Ako pri každom zaváraní, aj pri práci s broskyňami si musíte vyhradiť čas a priestor. Postup, ako zavárať broskyne je jednoduchý. Čas, ktorý pri ovocí strávite bude závisieť od celkového množstva.
Broskyňový kompót je povestný v kombinácii s kuracím mäsom a ryžou, výborne chutí aj samostatne a v zime z neho pripravíte ten najlahodnejší kysnutý koláč s posýpkou. Navyše, ak vám broskyne padajú v záhrade pod nosom, zaváranie je výborný spôsob, ako ich zúžitkovať.
Zavárané broskyne a ich príprava
Predtým, než sa broskyne rozhodnete kúpiť, zrevidujte vašu špajzu a množstvo zaváracích pohárov, ktoré budete mať k dispozícii.
Zaváracie poháre musia byť čisté
Do klasického 0,72 l pohára sa vám môže zmestiť 4 až 5 broskýň v závislosti od ich veľkosti. Spomenutá „sedemdecka“ je obľúbenou voľbou, pretože pekne vystačí na jeden koláč či k nedeľnému obedu. Môžete však použiť aj litrové či menšie poháre.
Dôležité však je, aby ste ich všetky poriadne vyčistili v umývačke riadu alebo ich vyvarte v hrnci s horúcou vodou. To isté môžete spraviť s viečkami. Ak boli predtým použité, poriadne ich vydrhnite, aby na nich neostali žiadne nečistoty či pach po predošlej zaváranine.
Okrem pohárov potrebujete ovocie. Ak sa vám broskyne urodia v záhrade či domácom sade, máte vyhraté, ak nie poobzerajte sa v supermarketoch, na trhoch či striehnite na podomový predaj. Broskyne, ideálne na zaváranie, by nemali byť príliš mäkké, no ani nedozreté a tvrdé. Dobrú broskyňu do kompótu spoznáte podľa toho, či dužina ovocia pôjde ľahko od kôstky.
Broskyne zbavte kože aj kôstky
Samotné broskyne si takisto poriadne vyumývajte vo vode a potom zbavte šupky. Zvládnete to aj nožíkom, ale odporúčame vám ovocie spariť vo vode. Do veľkého hrnca pridajte vodu a vsypte kyselinu citrónovú (1 l = 20 g). Keď dosiahne bod varu 90 °C, ovocie do neho vložte na 1 minútu, potom vyťahujte a dajte vychladnúť do studenej vody (rovnako s kyselinou citrónovou, vďaka nej vám broskyne nezhnednú). Po vychladnutí kožu z ovocia ľahko odstráňte ostrejším nožíkom a ovocie naspäť vložte do vody s kyselinou.
Prekrajujte ich po ryhe, ktorá je na ovocí viditeľná smerom ku kôstke. Kôstky si môžete odložiť a po jednej vložiť na dno pohára kvôli spestreniu chuti kompótu (ak máte deti, radšej sa tomu vyhnite, aby si ju s ovocím náhodou nepomýlili).
Sladký nálev na zavárané broskyne
Nakoniec budete potrebovať nálev na broskyne. Získate ho zmiešaním:
- kryštálového cukru: 350 – 500 g,
- na 1 l vody.
Množstvo cukru korigujte podľa samotnej kyslosti broskýň a vašej chute. Nálev bude hotový, keď sa cukor varom rozpustí vo vode.
Aký je postup na broskyňový kompót?
Nakrájané a očistené ovocie vkladajte do čistých pohárov smerom reznou plochou na celé dno pohára a potom rovnakým smerom na seba až 2 cm od hrdla pohára. Ovocie následne zalejte pripraveným nálevom tak, aby ho zakrýval a od hrdla bola medzera aspoň 1 centimeter. Na poháre zakrúťte viečko a dajte sterilizovať do buď zaváracieho hrnca alebo do klasického hrnca.
Ak je ovocie zrelšie alebo zavárate do pohárov vo veľkosti do 0,5 l, sterilizácia broskýň by mala trvať cca. 20 až 25 minút pri 85 °C. Ak máte väčšie poháre alebo tvrdšie ovocie, sterilizujte dlhšie, aspoň 30 až 35 minút pri rovnakej teplote. Kompóty následne vyberte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Aj tieto recepty z broskýň sme vyskúšali. A odporúčame!
Zavárané broskyne vo vlastnej šťave
Ak sa chcete vyhnúť pridávaniu ďalšieho cukru, vyskúšajte zavárať broskyne vo vlastnej šťave. Nebudete potrebovať ani vodu. Nakrájané, od šupky očistené ovocie, naukladajte do pohára, zatvorte a sterilizujte. Ovocie sa sterilizáciou zmenší, tak sa ho nebojte do pohára natlačiť. Pri tomto zaváraní však dôkladne dbajte na to, aby ovocie nemalo žiadnu vadu, špinu, pleseň, čokoľvek. Vyberajte len zdravé a zrelé kúsky.
Broskyňový džem
Ak ste milovníkom džemíkov, nevynechajte ani ten broskyňový. Keď si ho pripravíte sami doma, bude vám chutiť omnoho viac. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na 1 kg broskýň:
- ovocie – 1 kg,
- 500 g cukru – môžete použiť aj trstinový cukor,
- Gelfix Klasik 1:1,
- kyselina citrónová.
Broskyne si najprv umyte, odkôstkujte a pomeľte na ovocnom mlynčeku (môžete si ho kúpiť alebo požičať od známych). Jednu broskyňu si odložte a nakrájajte ju na drobné kúsky. Gelfix Klasik zmiešajte s dvoma lyžicami cukru a spoločne s pomletými broskyňami zmes vložte do hrnca. Za stáleho miešania povarte aspoň 1 – 2 minúty, potom pridajte zvyšok cukru aj na drobno pokrájané kúsky broskyne a lyžičku kyseliny citrónovej a varte dobrých 10 až 15 minút.
Džem naložte do pohárov, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Na záver ich omotajte utierkou alebo dekou, nechajte cez noc odstáť a ráno odložte do špajze.
Broskyňové čatní
Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako okoreniť vaše jedlá niečím špeciálnym, vyrobte si domáce čatní z broskýň. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 1, 5 kg broskýň,
- 6 veľkých cibúľ,
- 100 ml oleja,
- 200 ml vody,
- 200 ml jablčného octu,
- 400 g trstinového cukru,
- 6 polievkových lyžíc nasekaných mandlí,
- 4 kúsky badiánu,
- 4 kúsky celej škorice,
- štipka muškátového oriešku,
- 2 čajové lyžičky octu.
Broskyne sparte v horúcej vody, ochlaďte a zbavte šupky. Zbavte sa kôstok a nakrájajte na drobno. Cibuľu si očistite, rovnako na drobno nakrájajte a do sklovita osmažte na oleji, postupne pridajte broskyne a ostatné ingrediencie, ktoré podlejte vodou. Celú zmes nechajte variť 25 až 30 minút a miešajte ju, aby sa nepripálila. Keď bude hotová, naložte ju do pohárov, zatvorte a otočte hore dnom na utierku. Nechajte vychladnúť a skladujte v bezpečí vašej špajze.
Na záver
Broskyne sú božsky lahodné. Obsahujú veľa zdravých látok a vitamínov. Ich konzumácia znižuje cholesterol, pomáha chudnutiu, posilňujú imunitu, zdravie vašich očí či výrazne pomáha pri anémii.
Okrem toho majú špecifickú sladkokyslú chuť, na ktorej sa jednoducho stanete závislí. Vďaka zaváraniu či výrobe domáceho džemu si ju tak môžete pripomínať po celý rok. Ráno, na obed aj večer. Závisí to len na vás a vašej chuti zavárať.
Ako na zavárané broskyne: Recepty na kompót, džem, čatní
Na domáce zavárané broskyne budete potrebovať cukor, vodu, ovocie a overený recept na broskyňový kompót vám prezradíme my.
Ako pri každom zaváraní, aj pri práci s broskyňami si musíte vyhradiť čas a priestor. Postup, ako zavárať broskyne je jednoduchý. Čas, ktorý pri ovocí strávite bude závisieť od celkového množstva.
Broskyňový kompót je povestný v kombinácii s kuracím mäsom a ryžou, výborne chutí aj samostatne a v zime z neho pripravíte ten najlahodnejší kysnutý koláč s posýpkou. Navyše, ak vám broskyne padajú v záhrade pod nosom, zaváranie je výborný spôsob, ako ich zúžitkovať.
Zavárané broskyne a ich príprava
Predtým, než sa broskyne rozhodnete kúpiť, zrevidujte vašu špajzu a množstvo zaváracích pohárov, ktoré budete mať k dispozícii.
Zaváracie poháre musia byť čisté
Do klasického 0,72 l pohára sa vám môže zmestiť 4 až 5 broskýň v závislosti od ich veľkosti. Spomenutá „sedemdecka“ je obľúbenou voľbou, pretože pekne vystačí na jeden koláč či k nedeľnému obedu. Môžete však použiť aj litrové či menšie poháre.
Dôležité však je, aby ste ich všetky poriadne vyčistili v umývačke riadu alebo ich vyvarte v hrnci s horúcou vodou. To isté môžete spraviť s viečkami. Ak boli predtým použité, poriadne ich vydrhnite, aby na nich neostali žiadne nečistoty či pach po predošlej zaváranine.
Okrem pohárov potrebujete ovocie. Ak sa vám broskyne urodia v záhrade či domácom sade, máte vyhraté, ak nie poobzerajte sa v supermarketoch, na trhoch či striehnite na podomový predaj. Broskyne, ideálne na zaváranie, by nemali byť príliš mäkké, no ani nedozreté a tvrdé. Dobrú broskyňu do kompótu spoznáte podľa toho, či dužina ovocia pôjde ľahko od kôstky.
Broskyne zbavte kože aj kôstky
Samotné broskyne si takisto poriadne vyumývajte vo vode a potom zbavte šupky. Zvládnete to aj nožíkom, ale odporúčame vám ovocie spariť vo vode. Do veľkého hrnca pridajte vodu a vsypte kyselinu citrónovú (1 l = 20 g). Keď dosiahne bod varu 90 °C, ovocie do neho vložte na 1 minútu, potom vyťahujte a dajte vychladnúť do studenej vody (rovnako s kyselinou citrónovou, vďaka nej vám broskyne nezhnednú). Po vychladnutí kožu z ovocia ľahko odstráňte ostrejším nožíkom a ovocie naspäť vložte do vody s kyselinou.
Prekrajujte ich po ryhe, ktorá je na ovocí viditeľná smerom ku kôstke. Kôstky si môžete odložiť a po jednej vložiť na dno pohára kvôli spestreniu chuti kompótu (ak máte deti, radšej sa tomu vyhnite, aby si ju s ovocím náhodou nepomýlili).
Sladký nálev na zavárané broskyne
Nakoniec budete potrebovať nálev na broskyne. Získate ho zmiešaním:
- kryštálového cukru: 350 – 500 g,
- na 1 l vody.
Množstvo cukru korigujte podľa samotnej kyslosti broskýň a vašej chute. Nálev bude hotový, keď sa cukor varom rozpustí vo vode.
Aký je postup na broskyňový kompót?
Nakrájané a očistené ovocie vkladajte do čistých pohárov smerom reznou plochou na celé dno pohára a potom rovnakým smerom na seba až 2 cm od hrdla pohára. Ovocie následne zalejte pripraveným nálevom tak, aby ho zakrýval a od hrdla bola medzera aspoň 1 centimeter. Na poháre zakrúťte viečko a dajte sterilizovať do buď zaváracieho hrnca alebo do klasického hrnca.
Ak je ovocie zrelšie alebo zavárate do pohárov vo veľkosti do 0,5 l, sterilizácia broskýň by mala trvať cca. 20 až 25 minút pri 85 °C. Ak máte väčšie poháre alebo tvrdšie ovocie, sterilizujte dlhšie, aspoň 30 až 35 minút pri rovnakej teplote. Kompóty následne vyberte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
Aj tieto recepty z broskýň sme vyskúšali. A odporúčame!
Zavárané broskyne vo vlastnej šťave
Ak sa chcete vyhnúť pridávaniu ďalšieho cukru, vyskúšajte zavárať broskyne vo vlastnej šťave. Nebudete potrebovať ani vodu. Nakrájané, od šupky očistené ovocie, naukladajte do pohára, zatvorte a sterilizujte. Ovocie sa sterilizáciou zmenší, tak sa ho nebojte do pohára natlačiť. Pri tomto zaváraní však dôkladne dbajte na to, aby ovocie nemalo žiadnu vadu, špinu, pleseň, čokoľvek. Vyberajte len zdravé a zrelé kúsky.
Broskyňový džem
Ak ste milovníkom džemíkov, nevynechajte ani ten broskyňový. Keď si ho pripravíte sami doma, bude vám chutiť omnoho viac. Ingrediencie, ktoré budete potrebovať na 1 kg broskýň:
- ovocie – 1 kg,
- 500 g cukru – môžete použiť aj trstinový cukor,
- Gelfix Klasik 1:1,
- kyselina citrónová.
Broskyne si najprv umyte, odkôstkujte a pomeľte na ovocnom mlynčeku (môžete si ho kúpiť alebo požičať od známych). Jednu broskyňu si odložte a nakrájajte ju na drobné kúsky. Gelfix Klasik zmiešajte s dvoma lyžicami cukru a spoločne s pomletými broskyňami zmes vložte do hrnca. Za stáleho miešania povarte aspoň 1 – 2 minúty, potom pridajte zvyšok cukru aj na drobno pokrájané kúsky broskyne a lyžičku kyseliny citrónovej a varte dobrých 10 až 15 minút.
Džem naložte do pohárov, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Na záver ich omotajte utierkou alebo dekou, nechajte cez noc odstáť a ráno odložte do špajze.
Broskyňové čatní
Ak hľadáte jednoduchý spôsob, ako okoreniť vaše jedlá niečím špeciálnym, vyrobte si domáce čatní z broskýň. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 1, 5 kg broskýň,
- 6 veľkých cibúľ,
- 100 ml oleja,
- 200 ml vody,
- 200 ml jablčného octu,
- 400 g trstinového cukru,
- 6 polievkových lyžíc nasekaných mandlí,
- 4 kúsky badiánu,
- 4 kúsky celej škorice,
- štipka muškátového oriešku,
- 2 čajové lyžičky octu.
Broskyne sparte v horúcej vody, ochlaďte a zbavte šupky. Zbavte sa kôstok a nakrájajte na drobno. Cibuľu si očistite, rovnako na drobno nakrájajte a do sklovita osmažte na oleji, postupne pridajte broskyne a ostatné ingrediencie, ktoré podlejte vodou. Celú zmes nechajte variť 25 až 30 minút a miešajte ju, aby sa nepripálila. Keď bude hotová, naložte ju do pohárov, zatvorte a otočte hore dnom na utierku. Nechajte vychladnúť a skladujte v bezpečí vašej špajze.
Na záver
Broskyne sú božsky lahodné. Obsahujú veľa zdravých látok a vitamínov. Ich konzumácia znižuje cholesterol, pomáha chudnutiu, posilňujú imunitu, zdravie vašich očí či výrazne pomáha pri anémii.
Okrem toho majú špecifickú sladkokyslú chuť, na ktorej sa jednoducho stanete závislí. Vďaka zaváraniu či výrobe domáceho džemu si ju tak môžete pripomínať po celý rok. Ráno, na obed aj večer. Závisí to len na vás a vašej chuti zavárať.