Zavárané černice: Ako si pripraviť černicový džem alebo sirup

Obľúbili ste si toto ovocie aj vy? V tom prípade sa vám moje tipy, ako si pripraviť zavárané černice a odložiť si toto ovocie aj na zimu, budú určite hodiť.

Príprava

V kuchyni majú černice široké využitie. Možno ich použiť do koláčov, na výrobu omáčok k mäsu, výrobu vína, džúsov, sirupov, ale aj na zaváranie a výrobu džemov.

Podľa podnebia, aj konkrétnej odrody černíc, prebieha hlavná sezóna ich zberu od júna až do septembra, čo znamená, že aktuálne sa nachádzame presne v jej strede a môžeme sa vrhnúť do spracovania sladkej, liečivej úrody.

Každá časť rastliny má liečivé účinky

Ako spraviť černicový džem

Černicový džem má v kuchyni široké využitie a jeho príprava je nenáročná. Na prípravu budeme potrebovať len 2 suroviny – černice a želírovací cukor.

Černice rozkrájame napoly a spolu so želírovacím cukrom dáme do väčšieho hrnca. Na 500 g černíc budeme potrebovať 250 g želírovacieho cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu a necháme 15 minút variť. Ešte horúci džem naplníme do teplých, sterilizovaných zaváraninových pohárov a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 85 °C.

Hotový džem možno použiť na prípravu koláčov aj ako sladké raňajky

Recepty

Černice možno spracovať viacerými spôsobmi – možno z nich pripraviť džem, sirup aj ich zavariť. Inšpirovať sa môžete niektorých z nasledujúcich receptov:

Zavárané černice s cukrom

Na jednoduché zavárané černice budeme potrebovať černice, cukor a vodu. Na rozdiel od tých, ktoré sme použili na džem, by černice na zaváranie mali byť tvrdšie, aby z nich neostala len nechutná hmota.

Opláchnuté černice nasypeme do zaváraninových pohárov a zalejeme teplým nálevom, ktorý sme pripravili z 1 l vody a 500 g cukru. Pohára dobre uzavrieme a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 °C.

Černicový sirup

Na prípravu 750 ml černicového sirupu potrebujeme: 2 kg černíc, 2 kg cukru, 120 ml citrónovej šťavy.

Mäkké černice pomelieme na mlynčeku na mäso alebo v kuchynskom robote a zmes ešte následne prepasírujeme. Získanú šťavu necháme 2 dni odstáť pri izbovej teplote.

Oddýchnutú šťavu precedíme cez gázu a odmeriame jej množstvo. Budeme pracovať s pomerom 1 l šťavy = 1 kg cukru. Šťavu, cukor aj citrónovú šťavu prelejeme do väčšieho hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme 3 minúty, počas ktorých priebežne zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu sirupu. Hotový sirup prelejeme do sklených fliaš a dobre uzavrieme.

Domáce sirupy osviežia v zime aj v lete

Zavárané černice vo vlastnej šťave

Černice možno zavariť aj bez prípravy cukrového nálevu. Stačí zrelé, umyté a osušené černice v miske zmiešať s kryštálových cukrom (pomer podľa chuti, čím viac cukru, tým viac šťavy černice pustia).

Ocukrené černice stačí následne vložiť do zaváraninových fliaš, uzavrieť a sterilizovať len krátko v pare, tak aby černice pustili šťavu. Takto zavárané černice sú menej mäkké ako černice zavarené s cukrovým nálevom.

Černicový džem s jablkami a čokoládou

Skoré jablká a černice majú podobné obdobie zberu, a preto sa tieto 2 druhy ovocia často pri zaváraní kombinujú. Kombináciou černice, jablká a džem možno vytvoriť sladkú domácu marmeládu, ktorá hravo u maškrtných detí nahradí aj nutelu.

Z 1 kg černíc a 1 kg jabĺk pripravíme približne 12 zaváraninových pohárov džemu. Jablká očistíme, pokrájame na malé kúsky a spolu s černicami, 1 kg kryštálového cukru, 300 ml vody a šťavou z dvoch citrónov, za občasného miešania povaríme 40 minút.

Keď má džem ideálnu konzistenciu, pridáme do neho 200 g horkej čokolády a za stáleho miešania ju necháme rozpustiť. Takto pripravený džem už stačí len naplniť do zaváraninových pohárov, posypať kyselinou citrónovou a dobre uzavrieť.

Černicový džem s jahodami

Výborný džem možno pripraviť aj z kombinácie černíc a jahôd. Na 1 kg černíc budeme potrebovať 200 g jahôd.

Jahody a černice spoločne povaríme, kým sa z nich nevytvorí hustá kaša. Hotovú zmes prepasírujeme cez sitko. Do zmesi pridáme 0,5 kg cukru, lyžičku kyseliny citrónovej a želírovací prípravok.

Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 3 minúty. Hotový džem ešte teplý naplníme do zaváraninových pohárov a dobre uzavrieme.

Černice sú tu s nami už od pradávna. Na krajine ich pôvodu sa však odborníci nevedia zhodnúť dodnes.

Využitie černíc

Čierne šamanky, ako boli černice v minulosti označované, si toto svoje pomenovanie zaslúžili množstvom vitamínov, ktoré sa v nich nachádzajú. Ich malé čierne plody sú bohaté na vitamíny C, B, K, E, flavonoidy, draslík, železo, horčík, éterické oleje, salicyláty, vlákninu a kyselinu listovú.

Vďaka kombinácií vitamínov a flavonoidov sú černice považované za silné antioxidanty. Pomáhajú predchádzať srdcovým a pečeňovým ochoreniam, spomaľujú starnutie a taktiež pomáhajú znížiť nevoľnosti, ktoré vznikli v dôsledku ožarovania a chemoterapie.

Vysoký obsah horčíka prispieva k správnej funkcii svalov, nervovej sústavy a pomáha zmierňovať depresie. Jadierka černíc zmierňujú príznaky reumy, zápalov a nachladnutia. U ľudí alergických na acylpyrín, však môžu vyvolať alergickú reakciu.

Listy černíc, ktoré sa zbierajú ešte pred rodením rastlín, sa dodnes používajú vo farmakológií na výrobu čajov na podporu liečby močových a žlčových ciest a aj proti hnačke.

Černice možno spracovať na mnoho spôsobov, ktoré ocenia malý aj veľkí stravníci. Navyše, vďaka množstvu zdraviu prospešných látok, černice podporia aj naše zdravie, preto by rozhodne nemali chýbať ani vo vašej domácnosti.

Zavárané černice: Ako si pripraviť černicový džem alebo sirup

Obľúbili ste si toto ovocie aj vy? V tom prípade sa vám moje tipy, ako si pripraviť zavárané černice a odložiť si toto ovocie aj na zimu, budú určite hodiť.

Príprava

V kuchyni majú černice široké využitie. Možno ich použiť do koláčov, na výrobu omáčok k mäsu, výrobu vína, džúsov, sirupov, ale aj na zaváranie a výrobu džemov.

Podľa podnebia, aj konkrétnej odrody černíc, prebieha hlavná sezóna ich zberu od júna až do septembra, čo znamená, že aktuálne sa nachádzame presne v jej strede a môžeme sa vrhnúť do spracovania sladkej, liečivej úrody.

Každá časť rastliny má liečivé účinky

Ako spraviť černicový džem

Černicový džem má v kuchyni široké využitie a jeho príprava je nenáročná. Na prípravu budeme potrebovať len 2 suroviny – černice a želírovací cukor.

Černice rozkrájame napoly a spolu so želírovacím cukrom dáme do väčšieho hrnca. Na 500 g černíc budeme potrebovať 250 g želírovacieho cukru. Za stáleho miešania privedieme do varu. Keď sa zmes začne variť, znížime teplotu a necháme 15 minút variť. Ešte horúci džem naplníme do teplých, sterilizovaných zaváraninových pohárov a sterilizujeme približne 20 minút pri teplote 85 °C.

Hotový džem možno použiť na prípravu koláčov aj ako sladké raňajky

Recepty

Černice možno spracovať viacerými spôsobmi – možno z nich pripraviť džem, sirup aj ich zavariť. Inšpirovať sa môžete niektorých z nasledujúcich receptov:

Zavárané černice s cukrom

Na jednoduché zavárané černice budeme potrebovať černice, cukor a vodu. Na rozdiel od tých, ktoré sme použili na džem, by černice na zaváranie mali byť tvrdšie, aby z nich neostala len nechutná hmota.

Opláchnuté černice nasypeme do zaváraninových pohárov a zalejeme teplým nálevom, ktorý sme pripravili z 1 l vody a 500 g cukru. Pohára dobre uzavrieme a sterilizujeme 25 minút pri teplote 85 °C.

Černicový sirup

Na prípravu 750 ml černicového sirupu potrebujeme: 2 kg černíc, 2 kg cukru, 120 ml citrónovej šťavy.

Mäkké černice pomelieme na mlynčeku na mäso alebo v kuchynskom robote a zmes ešte následne prepasírujeme. Získanú šťavu necháme 2 dni odstáť pri izbovej teplote.

Oddýchnutú šťavu precedíme cez gázu a odmeriame jej množstvo. Budeme pracovať s pomerom 1 l šťavy = 1 kg cukru. Šťavu, cukor aj citrónovú šťavu prelejeme do väčšieho hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Varíme 3 minúty, počas ktorých priebežne zbierame penu, ktorá sa tvorí na povrchu sirupu. Hotový sirup prelejeme do sklených fliaš a dobre uzavrieme.

Domáce sirupy osviežia v zime aj v lete

Zavárané černice vo vlastnej šťave

Černice možno zavariť aj bez prípravy cukrového nálevu. Stačí zrelé, umyté a osušené černice v miske zmiešať s kryštálových cukrom (pomer podľa chuti, čím viac cukru, tým viac šťavy černice pustia).

Ocukrené černice stačí následne vložiť do zaváraninových fliaš, uzavrieť a sterilizovať len krátko v pare, tak aby černice pustili šťavu. Takto zavárané černice sú menej mäkké ako černice zavarené s cukrovým nálevom.

Černicový džem s jablkami a čokoládou

Skoré jablká a černice majú podobné obdobie zberu, a preto sa tieto 2 druhy ovocia často pri zaváraní kombinujú. Kombináciou černice, jablká a džem možno vytvoriť sladkú domácu marmeládu, ktorá hravo u maškrtných detí nahradí aj nutelu.

Z 1 kg černíc a 1 kg jabĺk pripravíme približne 12 zaváraninových pohárov džemu. Jablká očistíme, pokrájame na malé kúsky a spolu s černicami, 1 kg kryštálového cukru, 300 ml vody a šťavou z dvoch citrónov, za občasného miešania povaríme 40 minút.

Keď má džem ideálnu konzistenciu, pridáme do neho 200 g horkej čokolády a za stáleho miešania ju necháme rozpustiť. Takto pripravený džem už stačí len naplniť do zaváraninových pohárov, posypať kyselinou citrónovou a dobre uzavrieť.

Černicový džem s jahodami

Výborný džem možno pripraviť aj z kombinácie černíc a jahôd. Na 1 kg černíc budeme potrebovať 200 g jahôd.

Jahody a černice spoločne povaríme, kým sa z nich nevytvorí hustá kaša. Hotovú zmes prepasírujeme cez sitko. Do zmesi pridáme 0,5 kg cukru, lyžičku kyseliny citrónovej a želírovací prípravok.

Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 3 minúty. Hotový džem ešte teplý naplníme do zaváraninových pohárov a dobre uzavrieme.

Černice sú tu s nami už od pradávna. Na krajine ich pôvodu sa však odborníci nevedia zhodnúť dodnes.

Využitie černíc

Čierne šamanky, ako boli černice v minulosti označované, si toto svoje pomenovanie zaslúžili množstvom vitamínov, ktoré sa v nich nachádzajú. Ich malé čierne plody sú bohaté na vitamíny C, B, K, E, flavonoidy, draslík, železo, horčík, éterické oleje, salicyláty, vlákninu a kyselinu listovú.

Vďaka kombinácií vitamínov a flavonoidov sú černice považované za silné antioxidanty. Pomáhajú predchádzať srdcovým a pečeňovým ochoreniam, spomaľujú starnutie a taktiež pomáhajú znížiť nevoľnosti, ktoré vznikli v dôsledku ožarovania a chemoterapie.

Vysoký obsah horčíka prispieva k správnej funkcii svalov, nervovej sústavy a pomáha zmierňovať depresie. Jadierka černíc zmierňujú príznaky reumy, zápalov a nachladnutia. U ľudí alergických na acylpyrín, však môžu vyvolať alergickú reakciu.

Listy černíc, ktoré sa zbierajú ešte pred rodením rastlín, sa dodnes používajú vo farmakológií na výrobu čajov na podporu liečby močových a žlčových ciest a aj proti hnačke.

Černice možno spracovať na mnoho spôsobov, ktoré ocenia malý aj veľkí stravníci. Navyše, vďaka množstvu zdraviu prospešných látok, černice podporia aj naše zdravie, preto by rozhodne nemali chýbať ani vo vašej domácnosti.