umiestnite na tmavé miesto.

Sušené paradajky sú obľúbenou pochúťkou

Zavárané paradajky s cesnakom

Paradajky prekrojte na polovice a rezom smerom na vrch ich uložte na plech. Pečte v rúre na pečenie pri 180 stupňoch približne 40 minút. Na upečené paradajky uložte cesnak, tymián a posoľte ich.

Následne spojte 2 polovice, a tak paradajky na tesno uložte do zaváraninového pohára. Zalejete olivovým olejom až po vrch a skladujte v chladničke.

Kečup

Na panvici spolu poduste na jemno nakrájanú cibuľku, strúčik cesnaku, 2 cm nastrúhaného zázvoru a 500 g paradajkovej dužiny. Za pravidelného miešania varte približne 20 minút. Uvarenú zmes rozmixujte, pridajte tochu vínneho octu, pol kávovej lyžičky cukru a korenie a soľ podľa chuti. Za stáleho miešania varte približne 35 minút.

Hotový kečup naplňte do zaváraninových pohárov a sterilizujte pri teplote 80 stupňov približne 40 minút.

Domáci kečup ocenia aj deti

Možnosti využitia zaváraných paradajok

Zavárané paradajky majú v kuchyni všestranné využitie. Pripraviť z nich môžete paradajkovú polievku, boloňské špagety, lasagne, studenú paradajkovú polievku gazpacho, či ich použiť ako prílohu na pizzu alebo k mäsu.

Zaváranie paradajok predstavuje ideálny spôsob spracovania paradajkovej úrody. Možno ich jednoducho pripraviť na viacero spôsobov a uľahčiť si vďaka tomu následne varenie množstva receptov.

Zavárané paradajky vo vlastnej šťave sú ideálnym základom do akéhoľvek jedla, kombinácia paradajok s bazalkou poteší milovníkov talianskej kuchyne a domáci kečup predstavuje výbornú alternatívu k tomu kupovanému. Kto ho raz vyskúša, už sa po inom ani nepozrie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návod: Ako na zaváranie marhúľ ľavou zadnou

Zavárané marhule sú výbornou pochúťkou. Hodia sa nielen na prípravu koláčov, ale aj do zmrzliny, šľahačky, pudingu či kuraciemu mäsu. Hoci si ich dnes kúpite v každom obchode, pri domácom zaváraní máte však pod kontrolou všetky suroviny, celý proces a chuť, ktorá vám vyhovuje. Viac sladkú či menej kyslú, alebo naopak.

Počas letnej sezóny si navyše marhule od pestovateľov zadovážite za celkom dobrý peniaz. Vytvoríte si tak poctivé zásoby kompótov či džemu, za ktorý by ste obchode zaplatili viac na celý rok.

Postup na marhuľový kompót

Na zavarenie dobrého marhuľového kompótu budete potrebovať nálev. Menej alebo viac sladký.
Príprava nálevu si bude vyžadovať:

  • kryštálový cukor – 500 g na 1 liter vody – marhule budú kyslejšie,
  • kryštálový cukor – 700 g až 800 g na 1 liter vody – kompót bude sladší,
  • protiplesňový prípravok – nie je povinný, do nálevu ho pridávajte podľa dávkovania na obale.

Nálev môžete do fliaš dávkovať teplý aj studený. S teplým nálevom sa k sterilizácii dostanete rýchlejšie. Keď máte nálev hotový, môžete do pripravených fliaš začať ukladať nakrájané ovocie.

Postupujte tak, aby ste ich vždy vkladali reznou plochou smerom k dnu fľaše a klobúčikom hore na seba. Takto sa vám ich do fľaše zmestí omnoho viac.

Marh­ule naložte do 80 % výšky fľaše a zalejte s nálevom, ktorý by mal byť od okraja hrdla fľaše 1 až 1,5 cm a mal by vložené ovocie úplne zakrývať. Do jednej sedmičky fľaše sa takto zmestí 200 až 250 ml nálevu.

Poháre dôkladne a pevne zavrite viečkom a vložte ich do hrnca, v ktorom ich nechajte variť. Teplotu vody v zaváracom hrnci musíte neustále kontrolovať. Keď dosiahne výšku  80-85 °C, kompóty sterilizujte 15 až 20 minút a fľaše hneď vyberte. Uložte ich na utierku viečkom dole a nechajte vychladnúť.

Všetky fľaše na záver skontrolujte, či sa v nich náhodou nenachádzajú vzduchové bubliny alebo nevytekajú. Nezľaknite sa, ak zavárané marhule nebudú hneď sýto oranžové. Svoj typický nádych získavajú postupne s vychladnutím.

Pripravte si chutný marhuľový džem

Vianočka s čerstvým maslom a marhuľovým džemom je ideálnou kombináciou ku rannej kávičke. Na jeho prípravu budete potrebovať zrelé až prezreté marhule. Dužina by mala byť mäkká a ich farba pekne oranžovo-žltá.

Pomer potrebných ingrediencií:

  • 1 kg marhúľ,
  • ¼ čajovej lyžičky kyseliny citrónovej,
  • 800 g cukru.

Umyté a pokrájané marhule dajte do hrnca a začnite ich variť. Nepridávajte žiadnu vodu, plody sami pustia šťavu. Marhule musíte však stále miešať, aby sa vám neprichytili a šťavu z nich postupne odoberať do osobitnej misky.

Keď marhule dostatočne zmäknú, rozmixujte ich do hladka a opäť postavte na oheň pričom nezabúdajte zbierať penu, ktorá sa bude tvoriť. Postupne do nich pridajte cukor a kyselinu citrónovú, pokým sa cukor neroztopí.

Pripravte si malé poháre, ktoré je potrebné vopred sterilizovať a džem do nich po uvarení nadávkujte. Zatvorte ich a nechajte odstáť. Po vychladnutí ich uschovajte na chladnejšom mieste.

Marhuľový sirup, ktorý osvieži

Na výrobu domáceho sirupu z budete potrebovať podobné ingrediencie:

  • 1 kg marhúľ,
  • ½ l vody,
  • 1 kg cukru.

Očistené a narezané marhule s vodou dajte variť na 10 – 20 minút. Miešajte ich, aby sa nepripálili a po uplynutí doby dajte vychladnúť. Potom do nich pridajte cukor a nechajte odstáť cez noc.

Na druhý deň zo zmesi pretlačte pomocou sitka šťavu do hrnca, ktorú ešte povarte aspoň 3 až 5 minút. Potom ju nalejte do už zasterilizovaných fliaš, zatvorte ich a nechajte vychladnúť. Uskladnite pre ďalšie použitie. Myslite na to, že otvorený sirup je potrebné, čo najskôr spotrebovať.

Marhule sú nielen chutné, ale aj zdravé. Podporujú zdravé trávenie, majú pozitívny efekt pri prevencii pred rakovinou, znižujú cholesterol a pomáhajú aj pri chudnutí. Ich konzumáciou za čerstva robíte pre svoje telo zázraky. Bohužiaľ, letná sezóna končí a s nimi aj čerstvé marhule. Tento chutný poklad si však môžete dopriať vďaka zaváraniu po celý rok.

Domáce sušené marhule

Na domáce vysušenie v sušičke ovocia marhúľ budete potrebovať 95 °C až 100 °C, ktoré pri konci znížite na 60 °C. Čas sušenia sa pohybuje do 5 hodín. Samozrejme, marhule sušíte bez kôstiek a pred prípravou si ich rovnako umyte.

Marhule môžete sušiť aj na slnku, napríklad na balkóne alebo terase. Sušenie vám zaberie 5 až 7 dní. Po jeho úspešnom absolvovaní, marhule uskladnite v uzatvorenej nádobe alebo vrecku.