Ako si pripraviť sušené hrušky

Príprava

Na prelome júla a augusta začína dozrievať úroda hrušiek, a preto je ideálny čas na spracovanie plodov, ktoré nestíhame spotrebovať. Zaváranie, varenie džemov, to je taká hrušková klasika, ale na rozdiel od známych jablkových čipsov, sú tie sušené hrušky rozšírené menej. A to je škoda, pretože hrušky sú nie len chutné, ale aj zdravé a dopriať si ich vitamíny aj počas tuhej zimy, to je výborný spôsob ako posilniť svoje zdravie.

V hruške nájdeme vitamíny ako sú vitamín B (hlavne pod šupkou), vitamín K, vitamínu C, stopové prvky vápnik, fosfor, meď, sodík, železo, draslík, mangán, rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, mastné kyseliny, aminokyseliny a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a stopových prvkov hrušky pomáhajú znižovať riziko vzniku cukrovky druhého typu, zmierniť problémy s močovými cestami, bojovať s vysokým cholesterolom a zlepšiť trávenie.

Ideálne na sušenie sú odrody hrušiek s pevnou dužinou a menším jadrovníkom. Zo 100 kg čerstvých hrušiek dostaneme približne 10 kg sušených. Ich príprava je veľmi podobná, ako sušenie jabĺk, ale predsa len tam nájdeme zopár rozdielov, na ktoré je potrebné dať pozor. Poďme teda na to.

Sušenie hrušiek

Hrušky môžme sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu, v rúre na pečenie, ale napríklad aj v mikrovlnnej rúre. Keďže zrelé hrušky sú prirodzene sladké, najlepšie chutia usušené neochutené.

Hrušky pred sušením zbavte stredu, ale nešúpte ich. Ich šupka obsahuje veľkú časť vitamínov, preto by bolo škoda sa ich zbaviť. Po sušení môže mať šupka o trošku horkejšiu chuť ako zvyšok hrušiek, ale pri sladkých hruškách ide naozaj o zanedbateľný rozdiel.

Najlepšie je sušiť hrušky aj so šupkou

Hrušky sú o niečo viac dužinaté ako jablká, preto ich môžeme nakrájať aj na tenšie. Ideálne na sušenie budú približne 2,5 mm hrubé plátky.

Podobne ako jabĺčka aj nakrájané hrušky rýchlo hnednú. Opäť pomôže namočenie vo vode s kyselinou citrónovou.

Sušené hrušky sú hotové, keď sú rovnako suché v strede aj na okrajoch. Usušené ovocie ešte teplé uzavrite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Z uzavretej nádoby si naložte vždy podľa chuti a opäť ju uzavrite. Takto vám hrušky aj iné sušené ovocie vydržia chrumkavé celú zimu.

Jednotlivé postupy sušenie hrušiek

Sušené hrušky možno pripraviť viacerými spôsobmi.

Sušenie hrušiek doma

Najjednoduchší spôsob sušenie hrušiek je doma na okne uložené na bielom (nie novinovom) papieri. Nakrájané hrušky poukladáme na papier a necháme voľne sušiť. Hotové budú približne za 2 dni. Ak sa vám zdá, že sa hrušky nesušia dobre, v polovici sušenia ich obráťte na druhú stranu.

Čím sú hrušky menšie, tým skôr sa usušia

Sušenie hrušiek na slnku

V prípade pekného počasia nemusíme hrušky sušiť v interiéri, ale vonku na slnku. Hrušky poukladáme na sito a prikryjeme tenkou gázou (ochrana pred hmyzom). Sušíme na slnku 2 dni. Následne ich ešte necháme pár hodín presušiť v interiéri a môžeme skladovať.

Sušenie hrušiek v sušičke

Sušenie v sušičke je jeden z najrýchleších spôsobov prípravy sušených hrušiek. Hotové sušené hrušky týmto spôsobom získame už za pár hodín. Prvú hodinu hrušky sušíme pri teplote 75-85 °C, následne teplotu znížime na 65 °C a hrušky postupne dosušíme.

Sušenie hrušiek v rúre alebo mikrovlnnej rúre

Sušenie hrušiek v mikrovlnnej rúre je jednoznačne najrýchlejšie, ale zároveň so sebou nesie aj najvyššie riziko zničenia hrušiek. Sušenie jedného taniera hrušiek trvá približne 2 až 5 minút. Závisí od výkonu mikrovlnnej rúry. Tanier s hruškami vložte do rúry a zapnite na výkon 200-300 wattov. Raz za pol minúty maximálne za minútu prerušte chod mikrovlnnej rúry a otvorte ju. Nechajte chvíľu vyvetrať a opäť spustite. Celý proces opakujte, až kým nebudú hrušky suché.

Ak nemáte čas pravidelne sledovať ovocie, zapnite mikrovlnku na režim odmrazovania. V tomto prípade bude sušenie trvať dlhšie, približne okolo pol hodiny, ale prerušiť sušenie stačí každých 5 až 7 minút.

Sušené hrušky možno použiť aj ako dekoratívnu prílohu k rôznym jedlám

Sušené hrušky sú veľmi sladké, ale zároveň majú mierny obsah kalórií, preto ide o ideálne vyhrýzanie aj v období chudnutia. Navyše povzbudzujú organizmus a už 5 kúskov hruškových čipsov vie pomôcť zvýšiť koncentráciu a duševnú aktivitu. Preto, ak máte doma nadbytok hrušiek, toto ľahko pripraviteľné maškrtné vyhrýzanie by nemalo chýbať ani vo vašej domácnosti.

Ako si pripraviť sušené hrušky

Príprava

Na prelome júla a augusta začína dozrievať úroda hrušiek, a preto je ideálny čas na spracovanie plodov, ktoré nestíhame spotrebovať. Zaváranie, varenie džemov, to je taká hrušková klasika, ale na rozdiel od známych jablkových čipsov, sú tie sušené hrušky rozšírené menej. A to je škoda, pretože hrušky sú nie len chutné, ale aj zdravé a dopriať si ich vitamíny aj počas tuhej zimy, to je výborný spôsob ako posilniť svoje zdravie.

V hruške nájdeme vitamíny ako sú vitamín B (hlavne pod šupkou), vitamín K, vitamínu C, stopové prvky vápnik, fosfor, meď, sodík, železo, draslík, mangán, rozpustnú a nerozpustnú vlákninu, mastné kyseliny, aminokyseliny a ďalšie zdraviu prospešné látky. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a stopových prvkov hrušky pomáhajú znižovať riziko vzniku cukrovky druhého typu, zmierniť problémy s močovými cestami, bojovať s vysokým cholesterolom a zlepšiť trávenie.

Ideálne na sušenie sú odrody hrušiek s pevnou dužinou a menším jadrovníkom. Zo 100 kg čerstvých hrušiek dostaneme približne 10 kg sušených. Ich príprava je veľmi podobná, ako sušenie jabĺk, ale predsa len tam nájdeme zopár rozdielov, na ktoré je potrebné dať pozor. Poďme teda na to.

Sušenie hrušiek

Hrušky môžme sušiť v sušičke na ovocie, na voľnom vzduchu, v rúre na pečenie, ale napríklad aj v mikrovlnnej rúre. Keďže zrelé hrušky sú prirodzene sladké, najlepšie chutia usušené neochutené.

Hrušky pred sušením zbavte stredu, ale nešúpte ich. Ich šupka obsahuje veľkú časť vitamínov, preto by bolo škoda sa ich zbaviť. Po sušení môže mať šupka o trošku horkejšiu chuť ako zvyšok hrušiek, ale pri sladkých hruškách ide naozaj o zanedbateľný rozdiel.

Najlepšie je sušiť hrušky aj so šupkou

Hrušky sú o niečo viac dužinaté ako jablká, preto ich môžeme nakrájať aj na tenšie. Ideálne na sušenie budú približne 2,5 mm hrubé plátky.

Podobne ako jabĺčka aj nakrájané hrušky rýchlo hnednú. Opäť pomôže namočenie vo vode s kyselinou citrónovou.

Sušené hrušky sú hotové, keď sú rovnako suché v strede aj na okrajoch. Usušené ovocie ešte teplé uzavrite do vzduchotesnej nádoby a nechajte bez otvorenia niekoľko dní. Z uzavretej nádoby si naložte vždy podľa chuti a opäť ju uzavrite. Takto vám hrušky aj iné sušené ovocie vydržia chrumkavé celú zimu.

Jednotlivé postupy sušenie hrušiek

Sušené hrušky možno pripraviť viacerými spôsobmi.

Sušenie hrušiek doma

Najjednoduchší spôsob sušenie hrušiek je doma na okne uložené na bielom (nie novinovom) papieri. Nakrájané hrušky poukladáme na papier a necháme voľne sušiť. Hotové budú približne za 2 dni. Ak sa vám zdá, že sa hrušky nesušia dobre, v polovici sušenia ich obráťte na druhú stranu.

Čím sú hrušky menšie, tým skôr sa usušia

Sušenie hrušiek na slnku

V prípade pekného počasia nemusíme hrušky sušiť v interiéri, ale vonku na slnku. Hrušky poukladáme na sito a prikryjeme tenkou gázou (ochrana pred hmyzom). Sušíme na slnku 2 dni. Následne ich ešte necháme pár hodín presušiť v interiéri a môžeme skladovať.

Sušenie hrušiek v sušičke

Sušenie v sušičke je jeden z najrýchleších spôsobov prípravy sušených hrušiek. Hotové sušené hrušky týmto spôsobom získame už za pár hodín. Prvú hodinu hrušky sušíme pri teplote 75-85 °C, následne teplotu znížime na 65 °C a hrušky postupne dosušíme.

Sušenie hrušiek v rúre alebo mikrovlnnej rúre

Sušenie hrušiek v mikrovlnnej rúre je jednoznačne najrýchlejšie, ale zároveň so sebou nesie aj najvyššie riziko zničenia hrušiek. Sušenie jedného taniera hrušiek trvá približne 2 až 5 minút. Závisí od výkonu mikrovlnnej rúry. Tanier s hruškami vložte do rúry a zapnite na výkon 200-300 wattov. Raz za pol minúty maximálne za minútu prerušte chod mikrovlnnej rúry a otvorte ju. Nechajte chvíľu vyvetrať a opäť spustite. Celý proces opakujte, až kým nebudú hrušky suché.

Ak nemáte čas pravidelne sledovať ovocie, zapnite mikrovlnku na režim odmrazovania. V tomto prípade bude sušenie trvať dlhšie, približne okolo pol hodiny, ale prerušiť sušenie stačí každých 5 až 7 minút.

Sušené hrušky možno použiť aj ako dekoratívnu prílohu k rôznym jedlám

Sušené hrušky sú veľmi sladké, ale zároveň majú mierny obsah kalórií, preto ide o ideálne vyhrýzanie aj v období chudnutia. Navyše povzbudzujú organizmus a už 5 kúskov hruškových čipsov vie pomôcť zvýšiť koncentráciu a duševnú aktivitu. Preto, ak máte doma nadbytok hrušiek, toto ľahko pripraviteľné maškrtné vyhrýzanie by nemalo chýbať ani vo vašej domácnosti.