Ako si pripraviť sušené hrušky

Príprava

Na prelome júla a augusta začína dozrievať úroda hrušiek, a preto je ideálny čas na spracovanie plodov, ktoré nestíhame spotrebovať. Zaváranie, varenie džemov, to je taká hrušková klasika, ale na rozdiel od známych jablkových čipsov, sú tie sušené hrušky rozšírené menej. A to je škoda, pretože hrušky sú nie len chutné, ale aj zdravé a dopriať si ich vitamíny aj počas tuhej zimy, to je výborný spôsob ako posilniť svoje zdravie.

V hruške nájdeme vitamíny ako sú vitamín B (hlavne pod šupkou), vitamín K, vitamínu C, stopové prvky vápnik, fosfor, meď, sodík, železo, draslík, mangán, rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, mastné kyseliny, aminokyseliny a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a stopových prvkov hrušky pomáhajú znižovať riziko vzniku cukrovky druhého typu, zmierniť problémy s močovými cestami, bojovať s vysokým cholesterolom a zlepšiť trávenie.

Ideálne na sušenie sú odrody hrušiek s pevnou dužinou a menším jadrovníkom. Zo 100 kg čerstvých hrušiek dostaneme približne 10 kg sušených. Ich príprava je veľmi podobná, ako sušenie jabĺk, ale predsa len tam nájdeme zopár rozdielov, na ktoré je potrebné dať pozor. Poďme teda na to.

Sušenie hrušiek

Hrušky môžme sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu, v rúre na pečenie, ale napríklad aj v mikrovlnnej rúre. Keďže zrelé hrušky sú prirodzene sladké, najlepšie chutia usušené neochutené.

Hrušky pred sušením zbavte stredu, ale nešúpte ich. Ich šupka obsahuje veľkú časť vitamínov, preto by bolo škoda sa ich zbaviť. Po sušení môže mať šupka o trošku horkejšiu chuť ako zvyšok hrušiek, ale pri sladkých hruškách ide naozaj o zanedbateľný rozdiel.

Najlepšie je sušiť hrušky aj so šupkou

Hrušky sú o niečo viac dužinaté ako jablká, preto ich môžeme nakrájať aj na tenšie. Ideálne na sušenie budú približne 2,5 mm hrubé plátky.

Podobne ako jabĺčka aj nakrájané hrušky rýchlo hnednú. Opäť pomôže namočenie vo vode s kyselinou citrónovou.

Sušené hrušky sú hotové, keď sú rovnako suché v strede aj na okrajoch. Usušené ovocie ešte teplé uzavrite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Z uzavretej nádoby si naložte vždy podľa chuti a opäť ju uzavrite. Takto vám hrušky aj iné sušené ovocie vydržia chrumkavé celú zimu.

Jednotlivé postupy sušenie hrušiek

Sušené hrušky možno pripraviť viacerými spôsobmi.

Sušenie hrušiek doma

Najjednoduchší spôsob sušenie hrušiek je doma na okne uložené na bielom (nie novinovom) papieri. Nakrájané hrušky poukladáme na papier a necháme voľne sušiť. Hotové budú približne za 2 dni. Ak sa vám zdá, že sa hrušky nesušia dobre, v polovici sušenia ich obráťte na druhú stranu.

Čím sú hrušky menšie, tým skôr sa usušia

Sušenie hrušiek na slnku

V prípade pekného počasia nemusíme hrušky sušiť v interiéri, ale vonku na slnku. Hrušky poukladáme na sito a prikryjeme tenkou gázou (ochrana pred hmyzom). Sušíme na slnku 2 dni. Následne ich ešte necháme pár hodín presušiť v interiéri a môžeme skladovať.

Sušenie hrušiek v sušičke

Sušenie v sušičke je jeden z najrýchleších spôsobov prípravy sušených hrušiek. Hotové sušené hrušky týmto spôsobom získame už za pár hodín. Prvú hodinu hrušky sušíme pri teplote 75-85 °C, následne teplotu znížime na 65 °C a hrušky postupne dosušíme.

Sušenie hrušiek v rúre alebo mikrovlnnej rúre

Sušenie hrušiek v mikrovlnnej rúre je jednoznačne najrýchlejšie, ale zároveň so sebou nesie aj najvyššie riziko zničenia hrušiek. Sušenie jedného taniera hrušiek trvá približne 2 až 5 minút. Závisí od výkonu mikrovlnnej rúry. Tanier s hruškami vložte do rúry a zapnite na výkon 200-300 wattov. Raz za pol minúty maximálne za minútu prerušte chod mikrovlnnej rúry a otvorte ju. Nechajte chvíľu vyvetrať a opäť spustite. Celý proces opakujte, až kým nebudú hrušky suché.

Ak nemáte čas pravidelne sledovať ovocie, zapnite mikrovlnku na režim odmrazovania. V tomto prípade bude sušenie trvať dlhšie, približne okolo pol hodiny, ale prerušiť sušenie stačí každých 5 až 7 minút.

Sušené hrušky možno použiť aj ako dekoratívnu prílohu k rôznym jedlám

Sušené hrušky sú veľmi sladké, ale zároveň majú mierny obsah kalórií, preto ide o ideálne vyhrýzanie aj v období chudnutia. Navyše povzbudzujú organizmus a už 5 kúskov hruškových čipsov vie pomôcť zvýšiť koncentráciu a duševnú aktivitu. Preto, ak máte doma nadbytok hrušiek, toto ľahko pripraviteľné maškrtné vyhrýzanie by nemalo chýbať ani vo vašej domácnosti.

Ako pripraviť zavárané hrušky. Chutia po celý rok

Okrem toho, že chuť hrušiek je neopakovateľná, výborne dopĺňa rôzne druhy jedál, samotné hrušky sú veľkým zdrojom vitamínov pre naše telo. Poznáme ich aj ako ovocie bohov. Náš organizmus ich dokáže ľahko stráviť, neobsahujú veľa kalórií a sú hypoalergénne.

Obsahujú veľa vlákniny, dokonca viac ako jablká, pomerne vysoké zastúpenie vitamínu B a K a v menšom množstve aj vitamín C, fosfor, vápnik, železo a ďalšie látky. Ich konzumácia napomáha znižovaniu rizika rakoviny, prináša do tela protizápalové účinky, detoxikuje organizmus, chráni pred srdcovými ochoreniami a upravuje trávenie.

Príprava na zavárané hrušky

Ako pri každom zaváraní by ste si vopred mali pripraviť zaváracie poháre. Na hruškový kompót sú ideálne klasické sedmičky (objem 0,72 l). Aby ste sa vyhli prípadným komplikáciám, použite nové viečka. Ak by ste predsa len chceli ušetriť, staré viečka poriadne vyumývajte. Zbavíte ich tak nečistôt a pachu po inej zelenine či ovocí.

Ako vyberať hrušky?

Hutnosť zavarených hrušiek bude závisieť od vášho výberu jednotlivých plodov. Ak máte doma záhradu, na zaváranie vyberajte hrušky, ktoré nebudete môcť uskladniť. Ovocie by malo byť zrelé, no zároveň dostatočne tvrdé. Na test, do jeho kože zaryte silnejšie prsty. Ak bude príliš mäkké, radšej ho zjedzte alebo nechajte na výrobu džemu či lekváru.

Hrušky očistite od kože. Pomôžte si klasickou škrabkou na zemiaky. Zbavte ich stopky, okvetia a prekrojte na štvrtiny. Jednotlivé časti zbavte všetkých jadierok a tvrdého stredu. Dužina má tendenciu zhnednúť. Preto nakrájané hrušky hneď namočte do vody s trochou soli, ktorá hnednutiu zabráni. Rovnako zafunguje troška octu aj kyseliny citrónovej.

Recept na hruškový kompót

Zavárať môžete v zaváracom hrnci s teplomerom, v trúbe, mikrovlnke či umývačke. Na celý proces si vyhraďte potrebný čas a miesto na kuchynskej linke, na ktorú si uložte umyté poháre a viečka. Hrušky do nich naukladajte tak, aby sa vám ich čo najviac zmestilo.

Najprv ich začnite ukladať na stojato a potom na ležato. Do jedného pohára sa vám môže zmestiť plus mínus 10 až 14 kúskov. Všetko závisí od veľkosti ovocia.

Aby bolo zaváranie možné, nesmie chýbať nálev. Ten si pripravíte v ďalšom hrnci na ohni. Aby ste vedeli odhadnúť jeho potrebné množstvo, môžete do jednej z fliaš naliať vodu a podľa toho ho priamo úmerne vypočítať.

Na 1 liter sladkého nálevu budete potrebovať:

  • 350 g kryštálového cukru,
  • kúsok škorice,
  • 3 klinčeky.

Vodu s cukrom, škoricou a klinčekmi prevaríte. Cukor by mal byť úplne roztopený. Následne roztok nalejte do fliaš tak, aby boli hrušky úplne zakryté a zatvorte viečkami. Fľaše vložte do hrnca s vodou a sterilizujte 25 minút pri 85 °C alebo 30 minút pri 80 °C. Po uplynutí času poháre vyberte a hore dnom poukladajte na utierku. Keď vychladnú, môžete ich uskladniť.

Zaváranie hrušiek v trúbe

Poháre môžete sterilizovať aj v trúbe. Ak máte teplovzdušnú, vložte do nej plech, na ktorý nalejte 2 až 3 cm vody. Trúbu nastavte na prúdenie vzduchu zhora a zdola na 250 °C. Keď sa vyhreje, poháre vložte na plech, pričom dodržiavajte dostatočné rozostupy, aby vzduch na ne prúdil zo všetkých strán. Kompóty sterilizujte 10 až 12 minút. Menšie poháre 8 minút.

V elektrickej trúbe môžete sterilizovať tak ako v hrnci. Celý postup si môžete vyskúšať na jednej fľaši, aby ste zistili správny čas pre tento typ trúby.

Zaváranie hrušiek v umývačke riadu

Pri tomto spôsobe fľaše uložte hore viečkom do košov tak, aby sa vám ich zmestilo, čo najviac, prípadne aj s riadom na umytie. Následne umývačku zapnite na program s najvyššou teplotou, aspoň 80 °C. Po jeho skončení poháre vyberte a nechajte hore dnom vychladnúť.

Zaváranie hrušiek v mikrovlnke

Mikrovlnka je praktickým riešením pre zaváranie v malom množstve. Do jednej várky by sa vám mali zmestiť štyri sedmičky, ktoré sterilizujte 10 minút na 70 W a 10 minút na 100 W.

Ďalšie chutné recepty z hrušiek

Ak máte doma veľa mäkkých hrušiek, alebo ste so zaváraním otáľali, zúžitkujte ich na chutný lekvár alebo džem.

Hruškový džem

Džem si pripravíte z:

  • 1 kg tvrdých hrušiek,
  • 3 kg mäkkých hrušiek,
  • 1,5 kg krupicového cukru,
  • 3 želírovacie prípravky.

Všetky hrušky premyjte vodou, tvrdé si očistite e od kože, odstráňte stredy a jadierka a nakrájajte na drobno. Mäkké hrušky rozkrojte na štvrtiny, vyberte stred, všetky jadierka a pomeľte ich na mlynčeku na mäsu na mäkkú masu, ktorú vložte do hrnca a prevarte 5 minút. Postupne pridajte cukor, želírovacie prípravky a zvyšok hrušiek. Miešajte a varte dovtedy, kým cukor nebude rozpustený. Potom povarte ešte 3 až 5 minút . Džem nadávkujte do menších pohárov a nechajte prejsť sterilizáciou pri 85 °C.

Hruškový lekvár

Ak si chcete pochutnať na lekvári z hrušiek, nachystajte si:

  • 5 kg hrušiek,
  • 850 g cukru,
  • 2 dcl octu.

Hrušky umyte vodou, odstráňte stopky, stredy a jadierka, zomeľte ich na mlynčeku na mäso a dužinu zmiešajte s octom a cukrom. Nádobu so zmesou nechajte cez noc odstáť. Na druhý deň zmes naložte na plech (pri danom množstve 2 plechy) a vložte do trúby, kde ju nechajte dusiť, pokým sa zmes zhutní a vyparí sa z nej voda. Pripravte si menšie fľašky, ktoré s viečkami vysterilizujte, lekvár do nich naložte a zatvorte. Otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.

Ak doma máte záhradu plnú hrušiek, máte vyhraté. Zaváraním si ľahko pripraviť lahôdky, ktoré vám i vášmu zdraviu budú chutiť po celý rok. Pokiaľ ju nemáte, nezúfajte, v letnej a jesennej sezóne si hrušky môžete kúpiť od domácich ovocinárov za lepší peniaz.